Reclama header big full
KWS+
Reclama header after big part 2
Reclama header after big part 3

HIBRIZII DE ALBINĂ, UN PERICOL pentru FAMILIILE DE ALBINE!

Publicat: 02 ianuarie 2020 - 17:42
1 comentarii   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

VERIFICĂRI ANZ. Apicultorii se plâng că hibrizii de albină au determinat depopularea familiilor de albine. Mai mult, cei care au adus hibrizii ar fi cerut și ajutoarele financiare care se acordă doar rasei autohtone de albine Apis Melifera Carpatica. Ministrul agriculturii, Nechita-Adrian Oros, a anunțat că Agenția Națională pentru Zootehnie (ANZ) face verificări în acest sens.

Emil-Marius Pașcan, deputat PMP de Mureș, i-a adresat o întrebare în scris ministrului agriculturii Nechita-Adrian Oros despre păstrarea și conservarea albinei românești:

Am fost informat de asociațiile crescătorilor de albine din România că au o serie de nemulțumiri legate de introducerea în ultimii ani de hibrizi de albină de către unii apicultori în stupinele proprii, fapt ce a determinat depopularea familiilor de albine ale apicultorilor din vecinătate, scăderea capacității de producție a acestora și creșterea agresivității albinelor. Toate acestae înseamnă, în final, pierderi economice foarte mari pentru stupinele respective.

Având în vedere importanța albinei românești - aceasta fiind adaptată condițiilor de climă și sol, de sute de ani asigurând producții de calitate, ceea ce a situat România pe primele trei locuri în Europa, atât de din punctul de vedere al producției, cât și al numărului de familii de albine - vă rog să-mi comunicați dacă în prezent se decontează hibrizii de albină prin Programul Național Apicol și ce măsuri legislative aveți în vedere pentru păstrarea și conservarea pe teritoriul României a albinei românești.

intrebare-albine-pmp_b

Ministrul agriculturii, Nechita-Adrian Oros, i-a răspuns în scris deputatului PMP, anunțînd că Agenția Națională pentru Zootehnie verifică sesizările apicultorilor.

Din informațiile primite de la Agenția Națională pentru Zootehnie (ANZ) reiese că până la data de 27.11.2019 nu au fost înregistrate solicitări din partea apicultorilor privind autorizarea introducerii pe teritoriul României de material biologic apicol care să pună în pericol depopularea familiilor de albine din rasa autohtonă Apis melifera Carpatica. De asemenea, facem precizarea că pentru a proteja rasa autohtonă Apis melifera Carpatica și pentru a descuraja pătrunderea de material biloigc apicol pe teritoriul României, Ministerul Agriculturii, prin Agenția Națională pentru Zootehnie, a participat la toate dezbaterile privind modificarea și completarea Legii 338/2013 a apiculturii, cu modificările și completările ulterioare, din cadrul Comisiei pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară și servicii specifice din Camera Deputaților, unde s-a propus modificarea art.18 alin.1, lit.f printr-o majorare a contravenției privind vânzarea materialului biologic apicol de elită și multiplicare neautorizat.

Totodată, Ministerul Agriculturii, prin ANZ, prin Oficiile Județene pentru Zootehnie (OJZ), verifică, ori de câte ori este cazul, atât evidențele oficiale, cât și stupii existenți la fața locului în stupină (...) și, în același timp, conform Acordului de delegare nr. A148/08.03.2016 și respectiv nr.3477/15.03.2016, încheiat între APIA și ANZ, verifică pe teren condițiile de eligibilitate privind recunoașterea materialului biologic autohton pentru sprijinul financiar și comunitar acordat sectorului apicol în cadrul Programului Național Apicol 2017-2019.

În acest sens, din informațiile primite de la ANZ, menționăm că în județul Mureș au fost efectuate 201 controale de către OJZ Mureș întocmindu-se 201 Note de control respectiv 88 pentru stupinele de multiplicare și 113 pentru stupinele de producție. Tot din informațiile primite de la ANZ precizăm că până la data de 27.11.2019 nu au fost înregistrate solicitări din partea apicultorilor privind introducerea de material biologic apicol pe teritoriul județului Mureș care să pună în pericol depopularea familiilor de albine din rasa autohtonă Apis melifera Carpatica și nici nu au fost înregistrate sesizări din partea asociațiilor din sectorul apicol pe această temă.

Totuși, având în vedere aspectele semnalate cu privire la introducerea de material biologic apicol, ANZ va continua efectuarea controalelor pe teren pentru a constata veridicitatea datelor prezentate.

raspuns-albine-oros_b

Prin Programul Național Apicol 2017-2019, în cadrul acțiunii Măsuri de asistență pentru repopularea șeptelului apicol, achiziționarea de mătci și/sau familii de albine se realizează și se poate deconta doar în baza certificatului de origine și/sau declarației de conformitate, care reprezintă condițiile de eligibilitate și care atestă proveniența mătcilor din stupine de elită/demultiplicare.

Prin această măsură se elimină posibilitatea decontării hibrizilor de albine care nu fac parte din rasa autohtonă Apis melifera Carpatica.  (...) Producerea pentru comercializare a mătcilor poate fi realizată doar de stupine de multiplicare și de elită a căror familii de albine aparțin rasei autohtone Apis melifera Carpatica și autorizate în acest scop, a răspuns ministrul agriculturii.

Vizualizat: 8691 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

TERMEN ÎN NOIEMBRIE PENTRU PLATA SUBVENȚIILOR APIA PE HECTAR!

TERMEN ÎN NOIEMBRIE PENTRU PLATA SUBVENȚIILOR APIA PE HECTAR!

26 octombrie 2020 - 08:19

SUBVENȚII APIA 2020! Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) anunță termenele limită pentru plata subvențiilor agricole pe hectar pentru luna noiembrie 2020. Aceste termene pentru depunerea unor acte la APIA trebuie respectate de fermierii care au accesat subvenția pe hectar dacă vor să beneficieze de acești bani în anul 2020.

FERMIERUL CORNEL STROESCU, PAGUBĂ URIAȘĂ! ZECI DE HECTARE, DISTRUSE DE O PLOAIE ACIDĂ! SUBVENȚIILE APIA, PIERDUTE!

FERMIERUL CORNEL STROESCU, PAGUBĂ URIAȘĂ! ZECI DE HECTARE, DISTRUSE DE O PLOAIE ACIDĂ! SUBVENȚIILE APIA, PIERDUTE!

26 octombrie 2020 - 07:23

NENOROCIRE! Pagubă uriașă pentru fermieri, acum, la final de recoltă. O ploaie acidă și bruma căzute zilele trecute în zona Mehedinți au compromis complet o producție de câteva sute de tone de tomate. Ar fi trebuit să ajungă la vânzare și să atingă cantitatea impusă pentru a primi subvenții de la stat. Acum, oamenii au pierdut totul.

PREMIERĂ PENTRU ROMÂNIA ȘI EUROPA DE EST! O TÂNĂRĂ CERCETĂTOARE A CÂȘTIGAT UN PRESTIGIOS PREMIU INTERNAȚIONAL!

PREMIERĂ PENTRU ROMÂNIA ȘI EUROPA DE EST! O TÂNĂRĂ CERCETĂTOARE A CÂȘTIGAT UN PRESTIGIOS PREMIU INTERNAȚIONAL!

26 octombrie 2020 - 06:36

FELICITĂRI, ROMÂNIA! Cercetătoarei științifice dr. Angela Monica Ionică din cadrul colectivului Disciplinei de Parazitologie și Boli parazitare de la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) din Cluj-Napoca i-a fost decernat prestigiosul Premiu Memorial ”Odile Bain”.

NOUA SCHEMĂ DE AJUTOR! SUMA PE CARE O VOR PRIMI FERMIERII ROMÂNI!

NOUA SCHEMĂ DE AJUTOR! SUMA PE CARE O VOR PRIMI FERMIERII ROMÂNI!

26 octombrie 2020 - 06:02

ORDONANȚĂ DE URGENȚĂ! Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a anunțat duminică, 25 octombrie 2020, că fermierii români vor beneficia de o nouă schemă de ajutor în valoare maximă de 6.000 de lei lunar. Proiectul de Ordonanță de Urgență este în consultare publică pe site-ul oficial al Ministerului Fondurilor Europene.

URGENTAREA CADASTRĂRII TERENURILOR AGRICOLE PENTRU SALVAREA SUBVENȚIILOR FERMIERILOR!

URGENTAREA CADASTRĂRII TERENURILOR AGRICOLE PENTRU SALVAREA SUBVENȚIILOR FERMIERILOR!

25 octombrie 2020 - 13:55

SUBVENȚIILE APIA, ÎN PERICOL. Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a declarat duminică, 25 octombrie 2020, într-o conferință de presă susținută la Cluj Napoca, că trebuie urgentată intabularea și cadastrarea terenurilor agricole pentru a fi eliminat riscul pierderii subvențiilor pe suprafață de către fermierii români.

MINISTRUL OROS: CEI CARE NU DORESC SĂ LUCREZE PĂMÂNTUL SĂ BENEFICIEZE DE RENTA VIAGERĂ!

MINISTRUL OROS: CEI CARE NU DORESC SĂ LUCREZE PĂMÂNTUL SĂ BENEFICIEZE DE RENTA VIAGERĂ!

25 octombrie 2020 - 13:27

MODIFICĂRI LEGEA RENTEI VIAGERE AGRICOLE. Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a declarat duminică, 25 octombrie 2020, într-o conferință de presă susținută la Cluj Napoca, că se va modifica legea rentei viagere agricole în așa fel încât să beneficieze de acești bani proprietarii de terenuri agricole care nu doresc să lucreze aceste terenuri.

EURODEPUTAT DANIEL BUDA: TRANSFER DE BANI ÎNTRE SUBVENȚIILE AGRICOLE!

EURODEPUTAT DANIEL BUDA: TRANSFER DE BANI ÎNTRE SUBVENȚIILE AGRICOLE!

24 octombrie 2020 - 10:49

VOTAT! Parlamentul European a votat vineri seara, 23 octombrie 2020, transferul de bani între cei doi piloni ai noii Poliici Agricole Comune 2021-2027, Pilonul 1 plăți directe și Pilonul 2 dezvoltare rurală. Anunțul este făcut de europarlamentarul Daniel Buda (PPE), vicepreședintele Comisiei AGRI din Parlamentul European.

VOTAT! BANII PENTRU SATELE ROMÂNEȘTI!

VOTAT! BANII PENTRU SATELE ROMÂNEȘTI!

24 octombrie 2020 - 08:54

AJUTOR PENTRU DEZVOLTAREA SATELOR! Parlamentul European a votat vineri seara, 23 octombrie 2020, o serie de măsuri și ajutoare din noua Politică Agricolă Comună 2021-2027. AGROINFO, așa cum v-a promis, vă informează despre fiecare decizie luată de europarlamentarii de la Bruxelles. Ne ajută cu explicații despre fiecare vot dat vineri seara europarlamentarul român Daniel Buda (PPE), vicepreședinte Comisia AGRI, Parlament European.

VOTAT! CUM SE ÎMPART BANII ÎNTRE SUBVENȚIILE FERMIERILOR ROMÂNI!

VOTAT! CUM SE ÎMPART BANII ÎNTRE SUBVENȚIILE FERMIERILOR ROMÂNI!

24 octombrie 2020 - 08:33

NOUA POLITICĂ AGRICOLĂ COMUNĂ! Parlamentul European a votat vineri seara, 23 octombrie 2020, măsurile de ajutor, subvențiile din noua Politică Agricolă Comună 2021-2027. Sunt trei dosare privind reforma PAC, care au fost votate vineri de eurodeputați și care aduc schimbări majore.

EURODEPUTAT DANIEL BUDA: APARE NOUL FERMIER CARE VA AVEA ACCES MAI UȘOR LA BANI EUROPENI!

EURODEPUTAT DANIEL BUDA: APARE NOUL FERMIER CARE VA AVEA ACCES MAI UȘOR LA BANI EUROPENI!

24 octombrie 2020 - 08:09

VOTAT! Parlamentul European a votat vineri seara, 23 octombrie 2020, trei dosare privind reforma Politcii Agricole Comune 2021-2027. Apare un nou concept, noul fermier, care va avea acces mai ușor la fondurile europene, la fel ca tânărul fermier, dar spre deosebire de acesta, noul fermier poate să aibă o vârstă de peste 40 de ani, a anunțat europarlamentarul român Daniel Buda (PPE), vicepreședintele Comisiei AGRI, Parlament European.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   
1.
|
01. 04, 2020. Saturday 16:24
Numai prin conştientizare, informare, instruire şi ajutor financiar din partea statului şi abia apoi cu un control strict s,ar putea ajunge la un rezultat mulţumitor. Sunt multe de discutat pe această temă, clar e un lucru: soluţia nu va veni prea curând din partea autorităţilor. De exemplu eu pentru a-mi putea vinde borcanele din ceară umplute cu miere de albine, DSV-ul mi-a cerut analiz la fiecare sortiment de miere. În jur de 150 de lei plus mostra de 800g. Normal mi s-ar fi părut să ceară să vadă locul unde realizez producţia respectivă cât şi respectarea normelor igienico-sanitare ce se impun. La analiză se poate duce o mostră de calitate pe când în realitate poate sta treaba cu totul altfel. De asta repet că sunt slabe şanse să se poată face ceva în viitorul apropiat (nu numai în acest domeniu).
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   

Video

Titan Machinery - Red Carpet 2019

Titan Machinery - Red Carpet 2019

Gala Case IH “Red Carpet”, organizată de Titan Machinery la Craiova, în decembrie 2019, a fost dedicată prezentării noii serii de combine Axial Flow 250 cu AFS Harvest CommandTM, a tractoarelor Case IH Magnum 280, a avantajelor agriculturii de precizie şi ofertele programul Early Bird 2020.

 

Interviu cu: Răzvan Tomescu - marketing manager, Titan Machinery România şi Vasile Morariu – product manager, Titan Machinery România.

 

Reporter: Gheroghe Ghişe

Ridichea furajera - cea mai buna cultura pentru inverzire Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune! Fermy Show - Tratamentul la sămânță

Bancul zilei

Cadou de la Dumnezeu?

Cadou de la Dumnezeu?
Iubitule, nu-i aşa că eu sunt cadoul lui Dumnezeu pentru tine? Detalii