Guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, a avut şi el o intervenţie în cadrul conferinţei naţionale a membrilor Clubului Fermierilor Români, desfăşurată miercuri la Palatul Parlamentului, unde au participat peste o mie de fermieri din toată ţara.
Chiar dacă nu a fost prezent în sală, Isărescu a transmis mesajul său de susţinere prin intermediul economistului şef al BNR, Valentin Lazea. Printre altele, el a vorbit despre potenţialul de dezvoltare al agriculturii noastre şi nu s-a ferit să facă câteva referiri la relaţia fermier-bănci, pe care o consideră de interes reciproc. Iată câteva dintre declaraţiile guvernatorului BNR:
"În calitatea mea de guvernator al Băncii Naţionale a României, instituţie responsabilă de elaborarea balanţei de plăţi, analizând împreună cu colegii din consiliul de administraţie datele, sunt la curent cu evoluţia şi contribuţia agriculturii la tabloul economic şi am văzut progresele, mai ales din ultimul deceniu. Sunt, desigur, edificat şi în privinţa provocărilor. Între altele, cele care trebuie să ducă la echilibrarea balanţei bunurilor produse în ţară şi ale celor importate, pentru a valorifica avantajele naturale şi de experienţă din activitatea agricolă. România importă încă prea multe produse agricole raportat la ceea ce natural poate să producă în ţară. Fapt care arată că potenţialul nu este încă valorificat pe deplin. O afacere economică bazată pe producţie constituie cea mai delicată alegere. Aş zice, totuşi, că afacerile din agricultură sunt nu doar cele mai complicate ci şi cele care dau şi cele mai mari satisfacţii, nu neapărat financiare, au valoare prin tradiţie, sunt certificate dar şi invalidate rapid de către consumatori".
"Ştiu că mulţi dintre fermieri se plâng de insuficienta implicare a băncilor comerciale în creditarea agriculturii. Ceea ce pot să vă spun este că relaţia partenerială dintre fermieri şi bănci merită mai multă implicare din ambele părţi. Lucrurile merită să fie rezolvate cu moderarea intereselor reciproce pentru câştig, aş zice chiar şi a nevoii de a evita pierderile. Este cazul ca fermierii şi bancherii să înţeleagă că banii daţi şi luaţi cu împrumut reprezintă obiectul unui legământ comun de afaceri. Pentru un antreprenor, banii împrumutaţi nu pot constitui nici decum un substitut al capitalului propriu, pot doar să îl completeze pe acesta. După cum pentru un bancher, creditul nu trebuie să fie acordat cu supragaranţii sau să fie exploatat în mod litigios. Băncile sunt prudente în a-şi asuma riscuri, şi este firesc să fie aşa, întrucât au obligaţii faţă de deponenţi, dar şi ele ar trebui să conceapă creditul în termenii unei relaţii parteneriale viabile, mizând şi pe proiecţii ale dezvoltării afacerii împrumutatului".
Crama Isărescu
Pentru cine nu a aflat încă, Mugur Isărescu este şi un pasionat viticultor. În urmă cu aproape 20 de ani, acesta şi soţia sa au moştenit mai multe proprietăţi pe dealurile din apropierea oraşului Drăgăşani, judeţul Vâlcea. Mânat de gândul că bunicul său dinspre mamă, al cărui spirit gospodăresc fusese vestit, nu ar fi suportat ca ei să nu pună umărul la dezvoltarea tradiţiei moştenite de la podgorenii din partea locului, a făcut câteva achiziţii şi a ajuns astăzi la o suprafaţă optimă pentru o fermă medie de producţie de struguri de vin şi de masă. A dezvoltat ulterior şi o staţie de vinificare, iar toată această activitate a organizat-o într-o firmă de familie, de care se ocupă fiul său, Costin. Crama se întinde pe o suprafaţă de 40 de hectare, pe care sunt cultivate atât soiuri autohtone de struguri cât şi varietăţi consacrate la nivel internaţional. Casa Isărescu produce în medie 150.000 de sticle de vin pe an.
Sursa foto: BNR