La ovine, gestația are o durată medie de 150 de zile, cu limite cuprinse între 144-155 de zile, durata gestaţiei este mai scurtă la oile cu gemeni, la cele cu o bună stare de întreţinere, precum şi la oile ce produc miei de sex femel.
După scurgerea celor 150 de zile de gestaţie, la oi se vor putea observa semnele fătării: lăsare pronunţată a abdomenului, adâncirea scobiturii flancului şi la baza cozii, mărirea în volum a glandei mamare , nelinişte, femela devine mai prudentă. Fătările au loc de regulă în aproximativ 15-20 minute, în general fără complicaţii.
În primele 70 de zile / în prima parte a gestaţiei
Hrănirea ovinelor nu trebuie să depășească cantitatea necesară de hrană pentru întreținere. Se pot utiliza mai mult fibroasele grosiere, paie de cereale, paie de soia, de mazăre, coceni de porumb, etc, care vor fi completate cu fân şi suculente (sfeclă, napi, siloz, tăiţei, borhot). Raţia fiind alcătuită din 1-2 kg de fân, 2-3 kg de suculente şi eventual 100-150 grame de furaje concentrate.
Cu 2 luni înainte de fătare / a doua perioadă de gestație
În cea de a doua parte a gestației, fătul realizează cea mai mare creștere și dezvoltare de aceea este necesar ca oaia mamă să beneficieze de cantități mai mari de substanțe nutritive. Se va folosi cantitatea de 1.5-2 kg fân, 1-2 kg de suculente şi 200-300 grame de amestecuri concentrate. Cei care au acces la nutreţ murat vor scoate această categorie de furaj din raţie înlocuind-o cu fân de bună calitate. Încă un moment extrem de important pentru dezvoltarea fetușului în această perioadă este asigurarea în raţie alimentară a oilor gestante a calciului şi fosforului.
Hrănirea necorespunzătoare, insuficientă în a doua perioadă de gestație influențează negativ atât dezvoltarea fetusului, cât și producția ulterioară de lapte. Ținând cont că ultima perioadă a gestație se desfășoară în stabulație, este necesară urmărirea și înlăturarea tuturor factorilor ce ar aduce riscul de avortare la ovine.
Îngrijirea oilor și mieilor la fătare
Pentru fătările să se desfășoare corect și să nu intervină momente nedorite, cu influență negativă asupra mieilor și a sănătății oilor, se recomandă ca înainte de fătare, să se respecte unele masuri de igienă.
Curățirea mecanică minuțioasă, dezinfecția și pregătirea adăpostului și a maternității.
În adăpost temperatura microclimatului sa fie între +12⁰ și +14⁰ în maternitate și +6⁰ și +8⁰ în restul încăperii.
Supravegherea permanentă a oilor și mieilor.
După fătare, o deosebită atenție la hrănirea atît a mieilor cît si a oilor , se vor asigura zilnic pe cap de oaie 1,5-2 kg de fânuri, 300-400 grame de amestecuri concentrate şi până la 4 kg de furaje suculente, care să determine o bună producţie de lapte. În absenţa furajelor suculente se vor putea utiliza furaje ce favorizează lactaţia: tărâţele,fânurile de lucernă şi trifoi, precum şi alte furaje din această categorie.
ATENȚIE! Aceste informații sunt minuțios selecționate și scrise de medici veterinari, dar nu înlocuiesc consultația sau examinarea medicală. (vet.md)