Adama
Vinasa Rompak

LEGE ÎN VIGOARE! FERMIERII OBLIGAȚI SĂ DEA DATE DESPRE FERME!

Publicat: 20 august 2020 - 16:51
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

OFICIAL. Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat marți, 18 august a.c., decretul privind promulgarea Legii pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 22/2020 privind recensământul general agricol din România runda 2020. Legea a fost publicată în Monitorul Oficial. Fermierii care refuză să dea date despre exploatațiile agricole sau furnizează date eronate riscă amenzi de până la 3.000 de lei.

Potrivit Legii nr. 177/2020, recensământul general agricol are ca obiectiv asigurarea de date statistice pentru fundamentarea și punerea în aplicare a politicilor naționale și europene în domeniul agricol, în concordanță cu Sistemul Statistic European, necesare procesului de participare a României la Politica Agricolă Comună.lege-recensamant_b

În perioada 1 februarie 2021-30 aprilie 2021 se efectuează, la nivel național, în toate unitățile administrativ- teritoriale din România, recensământul general agricol. În situații justificate: pandemii, dezastre naturale, stare de alertă, stare de urgență, referendum, alegeri locale, alegeri parlamentare, perioada poate fi modificată prin hotărârea Comisiei centrale pentru recensământul general agricol, care răspunde de pregătirea, coordonarea și monitorizarea lucrărilor necesare efectuării recensământului.

Ce vor fi întrebați fermierii?

Informații generale privind exploatația agricolă:
Localizarea exploatației agricole: județul, comună/oraș/municipiu, localitatea componentă/satul, cod SIRUTA, adresa exploatației agricole (strada, număr, bloc, scara, etaj, apartament, sector) și date de contact (telefon, fax, adresa de e-mail), localizarea geografică a exploatației agricole.
Pentru exploatațiile agricole fără personalitate juridică: date de identificare ale capului exploatației agricole (utilizatorul): nume și prenume, CNP/CUI, adresa.
Pentru exploatațiile agricole cu personalitate juridică: denumire, CUI, adresa.
Statutul juridic al exploatației agricole.
Fără personalitate juridică: exploatație agricolă individuală, persoană fizică autorizată, întreprindere individuală.
Cu personalitate juridică: regie autonomă, societate/asociație agricolă; societate comercială cu capital majoritar de privat; societate comercială cu capital majoritar de stat; institut/stațiune de cercetare, unitate școlară cu profil agricol; primărie; alte instituții publice; unitate cooperatistă; altele.
Destinația producției agricole.
Evidența contabilă a activității desfășurate în cadrul exploatației agricole.
Exploatația agricolă beneficiază de sprijin pentru teren/animale.
Capul exploatației agricole este fermier tânăr sau debutant care a primit sprijin financiar în ultimii 3 ani?
Suprafața agricolă utilizată a exploatației agricole, după modul de deținere: în proprietate, în arendă, în parte sau alte moduri de deținere, teren comun.

Modul de utilizare a terenului: teren arabil, pe tipuri de culturi și în repaus; grădini familiale; pășuni și fânețe permanente, pe tipuri de terenuri; culturi permanente, pe tipuri de plantații; suprafața agricolă utilizată în sere și solare, pe tipuri de culturi; alte suprafețe; suprafața totală a exploatației agricole; ciupercării; suprafața totală amenajată pentru irigat.

Efective de animale: bovine, pe categorii de vârstă; ovine: oi fătătoare și mioare montate, alte ovine; caprine: capre și tineret femel montat, alte caprine; porcine, pe categorii de greutăți; păsări: pui, găini și cocoși pentru carne, găini ouătoare, alte păsări, din care curci, rațe, gâște, struți; iepuri de casă; animale de blană; familii de albine; alte animale.
Adăposturi pentru animale, pe specii de animale.

Gestionarea dejecțiilor animaliere: utilizarea de nutrienți și dejecții animaliere în cadrul exploatației agricole; tehnici de aplicare a dejecțiilor animaliere; stocarea dejecțiilor animaliere.

Agricultură ecologică în sectorul vegetal, pe culturi; în sectorul animalier, pe specii; participarea la alte scheme de certificare de mediu.

Persoane care au lucrat în agricultură: număr de zile lucrate în agricultură, măsuri de siguranță, inclusiv planul de siguranță a exploatației agricole; forța de muncă familială și nefamilială; informații privind șeful exploatației agricole precum anul nașterii, sexul, activitățile agricole în cadrul exploatației agricole, anul numirii în funcție, nivel de instruire în domeniul agricol, formarea profesională în ultimele 12 luni.
Alte activități aducătoare de venituri.
Vânzări din producția proprie, pe tipuri de produse agricole etc.

Perioada și momentul de referință ale recensământului:

a) anul agricol 2020, cuprins între 1 octombrie 2019 și 30 septembrie 2020, pentru variabilele privind terenurile și persoanele care au lucrat în agricultură și anul calendaristic 2020 pentru gestionarea dejecțiilor animaliere;
b) ziua de 31 decembrie 2020, pentru efectivele de animale și adăposturile pentru animale;
c) ultimii 3 ani, pentru măsurile de dezvoltare rurală.

Pregătirea, organizarea și efectuarea recensământului se realizează de către Institutul Național de Statistică, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Ministerul Afacerilor Interne împreună cu structurile din subordinea acestora, sub coordonarea și controlul Comisiei centrale pentru recensământ, cu suportul tehnic al Serviciului de Telecomunicații Speciale.

Capul/Șeful exploatației agricole are obligația să furnizeze recenzorilor date și informații corecte și complete; să respecte și să nu obstrucționeze activitatea personalului de recensământ din teritoriu și să prezinte, pentru înregistrarea corectă a datelor de identificare a persoanelor, un act de identitate valabil.

Prelucrarea și procesarea informațiilor și datelor au ca scop determinarea:

a) numărului de exploatații agricole la nivel național;
b) suprafeței agricole utilizate;
c) efectivelor de animale, pe specii;
d) volumului de muncă din exploatațiile agricole;
e) altor indicatori statistici, pe baza variabilelor colectate la recensământ.

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) asigură lista exploatațiilor agricole care beneficiază de sprijin UE pentru teren sau animale, care este inclus în Sistemul Integrat de Administrare și Control (IACS) instituit prin Regulamentul (UE) nr. 1.307/2013 al Parlamentului European și al Consiliului de stabilire a unor norme privind plățile directe acordate fermierilor, prin scheme de sprijin în cadrul Politicii Agricole Comune și de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 637/2008 al Consiliului și a Regulamentului (CE) nr. 73/2009 al Consiliului. Asigurarea informațiilor necesare georeferențierii exploatațiilor agricole.

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) furnizează informații din Sistemul pentru identificarea și înregistrarea bovinelor, instituit prin Regulamentul (CE) nr. 1.760/2000 al Parlamentului European și al Consiliului de stabilire a unui sistem de identificare și înregistrare a bovinelor și privind etichetarea cărnii de vită și mânzat și a produselor din carne de vită și mânzat și de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 820/97 al Consiliului. Asigurarea informațiilor din Sistemul pentru identificarea și înregistrarea ovinelor și caprinelor, instituit prin Regulamentul (CE) nr. 21/2004 al Consiliului de stabilire a unui sistem de identificare și de înregistrare a animalelor din speciile ovină și caprină și de modificare a Regulamentului (CE) nr. 1.782/2003 și a Directivelor 92/102/CEE și 64/432/CEE.

AMENZI DE LA 1.000 DE LEI LA 5.000 DE LEI!

Constituie contravenții următoarele fapte săvârșite de către persoane fizice sau juridice:

a) obstrucționarea, în orice mod, a persoanelor implicate în acțiunea de recensământ în efectuarea înregistrărilor și controlului datelor ce fac obiectul acestei cercetări statistice;
b) refuzul furnizării informațiilor prevăzute în chestionarul de recensământ;
c) furnizarea de date și informații eronate sau incomplete;
d) necompletarea sau neactualizarea registrului agricol;
e) nerespectarea de către personalul de recensământ a dispozițiilor legale și a instrucțiunilor privind modul de înregistrare și prelucrare a datelor și de păstrare a caracterului confidențial al datelor statistice și personale declarate și înregistrate în chestionarul de recensământ;
f) refuzul personalului de recensământ de a preda materialele de recensământ la sfârșitul perioadei de recenzare;
g) utilizarea de către personalul de recensământ a datelor colectate în alte scopuri decât cele statistice;

Contravențiile prevăzute la lit. a), b) și c) se sancționează cu amendă de la 1.000 lei la 3.000 lei, iar contravențiile prevăzute la lit. d) -g) se sancționează cu amendă de la 1.500 lei la 5.000 lei.

Vizualizat: 6532 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Subvenția APIA suplimentară de 100 euro/bovină, la plată!

Subvenția APIA suplimentară de 100 euro/bovină, la plată!

11 decembrie 2024 - 07:05

Crescătorii de bovine beneficiază anul acesta de o subvenție APIA suplimentară pe cap de bovină, ecoschema PD-27 - Creșterea nivelului de bunăstarea a bovinelor prin pășunat extensiv pe pajiști în condiții optime de sustenabilitate. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a început plățile finale pe 2 decembrie 2024 și sunt la plată și subvențiile care nu au fost incluse pe lista avansului APIA.

URGENT APIA! Cuantum ajutor pe cap ovină/caprină, bovină! Cereți banii la APIA!

URGENT APIA! Cuantum ajutor pe cap ovină/caprină, bovină! Cereți banii la APIA!

11 decembrie 2024 - 06:35

Termen limită 16 decembrie 2024! Mai sunt 5 zile pentru a depune la Agenția de PLăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) cererile iniţiale anuale de solicitare a ajutorului de stat în sectorul creşterii animalelor pentru anul 2025, cereri avizate de către Agenția Națională pentru Zootehnie (ANZ).

Modificare în lege! Plăți APIA integrale chiar dacă fermierii nu respectă regula!

Modificare în lege! Plăți APIA integrale chiar dacă fermierii nu respectă regula!

11 decembrie 2024 - 06:06

Ministerul Agriculturii a postat, pe site-ul oficial, un proiect de hotărâre de Guvern care aduce modificări plăților făcute din fonduri de dezvoltare rurală. Una dintre schimbările importante vizează cazurile în care fermierii nu sunt sancționați. Este vorba de plățile de agro-mediu, agricultură ecologică, plăți pentru zona montană sau alte zone defavorizate și plățile din măsura de silvomediu, împăduriri.

Șeful ANSVSA anunță controale la crescătorii de animale!

Șeful ANSVSA anunță controale la crescătorii de animale!

10 decembrie 2024 - 19:30

"În această perioadă am intensificat controalele la nivel național datorită faptului că rolul Autorității Național Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor este acela de a se asigura că tot ce ajunge pe masa consumatorului sunt produse bune și sigure pentru consum. Spun acest lucru pentru că este important ca populația să achiziționeze produse autorizate și produse doar din unități autorizate și înregistrate sanitar-veterinar," a declarat astăzi Alexandru Bociu, președintele ANSVSA.

Micii fermieri cu mai multe subvenții APIA!

Micii fermieri cu mai multe subvenții APIA!

10 decembrie 2024 - 18:27

Noul comisar european pentru agricultură face eforturi pentru ca mai multe dintre subvențiile europene să fie distribuite fermierilor cu venituri mici, mai degrabă decât marilor afaceri agricole.

Stimulente financiare mai mari pentru fermieri, crescători animale!

Stimulente financiare mai mari pentru fermieri, crescători animale!

10 decembrie 2024 - 10:17

Consiliul Agricultură și Pescuit a aprobat luni, 9 decembrie 2024, în unanimitate un set de concluzii privind o politică agricolă comună post-2027 orientată spre fermieri, către o agricultură viitoare a UE competitivă, rezistentă la crize, durabilă, favorabilă fermierilor și bazată pe cunoaștere.

APIA vă anunță ASTĂZI să vă verificați conturile! Noi plăți APIA!

APIA vă anunță ASTĂZI să vă verificați conturile! Noi plăți APIA!

10 decembrie 2024 - 09:23

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că în perioada 02 – 09 decembrie 2024, a autorizat la plată sumă totală de 86.876.021,88 euro (432.236.764,28 lei), reprezentând plăți finale aferente anului de cerere 2024, pentru un număr de 414.753 fermieri, astfel:

Subvenția APIA de maxim 248 euro/animal plătită săptămâna asta crescătorilor de vaci!

Subvenția APIA de maxim 248 euro/animal plătită săptămâna asta crescătorilor de vaci!

10 decembrie 2024 - 07:52

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a început din 2 decembrie 2024 plățile finale aferente acestui an. Astfel, pe lista de plată se adaugă și subvențiile APIA care nu au fost incluse la avansul APIA. PD-08 - Măsură pentru bunăstarea tineretului bovin la îngrășat, ecoschemă așteptată de crescătorii care au bifat-o pe cererea de plată.

Vremea pentru următoarele două săptămâni!

Vremea pentru următoarele două săptămâni!

09 decembrie 2024 - 19:18

Prognoza meteo pentru următoarele două săptămâni, publicată luni de Administrația Națională de Meteorologie, arată că temperaturile se mențin, în prima parte a perioadei vizate, la valori apropiate de normalul perioadei. În weekendul 13-15 decembrie vremea se va răci în majoritatea regiunilor țării, iar meteorologii anunță precipitații pentru săptămâna viitoare, cu o probabilitate mai mare după data de 20 decembrie.

Vești de la Bruxelles!

Vești de la Bruxelles!

09 decembrie 2024 - 18:28

Secretarul de stat Violeta Mușat a participat astăzi, 9 decembrie 2024, la Consiliul AgriFish de la Bruxelles.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Puma 260 AFS Connect - în premiera în România

Puma 260 AFS Connect - în premiera în România

Alături de cele peste 50 de maşini şi echipamente agricole expuse la Agriplanta, Titan Machinery România a prezentat cele mai noi şi moderne tehnologii pentru agricultura de precizie şi irigaţii. De asemenea, cel mai mare model din gama Puma - 260 AFS Connect a fost prezentat în premieră în România.

Interviu cu Bogdan Constantin, PR & Communication specialist Titan Machinery România.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La cumpărături

La cumpărături
Un tip făcea cumpărături într-un supermagazin cu un cărucior în care era şi băieţelul său de doi ani. Detalii