ÎNCEPE GENOTIPAREA LA OVINE. Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a anunțat astăzi, într-o conferință, că nu se va mai elibera niciun certificat de origine pentru berbeci fără efectuarea genotipării. Testele arată apartenența berbecilor la rasă, filiația, dar și rezistența acestora la scrapie, boală mortală pentru ovine, fără leac.
Berbecii pricăjiți, ca niște pisici, au fost vânduți, în anii trecuți, la prețuri mari doar pentru că aveau certificate de origine, iar crescătorii de ovine au acceptat să dea și 3.000 de lei pe un berbec, pentru că un certificat de origine îi ajuta să încaseze de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) subvenția cu cel mai mare cuantum pe cap de animal, sprijinul cuplat la ovine, cu o valoare de 17,71 de euro/cap de ovină la nivelul anului 2019. Deținerea animalelor de rasă, cu origine certificată, înscrise în registrele genealogice este o condiție obligatorie pentru încasarea sprijinului cuplat zootehnic. Necazul este că țara s-a umplut de berbeci care nu corespund rasei și care nu contribuie la dezvoltarea raselor, la ameliorare. Dimpotrivă. Cea mai mare problemă este însă răspândirea scrapiei prin vânzarea masivă a acestor berbeci, mulți dintre ei având slabă rezistență la scrapie. Boala este mortală pentru ovine și nu are leac. Astfel, acolo unde sunt focare de scrapie se merge până la sacrificarea întregului efectiv de ovine și despăgubirea crescătorilor. Scrapia a pus frână exportului de ovine. Unele dintre țările unde exporta România ovine vii, cum e Turcia, au refuzat să mai cumpere oi din fermele noastre.
Crescătorii de ovine Dan Petrescu, Gheorghe Dănulețiu, Ionică Sterp, cei care au și înființat Asociația Profesională a Ciobanilor, cer de doi ani genotiparea ovinelor și împiedicarea vânzării de berbeci pentru care nu există buletine de analize medicale. Cei trei oieri au și depus plângeri la Direcția Națională Anticorupție pentru că suspectează că multe dintre certificatele de origine pentru berbeci ar fi false.
Ministrul agriculturii, Adrian Oros, i-a invitat astăzi la conferința de presă pe oierii Dan Petrescu, președintele APC, și Gheorghe Dănulețiu, Ghiță Ciobanul, secretarul APC, și a anunțat că va începe cât de curând genotiparea ovinelor.
Pentru că am avut și avem semnale din partea multor crescători de ovine că a fost compromis programul pentru ameliorarea raselor și că această activitate privind stabilirea registrelor genealogice nu a fost totdeauna foarte corectă și nu s-a bazat pe o certificare științifică, pe genotipare, și că s-au eliberat certificate de origine false, iar acest subiect a mai fost subiect de presă și-n anii trecuți, pentru că vrem să oprim, începând din acest an, această problemă. Începând de anul acesta, nu vom accepta să se elibereze certificate de origine pentru reproducători doar dacă se face acel test de genotipare care să ne garanteze apartenența și testul de filiație.
De ce trebuie făcută această genotipare? Cei care sunt crescători de animale știu foarte bine că evoluează de ceva vreme în România, începând din 2014, screpia. (...) Pentru că focarele de screpie sunt tot mai multe, am aici o situație din 2014 până-n prezent, 709 cazuri, iar măsurile de eradicare a acestei boli sunt foarte costisitoare. Efectivul, turma, în care se constată un caz, toate animalele sunt sacrificate și fermierii sunt despăgubiți. Singura modalitate de a preveni această boală este testarea precoce a ovinelor și eliminarea indivizilor care nu sunt rezistenți.
Prin această operație de genotipare, să urmărim două aspecte: să identificăm acei indivizi care sunt sensibili, sunt predispuși la această boală și să-i eliminăm de la reproducție, pe de altă parte, să demonstrăm, prin genotipare, apartenența la o anumită rasă sau la o anumită varietate în așa fel încât toate animalele care sunt înscrise în registrul genealogic și care sunt vândute apoi, cu certificat de origine, considerate animale care să amelioreze rasa, să dețină acest certificat de origine care demonstrează știinific că aparțin acelui grup, a declarat ministrul agriculturii.
Adrian Oros a adăugat că ani de zile fermierii au fost obligați să cumpere berbeci care au certificate de origine, dar care nu corespund rasei.
Ministrul agriculturii a mai spus că toți berbecii vor fi vânduți cu buletine de analize, iar oierii vor avea siguranța că au dat banii pe un berbec de rasă, nu pe o făcătură de berbec.
Obligatoriu, toți reproducătorii vor deține acest buletin de analiză prin care se certifică, pe de o parte, că aparțin rasei, varietății, iar, pe de altă parte, că sunt rezistenți la screpie și că nu difuzează, în continuare, în efectivele din România, această boală. Pentru că vrem ca subvențiile să ajungă la adevărații crescători de animale și nu la vânătorii de subvenții. Din păcate, în agricultura românească s-au infiltrat foarte mulți vânători de subvenții (...) și foarte puțini bani au ajuns la crescători de animale și la agricultori, a mai spus șeful MADR.
Costul genotipării se ridică la cca 90 de lei pentru un berbec, iar suma va fi suportată de crescătorul de animale care-l vinde.