Adama
Vinasa Rompak

GHIȚĂ CIOBANUL: CREȘTEM PORCI LA STÂNĂ DE CÂND NE ȘTIM NOI!

Publicat: 03 martie 2020 - 14:46
2 comentarii   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

EXCLUSIV. Revoltă de proporții în rândul fermierilor români după ce au citit proiectul de Ordin ANSVSA cu restricții la creșterea porcilor, publicat în dezbatere pe pagina oficială a instituției, preluat de AGROINFO, care i-a făcut cunoscut întreg conținutul. Este dreptul fermierilor să știe ce act normativ li s-a pregătit. Blocăm străzile! Țăranul este umiit și batjocorit! Vreți încă o revoluție?! Vă bateți joc de țăranii care muncesc pământul! Sunt câteva dintre strigătele disperate ale fermierilor.

Imediat ce s-a aprins flacăra revoltei și informațiile conținute în acest proiect de Ordin au bubuit în spațiul public. Președintele Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), dr. Robert Chioveanu, a ieșit rapid cu o declarație care să-i liniștească pe fermieri: nu interzicem creșterea porcilor în gospodăriile populației și asta nu se va întâmpla niciodată. Șeful ANSVSA s-a ținut bine de tot de acest slogan, preluat și de ministrul agriculturii, Adrian Oros, fără să le explice fermierilor, țăranilor, niciunul dintre ei nu le-a explicat, ce e cu acest proiect de Ordin ANSVSA. De parcă ar fi vrut să abată atenția fermierilor de la ce scrie în textul proiectului de Ordin ANSVSA. Sigur, este în faza de proiect acest Ordin, am spus asta și am subliniat în fiecare articol apărut despre acest proiect, dar dacă nu s-ar fi știut despre proiect, devenea în liniște Ordin.

Dar cine spune că este interzisă creșterea porcilor în gospodăriile populației, de au simțit nevoia și președintele ANSVSA și ministrul agriculturii să tot spună luni acest slogan?! Proiectul de Ordin ANSVSA nu menționează așa ceva. Lucrurile sunt făcute atât de abil însă în acest proiect de Ordin. încât țăranul va renunța singur la creșterea porcilor, va abandona dezamăgit, umilit și lovit o ocupație pe care o face din moși-strămoși. Țăranul român s-a știut tot timpul cu porcul în bătătură. Proiectul de Ordin ANSVSA nu le spune țăranilor că le interzice creșterea porcilor. Dar le spune, fără loc de îndoială, clar pe înțelesul tuturor, răspicat:

Creşterea porcinelor în exploatații în aer liber este interzisă. Creşterea porcinelor la stâne, tabere de vară, cantoane silvice, cantoane de pe lângă diguri, societăți agricole vegetale este interzisă. În exploataţiile nonprofesionale (gospodării țărănești sau ferme de subzistență) este interzisă: activitatea de reproducție; mişcarea porcinelor vii indiferent de destinaţie, scrie clar în proiectul de Ordin ANSVSA și am citat din textul proiectului de Ordin ANSVSA, cu punct și virgulă.

coment-porc_bcoment-porc-trei_b

Așadar, țăranii au voie să crească porci, cu condiția să nu-i crească la stâne, la cantoane sau în aer liber. La stâne, strict interzisă creșterea porcilor.  De ce? Laitmotivul ANSVSA este: trebuie să oprim răspândirea pestei porcine africane (PPA). Oierii români cresc porci la stâne de când se știu ei. Aproape că nu există crescător de ovine care să nu aibă porci la stână. De ce? Pentru că trebuie să le dea de mâncare ciobanilor, angajaților, pentru că există zerul rămas în urma fabricării brânzei și porcii de la stână cresc cu zer, natural, și pentru că oierii refuză să mănânce carne din import. Dacă acest proiect de Ordin se aprobă, porcul la stână va fi o amintire.

De când ne știm noi, s-au crescut porci la stână, noi am crescut porci cu zer, natural. Sunt multe alte mari probleme în țară. De ce nu se împușcă mistreții care au răspândit pesta porcină africană?! Mistreții mi-au făcut praf pășunea. Ei (autoritățile sanitare veterinare n.r.) vor să ne interzică porcii pe care noi îi creștem la stână îngrădiți cu gard electric. Să împuște mistreții. Porcii noștri nu au fost bolnavi.  Să ne spună ANSVSA dacă a găsit vreun porc bolnav la stână. Noi avem angajați la care trebuie să le dăm de mâncare, nu o să cumpărăm prostii. Vrem să mâncăm ceva sănătos. Noi așa am crescut, cu porci la stână. Creștem porci de când ne știm, a declarat crescătorul de ovine Gheorghe Dănulețiu, cunoscutul Ghiță Ciobanul, din Jina, Sibiu, exclusiv pentru AGROINFO.

coment-porc-doi_bcoment-porc-5_b

 

Țăranii au voie să crească porci, dar porcul viu nu pleacă nicăieri din bătătura lor. Adică, nu pot să-l vândă, cum făceau mulți până acum. Mergeau orășenii să-și cumpere de la țară porcul de Crăciun. Ei, asta nu o să o mai vedeți! Țăranul are interzis la vânzarea porcilor vii. Țăranii, gospodăriile țărănești, micii fermieri au voie să crească porci. Dar nu porci pentru reproducție. Adică, scroafa cu purcei va fi istorie în cotețul țăranului. Păi, de unde să facă rost țăranul de purcei pe care să-i îngrașe?! S-au întrebat mulți dintre fermieri. De la exploatațiile comerciale autorizate ANSVSA, întregistrate, cu acte în regulă. Porcul o să fie vândut țăranilor cu un certificat de sănătate. Nu AGROINFO o spune, proiectul de Ordin ANSVSA o stabilește clar. A fost conceput și modelul unui certificat de sănătate cu care porcul o să fie predat în brațele țăranului.

coment-porc-4_b

Deci în gospodăria țărănească poate fi doar crescut porcul. Dar ca să-l crești trebuie să ai un purcel. Care de unde il iei dacă în gospodării nu mai pot fi crescute scroafe?. Din ferme autorizate...... de afară, căci cele din țară nu prea sunt dimensionate să livreze purcei catre gospodariile populatiei. La ce pret? Probabil 70 Euro/purcel. Daca cererea mare nu va creste preturile. Și vor apare negustorasii care vor plimba purceii prin toata tara. Si poate si pesta. Si la pretul asta pe purcel, care oricum nu va fi dintr -o rasa foarte rustica ptr a fi crescut in gospodarie, țăranul va renuntț. Vom mai avea porci in gospodarie in scurt timp? Probabil nu. Si astfel, carnea pentru autoconsum provenita din gospodarii in cantitati deloc neglijabile, va fi inlocuita cu , exact......., carne din import. Mai vorbim de balanta comerciala?
Ce vreau sa spun este că trebuie măsurat de 10 ori înainte de a tăia. Odată distrus fondul de scroafe de reproductțe din gospodării, dispare însăși specia din gospodării. Pesta va trece, va apare cu siguranță vaccin, si astfel nu va mai exista pretextul de a limita cresterea porcului in gospodarie. Dar va fi prea târziu, procesul este cu siguranță ireversibil, a scris un mesaj către AGROINFO fermierul Vasile Roman.

Exploataţie nonprofesională de porcine este exploataţia de subzistenţă, înregistrată în Sistemul Naţional de Identificare şi Înregistrare a Animalelor, SNIIA, deţinută de persoane fizice neînregistrate la oficiul registrului comerţului, în care porcii sunt crescuţi numai pentru îngrășare şi sacrificare pentru consum familial, scrie în același proiect de Ordin ANSVSA.

Țăranii au voie să crească porci. Câți vor ei, a spus șeful ANSVSA, 10, 20, 30, 100! Cu condiția să-i mănânce în familie. Ce folos că țăranii au voie să crească porci fără număr, dacă nu pot să-i vândă?! Care țăran o să crească 100 de porci ca să-i mănânce el cu familia lui?!

Am o scroafa cu 10 purcei... cum nu-i pot vinde, mă obligă să îi mănânc pe toți, vai de colesterolul meu..., ne-a scris Irina Luca.

Nu mai luăm în discuție și alte chestiuni cel puțin ciudate din acest proiect de Ordin cum e obligația țăranului de a nu hrăni porcul cu vegetalele recoltate din grădină decât după ce trec 30 de zile. Adică, ai luat dovleacul din grădină, îl pui la păstrare 30 de zile și după aceea îl dai porcului.

Mesajele pline de revoltă, de furie au curs ieri pe rețeaua de socializare Facebook, în spațiul public. AGROINFO a inserat câteva dintre aceste mesaje. Ele sunt cu miile la informațiile publicate de noi despre acest proiect de Ordin.

Pentru că au fost voci, puține și suspecte ce-i drept, care au acuzat că nu există acest proiect de Ordin ANSVSA, deși chiar ANSVSA confirmă asta într-un comunicat transmis ieri întregii media, comunicat afișat chiar de ministrul agriculturii, Adrian Oros, pe pagina sa oficială Facebook, publicăm aici integral textul proiectului de Ordin.ansvsa-2_b

ansvsa-1_b

ansvsa 3_bansvsa-4_bansvsa-5_bansvsa-6_bansvsa-7_bansvsa-8_bansvsa-9_bansvsa-19_bansvsa-11_bansvsa-12_bansvsa-13_bansvsa-14_bansvsa-15_b

ansvsa-16_bansvsa-17_bansvsa-18_bansvsa-19_bansvsa-20_bansvsa-21_bansvsa-22_bansvsa-23_bansvsa-24_b





Vizualizat: 9377 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Ordonanță de Urgență! Scrisori de garanție pentru a lua bani europeni!

Ordonanță de Urgență! Scrisori de garanție pentru a lua bani europeni!

13 decembrie 2024 - 06:01

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea pentru modificarea și completarea Normelor metodologice de aplicare a Ordonanţei de Urgență a Guvernului nr. 79/2009 privind reglementarea unor măsuri pentru stimularea absorbției fondurilor alocate prin Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) pentru renovarea şi dezvoltarea spațiului rural prin creşterea calității vieţii şi diversificării economiei în zonele rurale, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1.262/2009.

Guvern ACUM: Document obligatoriu plată subvenții APIA hectar, cap animal!

Guvern ACUM: Document obligatoriu plată subvenții APIA hectar, cap animal!

13 decembrie 2024 - 05:51

Guvernul a aprobat joi, 12 decembrie 2024, un act normativ care vizează actualizarea Registrului Agricol pentru perioada 2025-2029. Fără adeverință de la Registrul Agricol, niciun fermier, crescător animale nu poate încasa subvențiile APIA.

AFIR: Raport selecție proiecte valoarea totală 202 milioane euro!

AFIR: Raport selecție proiecte valoarea totală 202 milioane euro!

13 decembrie 2024 - 05:35

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a publicat pe www.afir.ro Raportul de selecție pentru etapa a doua de depunere a proiectelor aferente intervenției DR-25 Modernizarea infrastructurii de irigații din cadrul Planului Strategic 2023 – 2027 (PS 2027).

Comunicat APIA ACUM! Lista cu toate plățile APIA!

Comunicat APIA ACUM! Lista cu toate plățile APIA!

13 decembrie 2024 - 05:25

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că în perioada 02 – 12 decembrie 2024, a autorizat la plată sumă totală de 108.521.264,61 euro (539.929.424,90 lei), reprezentând plăți finale aferente anului de cerere 2024, pentru un număr de 479.478 fermieri, astfel:

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

12 decembrie 2024 - 17:30

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Ordonanţa de urgență pentru modificarea şi completarea unor acte normative cu privire la gestionarea financiară a fondurilor europene nerambursabile alocate României din FEGA şi FEADR, precum şi a fondurilor alocate de la bugetul de stat, aferente Politicii Agricole Comune.

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

12 decembrie 2024 - 17:15

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea privind alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului prevăzut în bugetul de stat pe anul 2024, pentru suplimentarea bugetului Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Aprobat de Guvern: Termen prelungit subvenții crescători animale!

Aprobat de Guvern: Termen prelungit subvenții crescători animale!

12 decembrie 2024 - 17:06

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată OUG pentru modificarea art.16 alin. (1) din Legea nr. 195/2028 privind aprobarea Programului de susținere a crescătorilor de suine pentru activitatea de reproducție, precum și a art. 15 alin (1) din Legea nr. 227/2018 privind aprobarea Programului de susținere pentru activitatea de reproducție, incubație și de creștere în sectorul avicol.

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

12 decembrie 2024 - 10:02

Un Ordin MADR, postat în consultare publică pe site-ul oficial al ministerului, schimbă criteriile pentru subvenția APIA PD-03 Sprijin complementar pentru venit pentru tinerii fermieri.

NOU! Vârsta taurilor pentru subvenția APIA de 190 euro/bovină!

NOU! Vârsta taurilor pentru subvenția APIA de 190 euro/bovină!

12 decembrie 2024 - 09:13

Un proiect de Ordin MADR, publicat în dezbatere, modifică sprijinul cuplat zootehnic pentru venit, SCVZ, pentru creșterea taurinelor de carne în sensul stabilirii vârstei minime în cazul animalelor care fac obiectul acestei forme de sprijin.

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

12 decembrie 2024 - 08:46

Numărul tinerilor fermieri instalați ca șefi de exploatație este în scădere. Bruxelles-ul vrea să-i stimuleze cu ajutoare mai mari pe tineri să aleagă o carieră în agricultură.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [2]  
Pagini: [1]  1   
2.
stefan ungureanu
|
03. 12, 2020. Thursday 09:51
daca se intimpla asa ceva suntem un popor care facem umbra pamintului degeaba.
astia care dau astfel de ordine sunt oameni neavizati oameni care au vazut porc in poza nu la ei pe batatura.
si au interesele lor,si binenteles sut slugoi.
asa ceva nu trebuie tolerat.trebuie sa crestem in continuare porci la noi acasa ca stim ce mincam,si sa nu ajungem sa mincam toate mutatiile lor genetice.
daca trebuie ne ducem peste ei cu catel purcel scroafe s,ca e nevoie ii stringem si de git.
1.
stefan ungureanu
|
03. 12, 2020. Thursday 09:35
suntem un neam fara demnitate fara curaj,un neam de slugoi.
astia care dau astfel de ordine,sunt tot felul de neavizati,care au vazut porci in poza,care nu au avut nimic in viata lor pe batatura.daca permitem sa se intimple asa ceva inseamna ca facem umbra pamintului degeaba.trebuie sa ne ducem acolo peste ei,sa le dam in cap,sa ne ducem cu citeva mii de porci acolo.daca ei sunt interesati,sa se intimple asa ceva si sa mincam toate cacaturile,noi daca e nevoie trebuie sa le sucim gitulsa crestem porci acsa ,este un lucru care se intimpla de sute si sute de ani,si nu a murit nimeni.trebuie sa fim uniti nu prosti
Rezultate: [2]  
Pagini: [1]  1   

Video

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

În urmă cu aproape un an, echipa AgroConcept ducea România în Cartea Recordurilor: 403,64 tone de grâu recoltate în numai 8 ore, cu o combină New Holland CR8.90 Revelation. Află povestea fermierului care a găzduit evenimentul!

„În câmp, echipa AgroConcept a fost ca la cursele de mașini, făceau schimbul de piloți în mers, iar acasă aveam o altă echipă, de martori de această dată, la cântar. Înainte mă uitam la știri și vedeam Guinness World Records, iar acum am avut ocazia să trăiesc la mine în fermă un asemenea eveniment”, ne-a povestit Gheorghe Preda.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La aprozar...

La aprozar...
Un om la aprozar: Detalii