Conform unei propuneri legislative înregistrată la Senat în procedură de urgenţă, agenţiile de îmbunătățiri funciare din toată țara ar putea suporta costul irigațiilor.
Propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Legii îmbunătăţirilor funciare nr. 138/2004, și pentru modificarea şi completarea OUG nr. 82/2011 privind unele măsuri de organizare a activităţii de îmbunătăţiri funciare, precum şi pentru completarea art. 10 din Legea nr. 98/2016 privind achiziţiile publice, prevede ca apa pentru irigații să fie scutită de la plata tarifelor de livrare pentru toate contractele încheiate de autorități.
Potrivit expunerii de motive, promovarea acestui act normativ este determinată în principal de necesitatea:
a. obţinerii unor producţii sigure şi la nivelul mediilor europene, precum şi asigurarea preluării şi tranzitării apei pentru irigaţii prin intermediul reţelei de aducţiune existente;
b. stimulării practicării unei agriculturi în sistemul irigat;
c. asigurării securităţii alimentare, respectiv sporuri de producţii agricole obţinute de pe areale irigate, prin mărirea suprafeţelor echipate cu sisteme funcţionale de irigaţii, inclusiv asigurarea debitelor şi nivelelor la prizele de apă din cadrul infrastructurii de îmbunătăţiri funciare aflată în administrarea Agenţiei Naţionale de Îmbunătăţiri Funciare etc.
Se vor introduce două litere noi, lit.a1) si lit. a2) in cadrul articolului 24 cu următorul cuprins:
a1) federațiile care dețin infrastructura de îmbunătățiri funciare în folosință cu titlu gratuit încheie cu Agenția contracte pentru asigurarea unui nivel optim al apei pentru irigații. Cheltuielile, cu excepția costului apei și costului energiei electrice pentru pomparea apei de irigații în aducțiunea principală, vor fi suportate de către federații;
a2) în cazul federaţiilor prevăzute la lit. a1) abonamentele de utilizare/exploatare a resurselor de apă şi contractele de vânzare-cumpărare de energie electrică încheiate cu alţi prestatori de servicii de irigaţii decât Agenţia Naţională de Îmbunătăţiri funciare, se tranferă la Agenţie, în condiţiile legii.
O altă modificare o regăsim în cadrul art. 66 care precizează: cheltuielile aferente asigurării unui nivel optim al apei pentru irigații la stațiile de punere sub presiune unde s-au încheiat contracte multianuale/sezoniere se suportă din bugetul Agenției, în limita sumelor alocate din bugetul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale cu această destinație.
Urgenţa proiectului este justificată prin expunerea de motive, în care se precizează că neadaptarea a acestor măsuri va avea consecinţe negative asupra începerii campaniei de irigaţii 2017, prin întârzierea semnării în perioada imediat următoare a contractelor dintre organizaţiile utilizatorilor de apă pentru irigaţii şi/sau federaţiile de organizaţii de utilizatori de apa pentru irigaţii cu prestatorii de servicii pentru irigaţii.