SISTEMUL CARE VĂ PREGĂTEȘTE PENTRU APIA. O companie din Estonia a lansat în România un sistem cu ajutorul căruia fermierii români pot să gestioneze lucrările agricole, să urmărească productivitatea fermei, să afle starea vremii și să-și pregătească rapoartele ce trebuie depuse pentru subvenții la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA). Agricultorii care exploatează până la 40 ha accesează gratuit acest sistem.
VitalFields este o companie fondată în 2011 în Estonia și face parte din portofoliul Monsanto. Miercuri, 8 martie 2017, compania a lansat la București un sistem virtual pentru administrarea exploatațiilor agricole din România.
Vrem ca fermierii români să știe că pentru accesarea platformei VitalFields nu trebuie instalat vreun device sau software special. Datele se sincronizează automat în cloud și pot fi accesate din orice loc, în orice moment, a spus Bogdan Chirvăsuță, reprezentantul companiei.
Accesarea platformei se face în mod gratuit pentru o perioadă de 28 de zile, pentru toți fermierii, indiferent de dimensiunea exploatațiilor agricole. După această perioadă de grație, fermierii care vor dori să folosească uneltele puse la dispoziție de VitalFields vor avea acces gratuit – dacă administrează suprafețe mai mici de 40 de hectare -, sau la un cost de 0,9 euro/hectar/an, în cazul în care au între 40 de hectare și 500 de hectare, și la 0,3 euro/hectar/an, dacă administrează mai mult de 500 de hectare.
Oricât de mare ar fi suprafața, în cazul în care depășește 500 de hectare, prețul nu va fi mai mare de 1.800 de euro/an. Ne adresăm atât fermierilor mici, cât și celor care administrează suprafețe mai mari. De aceea, am venit în întâmpinarea lor cu aceste costuri anuale. În orice caz, vom plafona costurile. Adică, oricât de mare ar fi suprafața, în cazul în care depășește 500 de hectare, prețul nu va fi mai mare de 1.800 de euro pe an, mai spune reprezentantul VitalFields.
Ce găsiți pe această platformă online? Ca să utilizeze această aplicație, fermierii trebuie să importe terenurile agricole pe care le dețin pentru registrul teren. În cazul agricultorilor care dețin suprafețe mari, datele se pot importa de la APIA, în timp ce agricultorii cu terenuri agricole mai mici pot introduce manual datele sau pot folosi harta prin satelit pentru localizarea acestora.
Prin intermediul VitalFileds, fermierii pot să-și planifice lucrările agricole, au acces la harta de terenuri și pot să genereze rapoarte pentru controalele APIA, rapoarte economice (venituri și costuri). Ce este interesant că pot să vadă prognoza meteo chiar și pe parcelă agricolă și au acces la rapoarte-comparație și pot să afle cum se descurcă alți fermieri și să se inspire din experiența acestora pentru îmbunătățirea fermei lor. De asemenea, aplicația permite o evidență a materialelor și, chiar mai mult, fermierul nostru poate afla ce boli sau dăunători atacă plantele.
Compania VitalFields a lansat această aplicație în șapte țări din Europa: Austria, Estonia, Germania, Polonia, România, Elveția și Ucraina. Aplicația este disponibilă la următoarea adresă: https://www.vitalfields.com/ro