Reclama header big full
Agroinfo
Agroinfo Agroinfo Agroinfo
KWS+
Reclama header after big part 2
Reclama header after big part 3

HAI LA CAȘ DE OAIE, LA URDĂ DULCE ȘI UNT DE OAIE! CUM A CUCERIT LONDRA UN CRESCĂTOR DE OI DIN ROMÂNIA!

Publicat: 02 septembrie 2018 - 14:34
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

GUSTUL BUN DE ACASĂ! Un crescător de ovine din România a cucerit Londra cu produsele noastre tradiționale! Caș de oaie, urdă dulce și unt de oaie, zacusă după rețeta noastră veche, dulcețuri, pastramă de berbecuți, cârnați afumați din carne de porc românească și chiar struguri copți în viile de la noi. Fermierul român s-a descurcat singur să-și exporte produsele, iar acum românii noștri care muncesc în Londra, și nu doar ei, se înghesuie să le cumpere.

Luăm comenzi la următoarele produse: cârnați afumați de porc 10£ kg, șuncă afumată 8£ kg, caș proaspăt de oaie 7£ kg, brânză la burduf și-n coajă de brad 9£ kg, urda dulce 6£ kg, urdă frământată 5£ caserola, unt de oaie 6£ borcanul, zacuscă de vinete 5£ borcanul, gem de prune, dulceață de cireșe amare, corcodușe, căpșuni 5£ borcanul, compot de vișine 4£ borcanul, struguri albi 4£ kg în zona Harrow, așa sună un anunț publicat  zilele acestea de Dana Aichimoaiei, soția crescătorului român de ovine Daniel Aichimoaiei, pe pagina sa de Facebook. Și când apare un astfel de anunț, curg comenzile.

Harrow este o suburbie în nord-vestul Londrei, capitala Angliei, acolo locuiește familia Aichimoaiei. Produsele sunt tradițional românești, dar, după cum ați observat și nu este deloc o greșeală, se vând în lire sterline. Convertind în lei, la  cursul anunțat de 5,18 lei pentru o liră sterlină, un kilogram de brânză de burduf pregătită la o stână din România este plătit la Londra cu aproape 47 de lei, cașul proaspăt de oaie costă 36 de lei pe kilogram, borcanul de 400 grame cu zacuscă este cca 26 de lei, același preț au și dulcețurile, kilogramul de cârnați de porc cca. 52 de lei.

Oierul român și soția lui au deja un portofoliu mare de clienți. Povestea cașului de oaie care a ajuns de la o stână din Lapoș, Bacău, chiar în inima Angliei a început cu o sacoșă din rafie.

daniel-si-dana_b

Soții Aichimoaiei (sursa facebook personal)

Daniel și Dana Aichimoaiei, soț și soție, sunt din Comănești, județul Bacău. Crescătorul de ovine muncește în Anglia, în construcții de peste 20 de ani, dar nu și-a vândut turma de oi de acasă. A lăsat angajați la stână, iar produsele fabricate în munții din România, delicioase, naturale, cu gustul autentic și-au făcut drum până la Londra. zacusca-ceaun_bbranza-brad-londra_b

Primele bucăți de brânză le-a dus în Anglia Dana Aichimoaiei, soția oierului. Bucățile de brânză au fost transportate într-o sacoșă din rafie. Era în anul 2014 și le-a vândut cunoștințelor care au savurat gustul bun al brânzeturilor românești, s-au declarat mulțumite și au mai cerut marfă de calitate. Dana Aichimoaiei a început să publice anunțuri în presa românească din Anglia și așa, după un an, a ajuns să aibă deja o clientelă formată.

De la brânzeturi, pastramă, cârnați, Dana a extins afacerea la zacuscă preparată la ceaun, așa cum fac țărăncile noastre, dulcețuri cu savoarea celor din cămara bunicii și chiar la fructe, struguri, pe care le transportă din România.

Brânza de oaie, cașul de oaie, untul de oaie, pastrama de berbecuț, cu care Dana a făcut senzație în comunitatea românescă din Londra sunt produse la o stână de oi de pe muntele Lapoș, de lângă Comănești, județul Bacău. Este chiar stâna familiei, spune Dana. "Soțul meu a avut întotdeauna o pasiune pentru oierit și el a pus bazele acestei afaceri în urmă cu opt ani. A cumpărat câteva terenuri și vreo 50 de oi și, pentru că noi locuim in Londra, a lăsat totul în grija unui baci în vărstă, care e de la noi din familie și se ocupă de animale de mic copil, tatal său fiind baci 35 de ani la ferma bunicului meu. Azi avem aproape 1.000 de oi și mai mulți oameni pe care ii plătim", a dezvăluit, în urmă cu trei ani, moldoveanca, pentru publicația românească Anunțul de UK.

Anul trecut, în octombrie, crescătorul de ovine Daniel Aichimoaiei a expus produsele tradiționale fabricate la stâna lui la primul târg de agricultură ecologică organizat la Bacău. La târg a fost invitat și ministrul agriculturii, Petre Daea. Oierul a spus atunci că s-a descurcat singur să creeze o reputație excelentă,  în afara graniței, produselor tradiționale românești.

daniel-oi_b

Am peste 800 de oi, mai multe ca berbecii! Ideea e că românii cumpără mai mult din supermarketuri produse lactate care nu conțin deloc lapte, iar noi suntem obligați să supraviețuim cumva. De aceea, de câțiva ani, am decis să vindem, așa cum am putut, în afara țării, a spus, în octombrie 2017, crescătorul de ovine din Comănești.

Dana și Daniel și-au făcut o grămadă de prieteni la Londra. După ce Dana a scos la vânzare brânzeturile de la stână, le-au bătut la ușă tot mai mulți români și prieteniile s-au legat. "Ca să ne mai alinăm dorul de țara natală obișnuim să ne chemăm prietenii în Harrow, și mai tragem câte o sindrofie, cu muzică românească și mese tradiționale. Face soțul un miel la ceaun de 20 de kg  de se linge toată lumea pe degete. E expert, a moștenit talentul ăsta de la tatăl și bunicul său", spune Dana.

 

Vizualizat: 11181 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

SoilXplorer, sistem autonom de măsurare a conductivităţii solului

SoilXplorer, sistem autonom de măsurare a conductivităţii solului

SoilXplorer este un sistem inovator care permite fermierilor să exploreze şi să descopere întregul potenţial al solurilor lor. Sistemul conţine un senzor care, paradoxal, nu ia contact cu solul, dar care, prin electromagnetism, măsoară conductivitatea solului la patru adâncimi diferite: 0-25cm, 15-60cm, 55-95cm, 85-115cm.

Reporter AgroInfo: Liviu Gordea
Operator imagine: Claudiu Borobei

Tomit Agri Macchine, colaborare cu Great Plains Trelleborg ţine pasul cu noile provocări din agricultură T6 cu Dynamic Command

Bancul zilei

Agronomul

Agronomul
Într-un troleibuz. Ultima staţie. Detalii