Reclama header big full
Agroinfo
Agroinfo Agroinfo Agroinfo
KWS+
Reclama header after big part 3

HIBRIZII DE ALBINĂ, UN PERICOL pentru FAMILIILE DE ALBINE!

Publicat: 02 ianuarie 2020 - 17:42
1 comentarii   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

VERIFICĂRI ANZ. Apicultorii se plâng că hibrizii de albină au determinat depopularea familiilor de albine. Mai mult, cei care au adus hibrizii ar fi cerut și ajutoarele financiare care se acordă doar rasei autohtone de albine Apis Melifera Carpatica. Ministrul agriculturii, Nechita-Adrian Oros, a anunțat că Agenția Națională pentru Zootehnie (ANZ) face verificări în acest sens.

Emil-Marius Pașcan, deputat PMP de Mureș, i-a adresat o întrebare în scris ministrului agriculturii Nechita-Adrian Oros despre păstrarea și conservarea albinei românești:

Am fost informat de asociațiile crescătorilor de albine din România că au o serie de nemulțumiri legate de introducerea în ultimii ani de hibrizi de albină de către unii apicultori în stupinele proprii, fapt ce a determinat depopularea familiilor de albine ale apicultorilor din vecinătate, scăderea capacității de producție a acestora și creșterea agresivității albinelor. Toate acestae înseamnă, în final, pierderi economice foarte mari pentru stupinele respective.

Având în vedere importanța albinei românești - aceasta fiind adaptată condițiilor de climă și sol, de sute de ani asigurând producții de calitate, ceea ce a situat România pe primele trei locuri în Europa, atât de din punctul de vedere al producției, cât și al numărului de familii de albine - vă rog să-mi comunicați dacă în prezent se decontează hibrizii de albină prin Programul Național Apicol și ce măsuri legislative aveți în vedere pentru păstrarea și conservarea pe teritoriul României a albinei românești.

intrebare-albine-pmp_b

Ministrul agriculturii, Nechita-Adrian Oros, i-a răspuns în scris deputatului PMP, anunțînd că Agenția Națională pentru Zootehnie verifică sesizările apicultorilor.

Din informațiile primite de la Agenția Națională pentru Zootehnie (ANZ) reiese că până la data de 27.11.2019 nu au fost înregistrate solicitări din partea apicultorilor privind autorizarea introducerii pe teritoriul României de material biologic apicol care să pună în pericol depopularea familiilor de albine din rasa autohtonă Apis melifera Carpatica. De asemenea, facem precizarea că pentru a proteja rasa autohtonă Apis melifera Carpatica și pentru a descuraja pătrunderea de material biloigc apicol pe teritoriul României, Ministerul Agriculturii, prin Agenția Națională pentru Zootehnie, a participat la toate dezbaterile privind modificarea și completarea Legii 338/2013 a apiculturii, cu modificările și completările ulterioare, din cadrul Comisiei pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară și servicii specifice din Camera Deputaților, unde s-a propus modificarea art.18 alin.1, lit.f printr-o majorare a contravenției privind vânzarea materialului biologic apicol de elită și multiplicare neautorizat.

Totodată, Ministerul Agriculturii, prin ANZ, prin Oficiile Județene pentru Zootehnie (OJZ), verifică, ori de câte ori este cazul, atât evidențele oficiale, cât și stupii existenți la fața locului în stupină (...) și, în același timp, conform Acordului de delegare nr. A148/08.03.2016 și respectiv nr.3477/15.03.2016, încheiat între APIA și ANZ, verifică pe teren condițiile de eligibilitate privind recunoașterea materialului biologic autohton pentru sprijinul financiar și comunitar acordat sectorului apicol în cadrul Programului Național Apicol 2017-2019.

În acest sens, din informațiile primite de la ANZ, menționăm că în județul Mureș au fost efectuate 201 controale de către OJZ Mureș întocmindu-se 201 Note de control respectiv 88 pentru stupinele de multiplicare și 113 pentru stupinele de producție. Tot din informațiile primite de la ANZ precizăm că până la data de 27.11.2019 nu au fost înregistrate solicitări din partea apicultorilor privind introducerea de material biologic apicol pe teritoriul județului Mureș care să pună în pericol depopularea familiilor de albine din rasa autohtonă Apis melifera Carpatica și nici nu au fost înregistrate sesizări din partea asociațiilor din sectorul apicol pe această temă.

Totuși, având în vedere aspectele semnalate cu privire la introducerea de material biologic apicol, ANZ va continua efectuarea controalelor pe teren pentru a constata veridicitatea datelor prezentate.

raspuns-albine-oros_b

Prin Programul Național Apicol 2017-2019, în cadrul acțiunii Măsuri de asistență pentru repopularea șeptelului apicol, achiziționarea de mătci și/sau familii de albine se realizează și se poate deconta doar în baza certificatului de origine și/sau declarației de conformitate, care reprezintă condițiile de eligibilitate și care atestă proveniența mătcilor din stupine de elită/demultiplicare.

Prin această măsură se elimină posibilitatea decontării hibrizilor de albine care nu fac parte din rasa autohtonă Apis melifera Carpatica.  (...) Producerea pentru comercializare a mătcilor poate fi realizată doar de stupine de multiplicare și de elită a căror familii de albine aparțin rasei autohtone Apis melifera Carpatica și autorizate în acest scop, a răspuns ministrul agriculturii.

Vizualizat: 8258 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   
1.
|
01. 04, 2020. Saturday 16:24
Numai prin conştientizare, informare, instruire şi ajutor financiar din partea statului şi abia apoi cu un control strict s,ar putea ajunge la un rezultat mulţumitor. Sunt multe de discutat pe această temă, clar e un lucru: soluţia nu va veni prea curând din partea autorităţilor. De exemplu eu pentru a-mi putea vinde borcanele din ceară umplute cu miere de albine, DSV-ul mi-a cerut analiz la fiecare sortiment de miere. În jur de 150 de lei plus mostra de 800g. Normal mi s-ar fi părut să ceară să vadă locul unde realizez producţia respectivă cât şi respectarea normelor igienico-sanitare ce se impun. La analiză se poate duce o mostră de calitate pe când în realitate poate sta treaba cu totul altfel. De asta repet că sunt slabe şanse să se poată face ceva în viitorul apropiat (nu numai în acest domeniu).
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   

Video

Cel mai rapid tractor din lume! #JCB

Cel mai rapid tractor din lume! #JCB

Asa arata cel mai rapid tractor din lume! JCB a stabilit cu acest Fastrac din seria 8000 modificat recordul mondial de viteza pentru un tractor. Se intampla in iunie pe un circuit din Marea Britanie, unde acest tractor a atins viteza de 166,7 km/h! La Agritechnica, a fost una dintre atractii... #JCB#NHR#DLG#AGRITECHNICA

Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor Noutăţi Great Plains la Agritechnica 2019

Bancul zilei

AFACERE CU... BOI

AFACERE CU... BOI
Mergea un tip cu maşina pe o şosea şi la un moment dat intră într-o porţiune fără asfalt, plină cu noroi moale şi i se înfundă maşina... La câteva minute, apare un ţăran cu doi boi după el... Detalii