Reclama header big full
KWS+
Reclama header after big part 2

GHIȚĂ CIOBANUL: CREȘTEM PORCI LA STÂNĂ DE CÂND NE ȘTIM NOI!

Publicat: 03 martie 2020 - 14:46
2 comentarii   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

EXCLUSIV. Revoltă de proporții în rândul fermierilor români după ce au citit proiectul de Ordin ANSVSA cu restricții la creșterea porcilor, publicat în dezbatere pe pagina oficială a instituției, preluat de AGROINFO, care i-a făcut cunoscut întreg conținutul. Este dreptul fermierilor să știe ce act normativ li s-a pregătit. Blocăm străzile! Țăranul este umiit și batjocorit! Vreți încă o revoluție?! Vă bateți joc de țăranii care muncesc pământul! Sunt câteva dintre strigătele disperate ale fermierilor.

Imediat ce s-a aprins flacăra revoltei și informațiile conținute în acest proiect de Ordin au bubuit în spațiul public. Președintele Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), dr. Robert Chioveanu, a ieșit rapid cu o declarație care să-i liniștească pe fermieri: nu interzicem creșterea porcilor în gospodăriile populației și asta nu se va întâmpla niciodată. Șeful ANSVSA s-a ținut bine de tot de acest slogan, preluat și de ministrul agriculturii, Adrian Oros, fără să le explice fermierilor, țăranilor, niciunul dintre ei nu le-a explicat, ce e cu acest proiect de Ordin ANSVSA. De parcă ar fi vrut să abată atenția fermierilor de la ce scrie în textul proiectului de Ordin ANSVSA. Sigur, este în faza de proiect acest Ordin, am spus asta și am subliniat în fiecare articol apărut despre acest proiect, dar dacă nu s-ar fi știut despre proiect, devenea în liniște Ordin.

Dar cine spune că este interzisă creșterea porcilor în gospodăriile populației, de au simțit nevoia și președintele ANSVSA și ministrul agriculturii să tot spună luni acest slogan?! Proiectul de Ordin ANSVSA nu menționează așa ceva. Lucrurile sunt făcute atât de abil însă în acest proiect de Ordin. încât țăranul va renunța singur la creșterea porcilor, va abandona dezamăgit, umilit și lovit o ocupație pe care o face din moși-strămoși. Țăranul român s-a știut tot timpul cu porcul în bătătură. Proiectul de Ordin ANSVSA nu le spune țăranilor că le interzice creșterea porcilor. Dar le spune, fără loc de îndoială, clar pe înțelesul tuturor, răspicat:

Creşterea porcinelor în exploatații în aer liber este interzisă. Creşterea porcinelor la stâne, tabere de vară, cantoane silvice, cantoane de pe lângă diguri, societăți agricole vegetale este interzisă. În exploataţiile nonprofesionale (gospodării țărănești sau ferme de subzistență) este interzisă: activitatea de reproducție; mişcarea porcinelor vii indiferent de destinaţie, scrie clar în proiectul de Ordin ANSVSA și am citat din textul proiectului de Ordin ANSVSA, cu punct și virgulă.

coment-porc_bcoment-porc-trei_b

Așadar, țăranii au voie să crească porci, cu condiția să nu-i crească la stâne, la cantoane sau în aer liber. La stâne, strict interzisă creșterea porcilor.  De ce? Laitmotivul ANSVSA este: trebuie să oprim răspândirea pestei porcine africane (PPA). Oierii români cresc porci la stâne de când se știu ei. Aproape că nu există crescător de ovine care să nu aibă porci la stână. De ce? Pentru că trebuie să le dea de mâncare ciobanilor, angajaților, pentru că există zerul rămas în urma fabricării brânzei și porcii de la stână cresc cu zer, natural, și pentru că oierii refuză să mănânce carne din import. Dacă acest proiect de Ordin se aprobă, porcul la stână va fi o amintire.

De când ne știm noi, s-au crescut porci la stână, noi am crescut porci cu zer, natural. Sunt multe alte mari probleme în țară. De ce nu se împușcă mistreții care au răspândit pesta porcină africană?! Mistreții mi-au făcut praf pășunea. Ei (autoritățile sanitare veterinare n.r.) vor să ne interzică porcii pe care noi îi creștem la stână îngrădiți cu gard electric. Să împuște mistreții. Porcii noștri nu au fost bolnavi.  Să ne spună ANSVSA dacă a găsit vreun porc bolnav la stână. Noi avem angajați la care trebuie să le dăm de mâncare, nu o să cumpărăm prostii. Vrem să mâncăm ceva sănătos. Noi așa am crescut, cu porci la stână. Creștem porci de când ne știm, a declarat crescătorul de ovine Gheorghe Dănulețiu, cunoscutul Ghiță Ciobanul, din Jina, Sibiu, exclusiv pentru AGROINFO.

coment-porc-doi_bcoment-porc-5_b

 

Țăranii au voie să crească porci, dar porcul viu nu pleacă nicăieri din bătătura lor. Adică, nu pot să-l vândă, cum făceau mulți până acum. Mergeau orășenii să-și cumpere de la țară porcul de Crăciun. Ei, asta nu o să o mai vedeți! Țăranul are interzis la vânzarea porcilor vii. Țăranii, gospodăriile țărănești, micii fermieri au voie să crească porci. Dar nu porci pentru reproducție. Adică, scroafa cu purcei va fi istorie în cotețul țăranului. Păi, de unde să facă rost țăranul de purcei pe care să-i îngrașe?! S-au întrebat mulți dintre fermieri. De la exploatațiile comerciale autorizate ANSVSA, întregistrate, cu acte în regulă. Porcul o să fie vândut țăranilor cu un certificat de sănătate. Nu AGROINFO o spune, proiectul de Ordin ANSVSA o stabilește clar. A fost conceput și modelul unui certificat de sănătate cu care porcul o să fie predat în brațele țăranului.

coment-porc-4_b

Deci în gospodăria țărănească poate fi doar crescut porcul. Dar ca să-l crești trebuie să ai un purcel. Care de unde il iei dacă în gospodării nu mai pot fi crescute scroafe?. Din ferme autorizate...... de afară, căci cele din țară nu prea sunt dimensionate să livreze purcei catre gospodariile populatiei. La ce pret? Probabil 70 Euro/purcel. Daca cererea mare nu va creste preturile. Și vor apare negustorasii care vor plimba purceii prin toata tara. Si poate si pesta. Si la pretul asta pe purcel, care oricum nu va fi dintr -o rasa foarte rustica ptr a fi crescut in gospodarie, țăranul va renuntț. Vom mai avea porci in gospodarie in scurt timp? Probabil nu. Si astfel, carnea pentru autoconsum provenita din gospodarii in cantitati deloc neglijabile, va fi inlocuita cu , exact......., carne din import. Mai vorbim de balanta comerciala?
Ce vreau sa spun este că trebuie măsurat de 10 ori înainte de a tăia. Odată distrus fondul de scroafe de reproductțe din gospodării, dispare însăși specia din gospodării. Pesta va trece, va apare cu siguranță vaccin, si astfel nu va mai exista pretextul de a limita cresterea porcului in gospodarie. Dar va fi prea târziu, procesul este cu siguranță ireversibil, a scris un mesaj către AGROINFO fermierul Vasile Roman.

Exploataţie nonprofesională de porcine este exploataţia de subzistenţă, înregistrată în Sistemul Naţional de Identificare şi Înregistrare a Animalelor, SNIIA, deţinută de persoane fizice neînregistrate la oficiul registrului comerţului, în care porcii sunt crescuţi numai pentru îngrășare şi sacrificare pentru consum familial, scrie în același proiect de Ordin ANSVSA.

Țăranii au voie să crească porci. Câți vor ei, a spus șeful ANSVSA, 10, 20, 30, 100! Cu condiția să-i mănânce în familie. Ce folos că țăranii au voie să crească porci fără număr, dacă nu pot să-i vândă?! Care țăran o să crească 100 de porci ca să-i mănânce el cu familia lui?!

Am o scroafa cu 10 purcei... cum nu-i pot vinde, mă obligă să îi mănânc pe toți, vai de colesterolul meu..., ne-a scris Irina Luca.

Nu mai luăm în discuție și alte chestiuni cel puțin ciudate din acest proiect de Ordin cum e obligația țăranului de a nu hrăni porcul cu vegetalele recoltate din grădină decât după ce trec 30 de zile. Adică, ai luat dovleacul din grădină, îl pui la păstrare 30 de zile și după aceea îl dai porcului.

Mesajele pline de revoltă, de furie au curs ieri pe rețeaua de socializare Facebook, în spațiul public. AGROINFO a inserat câteva dintre aceste mesaje. Ele sunt cu miile la informațiile publicate de noi despre acest proiect de Ordin.

Pentru că au fost voci, puține și suspecte ce-i drept, care au acuzat că nu există acest proiect de Ordin ANSVSA, deși chiar ANSVSA confirmă asta într-un comunicat transmis ieri întregii media, comunicat afișat chiar de ministrul agriculturii, Adrian Oros, pe pagina sa oficială Facebook, publicăm aici integral textul proiectului de Ordin.ansvsa-2_b

ansvsa-1_b

ansvsa 3_bansvsa-4_bansvsa-5_bansvsa-6_bansvsa-7_bansvsa-8_bansvsa-9_bansvsa-19_bansvsa-11_bansvsa-12_bansvsa-13_bansvsa-14_bansvsa-15_b

ansvsa-16_bansvsa-17_bansvsa-18_bansvsa-19_bansvsa-20_bansvsa-21_bansvsa-22_bansvsa-23_bansvsa-24_b

Vizualizat: 6350 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
agroinfo_ro_banner_pagina_articol_728x90 otp

Alte articole in aceasta categorie

LANȚ DE COLECTARE, DEPOZITARE ȘI DISTRIBUIRE A PRODUSELOR ROMÂNEȘTI din FERME!

LANȚ DE COLECTARE, DEPOZITARE ȘI DISTRIBUIRE A PRODUSELOR ROMÂNEȘTI din FERME!

04 iulie 2020 - 15:23

O REȚEA CARE SĂ REZOLVE PROBLEMA VÂNZĂRII PRODUSELOR ROMÂNEȘTI! Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a anunțat joi, 2 iulie 2020, la conferința de presă că-n programul de relansare a agriculturii, problema vânzării produselor românești va fi rezolvată prin crearea unei rețele de colectare, depozitare și distribuire a produselor de la fermieri. Șeful MADR a detaliat vineri, 3 iulie, acest plan pentru care sunt alocate 500 de milioane de euro.

ȘEFUL MADR: SUNT LIDERI AI FERMIERILOR CARE-ȘI FOLOSESC POZIȚIA pentru PROPRIILE INTERESE!

ȘEFUL MADR: SUNT LIDERI AI FERMIERILOR CARE-ȘI FOLOSESC POZIȚIA pentru PROPRIILE INTERESE!

04 iulie 2020 - 14:47

DE CE NU ARE ÎNCREDERE FERMIERUL ROMÂN ÎN ASOCIERE? Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a identificat patru cauze ale neîncrederii fermierilor români în asociere. Printre acestea se află și unii dintre liderii fermierilor care și-au folosit poziția doar pentru propriile interese sau pentru cele ale unui grup restrâns de fermieri. Șeful MADR a adăugat că trebuie muncit la înlăturarea acestor cauze, pentru că asocierea este singura șansă a fermierilor mici din România.

AJUTOR DE 300.000 DE EURO PENTRU UN ABATOR!

AJUTOR DE 300.000 DE EURO PENTRU UN ABATOR!

04 iulie 2020 - 14:05

ANUNȚ MINISTRUL AGRICULTURII. În această lună va fi lansată o măsură de finanțare pentru zona montană, construirea de abatoare. Măsura beneficiază de un buget de 12 milioane de euro, a anunțat vineri, 3 iulie 2020, ministrul agriculturii, Adrian Oros. Suma pe care o poate obține un fermier sau o cooperativă este de maxim 300.000 de euro pentru un proiect.

PRODUSELE DE LA FERMIERII LOCALI, CUMPĂRATE DE PRIMĂRII!

PRODUSELE DE LA FERMIERII LOCALI, CUMPĂRATE DE PRIMĂRII!

04 iulie 2020 - 13:14

NU MAI VREM LAPTE DIN UNGARIA ÎN ȘCOLILE DIN ROMÂNIA. Sprijinul financiar acordat fermierilor prin intermediul Programului european lapte, fructe, legume în școli nu ajunge la fermieri. Licitațiile sunt câștigate de firme care aduc, de exemplu, lapte din Ungaria ca să-l livreze școlilor din România. Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a anunțat vineri, 3 iulie 2020, că se va schimba legea astfel încât primăriile să cumpere laptele, fructele, legumele, care trebuie livrate în școli, de la fermele locale.

MINISTRUL OROS: AJUTORUL DE CRIZĂ PLĂTIT FERMIERILOR PÂNĂ LA SFÂRȘITUL LUI OCTOMBRIE!

MINISTRUL OROS: AJUTORUL DE CRIZĂ PLĂTIT FERMIERILOR PÂNĂ LA SFÂRȘITUL LUI OCTOMBRIE!

04 iulie 2020 - 12:16

OFICIAL. Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a declarat că, în acest moment, sunt elaborate acte pentru scheme de sprijin acordate fermierilor și crescătorilor de animale. Ajutorul de criză va fi achitat către fermieri și crescători până la sfârșitul lunii octombrie 2020, a anunțat șeful de la Agricultură.

AMENZI pentru CEI CARE TRANSPORTĂ ANIMALE VII!

AMENZI pentru CEI CARE TRANSPORTĂ ANIMALE VII!

04 iulie 2020 - 11:45

LEGE ADOPTATĂ! Legea privind protecția animalelor destinate exportului în țări terțe, adoptată de Parlamentul României, în urmă cu circa o săptămână, stabilește amenzi pentru cei care transportă animale vii și nu respectă regulile impuse de lege. AGROINFO vă pune la dispoziție lista amenzilor.

AFIR: SPRIJIN DE 100.000 EURO PE AN!

AFIR: SPRIJIN DE 100.000 EURO PE AN!

03 iulie 2020 - 08:11

OFICIAL. Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) anunță deschiderea în perioada 30 iunie – 30 septembrie 2020 a primei sesiuni de depunere a Cererilor de finanțare din 2020 pentru submăsura 9.1a „Înființarea grupurilor de producători în sectorul pomicol”, din Programul Național de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020 (PNDR 2020). Sprijinul acordat este de 100.000 de euro/an.

APIA: START PLATĂ AJUTOR DE STAT pentru CREȘTEREA ANIMALELOR!

APIA: START PLATĂ AJUTOR DE STAT pentru CREȘTEREA ANIMALELOR!

03 iulie 2020 - 07:57

COMUNICAT. Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA), prin Centrele Județene, aduce la cunoștința opiniei publice că începând din 02 iulie 2020 efectuează plățile aferente ajutorului de stat în sectorul creşterii animalelor, pentru cererile de plată aferente serviciilor prestate în luna aprilie a anului 2020.

MINISTRUL OROS: O SĂ EXPORTĂM CARCASE și CARNE, NU ANIMALE VII!

MINISTRUL OROS: O SĂ EXPORTĂM CARCASE și CARNE, NU ANIMALE VII!

02 iulie 2020 - 17:19

LEGEA BUNĂSTĂRII ANIMALELOR! Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a declarat astăzi că a solicitat o modificare la Legea bunăstării animalelor pe timpul transportului, adoptată de Parlament. Concret, în lege trebuie să apară că nu este permis transportul animalelor pe timpul caniculei, la o temperatură mai mare de 30 de grade. Șeful MADR a adăugat că a negociat cu țările arabe exportul de carcase și carne, nu de animale vii.

URGENT MODIFICATĂ LEGEA CARE LE DĂ DREPT PRIMARILOR SĂ-I EXECUTE PE FERMIERI PRIN ÎNCHIDEREA FERMELOR!

URGENT MODIFICATĂ LEGEA CARE LE DĂ DREPT PRIMARILOR SĂ-I EXECUTE PE FERMIERI PRIN ÎNCHIDEREA FERMELOR!

02 iulie 2020 - 16:49

LEGEA CARE LOVEȘTE ÎN CRESCĂTORII DE ANIMALE! Legea mirosurilor, adoptată de Parlament, va da ocazia multor primari, care nu au cerut avize de mediu când au dat autorizații de construcții, să-i execute pe fermieri și să le închidă fermele. Ceea ce nu este corect, de aceea am cerut ca legea să fie întoarsă, a declarat astăzi ministrul agriculturii, Adrian Oros. El a adăugat că zona fermelor a fost invadată de construcții pentru care nu s-a cerut aviz de mediu.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [2]  
Pagini: [1]  1   
2.
stefan ungureanu
|
03. 12, 2020. Thursday 09:51
daca se intimpla asa ceva suntem un popor care facem umbra pamintului degeaba.
astia care dau astfel de ordine sunt oameni neavizati oameni care au vazut porc in poza nu la ei pe batatura.
si au interesele lor,si binenteles sut slugoi.
asa ceva nu trebuie tolerat.trebuie sa crestem in continuare porci la noi acasa ca stim ce mincam,si sa nu ajungem sa mincam toate mutatiile lor genetice.
daca trebuie ne ducem peste ei cu catel purcel scroafe s,ca e nevoie ii stringem si de git.
1.
stefan ungureanu
|
03. 12, 2020. Thursday 09:35
suntem un neam fara demnitate fara curaj,un neam de slugoi.
astia care dau astfel de ordine,sunt tot felul de neavizati,care au vazut porci in poza,care nu au avut nimic in viata lor pe batatura.daca permitem sa se intimple asa ceva inseamna ca facem umbra pamintului degeaba.trebuie sa ne ducem acolo peste ei,sa le dam in cap,sa ne ducem cu citeva mii de porci acolo.daca ei sunt interesati,sa se intimple asa ceva si sa mincam toate cacaturile,noi daca e nevoie trebuie sa le sucim gitulsa crestem porci acsa ,este un lucru care se intimpla de sute si sute de ani,si nu a murit nimeni.trebuie sa fim uniti nu prosti
Rezultate: [2]  
Pagini: [1]  1   

Video

Cel mai rapid tractor din lume! #JCB

Cel mai rapid tractor din lume! #JCB

Asa arata cel mai rapid tractor din lume! JCB a stabilit cu acest Fastrac din seria 8000 modificat recordul mondial de viteza pentru un tractor. Se intampla in iunie pe un circuit din Marea Britanie, unde acest tractor a atins viteza de 166,7 km/h! La Agritechnica, a fost una dintre atractii... #JCB#NHR#DLG#AGRITECHNICA

Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor Noutăţi Great Plains la Agritechnica 2019

Bancul zilei

Zen

Zen
Nu eşti beat, atâta timp cât încă mai poţi sta întins pe podea, fără să te sprijini. Detalii