FMC-pus direct
KWS+
Reclama header after big part 2
AGRICOVER

ÎN VIGOARE! CINE POATE FOLOSI ETICHETA PRODUS MONTAN!

Publicat: 14 martie 2017 - 13:47
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

OFICIAL! Fermierii români pot să solicite dreptul de utilizare a denumirii “produs montan” pe eticheta produselor. Ordinul ministrului agriculturii care reglementează condițiile în care poate fi folosită această mențiune pe eticheta produselor românești a fost publicat astăzi, marți, 14 martie 2017, în Monitorul Oficial.

Potrivit Ordinului MADR, producătorii români care vor să folosească această mențiune pe eticheta produselor depun o cerere la Direcția pentru Agricultură Județeană, situată pe raza judeţului în care îşi desfăşoară activitatea, însoțită de caietul de sarcini completat și deschid Registrul Special de Autocontrol.

Direcţia pentru agricultură judeţeană, înregistrează cererile în Registrul de Control al Produselor Montane și verifică caietul de sarcini și documentele anexate. Reprezentanţii din cadrul Direcției pentru Agricultură Județene, special desemnați cu atribuţii în domeniul reglementat, verifică dacă unitatea de producţie/locul de producţie se află în zona montană. În cazul în care unitatea de producţie/locul de producţie nu se află în zona montană, cererea este respinsă.

În situaţia în care în urma verificării caietului de sarcini se identifică, neconformităţi referitoare la respectarea prevederile procedurii care vizează calitatea de produs montan, reprezentanţii Direcției pentru Agricultură Județene, în termen de 10 zile lucrătoare de la primirea acestuia, adresează o cerere solicitantului în vederea exprimării unor clarificări cu privire la neconformitățile constatate.

În cazul în care solicitantul nu depune completările cerute în termen de 10 zile lucrătoare de la data primirii solicitării, Direcția pentru Agricultură Județeană respinge caietul de sarcini ca fiind neconform, şi comunică în scris solicitantului decizia de respingere a cererii, în termen de 3 zile lucrătoare.

Dacă documentaţia depusă corespunde, reprezentanţii Direcției pentru Agricultură Județeană verifică la faţa locului informaţiile prevăzute în caietul de sarcini şi din registrul special de autocontrol, ținut de către solicitant.

Registrul special de autocontrol se actualizează de către solicitant, ori de câte ori este necesar, pentru a demonstra respectarea prevederilor legislaţiei europene referitoare la utilizarea menţiunii de calitate facultativă „produs montan”. Acesta conţine înregistrări şi anexe cu documente care să ateste provenienţa hranei animalelor, originea animalelor sau plantelor în cazul produselor neprocesate/procesate, documente care să ateste provenienţa materiilor prime pentru obţinerea produselor procesate conform prevederilor Regulamentului (UE) nr. 1151/2012 şi a Regulamentului delegat (UE) nr. 665/2014.

Rezultatul verificărilor se înscrie în Nota de Constatare, redactată în 3 exemplare originale și în Registrul de Control al Produselor Montane. Solicitantul poate face contestație la Nota de constatare, în termen de 30 zile de la data primirii.

În cazul în care, în urma verificărilor la faţa locului se constată că documentaţia corespunde, Direcția pentru Agricultură Județeană, transmite direcţiei de specialitate cu atribuţii în domeniu din cadrul Ministerului Agriculturii, în termen de 5 zile lucrătoare un exemplar al Notei de constatare, însoţit de o copie a caietului de sarcini.

Ministerul Agriculturii emite decizia de acordare a dreptului de utilizare a menţiunii “produs montan”, în termen de 5 zile lucrătoare de la primirea documentației şi înregistrează produsul/produsele în Registrul Naţional al Produselor Montane, în vederea publicării acestuia pe site-ul oficial al Ministerului Agriculturii.

Decizia de acordare a dreptului de utilizare a menţiunii “produs montan” este dată în original de Ministerul Agriculturii solicitantului, iar o copie ajunge la Direcția pentru Agricultură Județeană.

Pe eticheta produselor agroalimentare înregistrate în Registrul Naţional al Produselor Montane se inscripţionează central, sub denumirea produsului, menţiunea de calitate facultativă „produs montan” şi poziţia în registru.

Specialiştii din cadrul Direcției pentru Agricultură Județene cu atribuţii de inspecţie şi control efectuează cel puţin un control anual pentru a verifica respectarea condițiilor de acordare a dreptului de utilizare a menţiunii „produs montan”. Beneficiarul este notificat despre control cu 10 zile lucrătoare înainte de data vizitei. Beneficiarii transmit documentele solicitate prin notificare, în interiorul termenului de 10 zile lucrătoare, dar nu mai târziu de a șaptea zi.

Beneficiarii care au obţinut, pentru produsele etichetate, dreptul de utilizare a menţiunii de calitate facultativă „produs montan”, sunt obligaţi să permită personalului de specialitate de inspecţie şi control ale Direcției pentru Agricultură Județene, accesul în unitate şi în secţia de producţie şi să pună la dispoziţia acestora informaţiile şi documentele solicitate, conform competenţelor legale.

Dacă sunt găsite nereguli, dreptul de a folosi denumirea de produs montan poate fi retras, iar produsul radiat de pe lista celor montane. Producătorii pot să depună o nouă documentaţie pentru produsul pentru care a fost retrasă decizia, după cel puţin 24 de luni de la data retragerii acesteia.

Modelele de cerere, caiet de sarcini, registru special de autocontrol și decizie de acordarea a dreptului de folosire a denumirii sunt în anexele actului normativ. Ordinul ministrului agriculturii este publicat în Monitorul Oficial nr.182, partea I, din 14 martie 2017. 

Vizualizat: 3739 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Cuantum pe hectar subvenție APIA pe pășune pentru anul 2021!

Cuantum pe hectar subvenție APIA pe pășune pentru anul 2021!

17 septembrie 2021 - 09:34

Valoarea pe hectar a schemelor de plată pe suprafață, pentru acest an, este stabilită printr-un proiect de hotărâre de Guvern, publicat pe site-ul oficial al Ministerului Agriculturii. Care este cuantumul subvenției APIA pentru un hectar de pășune, pentru anul 2021, subvenție de care beneficiază crescătorii de animale?

Șeful APIA, anunț pentru fermieri, crescători de animale!

Șeful APIA, anunț pentru fermieri, crescători de animale!

17 septembrie 2021 - 07:55

Directorul general al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), Adrian Pintea, va fi marți, 21 septembrie 2021, în mijlocul fermierilor din județul Tulcea. Miercuri, șeful APIA a fost în județul Cluj, la Feleacu. APIA desfășoară, în această perioadă, o amplă campanie de informare a fermierilor români despre subvențiile agricole de care beneficiază aceștia. În fiecare județ, șeful APIA se întâlnește cu fermierii, crescătorii de animale.

Comuna pregătită de răscoală: Vă vom aştepta cu furcile, coasele şi securile!

Comuna pregătită de răscoală: Vă vom aştepta cu furcile, coasele şi securile!

17 septembrie 2021 - 06:18

Primarul comunei vasluiene Şuletea a postat pe pagina personală Facebook un mesaj pentru Guvern: "La fel o zic, ca şi atunci când a fost cu pesta porcină!! Vă vom aştepta la fel cum îi aştepta Ştefan cel Mare pe turci...cu furcile, coasele şi securile!"

Ministrul Oros: Buget de 13,6 miliarde de euro pentru plata subvențiilor APIA!

Ministrul Oros: Buget de 13,6 miliarde de euro pentru plata subvențiilor APIA!

16 septembrie 2021 - 20:15

Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a declarat că suma alocată pentru plata subvențiilor agricole către fermierii, crescătorii de animale din România, în perioada 2021-2027, este 13,6 miliarde de euro.

Fermierii se luptă să ne pună pe masă aceeași hrană ieftină cu costuri mult mai mari!

Fermierii se luptă să ne pună pe masă aceeași hrană ieftină cu costuri mult mai mari!

16 septembrie 2021 - 17:26

Eurodeputata Carmen Avram a atras atenția, în Plenul Parlamentului European, că fermierii și agricultura nu au fost menționați nici măcar o singură dată în discursul asupra Stării Uniunii, rostit de Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Asta deși, pe lângă pandemie, standarde tot mai înalte de calitate și importurile ieftine din țări terțe, pe umerii fermierilor stau acum și costurile mult mai mari la energie, informează un comunicat transmis Agroinfo.

Hotărâre Guvern! Ajutor minimis pentru 2021 pentru fermieri!

Hotărâre Guvern! Ajutor minimis pentru 2021 pentru fermieri!

16 septembrie 2021 - 13:58

Pe site-ul Ministerului Agriculturii a fost postat în dezbatere publică proiectul de Hotărâre a Guvernului pentru modificarea și completarea Hotărârii Guvernului nr. 651/ 2021 pentru aprobarea programului de susținere a producției de legume în spații protejate pentru anul 2021, precum și pentru modificarea Hotărârii Guvernului nr. 652/2021 privind aprobarea programului de susținere a producției de plante aromatice pentru anul 2021.

Turmă de oi, sfârtecată de lupi! Ciobanii nu mai vor să urce cu oile la munte!

Turmă de oi, sfârtecată de lupi! Ciobanii nu mai vor să urce cu oile la munte!

16 septembrie 2021 - 12:38

De frica atacurilor animalelor sălbatice, ciobanii nu mai vor să urce cu turmele la munte, „problema agravându-se”. „Riscăm să punem în pericol o ramură importantă, cea a creşterii animalelor în zona montană“ evidenţiază dr. Voloşeniuc, şeful DSVSA Suceava. Anul acesta, pradă animalelor sălbatice înfometate au căzut în jur de 200 de ovine, dar şi circa 30 de bovine, acestea din urmă fiind ucise mai ales de urşi.

A crescut anul acesta suma pe hectar pentru plata tineri fermieri!

A crescut anul acesta suma pe hectar pentru plata tineri fermieri!

16 septembrie 2021 - 06:50

Printr-un proiect de hotărâre de Guvern, publicat pe site-ul oficial al Ministerului Agriculturii, este stabilit cuantumul pe hectar al schemelor de plată pe suprafață, pentru acest an. Subvenția care a crescut cu aproape 4 euro pe hectar este plata pentru tinerii fermieri.

Scrisoarea semnată de ministrul Oros pentru plățile fermierilor!

Scrisoarea semnată de ministrul Oros pentru plățile fermierilor!

16 septembrie 2021 - 06:29

Ministrul Adrian Oros a anunțat că a semnat scrisoarea comună a miniștrilor agriculturii din Grupul de la Visegrad (Cehia, Ungaria, Slovacia și Polonia), alături de Bulgaria și Croația adresată Președintelui Comisiei de Agricultură și Dezvoltare Rurală din Parlamentul European, Norbert Lins, cu privire la adoptarea cu celeritate a actelor de bază a Politicii Agricole Comune de care depinde acordarea subvențiilor pentru fermieri.

Cunoscut fermier, fost secretar de stat, condamnat pentru o mită de 5 milioane de euro!

Cunoscut fermier, fost secretar de stat, condamnat pentru o mită de 5 milioane de euro!

15 septembrie 2021 - 20:14

Unul dintre cei mai influenți și bogați fermieri români, fost deputat PNL, fost membru al Comisiei pentru agricultură din Camera Deputaților și fost secretar de stat în Ministerul Transporturilor, a fost condamnat la 5 ani închisoare cu executare pentru o mită de 5,3 milioane euro.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Tractorul ZETOR, stăpânul păşunii în ferma de vite Angus a lui Ioan Hlavai

Tractorul ZETOR, stăpânul păşunii în ferma de vite Angus a lui Ioan Hlavai

Ioan Hlavai, exploatează în jur de o sută de hectare iar în 2019 a reuşit să câştige un proiect de finanţare cu fonduri europene în valoare de 74.500 euro, pentru achiziţia de utilaje. Îşi luase atunci un tractor Zetor Forterra CL 140, împreună cu o tocătoare pentru defrişări. „Până la urmă, am comparat mai multe modele de tractoare cu acelaşi număr de cai putere iar concluzia a fost că cea mai bună soluţie pentru mine este acest Zetor. M-a interesat nu doar preţul de achiziţie, ci şi cât m-ar costa întreţinerea tractorului. Serviciile after-sales sunt foarte importante”, îmi spunea fermierul.

Tractorul autonom AgXeed de 156 CP în lucru la Cereals 2021! Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței Povestea porumbului de Cărpiniş

Bancul zilei

Trei amici

Trei amici
Trei amici, evident români, erau într-o barcă şi dădeau la peşte când deodată un înger vindecător apare lânga ei. Detalii