FERMIERI INVENTARIAȚI. Direcțiile Agricole Județene se reorganizează! Funcționarii acestor instituții se vor ocupa inclusiv de consultanță pentru fermieri. Nu gratis! În acest moment, s-ar lucra la o LISTĂ de TARIFE pe care le vor plăti fermierii. A crescut spectaculos numărul posturilor din schema de personal a direcțiilor, dar au săltat bine și salariile.
Sunt județe unde reorganizarea Direcțiilor Agricole Județene a început cu un inventar al fermierilor. La Vrancea, spre exemplu, șeful instituției spune că primul obiectiv în procesul de reorganizare a instituției este o inventariere a fermierilor.
Vreau să realizăm o bază de date cu agricultorii vrânceni, cu suprafețele agricole lucrate la nivelul fiecărei primării, a declarat Ticu Constandache, directorul Direcției Agricole Vrancea, pentru presa locală.
Șeful DAJ Vrancea a mai spus că a preluat deja atribuțiunile și funcționarii Camerei Agricole și-n felul acesta Direcția Agricolă va avea mai multe centre zonale. Altfel spus, ar trebui să fie mai aproape de fermieri și de nevoile acestora.
Potrivit noilor reglementări, prin reorganizare, Direcțiilor Agricole le revine o listă lungă și stufoasă de atribuții. Printre acestea, se găsesc și serviciile de consultanță și de asistență tehnică oferite fermierilor români care vor să acceseze fonduri europene, dar și fonduri naționale. În aceste servicii de consultanță este inclusă și asistarea agricultorilor la completarea cererii unice pentru subvențiile agricole, solicitare care trebuie depusă la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA).
Odată cu introducerea noului formular de cerere unică și cu creșterea spectaculoasă a numărului schemelor de plată din agricultură, mulți dintre fermierii români s-au trezit într-o situație ingrată. Agricultorii nu au știut cum să-și completeze cererea, ce scheme să bifeze în cerere și au pierdut sume considerabile din subvenții. Funcționarii DAJ vor trebui să le explice fermierilor despre fiecare schemă de plată sau măsură de finanțare din PNDR 2014-2020. Atribuțiile lor nu se opresc aici!
Fermierii vor beneficia și de informări despre normele de ecocondiționalitate - pe care, dacă le ignoră, sunt excluși de pe lista de plată a subvențiilor - despre codul de bune practici agricole, benefice pentru climă și mediu, despre angajamentele de agro-mediu, etc.
În perioada următoare, va fi stabilită și o listă cu tarifele pe care le vor achita agricultorii pentru serviciile oferite de funcționarii Direcțiilor Agricole.