KWS+
Reclama header after big part 2

GATA CU BERBECII CU ORIGINEA DOAR PE HÂRTIE!

Publicat: 04 iunie 2020 - 17:52
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

ÎNCEPE GENOTIPAREA LA OVINE. Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a anunțat astăzi, într-o conferință, că nu se va mai elibera niciun certificat de origine pentru berbeci fără efectuarea genotipării. Testele arată apartenența berbecilor la rasă, filiația, dar și rezistența acestora la scrapie, boală mortală pentru ovine, fără leac.

Berbecii pricăjiți, ca niște pisici, au fost vânduți, în anii trecuți, la prețuri mari doar pentru că aveau certificate de origine, iar crescătorii de ovine au acceptat să dea și 3.000 de lei pe un berbec, pentru că un certificat de origine îi ajuta să încaseze de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) subvenția cu cel mai mare cuantum pe cap de animal, sprijinul cuplat la ovine, cu o valoare de 17,71 de euro/cap de ovină la nivelul anului 2019. Deținerea animalelor de rasă, cu origine certificată, înscrise în registrele genealogice este o condiție obligatorie pentru încasarea sprijinului cuplat zootehnic. Necazul este că țara s-a umplut de berbeci care nu corespund rasei și care nu contribuie la dezvoltarea raselor, la ameliorare. Dimpotrivă. Cea mai mare problemă este însă răspândirea scrapiei prin vânzarea masivă a acestor berbeci, mulți dintre ei având slabă rezistență la scrapie. Boala este mortală pentru ovine și nu are leac. Astfel, acolo unde sunt focare de scrapie se merge până la sacrificarea întregului efectiv de ovine și despăgubirea crescătorilor. Scrapia a pus frână exportului de ovine. Unele dintre țările unde exporta România ovine vii, cum e Turcia, au refuzat să mai cumpere oi din fermele noastre.

Crescătorii de ovine Dan Petrescu, Gheorghe Dănulețiu, Ionică Sterp, cei care au și înființat Asociația Profesională a Ciobanilor, cer de doi ani genotiparea ovinelor și împiedicarea vânzării de berbeci pentru care nu există buletine de analize medicale. Cei trei oieri au și depus plângeri la Direcția Națională Anticorupție pentru că suspectează că multe dintre certificatele de origine pentru berbeci ar fi false.

Ministrul agriculturii, Adrian Oros, i-a invitat astăzi la conferința de presă pe oierii Dan Petrescu, președintele APC, și Gheorghe Dănulețiu, Ghiță Ciobanul, secretarul APC, și a anunțat că va începe cât de curând genotiparea ovinelor.

Pentru că am avut și avem semnale din partea multor crescători de ovine că a fost compromis programul pentru ameliorarea raselor și că această activitate privind stabilirea registrelor genealogice nu a fost totdeauna foarte corectă și nu s-a bazat pe o certificare științifică, pe genotipare, și că s-au eliberat certificate de origine false, iar acest subiect a mai fost subiect de presă și-n anii trecuți, pentru că vrem să oprim, începând din acest an, această problemă. Începând de anul acesta, nu vom accepta să se elibereze certificate de origine pentru reproducători doar dacă se face acel test de genotipare care să  ne garanteze apartenența și testul de filiație.

De ce trebuie făcută această genotipare? Cei care sunt crescători de animale știu foarte bine că evoluează de ceva vreme în România, începând din 2014, screpia. (...) Pentru că focarele de screpie sunt tot mai multe, am aici o situație din 2014 până-n prezent, 709 cazuri, iar măsurile de eradicare a acestei boli sunt foarte costisitoare. Efectivul, turma, în care se constată un caz, toate animalele sunt sacrificate și fermierii sunt despăgubiți. Singura modalitate de a preveni această boală este testarea precoce a ovinelor și eliminarea indivizilor care nu sunt rezistenți.

Prin această operație de genotipare, să urmărim două aspecte: să identificăm acei indivizi care sunt sensibili, sunt predispuși la această boală și să-i eliminăm de la reproducție, pe de altă parte, să demonstrăm, prin genotipare, apartenența la o anumită rasă sau la o anumită varietate în așa fel încât toate animalele care sunt înscrise în registrul genealogic și care sunt vândute apoi, cu certificat de origine, considerate animale care să amelioreze rasa, să dețină acest certificat de origine care demonstrează știinific că aparțin acelui grup, a declarat ministrul agriculturii.

Adrian Oros a adăugat că ani de zile fermierii au fost obligați să cumpere berbeci care au certificate de origine, dar care nu corespund rasei.

Ministrul agriculturii a mai spus că toți berbecii vor fi vânduți cu buletine de analize, iar oierii vor avea siguranța că au dat banii pe un berbec de rasă, nu pe o făcătură de berbec.

Obligatoriu, toți reproducătorii vor deține acest buletin de analiză prin care se certifică, pe de o parte, că aparțin rasei, varietății, iar, pe de altă parte, că sunt rezistenți la screpie și că nu difuzează, în continuare, în efectivele din România, această boală. Pentru că vrem ca subvențiile să ajungă la adevărații crescători de animale și nu la vânătorii de subvenții. Din păcate, în agricultura românească s-au infiltrat foarte mulți vânători de subvenții (...) și foarte puțini bani au ajuns la crescători de animale și la agricultori, a mai spus șeful MADR.

Costul genotipării se ridică la cca 90 de lei pentru un berbec, iar suma va fi suportată de crescătorul de animale care-l vinde.
Vizualizat: 5993 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

CE ESTE O FERMĂ SOCIALĂ!

CE ESTE O FERMĂ SOCIALĂ!

16 ianuarie 2021 - 08:35

COMUNICAT. Pandemia a venit cu noi provocări în toate domeniile de activitate economică, însă niciuna nu a împiedicat dezvoltarea fermei bio&co, ba chiar a stimulat creșterea cu 25% a productivității și a crescut numărul locurilor de muncă bazate pe modelul inserției sociale.

PLATA SPRIJINULUI CUPLAT LA OVINE ȘI CAPRINE!

PLATA SPRIJINULUI CUPLAT LA OVINE ȘI CAPRINE!

15 ianuarie 2021 - 08:50

MESAJE DE LA FERMIERI. Mai mulți crescători de ovine ne întreabă dacă Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) efectuează plata sprijinului cuplat la ovine și caprine, aferent anului de cerere 2020. AGROINFO nu lasă fără răspuns nicio întrebare primită de la fermieri. Vă spunem în ce stadiu se află, în acest moment, plata acestei subvenții cuvenită crescătorilor de animale.

FERMIERII ROMÂNI POT CÂȘTIGA SUPLIMENTAR ÎNTRE 45 EURO ȘI 105 EURO/HA/AN!

FERMIERII ROMÂNI POT CÂȘTIGA SUPLIMENTAR ÎNTRE 45 EURO ȘI 105 EURO/HA/AN!

15 ianuarie 2021 - 06:45

ANALIZĂ. Fermierii români pot obţine venituri suplimentare ca urmare a implicării lor în combaterea schimbărilor climatice, prin vânzarea de certificate de carbon în piaţa internaţională, potrivit opiniei reprezentanţilor unei platforme online de tranzacţionare a cerealelor şi materiilor prime agricole care au făcut o analiză.

NOI SUBVENȚII PENTRU CRESCĂTORII DE ANIMALE!

NOI SUBVENȚII PENTRU CRESCĂTORII DE ANIMALE!

15 ianuarie 2021 - 06:25

SUBVENȚII AGRICULTURĂ. Noile subvenții, eco-schemele, vor fi introduse atât în sectorul vegetal, cât și-n zootehnie. Crescătorii de animale pot obține bani pentru a reduce emisiile de metan provenite de la animale, iar fermierii din sectorul vegetal, pentru a extinde agricultura ecologică, a anunțat joi Comisia Europeană.

FOST ȘEF ANSVSA, CONDAMNAT PENTRU MITĂ LA 8 ANI ȘI 6 LUNI DE PUȘCĂRIE, A FUGIT DIN ȚARĂ!

FOST ȘEF ANSVSA, CONDAMNAT PENTRU MITĂ LA 8 ANI ȘI 6 LUNI DE PUȘCĂRIE, A FUGIT DIN ȚARĂ!

14 ianuarie 2021 - 18:46

SENTINȚĂ DEFINITIVĂ. Marian Zlotea, fost europarlamentar PDL şi fost şef al Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), condamnat definitiv de Curtea de Apel Bucureşti, la 8 ani și 6 luni de închisoar, consideră că este nevinovat şi anunţă că a părăsit România şi că se află în altă ţară, unde a cerut statut de refugiat politic.

MINISTRUL AGRICULTURII, DISCUȚII ASTĂZI CU COOPERATIVELE AGRICOLE!

MINISTRUL AGRICULTURII, DISCUȚII ASTĂZI CU COOPERATIVELE AGRICOLE!

14 ianuarie 2021 - 18:12

COMUNICAT. O delegație din partea Uniunii Naționale a Cooperativelor din Sectorul Vegetal(U.N.C.S.V.) a avut azi, 14 ianuarie 2021, o întâlnire de lucru cu ministrul agriculturii, Adrian Oros și  echipa tehnică cu responsabilități pe sectorul cooperativelor, informează UNCSV într-un comunicat transmis pentru AGROINFO.

MINISTRUL OROS: BAZĂ REALĂ DE DATE CU NUMĂRUL DE ANIMALE PENTRU PLATA SUBVENȚIILOR APIA!

MINISTRUL OROS: BAZĂ REALĂ DE DATE CU NUMĂRUL DE ANIMALE PENTRU PLATA SUBVENȚIILOR APIA!

14 ianuarie 2021 - 13:30

SUBVENȚII PLĂTITE DOAR CELOR CARE AU ANIMALE ȘI CELOR CARE LUCREAZĂ PĂMÂNTUL! Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a anunțat că se lucrează intens la finalizarea unei baze reale de date cu numărul de animale din România, pentru care se vor plăti anul acesta subvenții APIA. De asemenea, șeful de la Agricultură a mai anunțat că subvențiile pe hectar de anul acesta vor ajunge doar la cei care lucrează pământul.

SUBVENȚIA APIA PENTRU OVINE DE CARE BENEFICIAZĂ CRESCĂTORII ROMÂNI DE OI ȘI-N ANUL 2021!

SUBVENȚIA APIA PENTRU OVINE DE CARE BENEFICIAZĂ CRESCĂTORII ROMÂNI DE OI ȘI-N ANUL 2021!

14 ianuarie 2021 - 11:22

SUBVENȚII APIA ZOOTEHNIE! Un crescător de ovine ne-a întrebat, printr-un mesaj transmis către AGROINFO, care este subvenția de care beneficiază în anul 2021 de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), pentru cele 80 de oi pe care le deține. AGROINFO vă pune la dispoziție informațiile esențiale cu ajutorul cărora puteți obține subvenții APIA în acest an.

Rusia va CREŞTE TAXA de EXPORT inclusiv pentru cerealele furajere

Rusia va CREŞTE TAXA de EXPORT inclusiv pentru cerealele furajere

14 ianuarie 2021 - 10:38

Ministrul rus al agriculturii a propus o creștere de 20 EUR/tonă a taxei de export pentru grâu şi noi taxe pentru cerealele furajere începând din luna martie, deoarece guvernul caută modalități de a tempera creșterea costurilor cu produsele alimentare.

PROGNOZA AGROMETEOROLOGICĂ 14 - 20 Ianuarie 2021!

PROGNOZA AGROMETEOROLOGICĂ 14 - 20 Ianuarie 2021!

14 ianuarie 2021 - 10:09

Caracteristici meteorologice. În prima parte a intervalului va predomina un regim termic al aerului în general normal, după care, vremea va intra într-un proces de răcire accentuată, în cea mai mare parte a teritoriului agricol.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Parcul ideal pentru o fermă zootehnică! Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune! "Primele utilaje au fost cumpărate de la Tehnodiesel SRL prin buyback şi credit furnizor, în 2016.

„Pentru ferma Red Angus am găsit o finanţare directă prin Tehnodiesel, care este foarte convenabilă. Am apelat şi la buyback şi am cumpărat utilaje noi, cu finanţare pe 3 ani, în rate eşalonate, negociate.” - Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

"Tractorul Massey Ferguson din seria 3000 este un tractor de fermă, cel din seria 5000 este pentru tot ce înseamnă recoltarea şi prelucrarea fânului şi pentru lucrări uşoare de câmp semănat, erbicidat, iar cel din seria 6000 este pentru lucrările grele de câmp arat, lucrări cu discul, scarificat, balotat cu balotiera mare şi pentru transport cu remorcile mari, de 18 tone.

Pentru o fermă zootehnică, este parcul ideal de tractoare."- Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie

Bancul zilei

Drum ciudat

Drum ciudat
De acasă de la mine până la primul bar fac doar 10 minute. Detalii