1 martie 2016 – 16 mai 2016! Este sesiunea de depunere a cererilor unice pentru subvenții la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA). Fermieri, ce aveți de făcut ca să nu pierdeți banii care vi se cuvin? Urmați pașii și nu veți avea probleme!
O singură cerere! Pentru a beneficia de sprijinul aferent schemelor/măsurilor de plată, fermierul trebuie să depuna anual la APIA cererea unică de plată şi să îndeplineasca condiţiile de eligibilitate conform legislaţiei comunitare şi naţionale.
ATENȚIE! Se depune o singură cerere, chiar dacă fermierii deţin suprafeţe de teren în diferite localităţi sau judeţe. Persoana fizică, pe de-o parte, şi persoana fizică autorizată/întreprinderea familială/întreprinderea individuală, pe de altă parte, având acelaşi titular, depun numai o cerere unică de plată. La fel și subunităţile persoanelor juridice, care nu au personalitate juridică, nu au calitatea de beneficiari ai plăţilor.
Prezentați-vă în ziua și la ora programată! Pentru a utiliza timpul pe care APIA l-a rezervat pentru primirea cererii, este necesar ca fermierii să se prezinte la data și ora la care sunt programati, deoarece termenul limită de depunere a cererii de plată este 16 mai 2016 inclusiv, fără penalităţi şi 10 iunie 2016 cu penalitati 1% pentru fiecare zi lucratoare de întârziere.
Fermierii trebuie să se conformeze acestei programări făcute de APIA pentru a evita aglomerarea din ultimele zile de depunere și pentru a nu îngreuna procesul de primire a cererilor unice de plată.
Declarație de suprafață electronică! În campania 2016, completarea declaraţiei de suprafaţă se realizează electronic, folosind aplicaţia IPA-Online la adresa: http://lpis.apia.org.ro/. Se poate accesa această aplicaţie folosind contul fermierilor de utilizator ID-ul unic de înregistrare şi parola codul numeric personal la prima logare în sistem (dacă nu a modificat deja anul trecut parola alocată).
Aceste date sunt confidenţiale şi de aceea APIA roagă fermierii să nu le înstrăineze sau să le facă publice.
Recuperarea parolei pierdute! Pentru recuperarea parolei în situația în care fermierii nu o mai cunosc, este necesar să fie completată adresa de e-mail în datele de identificare din registrul fermierilor. Prin accesarea link-ului ”Resetare parolă din interfaţa aplicaţiei”, aceasta va fi schimbată şi transmisă la adresa de e-mail. Astfel se poate recupera uşor parola.
În situaţia în care se întâmpină probleme la accesare, fermierii solicită sprijinul inspectorilor APIA care le vor furniza parola. Parola va fi comunicată numai la sediul APIA la care s-a făcut înregistrarea ca fermier.
Atenţie la mesajele de avertizare pe care le afişează programul IPA online! în raportul ”Controlul parcelelor digitizate”.
Semnați toate paginile cererii! Finalizarea și închiderea cererii unice de plată în IPA online se face în prezenţa funcţionarului APIA responsabil cu primirea cererii dumneavoastră, după verificarea acesteia și a mesajelor din controlul parcelelor digitizate, și corectarea eventualelor probleme semnalate de către sistemul informatic.
Fermierii să NU UITE că trebuie să solicite sprijinul aferent schemei de plată/măsurii de sprijin dorite şi să semneze toate paginile cererii unice de plată.
Finalizarea cererii unice de plată în IPA online trebuie să se facă în prezenţa funcţionarului APIA responsabil cu primirea cererii, nu înainte de a se asigura că datele aferente schemelor de plată pentru sectorul zootehnic (dacă solicită şi sprijin pentru sector zootehnic) au fost operate în sistemul informatic pe baza listelor de animale / documentelor de identificare/ documentelor de mişcare prezentate de către fermieri.
Fără detalierea crotaliilor! Fermierii care solicită ANT pentru vaci de lapte şi ANT pentru vaci de carne, care au dobândit dreptul la primă în anii/anul anteriori vor solicita ajutor naţional tranzitoriu pentru efectivul de animale fără a mai fi detaliat pe crotalii.
Pentru măsurile 10 agromediu și climă şi 11 agricultură ecologică, fermierii trebuie să semeze în cererea unică de plată şi partea V.3.1- Angajamente şi declaraţii; M10 - Agro-mediu şi climă şi/sau V.3.2/3.3 - Angajamente şi declaraţii; M11- Agricultură ecologică, după caz.
ATENTIE solicitați sprijinul aferent schemei de plată/măsurii de sprijin dorite şi semnați toate paginile cererii unice de plată!
Dacă fermierul nu deține un număr de înregistrare de la APIA, înseamnă că nu a depus cererea şi nu beneficiază de sprijin finaniciar.
Fermierul trebuie să solicite responsabilului de dosar numărul de înregistrare. Este dovada că s-a depus o cerere unică de plată pentru campania curentă.
(sursa Agenția Națională de Plăți și Intervenție pentru Agricultură)