OFICIAL. Creșterea sumei pentru avansul la subvențiile agricole, acordat fermierilor pentru anul de cerere 2020, derogarea privind plata avansului doar pe baza unui control administrativ al cererilor fermierilor sunt prevăzute REGULAMENTUL (UE) 2020/531 AL COMISIEI de derogare, pentru anul 2020, în ceea ce privește nivelul avansurilor pentru plățile directe și pentru măsurile de dezvoltare rurală, publicat astăzi în Jurnalul Oficial UE.
Regulamentul publicat astăzi, 17 aprilie 2020, în Jurnalul Oficial UE stabilește ca avansul la subvenții APIA să crească de la 50% la 70% în cazul plăților directe și de la 75% la 85% în cazul plăților compensatorii pentru măsurile de dezvoltare rurală. De asemenea, foarte important, avansul le va fi plătit fermierilor după finalizarea controlului administrativ al cererilor unice de plată depuse pentru anul 2020. Astfel, fermierii care sunt în eșantionul pentru controlul în teren sau prin teledetecție vor intra pe listele de plată avans.
AGROINFO vă pune la dispoziție textul Regulamentului Comisiei Europene prin care se face derogare de la condițiile de până acum la plata avansului la subvențiile APIA către fermieri. Regulamentul intră în vigoare de luni, 20 aprilie 2020.
Din cauza situației actuale apărute ca urmare a pandemiei de COVID-19 și a amplelor restricții de circulație instituite în statele membre, au apărut dificultăți administrative excepționale în toate statele membre. Dificultățile respective riscă să întârzie realizarea controalelor și efectuarea plății ajutoarelor aferentă. Totodată, fermierii sunt vulnerabili la perturbările economice provocate de pandemie și se confruntă cu dificultăți financiare și cu probleme de flux de numerar.
Având în vedere caracterul excepțional al acestor circumstanțe, este necesar să se atenueze respectivele dificultăți, prin derogarea de la articolul 75 alineatul (1) al treilea paragraf din Regulamentul (UE) nr. 1306/2013 pentru a permite statelor membre să acorde un nivel mai ridicat de avansuri către beneficiari pentru anul 2020.
În plus, date fiind circumstanțele excepționale fără precedent, este necesar să se acorde o derogare de la articolul 75 alineatul (2) primul paragraf din Regulamentul (UE) nr. 1306/2013 pentru a se permite efectuarea avansurilor pentru plățile directe după finalizarea controalelor administrative indicate la articolele 28 și 29 din Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 809/2014 al Comisiei.
Este însă imperativ ca o astfel de derogare să nu pericliteze buna gestiune financiară și îndeplinirea cerinței referitoare la un nivel de asigurare suficient. În consecință, statelor membre care recurg la derogarea în cauză le revine răspunderea de a lua toate măsurile necesare pentru a se asigura că se evită plățile în exces și că orice sumă plătită necuvenit se recuperează în mod real și cu rapiditate.
Articolul 1
Prin derogare de la articolul 75 alineatul (1) al treilea paragraf din Regulamentul (UE) nr. 1306/2013, pentru anul de cerere 2020, statele membre pot plăti avansuri de până la 70 % în cazul plăților directe indicate în anexa I la Regulamentul (UE) nr. 1307/2013 și de până la 85 % în cazul sprijinului acordat în cadrul dezvoltării rurale menționat la articolul 67 alineatul (2) din Regulamentul (UE) nr. 1306/2013.
Articolul 2
Prin derogare de la articolul 75 alineatul (2) primul paragraf din Regulamentul (UE) nr. 1306/2013, pentru anul de cerere 2020, statele membre pot plăti avansuri pentru plățile directe indicate în anexa I la Regulamentul (UE) nr. 1307/2013 după finalizarea controalelor administrative menționate la articolul 74 din Regulamentul (UE) nr. 1306/2013.
Articolul 3
În cazul statelor membre care aplică articolul 2 din prezentul regulament, declarația de gestiune care trebuie întocmită în temeiul articolului 7 alineatul (3) primul paragraf litera (b) din Regulamentul (UE) nr. 1306/2013 pentru exercițiul financiar 2021 include o confirmare a faptului că a fost evitată efectuarea de plăți în exces către beneficiari și că sumele plătite necuvenit au fost recuperate în mod real și cu rapiditate, pe baza verificării tuturor informațiilor necesare.
Articolul 4
Prezentul regulament intră în vigoare în a treia zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.
Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.