Reclama header big full
KWS+
Reclama header after big part 2

ÎN VIGOARE DE LA 1 IANUARIE 2018! FISCUL ANUNȚĂ REDUCEREA IMPOZITULUI pentru PFA!

Publicat: 07 ianuarie 2018 - 10:23
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

MODIFICĂRI FISCALE! Creșterea plafonului până la care o firmă poate plăti impozit pe veniturile microintreprinderilor, reorganizarea contribuțiilor sociale, impozit pe venitul persoanelor fizice (PFA) de 10%, majorarea salariului minim brut și sistemul plății defalcate a TVA sunt câteva dintre cele mai importante modificări fiscale introduse de Guvern și Parlament, în vigoare de la 1 ianuarie 2018.

Impozit pe veniturile microintreprinderilor pentru firmele cu venituri de până la un milion de euro

De la 1 ianuarie 2018, pragul până la care o companie poate aplica impozitarea pe veniturile microintreprinderilor a fost dublat, de la 500.000 de euro la 1 milion de euro, echivalentul a 4.659.700 lei, conform cursului de schimb de la 31 decembrie 2017.

Firmele care au înregistrat la finalul anului 2017 venituri intre jumătate de milion de euro și un milion de euro, începând cu 1 ianuarie 2018 nu vor mai plati impozit pe profit de 16%, ci vor plăti impozit pe veniturile microintreprinderilor, fie de 1%, dacă există salariați, fie de 3%, dacă nu există nici măcar un salariat.

De asemenea, în sfera impozitării microintreprinderilor vor intra acum și companiile ce activează în domeniul bancar, al asigurarălor, pieței de capital sau jocurilor de noroc și care se încadrează în noul plafon stabilit, de un milion de euro. Totodata, regimul de microîntreprindere a devenit obligatoriu începând cu acest an și pentru cei care au venituri din consultanță  ori management, atât timp cât acestea realizează total venituri sub plafonul de 1 milion de euro.

A fost eliminată posibilitatea de a trece la aplicarea impozitului pe profit în cazul societăților care au un capital social de minimum 45.000 de lei. Astfel, cei care sunt în etapa de investiții și înregistrează acum pierderi ori cei care au o profitabilitate mai mică de aproximativ 6% raportată la cifra de afaceri nu vor mai avea nicio pârghie prin care sa evite plata acestui impozit.

Atenție! Parlamentarii ar putea reintroduce totuși, printr-un proiect de lege adoptat de Senat și aflat acum la Camera Deputaților, alternativa companiilor cu un capital social de cel puțin 45.000 de lei și măcar 2 salariați de a trece la impozit pe profit.

Transferul CAS și CASS la salariat

De anul acesta există doar 3 contribuții sociale, dintre care două revin în totalitate salariatului, astfel:

Contribuția la pensii (CAS) datorată de catre angajați sau de persoane pentru care există obligația plății contributței de asigurări sociale pentru condiții normale de muncă, în cotă de 25% – cu mențiunea că angajatorul poate datora o cotă suplimentară în cazul în care sunt condiții deosebite de muncaă(4%) sau condiții speciale de muncă (8%).

Contribuția la sănătate (CASS) datorată de angajați sau de alte persoane fizice care au obligația plății acestei contributți, în cotă de 10%.

În același timp, angajatorul va plăti o singură contribuție, respectiv contribuția asiguratorie pentru muncă în cotă de 2,25%, care înglobeazaăcelelalte 4 contribuții abrogate la final de 2017, și anume: contribuția la șomaj, contribuția pentru concedii medicale, contribuția pentru riscuri profesionale și contribuția pentru creanțe salariale.

Reducerea impozitului pe veniturile persoanelor fizice de la 16% la 10%

Tot de la 1 ianuarie 2018 se aplică reducerea impozitului pe venit, de la 16% la 10%, pentru veniturile din activități independente (PFA, profesii liberale, drepturi de autor etc.), salarii și asimilate salariilor, chirii, investiții (cum ar fi veniturile din dobânzi, vânzarea de părți sociale și/sau acțiuni etc., cu excepția veniturilor din dividende pentru care, în continuare se va aplica cota de 5%), pensii, activități agricole, silvicultură și piscicultură, premii și din alte surse.

Atentie! Orice modificare a salariului minim brut in aceasta perioada va trebui raportata in Revisal pana la 31 martie 2018. Ulterior acestei date, angajatorii vor avea obligatia sa transmita in Revisal modificarea salariului de baza lunar brut in termen de 20 de zile lucratoare de la data producerii acesteia.

Sistemul split TVA, obligatoriu doar pentru entitățile cu întarzieri la plata TVA și cele în insolvență

Mecanismul plății defalcate a TVA a fost modificat prin lege de Parlament, chiar la final de 2017, astfel încât aplicabilitatea sistemului a fost restrânsă doar la persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA care înregistrează datorii la plata TVA și cele aflate in insolvență, care sunt nevoite astfel să dețină cel puțin un cont special dedicat TVA.

Concret, obligatia aplicării sistemului split TVA revine entităților care:
la 31.12.2017 aveau datorii la plata TVA mai mari de 15.000 de lei, în cazul contribuabililor mari, 10.000 de lei, în cazul contribuabililor mijlocii și 5.000 de lei pentru contribuabilii mici și persoanele fizice, dacă acestea nu sunt achitate până la 31 ianuarie 2018;
de la 1 ianuarie 2018 au datorii la plata TVA mai vechi de 60 de zile lucrătoare de la scadență care depășesc plafoanele mai sus enumerate;
se află sub incidența legislației insolvenței.

Persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA care nu sunt obligate să aplice sistemul split TVA pot trece, în mod opțional, la plata defalcată a TVA. Acestea vor beneficia de o reducere cu 5% a impozitului pe profit/pe veniturile microîntreprinderilor aferent perioadei în care aplică sistemul.

Atenție! Persoanele înregistrate în scopuri de TVA în România care intră în relații comerciale cu persoane impozabile care aplică sistemul TVA split, au obligația să plătească TVA-ul aferent achizițiilor defalcat, în contul de TVA al furnizorului, riscând amenzi de 0.06% din valoarea TVA care a fost plătită eronat.

Reducerea bazei de calcul a contribuțiilor sociale datorate de PFA, profesii libere

Persoanele care obțin venituri din activități independente (PFA, titulari ai iîtreprinderilor individuale/familiale) și profesii liberale datorează în 2018 CAS si CASS raportate la noul salariu minim pe economie, de 1.900 de lei, dupa cum urmează:

Contributia pentru pensii (CAS) de 25%, aplicataăunui venit ales de către contribuabil cel puțin egal cu salariul minim brut pe țară(1.900 de lei);
Contribuția la sănătate (CASS) de 10% la salariul minim pe economie (1.900 lei).

În condițiile în care cele mai multe persoane fizice vor alege să achite CAS la plafonul minim, rezultă contributii lunare de 665 de lei, adica 475 de lei la pensii si 190 de lei la sănătate. Totuși, acestea vor fi datorate doar de persoanele ce realizează într-un an venituri cel puțin egale cu 12 salarii minime brute, adică 22.800 de lei.

În situația în care veniturile realizate în anul 2017 sunt sub nivelul veniturilor anuale cumulate cel puțin egale cu 12 salarii de bază minime brute pe țară, PFA nu vor datora în 2018 contribuțiile sociale sș nu vor fi obligate să depună declaratța 600, urmând să achite doar impozitul pe venit de 10%.

Plafonul pentru înregistrarea în scopuri de TVA a rămas la 220.000 de lei

În octombrie 2017, Guvernul a obtțnut de la Comisia Europeană o derogare pentru majorarea plafonului pentru înregistrarea în scopuri de TVA, de la 220.000 la 300.000 de lei.

Totuși, parlamentarii nu au reușit să legifereze măsura până la final de 2017, astfel încât noul plafon să se aplice de la 1 ianuarie 2018. IÎ acest sens, Ministerul Finanțelor Publice a anunțat că plafonul pentru înregistrarea în scopuri de TVA va rămâne la 220.000 de lei la început de 2018 și se va aplica până când cel de 300.000 de lei va fi introdus prin lege.

Sursa: Contexpert

Vizualizat: 8860 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

SUBVENȚIA DE 100 DE EURO! LISTA APIA CU CRESCĂTORII DE ANIMALE DIN FIECARE JUDEȚ!

SUBVENȚIA DE 100 DE EURO! LISTA APIA CU CRESCĂTORII DE ANIMALE DIN FIECARE JUDEȚ!

30 septembrie 2020 - 18:47

ANUNȚ APIA DE ASTĂZI! Situația finală a cererilor depuse pentru ajutoarele de stat aferente susținerii  activității crescătorilor din sectoarele bovin, avicol și suin în contextul crizei economice generate de pandemia COVID -19!

ASTĂZI! SUMA AUTORIZATĂ LA PLATĂ DE APIA PENTRU ZOOTEHNIE!

ASTĂZI! SUMA AUTORIZATĂ LA PLATĂ DE APIA PENTRU ZOOTEHNIE!

30 septembrie 2020 - 16:08

COMUNICAT APIA. Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA), prin Centrele Județene, aduce la cunoștința opiniei publice că efectuează plata ajutorului de stat în sectorul creșterii animalelor, pentru cererile depuse în luna august 2020, aferente serviciilor prestate în luna iulie 2020, anunță astăzi APIA, într-un comunicat transmis pentru AGROINFO.

FERMIERII ROMÂNI, MEMBRI CU DREPTURI DEPLINE ÎN CEA MAI MARE ORGANIZAȚIE A FERMIERILOR DIN EUROPA!

FERMIERII ROMÂNI, MEMBRI CU DREPTURI DEPLINE ÎN CEA MAI MARE ORGANIZAȚIE A FERMIERILOR DIN EUROPA!

30 septembrie 2020 - 14:45

COMUNICAT. Din data de 29 septembrie 2020, Federația Națională a Producătorilor din Agricultură, Industria Alimentară și Servicii Conexe din România PRO AGRO, Liga Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România LAPAR, Uniunea de Ramură Națională a Cooperativelor din Sectorul Vegetal UNCSV și Asociația Producătorilor de Porumb din România APPR, reunite în cadrul Alianței pentru Agricultură și Cooperare, au devenit membre cu drepturi depline în COPA-COGECA. cea mai mare organizație a fermierilor din Europa.

DIN 1 OCTOMBRIE! ACTE NECESARE AJUTOR APIA PENTRU CREȘTEREA ANIMALELOR!

DIN 1 OCTOMBRIE! ACTE NECESARE AJUTOR APIA PENTRU CREȘTEREA ANIMALELOR!

30 septembrie 2020 - 13:47

SUBVENȚII ZOOTEHNIE. În perioada 01-31.10.2020, se depun la Centrele Judeţene ale Agenţiei, respectiv al Municipiului Bucureşti, pe raza cărora/căruia se află sediul social al solicitantului, cererile de plată pentru ajutorul de stat în sectorul creşterii animalelor aferente serviciilor prestate în trim. III al anului 2020. Informațiile sunt furnizate de APIA pentru AGROINFO.

CALENDAR PLATA SUBVENȚIILOR APIA ÎN OCTOMBRIE!

CALENDAR PLATA SUBVENȚIILOR APIA ÎN OCTOMBRIE!

30 septembrie 2020 - 13:02

OFICIAL APIA. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a stabilit calendarul pentru luna octombrie pentru plata subvențiilor agricole aferente anului de campanie 2020.

DOCUMENT OBLIGATORIU PE CARE APICULTORII TREBUIE SĂ-L TRANSMITĂ LA ANZ PÂNĂ LA DATA DE 31 DECEMBRIE 2020!

DOCUMENT OBLIGATORIU PE CARE APICULTORII TREBUIE SĂ-L TRANSMITĂ LA ANZ PÂNĂ LA DATA DE 31 DECEMBRIE 2020!

30 septembrie 2020 - 09:25

OBLIGAȚII APRICULTORI. Apicultorii transmit anual, în perioada 1 septembrie- 31 decembrie, la Agenția Națională pentru Zootehnie (ANZ), prin Oficiul Județean pentru Zootehnie (OJZ), declarația pe propria răspundere cu numărul de stupi identificați pregătiți pentru iernare, informează Ordinul MADR nr. 251/2017 pentru aprobarea Sistemului unitar de identificare a stupinelor și stupilor.

CÂND ÎNCEPE PLATA SUBVENȚIILOR APIA PENTRU CRESCĂTORII DE BOVINE!

CÂND ÎNCEPE PLATA SUBVENȚIILOR APIA PENTRU CRESCĂTORII DE BOVINE!

30 septembrie 2020 - 08:18

SUBVENȚII APIA 2020. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că perioada de reținere în ferme a bovinelor se încheie, pentru acest an, la data de 15 decembrie 2020. Astfel, crescătorii de bovine vor intra la plata subvențiilor din zootehnie abia după această dată, cel mai probabil, prin ianuarie 2021.

CINE NU A SOLICITAT PLĂȚI DIRECTE LA APIA, NU BENEFICIAZĂ DE AJUTORUL DE MAXIM 7.000 EURO!

CINE NU A SOLICITAT PLĂȚI DIRECTE LA APIA, NU BENEFICIAZĂ DE AJUTORUL DE MAXIM 7.000 EURO!

30 septembrie 2020 - 07:21

AJUTOARE EXCEPȚIONALE APIA. Fermierii, crescătorii de animale, care nu au încasat anul trecut plăți directe de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) sau nu au solicitat anul acesta, prin cererea unică, plăți directe de la APIA, nu se încadrează la condițiile APIA pentru ajutorul excepțional cu caracter temporar acordat în contextul crizei sanitare.

CIOBAN ROMÂN, ACUZAT ÎN ITALIA CĂ AR FI UCIS DOI FRAȚI PENTRU PĂȘUNE!

CIOBAN ROMÂN, ACUZAT ÎN ITALIA CĂ AR FI UCIS DOI FRAȚI PENTRU PĂȘUNE!

29 septembrie 2020 - 21:17

SUSPECT. Carabinierii au arestat în aceste zile în Italia un român în vârstă de 22 de ani, suspectat că ar fi ucis doi frați italieni. Victimele au fost descoperite fără viață în luna iunie a acestui an la Caltanissetta, în Sicilia. Unul dintre frați era pe jumătate carbonizat, iar celălalt avea craniul sfărâmat. Cei doi frați erau ciobani, la fel și presupusul ucigaș. Scandalul ar fi pornit de la pășune, informează ANSA, agenție italiană de știri.

CRESCĂTOR DE ANIMALE: NU MAI PUTEM SĂ FIM SCLAVI! AM CHEMAT MAȘINA DE LA ABATOR SĂ DUCĂ VACILE!

CRESCĂTOR DE ANIMALE: NU MAI PUTEM SĂ FIM SCLAVI! AM CHEMAT MAȘINA DE LA ABATOR SĂ DUCĂ VACILE!

29 septembrie 2020 - 20:07

SITUAȚIE DEZASTRUOASĂ. Crescătorul de bovine Ștefan Muscă din județul Giurgiu spune că a chemat mașina de la abator să ducă vacile. Nu mai putem să fim sclavi, nu că nu mai vrem, că ne-am obișnuit să fim sclavi, dar nu mai putem, nimeni nu ne mai dă pe datorie, spune cu amărăciune crescătorul. A vândut laptele în februarie, dar nu și-a primit nici acum banii. Ștefan Muscă a trimis deja o parte din bovinele din fermă la abator.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor

Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor

"LAND.TECHNIK für Profis 2020" - Tehnică agricolă pentru profesionişti - evenimentul anual organizat de DLG e.V. (Societatea Germană pentru Agricultură) şi Asociaţia inginerilor din Germania (VDI - Verein Deutscher Ingenieure) cu tema "Protecţia plantelor" s-a desfăşurat la sediul companiei Amazone Werke H. Dreyer GmbH & Co. KG, din Hasbergen-Gaste (Germania). Manifestarea a reunit, timp de două zile, aproape 300 de specialişti în domeniul construcţiilor de maşini agricole, fermieri şi studenţi şi au fost prezentate şi dezbătute noutăţile din domeniul tehnicilor de protecţie a plantelor.

Interviu cu conf. dr. ing. Ovidiu Ranta, Catedra de mecanizare - USAMV Cluj-Napoca.

Reporter: Gheorghe Ghişe

Ridichea furajera - cea mai buna cultura pentru inverzire Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune! Fermy Show - Tratamentul la sămânță

Bancul zilei

Cadou...

Cadou...
De sărbători, o familie a găsit în cutia poştală două bilete la un concert şi un bileţel pe care scria “Ghici de la cine?”. Detalii