Adama
Vinasa Rompak

ÎN VIGOARE! CINE POATE FOLOSI ETICHETA PRODUS MONTAN!

Publicat: 14 martie 2017 - 13:47
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

OFICIAL! Fermierii români pot să solicite dreptul de utilizare a denumirii “produs montan” pe eticheta produselor. Ordinul ministrului agriculturii care reglementează condițiile în care poate fi folosită această mențiune pe eticheta produselor românești a fost publicat astăzi, marți, 14 martie 2017, în Monitorul Oficial.

Potrivit Ordinului MADR, producătorii români care vor să folosească această mențiune pe eticheta produselor depun o cerere la Direcția pentru Agricultură Județeană, situată pe raza judeţului în care îşi desfăşoară activitatea, însoțită de caietul de sarcini completat și deschid Registrul Special de Autocontrol.

Direcţia pentru agricultură judeţeană, înregistrează cererile în Registrul de Control al Produselor Montane și verifică caietul de sarcini și documentele anexate. Reprezentanţii din cadrul Direcției pentru Agricultură Județene, special desemnați cu atribuţii în domeniul reglementat, verifică dacă unitatea de producţie/locul de producţie se află în zona montană. În cazul în care unitatea de producţie/locul de producţie nu se află în zona montană, cererea este respinsă.

În situaţia în care în urma verificării caietului de sarcini se identifică, neconformităţi referitoare la respectarea prevederile procedurii care vizează calitatea de produs montan, reprezentanţii Direcției pentru Agricultură Județene, în termen de 10 zile lucrătoare de la primirea acestuia, adresează o cerere solicitantului în vederea exprimării unor clarificări cu privire la neconformitățile constatate.

În cazul în care solicitantul nu depune completările cerute în termen de 10 zile lucrătoare de la data primirii solicitării, Direcția pentru Agricultură Județeană respinge caietul de sarcini ca fiind neconform, şi comunică în scris solicitantului decizia de respingere a cererii, în termen de 3 zile lucrătoare.

Dacă documentaţia depusă corespunde, reprezentanţii Direcției pentru Agricultură Județeană verifică la faţa locului informaţiile prevăzute în caietul de sarcini şi din registrul special de autocontrol, ținut de către solicitant.

Registrul special de autocontrol se actualizează de către solicitant, ori de câte ori este necesar, pentru a demonstra respectarea prevederilor legislaţiei europene referitoare la utilizarea menţiunii de calitate facultativă „produs montan”. Acesta conţine înregistrări şi anexe cu documente care să ateste provenienţa hranei animalelor, originea animalelor sau plantelor în cazul produselor neprocesate/procesate, documente care să ateste provenienţa materiilor prime pentru obţinerea produselor procesate conform prevederilor Regulamentului (UE) nr. 1151/2012 şi a Regulamentului delegat (UE) nr. 665/2014.

Rezultatul verificărilor se înscrie în Nota de Constatare, redactată în 3 exemplare originale și în Registrul de Control al Produselor Montane. Solicitantul poate face contestație la Nota de constatare, în termen de 30 zile de la data primirii.

În cazul în care, în urma verificărilor la faţa locului se constată că documentaţia corespunde, Direcția pentru Agricultură Județeană, transmite direcţiei de specialitate cu atribuţii în domeniu din cadrul Ministerului Agriculturii, în termen de 5 zile lucrătoare un exemplar al Notei de constatare, însoţit de o copie a caietului de sarcini.

Ministerul Agriculturii emite decizia de acordare a dreptului de utilizare a menţiunii “produs montan”, în termen de 5 zile lucrătoare de la primirea documentației şi înregistrează produsul/produsele în Registrul Naţional al Produselor Montane, în vederea publicării acestuia pe site-ul oficial al Ministerului Agriculturii.

Decizia de acordare a dreptului de utilizare a menţiunii “produs montan” este dată în original de Ministerul Agriculturii solicitantului, iar o copie ajunge la Direcția pentru Agricultură Județeană.

Pe eticheta produselor agroalimentare înregistrate în Registrul Naţional al Produselor Montane se inscripţionează central, sub denumirea produsului, menţiunea de calitate facultativă „produs montan” şi poziţia în registru.

Specialiştii din cadrul Direcției pentru Agricultură Județene cu atribuţii de inspecţie şi control efectuează cel puţin un control anual pentru a verifica respectarea condițiilor de acordare a dreptului de utilizare a menţiunii „produs montan”. Beneficiarul este notificat despre control cu 10 zile lucrătoare înainte de data vizitei. Beneficiarii transmit documentele solicitate prin notificare, în interiorul termenului de 10 zile lucrătoare, dar nu mai târziu de a șaptea zi.

Beneficiarii care au obţinut, pentru produsele etichetate, dreptul de utilizare a menţiunii de calitate facultativă „produs montan”, sunt obligaţi să permită personalului de specialitate de inspecţie şi control ale Direcției pentru Agricultură Județene, accesul în unitate şi în secţia de producţie şi să pună la dispoziţia acestora informaţiile şi documentele solicitate, conform competenţelor legale.

Dacă sunt găsite nereguli, dreptul de a folosi denumirea de produs montan poate fi retras, iar produsul radiat de pe lista celor montane. Producătorii pot să depună o nouă documentaţie pentru produsul pentru care a fost retrasă decizia, după cel puţin 24 de luni de la data retragerii acesteia.

Modelele de cerere, caiet de sarcini, registru special de autocontrol și decizie de acordarea a dreptului de folosire a denumirii sunt în anexele actului normativ. Ordinul ministrului agriculturii este publicat în Monitorul Oficial nr.182, partea I, din 14 martie 2017. 

Vizualizat: 4137 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Guvern ACUM: Document obligatoriu plată subvenții APIA hectar, cap animal!

Guvern ACUM: Document obligatoriu plată subvenții APIA hectar, cap animal!

13 decembrie 2024 - 05:51

Guvernul a aprobat joi, 12 decembrie 2024, un act normativ care vizează actualizarea Registrului Agricol pentru perioada 2025-2029. Fără adeverință de la Registrul Agricol, niciun fermier, crescător animale nu poate încasa subvențiile APIA.

AFIR: Raport selecție proiecte valoarea totală 202 milioane euro!

AFIR: Raport selecție proiecte valoarea totală 202 milioane euro!

13 decembrie 2024 - 05:35

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a publicat pe www.afir.ro Raportul de selecție pentru etapa a doua de depunere a proiectelor aferente intervenției DR-25 Modernizarea infrastructurii de irigații din cadrul Planului Strategic 2023 – 2027 (PS 2027).

Comunicat APIA ACUM! Lista cu toate plățile APIA!

Comunicat APIA ACUM! Lista cu toate plățile APIA!

13 decembrie 2024 - 05:25

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că în perioada 02 – 12 decembrie 2024, a autorizat la plată sumă totală de 108.521.264,61 euro (539.929.424,90 lei), reprezentând plăți finale aferente anului de cerere 2024, pentru un număr de 479.478 fermieri, astfel:

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

12 decembrie 2024 - 17:30

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Ordonanţa de urgență pentru modificarea şi completarea unor acte normative cu privire la gestionarea financiară a fondurilor europene nerambursabile alocate României din FEGA şi FEADR, precum şi a fondurilor alocate de la bugetul de stat, aferente Politicii Agricole Comune.

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

12 decembrie 2024 - 17:15

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea privind alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului prevăzut în bugetul de stat pe anul 2024, pentru suplimentarea bugetului Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Aprobat de Guvern: Termen prelungit subvenții crescători animale!

Aprobat de Guvern: Termen prelungit subvenții crescători animale!

12 decembrie 2024 - 17:06

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată OUG pentru modificarea art.16 alin. (1) din Legea nr. 195/2028 privind aprobarea Programului de susținere a crescătorilor de suine pentru activitatea de reproducție, precum și a art. 15 alin (1) din Legea nr. 227/2018 privind aprobarea Programului de susținere pentru activitatea de reproducție, incubație și de creștere în sectorul avicol.

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

12 decembrie 2024 - 10:02

Un Ordin MADR, postat în consultare publică pe site-ul oficial al ministerului, schimbă criteriile pentru subvenția APIA PD-03 Sprijin complementar pentru venit pentru tinerii fermieri.

NOU! Vârsta taurilor pentru subvenția APIA de 190 euro/bovină!

NOU! Vârsta taurilor pentru subvenția APIA de 190 euro/bovină!

12 decembrie 2024 - 09:13

Un proiect de Ordin MADR, publicat în dezbatere, modifică sprijinul cuplat zootehnic pentru venit, SCVZ, pentru creșterea taurinelor de carne în sensul stabilirii vârstei minime în cazul animalelor care fac obiectul acestei forme de sprijin.

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

12 decembrie 2024 - 08:46

Numărul tinerilor fermieri instalați ca șefi de exploatație este în scădere. Bruxelles-ul vrea să-i stimuleze cu ajutoare mai mari pe tineri să aleagă o carieră în agricultură.

Plăți AFIR ACUM în conturile fermierilor: 1,2 miliarde euro!

Plăți AFIR ACUM în conturile fermierilor: 1,2 miliarde euro!

11 decembrie 2024 - 15:21

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a plătit 1,2 miliarde de euro (1.170.410.582,92 euro) în perioada ianuarie – decembrie 2024 pentru proiectele de investiții și pentru măsurile de mediu și climă finanțate din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR). Din întreaga sumă plătită de AFIR, 1,02 miliarde de euro reprezintă finanțarea Comisiei Europene acordate prin FEADR, iar 152 milioane de euro provin de la Bugetul Național.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

În urmă cu aproape un an, echipa AgroConcept ducea România în Cartea Recordurilor: 403,64 tone de grâu recoltate în numai 8 ore, cu o combină New Holland CR8.90 Revelation. Află povestea fermierului care a găzduit evenimentul!

„În câmp, echipa AgroConcept a fost ca la cursele de mașini, făceau schimbul de piloți în mers, iar acasă aveam o altă echipă, de martori de această dată, la cântar. Înainte mă uitam la știri și vedeam Guinness World Records, iar acum am avut ocazia să trăiesc la mine în fermă un asemenea eveniment”, ne-a povestit Gheorghe Preda.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La aprozar...

La aprozar...
Un om la aprozar: Detalii