PRIME DE COMERCIALIZARE PENTRU FERMIERII ROMÂNI. Legea privind acordarea unor prime de comercializare de 10.000 de euro/an/fermier și 20.000 de euro/an/fermier a fost adoptată de Senatul României, dar s-a împotmolit la Comisia de agricultură din Camera Deputaților, a anunțat astăzi deputatul Ion Ștefan (PNL) la conferința de presă susținută cu prilejul vizitei ministrului agriculturii Adrian Oros în județul Vrancea. Deputatul a făcut un apel pentru deblocarea legii.
Noi am inițiat un proiect de lege prin care venim în sprijinul producătorilor agricoli români ce pot beneficia de o subvenție, o primă de comercializare de 200 de euro pentru fiecare tonă de produs comercializat pentru a fi industrializat și 100 de euro pentru fiecare tonă de produs agricol comercializat pentru piață. Nu mai mult de 10.000 de euro și respectiv, nu mai mult de 20.000 de euro pe an. Proiectul de lege a fost aprobat în Senatul României, astăzi se află în Camera Deputaților, la Comisia de agricultură, unde majoritatea PSD din Camera Deputaților blochează acest proiect de lege, proiect ce ar putea veni în sprijinul producătorilor agricoli.
Fac pe această cale un apel către domnul președinte PSD Ciolacu, că e aici la Buzău, aproape de noi, să-și facă timp și pentru producătorii români, pentru producătorii agricoli, să se aplece cu mai multă atenție asupra acestui proiect de lege care, într-adevăr, ar putea da o gură de oxigen micilor producători agricoli din România, a spus deputatul liberal, la conferința de presă, la care a participat astăzi, 8 iulie 2020, alături de ministrul agriculturii.
AGROINFO vă informează care sunt prevederile acestui proiect de lege adoptat de Senat.
Potrivit Legii adoptată de Senatul României, de aceste subvenții beneficiază persoanele fizice și juridice, persoanele fizice autorizate/întreprinderi familiale/întreprinderi individuale din România care îndeplinesc cumulativ următoarele condiții:
a) dețin în proprietate sau în arendă suprafețe de teren agricol, luciu de apă sau construcții destinate producției agricole pe teritoriul României;
b) posedă atestat de producător emis de autoritățile române;
c) comercializează pe piață produsele agricole primare din producția proprie;
d) dovedesc comercializarea produselor agricole primare pentru care posedă atestat de producător.
Prima de comercializare se acordă la cerere, însoțită de următoarele documente:
a) adeverința în original care să ateste conform înscrisurilor de la registrul agricol suprafața de teren cultivată, suprafața de amenajări specifice destinate cultivării, suprafața de luciu de apă, respectiv numărul de animale/păsări/familii de albine deținut de către solicitant;
b) atestatul de producător vizat la zi;
c) dovada comercializării produselor agricole primare.
Cererea pentru acordarea primei de comercializare se depune la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură în a cărei rază teritorială se află terenul, luciu de apă sau ferma.
Prima de comercializare se acordă în termen de 30 de zile de la data depunerii.
Valoarea primei de comercializare reprezintă contravaloarea în lei a 200 de euro/tonă/10.000 ouă pentru produsele agricole primare comercializate către unități de procesare și nu poate depăși 20.000 de euro anual pe beneficiar, respectiv contravaloarea în lei a 100 de euro/tonă/10.000 ouă pentru produsele agricole primare comercializate direct pentru consum, care nu poate depăși 10.000 de euro anual pe beneficiar.
Fondurile pentru plata primei de comercializare provin din bugetul de stat.
ATENȚIE! Acest articol este protejat de dispozițiile Legii 8/1996 privind dreptul de autor și este interzisă copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a acestuia. Articolele publicate pe AGROINFO pot fi preluate doar în limita a maxim 500 de caractere şi cu citarea obligatorie a sursei, cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.