AMENZI URIAȘE PENTRU PROPRIETARII DE TERENURI CARE NU RESPECTĂ LEGEA! Guvernul a aprobat miercuri, 5 septembrie 2018, normele metodologice de aplicare a Legii nr. 62/2018 privind combaterea buruienii ambrozia. Fermierii, proprietarii de terenuri sunt obligați să distrugă această buruiană până la data de 5 iunie a fiecărui an. De asemenea, Executivul a stabilit instituțiile responsabile și atribuțiile lor
La nivelul fiecărei unităţi administrativ-teritoriale va fi centralizată situaţia terenurilor pe care se dezvoltă această plantă şi va fi întocmit un centralizator, până pe data de 25 mai din fiecare an, în legătură cu terenurile pe care se dezvoltă această plantă. De asemenea, vor fi luate măsuri de informare a proprietarilor terenurilor respective să combată răspândirea acestei plante, obligaţia fiind să o elimine de pe terenuri până pe data de 5 iunie, în fiecare an, adică până în momentul în care înfloreşte. Vor fi organizate echipe mixte, care vor verifica în teren dacă au fost implementate aceste măsuri. Evident, normele de aplicare prevăd şi sancţiuni, a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Nelu Barbu, imediat după finalizarea ședinței Executivului.
Ministerul Agriculturii, Ministerul Mediului și Ministerul Sănătății vor realiza anual campanii de informare și conștientizare împreună cu partenerii locali, stabilind măsurile ce se impun pentru limitarea ariei de extindere şi eradicarea acestei plante. Fiecare minister va crea o pagină specială de prezentare a buruienii ambrozia pe site-urile proprii până la data de 30.10.2018.
Campania de informare, precum și stabilirea suprafețelor de teren infestate cu buruiana ambrozia vor fi realizate încă din anul 2018. De asemenea, prezentul act normativ prevede:
• autoritățile administrației publice locale vor identifica anual terenurile infestate cu buruiana ambrozia de pe raza teritorială a unităților administrativ teritoriale și vor soma proprietarii sau deținătorii acestora în vederea luării măsurilor necesare pentru evitarea instalării sau răspândirii acestei buruieni.
Verificarea şi constatarea nerespectării de către proprietarii sau deţinătorii de terenuri infestate cu buruiana ambrozia a dispoziţiilor din somație se realizează de către o comisie mixtă, constituită prin ordin al prefectului, formată din specialişti desemnaţi din cadrul direcţiilor pentru agricultură judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, comisariatelor judeţene ale Gărzii Naţionale de Mediu, direcţiilor judeţene de sănătate publică şi autorităţii publice locale pe a cărei rază teritorială se face controlul.
Totodată, comisia mixtă are competența aplicării sancțiunilor prevăzute de Legea nr. 62/2018.
Implementarea normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 62/2018 privind combaterea buruienii ambrozia, aprobate prin proiectul de hotărâre va conduce la diminuarea focarelor infestate cu buruiana Ambrosia artemisiifolia, a cantității de polen eliberată în atmosferă și implicit la menținerea unui mediu sănătos pentru populație, se arată în comunicatul MADR transmis pentru AGROINFO.
Cercetările efectuate în unele state din Uniunea Europeană au condus la concluzia că speciile de plante care aparțin genului Ambrosia afectează în mod grav o parte semnificativă din populație, în special în țările din Europa centrală, prin alergiile pe care le produc. Dintre acestea, cea mai nocivă și mai răspândită este specia cunoscută sub denumirea științifică Ambrosia artemisiifolia, planta fiind nocivă prin efectul și cantitatea de polen pe care o răspândește în atmosferă cu ajutorul vântului, în lunile de vară.
Prezența acesteia este semnalată și în România pe raza mai multor județe din partea de vest a țării, fiind o specie invazivă cu răspândire în multe areale, iar cantitatea mare de polen eliberată a determinat o creștere masivă a numărului de persoane care au reacții astmatice sau care manifestă diferite forme alergice severe, cauzând boala numită ”febra de fân”.
Pentru evitarea instalării şi răspândirii vegetației adventive invazive şi eliminarea ei în cazul prezenţei pe terenurile intravilane sau extravilane a fost adoptată Legea nr.62/2018 privind combaterea buruienii ambrozia.