Adama
Reclama header after big part 2
AGRICOVER

Jurnal de campanie - GRÂU 2020 - Ofertă redusă, cerere mare

Publicat: 16 iulie 2020 - 11:06
Comenteaza   | Video 1 2 3 4 5   | Print | Trimite unui prieten

Zvonurile privind oferta redusă grâu furajer din regiunea Mării Negre au fost alimentate şi de ştirile potrivit cărora traderii se străduiesc să acopere volumul de marfă și caută să își cumpere ieșirea din obligațiile contractuale de export, pe fondul lipsei de oferte fizice. Procesul, care este cunoscut sub denumirea de „washout” ("spălare"), vine după ce oferta de grâu lipseşte de mai bine de o lună în regiunea Mării Negre.

Ploile şi temperaturilor scăzute de la finalul lunii mai şi începutul lunii iunie au oprit dezvoltarea culturlor şi au dus la amânarea recoltării. Există deja ştiri despre ieşirea din unele contract pentru grâu furajer cu 199-200 USD/t, FOB Ucraina şi un altul cu 202-202,50 USD/t FOB CVB. De asemenea, unii comercianți au vândut volume fizice pe piețele de destinație, cum ar fi Asia, considerând că au asigurat deja oferta la origine şi ulterior au aflat că sursa nu are suficient grâu pentru a onora contractul.

Oferta redusă de grâu din piaţă de datorează şi evoluţiei de anul trecut a preţului, Acum mulţi fermieri au optat să amâne vânzarea, aceştia preferând să depoziteze grâul în aşteptarea unui preţ mai bun.

Oferta limitată a redus diferenţa de preţ dintre grâul furajer şi cel de panificaţie. Aceasta în condiţiile în care în 2020 se apreciază că producția globală de grâu va stabili un nou record, cu peste 770 milioane tone. Totuşi, creşteri ale producţiei de grâu se preconizează pentru majoritatea țărilor exportatoare, cu excepția statelor UE și a Ucrainei.

grau F2_b 

România rămâne al doilea mare exportator de grâu către destinații non-UE

Conform datelor Comisiei Europene, în sezonul 2019/2020, exporturile de grâu ale României către destinațiile non-UE au fost cu 42% mai mari față de aceeași perioadă din sezonul 2018/2019.

Principalul motiv al creșterii exporturilor României către destinațiile din afara UE a fost cererea scăzută din partea țărilor UE, pe fondul revenirii producţiei europene de grâu în 2019. Principalele destinații de export ale grâului românesc, în afara UE, au fost Egipt, Iordania, Sudan, Filipine și Thailanda.

În cadrul Uniunii Europene, România rămâne al doilea mare exportator de grâu către state non-UE, după Franţa, cu o pondere de 16% din totalul exporturilor europene.

Egiptul a cumpărat grâu din Rusia

La ultima licitaţie (7 iulie 2020), Egiptul a cumpărat 230 mii tone de grâu din Rusia cu livrarea în perioada 8-18 august 2020, la un preț mediu de 218,80 USD/t C&F.

Anterior, în 18 iunie 2020, Egiptul a achiziționat 240 mii tone de grâu din România, Ucraina și Rusia la un preț mediu de 218,40 USD/t C&F şi livrare în perioada 25 iulie - 5 august 2020.

Vizualizat: 5489 | Video Video 1 2 3 4 5 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

UE - perspectivele agricole pe termen scurt

UE - perspectivele agricole pe termen scurt

La începutul lunii iulie Comisia Europeană a publicat perspectivele pe termen scurt privind producţia şi consumul de produse agricole. Sunt încă incertitudini în ceea ce priveşte impactul crizei coronavirusului și costurile redresării economice. Cu toate că lanțul de aprovizionare cu alimente a rezistat pe parcursul crizei, odată cu ridicarea progresivă a măsurilor de blocare în toată Europa ar trebui să crească cererea, în special pentru restaurante, baruri și cafenele. Dar pe termen scurt, nu se va reveni la nivelul din 2019 din cauza reducerii puterii de cumpărare. În consecință, prețurile vor creşte.

Jurnal de campanie - GRÂU 2020 - Rusia

Jurnal de campanie - GRÂU 2020 - Rusia

Campania de recoltat la grâu este în lină desfăşurare şi au început să apară primele date preliminarii privind producţia. Astfel, până la data 7 iulie, fermierii ruși au recoltat 9,4 milioane tone grâu, de pe 2,9 milioane hectare, cu un randament mediu de 3,23 t/ha, arată datele publicate de Ministerului Agriculturii din Rusia. La aceeaşi dată, recolta de orz însuma 2,1 milioane tone, de pe 615 mii hectare, cu un randament mediu de 3,43 t/ha.

Se așteptă revenirea prețurilor pe piața grâului

Se așteptă revenirea prețurilor pe piața grâului

Prognozele privind producţia de grâu a statelor UE şi a celor din regiunea Mării Negre sunt mai pesimiste decât se aştepta în urmă cu două luni. Producția bună și creșterea exporturilor de grâu din Rusia nu vor fi suficiente pentru a compensa pierderile de producţie ale statelor UE şi Ucrainei. Exportul de grâu din aceste două regiuni exportatoare va scădea cu 3,5-4 milioane tone. În aceste condiţii, prețul grâului va crește mai devreme decât de obicei.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Povestea unei colaborări de succes: ProCredit & Procereal Agrosan

Povestea unei colaborări de succes: ProCredit & Procereal Agrosan

O colaborare de peste 12 ani între ProCredit și ProCereal Agrosan! ProCereal Agrosan este o companie care produce până la 20.000 tone de cereale pe an, dezvoltată de către domnul Micu Cosmin. Vezi în video-ul de mai jos cum a pornit totul și cât de frumos s-a conturat o idee dezvoltată cu pasiune.

Soiul de grâu IRIS, producţie de peste 11 tone la hectar, cu genetica ITC Seeds! Cich: îngrășăminte chimice azotoase și fosforice produse la Năvodari! Cum se pastrează merele peste iarnă!

Bancul zilei

Apel la Poliţie

Apel la Poliţie
- Alo, Poliţia, am călcat un curcan pe DN 70, ce să fac? Detalii