Reclama header big full
KWS+
Reclama header after big part 2
Reclama header after big part 3

GATA CU BERBECII CU ORIGINEA DOAR PE HÂRTIE!

Publicat: 04 iunie 2020 - 17:52
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

ÎNCEPE GENOTIPAREA LA OVINE. Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a anunțat astăzi, într-o conferință, că nu se va mai elibera niciun certificat de origine pentru berbeci fără efectuarea genotipării. Testele arată apartenența berbecilor la rasă, filiația, dar și rezistența acestora la scrapie, boală mortală pentru ovine, fără leac.

Berbecii pricăjiți, ca niște pisici, au fost vânduți, în anii trecuți, la prețuri mari doar pentru că aveau certificate de origine, iar crescătorii de ovine au acceptat să dea și 3.000 de lei pe un berbec, pentru că un certificat de origine îi ajuta să încaseze de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) subvenția cu cel mai mare cuantum pe cap de animal, sprijinul cuplat la ovine, cu o valoare de 17,71 de euro/cap de ovină la nivelul anului 2019. Deținerea animalelor de rasă, cu origine certificată, înscrise în registrele genealogice este o condiție obligatorie pentru încasarea sprijinului cuplat zootehnic. Necazul este că țara s-a umplut de berbeci care nu corespund rasei și care nu contribuie la dezvoltarea raselor, la ameliorare. Dimpotrivă. Cea mai mare problemă este însă răspândirea scrapiei prin vânzarea masivă a acestor berbeci, mulți dintre ei având slabă rezistență la scrapie. Boala este mortală pentru ovine și nu are leac. Astfel, acolo unde sunt focare de scrapie se merge până la sacrificarea întregului efectiv de ovine și despăgubirea crescătorilor. Scrapia a pus frână exportului de ovine. Unele dintre țările unde exporta România ovine vii, cum e Turcia, au refuzat să mai cumpere oi din fermele noastre.

Crescătorii de ovine Dan Petrescu, Gheorghe Dănulețiu, Ionică Sterp, cei care au și înființat Asociația Profesională a Ciobanilor, cer de doi ani genotiparea ovinelor și împiedicarea vânzării de berbeci pentru care nu există buletine de analize medicale. Cei trei oieri au și depus plângeri la Direcția Națională Anticorupție pentru că suspectează că multe dintre certificatele de origine pentru berbeci ar fi false.

Ministrul agriculturii, Adrian Oros, i-a invitat astăzi la conferința de presă pe oierii Dan Petrescu, președintele APC, și Gheorghe Dănulețiu, Ghiță Ciobanul, secretarul APC, și a anunțat că va începe cât de curând genotiparea ovinelor.

Pentru că am avut și avem semnale din partea multor crescători de ovine că a fost compromis programul pentru ameliorarea raselor și că această activitate privind stabilirea registrelor genealogice nu a fost totdeauna foarte corectă și nu s-a bazat pe o certificare științifică, pe genotipare, și că s-au eliberat certificate de origine false, iar acest subiect a mai fost subiect de presă și-n anii trecuți, pentru că vrem să oprim, începând din acest an, această problemă. Începând de anul acesta, nu vom accepta să se elibereze certificate de origine pentru reproducători doar dacă se face acel test de genotipare care să  ne garanteze apartenența și testul de filiație.

De ce trebuie făcută această genotipare? Cei care sunt crescători de animale știu foarte bine că evoluează de ceva vreme în România, începând din 2014, screpia. (...) Pentru că focarele de screpie sunt tot mai multe, am aici o situație din 2014 până-n prezent, 709 cazuri, iar măsurile de eradicare a acestei boli sunt foarte costisitoare. Efectivul, turma, în care se constată un caz, toate animalele sunt sacrificate și fermierii sunt despăgubiți. Singura modalitate de a preveni această boală este testarea precoce a ovinelor și eliminarea indivizilor care nu sunt rezistenți.

Prin această operație de genotipare, să urmărim două aspecte: să identificăm acei indivizi care sunt sensibili, sunt predispuși la această boală și să-i eliminăm de la reproducție, pe de altă parte, să demonstrăm, prin genotipare, apartenența la o anumită rasă sau la o anumită varietate în așa fel încât toate animalele care sunt înscrise în registrul genealogic și care sunt vândute apoi, cu certificat de origine, considerate animale care să amelioreze rasa, să dețină acest certificat de origine care demonstrează știinific că aparțin acelui grup, a declarat ministrul agriculturii.

Adrian Oros a adăugat că ani de zile fermierii au fost obligați să cumpere berbeci care au certificate de origine, dar care nu corespund rasei.

Ministrul agriculturii a mai spus că toți berbecii vor fi vânduți cu buletine de analize, iar oierii vor avea siguranța că au dat banii pe un berbec de rasă, nu pe o făcătură de berbec.

Obligatoriu, toți reproducătorii vor deține acest buletin de analiză prin care se certifică, pe de o parte, că aparțin rasei, varietății, iar, pe de altă parte, că sunt rezistenți la screpie și că nu difuzează, în continuare, în efectivele din România, această boală. Pentru că vrem ca subvențiile să ajungă la adevărații crescători de animale și nu la vânătorii de subvenții. Din păcate, în agricultura românească s-au infiltrat foarte mulți vânători de subvenții (...) și foarte puțini bani au ajuns la crescători de animale și la agricultori, a mai spus șeful MADR.

Costul genotipării se ridică la cca 90 de lei pentru un berbec, iar suma va fi suportată de crescătorul de animale care-l vinde.
Vizualizat: 5832 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

VESTE BUNĂ PENTRU CRESCĂTORII DE ANIMALE!

VESTE BUNĂ PENTRU CRESCĂTORII DE ANIMALE!

22 octombrie 2020 - 19:07

ANUNȚ OFICIAL! Ministerul Mediului Apelor și Pădurilor (MMAP) pregătește demararea lucrărilor pentru încă 7 noi platforme pentru gunoiul de grajd și pentru o stație de compostare, anunță Ministerul Mediului într-un comunicat transmis astăzi pentru AGROINFO.

AGROLAND PREIA AVICOLA BUCUREȘTI, SUCURSALA MIHĂILEȘTI!

AGROLAND PREIA AVICOLA BUCUREȘTI, SUCURSALA MIHĂILEȘTI!

22 octombrie 2020 - 17:45

COMUNICAT. Agroland a preluat recent activitatea platformei Avicola Mihăilești, producător de ouă de consum și pui de o zi, care include șase ferme, aflate pe o suprafață de 30 ha, în județul Giurgiu, anunță un comunicat Agroland transmis pentru AGROINFO.

ȘEFUL ANSVSA, EXERCIȚIU DE MOBILIZARE ÎN SITUAȚII EXTREME!

ȘEFUL ANSVSA, EXERCIȚIU DE MOBILIZARE ÎN SITUAȚII EXTREME!

22 octombrie 2020 - 10:15

COMUNICAT. Președintele ANSVSA, dr. Robert Chioveanu, participă, în perioada 19-23 octombrie 2020, în judeţul Ialomiţa, la un amplu Exerciţiu de mobilizare pentru verificarea stadiului pregătirii economiei şi a teritoriului pentru apărare, exercițiu prezidat de către Administraţia Naţională a Rezervelor de Stat şi Probleme Speciale, anunță Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, într-un comunicat transmis pentru AGROINFO.

URGENT LA APIA! ACTE NECESARE AJUTOR ANIMALE!

URGENT LA APIA! ACTE NECESARE AJUTOR ANIMALE!

22 octombrie 2020 - 08:48

PLĂȚI CRESCĂTORI DE ANIMALE! Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) anunță termenul limită, 30 octombrie 2020, pentru depunerea actelor justificative pentru ajutorul de care beneficiază crescătorii de animale acordat pe Măsura 14 - plăți în favoarea bunăstării animalelor. APIA anunță și data când se vor face aceste plăți.

EUROPARLAMENTAR CARMEN AVRAM: NOUA PAC, PRESIUNE ENORMĂ PE UMERII GREU ÎNCERCAȚILOR FERMIERI ROMÂNI!

EUROPARLAMENTAR CARMEN AVRAM: NOUA PAC, PRESIUNE ENORMĂ PE UMERII GREU ÎNCERCAȚILOR FERMIERI ROMÂNI!

22 octombrie 2020 - 07:59

VOTUL DECISIV. Europarlamentarul Carmen Avram (S&D), membră în Comisia AGRI, Parlamentul European, spune că noua Politică Agricolă Comună va pune o presiune enormă pe umerii greu încercaților fermieri români. Amendamentele depuse pe ultima sută de metri la regulamente impun restricții financiare, alungă tinerii din sate și pedepsesc fermierii pentru doi oligarhi miliardari care nu reprezintă agricultura.

DECIZIE! DATA DE REFERINȚĂ LA BOVINE, NESCHIMBATĂ! AJUTORUL NAȚIONAL TRANZITORIU NU DISPARE!

DECIZIE! DATA DE REFERINȚĂ LA BOVINE, NESCHIMBATĂ! AJUTORUL NAȚIONAL TRANZITORIU NU DISPARE!

21 octombrie 2020 - 19:54

DECIZII PENTRU SUBVENȚIILE FERMIERILOR! Data de referință pentru ajutorul național tranzitoriu pentru bovinele de carne rămâne neschimbată. În ciuda insistențelor ministrului agriculturii Adrian Oros la Consiliul AGRIFISH de la Luxembourg, această dată nu a fost schimbată. Rămâne tot 31 ianuarie 2013. În schimb, fermierii români vor beneficia în continuare de ajutor național tranzitoriu, anunță un comunicat MADR transmis pentru AGROINFO.

ULTIMA ORĂ DE LA APIA! SUMA PLĂTITĂ FERMIERILOR!

ULTIMA ORĂ DE LA APIA! SUMA PLĂTITĂ FERMIERILOR!

21 octombrie 2020 - 19:35

OFICIAL. Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că până la data de 21.10.2020, au fost autorizați la plată în cadrul Campaniei de plăți în avans pentru anul 2020, un număr de 547.311 fermieri, reprezentând un procent de 65 % din totalul fermierilor declarați eligibili. Suma totală autorizată la plată este în valoare de 719.414.149 euro, anunță APIA într-un comunicat transmis pentru AGROINFO.

ASOCIAȚIA ABERDEEN ANGUS, MEMBRĂ ÎN FEDERAȚIA PRO AGRO!

ASOCIAȚIA ABERDEEN ANGUS, MEMBRĂ ÎN FEDERAȚIA PRO AGRO!

21 octombrie 2020 - 14:17

COMUNICAT. Federația Națională PRO AGRO, reprezentativă pentru agricultura, zootehnia și industria alimentară românească, anunță cu bucurie cooptarea unui nou membru, al cincisprezecelea, respectiv aderarea Asociației Aberdeen Angus România, informează PRO AGRO într-un comunicat transmis pentru AGROINFO.

ATENȚIE, FERMIERI! SUNTEȚI AMENDAȚI!

ATENȚIE, FERMIERI! SUNTEȚI AMENDAȚI!

21 octombrie 2020 - 12:52

ITP OBLIGATORIU! Inspecția tehnică periodică a devenit obligatorie pentru tractoarele care circulă pe drumurile publice. Pentru a ajunge la parcelele agricole, fermierii sunt nevoiți să circule pe drumurile publice cu tractoarele. Mai mulți fermieri au fost deja amendați de Poliție pentru că nu aveau ITP-ul făcut la tractoare.

UN NOU TRACTOR PENTRU FERME MICI!

UN NOU TRACTOR PENTRU FERME MICI!

21 octombrie 2020 - 12:33

LANSAT ÎN DECEMBRIE 2020. Ruris, compania producătoare de echipamente agricole din Craiova, a intrat în linie dreaptă cu producţia unui nou tractor pentru ferme mici.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Brinkman - Let’s improve together

Brinkman - Let’s improve together

La sfârşitul lunii noiembrie 2019, compania Brinkman a organizat o întânire cu partenerii săi - fermeri şi distribuitori din România. Desfăşurat sub deviza "Let’s improve together!", evenimentul a fost un bun prilej pentru schimbul de cunoştinţe între fermieri, companie şi colaboratori. Participanţii au fost în principal cultivatori de tomate şi căpşune în sere, dealeri Brinkman şi consultanţi şi specialişti în domeniul horticol. Tema principală a seminarului a fost creşterea eficienţei şi a productivităţii, în condiţiile lipsei forţei de muncă.

 

Interviu cu Cristina György-Hângan, manager vânzări România şi Moldova - Brinkman Hungary Kft.

 

Reporter: Gheorghe Ghişe

Ridichea furajera - cea mai buna cultura pentru inverzire Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune! Fermy Show - Tratamentul la sămânță

Bancul zilei

La bar

La bar
Merge un bărbat cu un pistol într-un club şi începe să strige: Detalii