Reclama header big full
KWS+
Reclama header after big part 2
Reclama header after big part 3

GATA CU BERBECII CU ORIGINEA DOAR PE HÂRTIE!

Publicat: 04 iunie 2020 - 17:52
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

ÎNCEPE GENOTIPAREA LA OVINE. Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a anunțat astăzi, într-o conferință, că nu se va mai elibera niciun certificat de origine pentru berbeci fără efectuarea genotipării. Testele arată apartenența berbecilor la rasă, filiația, dar și rezistența acestora la scrapie, boală mortală pentru ovine, fără leac.

Berbecii pricăjiți, ca niște pisici, au fost vânduți, în anii trecuți, la prețuri mari doar pentru că aveau certificate de origine, iar crescătorii de ovine au acceptat să dea și 3.000 de lei pe un berbec, pentru că un certificat de origine îi ajuta să încaseze de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) subvenția cu cel mai mare cuantum pe cap de animal, sprijinul cuplat la ovine, cu o valoare de 17,71 de euro/cap de ovină la nivelul anului 2019. Deținerea animalelor de rasă, cu origine certificată, înscrise în registrele genealogice este o condiție obligatorie pentru încasarea sprijinului cuplat zootehnic. Necazul este că țara s-a umplut de berbeci care nu corespund rasei și care nu contribuie la dezvoltarea raselor, la ameliorare. Dimpotrivă. Cea mai mare problemă este însă răspândirea scrapiei prin vânzarea masivă a acestor berbeci, mulți dintre ei având slabă rezistență la scrapie. Boala este mortală pentru ovine și nu are leac. Astfel, acolo unde sunt focare de scrapie se merge până la sacrificarea întregului efectiv de ovine și despăgubirea crescătorilor. Scrapia a pus frână exportului de ovine. Unele dintre țările unde exporta România ovine vii, cum e Turcia, au refuzat să mai cumpere oi din fermele noastre.

Crescătorii de ovine Dan Petrescu, Gheorghe Dănulețiu, Ionică Sterp, cei care au și înființat Asociația Profesională a Ciobanilor, cer de doi ani genotiparea ovinelor și împiedicarea vânzării de berbeci pentru care nu există buletine de analize medicale. Cei trei oieri au și depus plângeri la Direcția Națională Anticorupție pentru că suspectează că multe dintre certificatele de origine pentru berbeci ar fi false.

Ministrul agriculturii, Adrian Oros, i-a invitat astăzi la conferința de presă pe oierii Dan Petrescu, președintele APC, și Gheorghe Dănulețiu, Ghiță Ciobanul, secretarul APC, și a anunțat că va începe cât de curând genotiparea ovinelor.

Pentru că am avut și avem semnale din partea multor crescători de ovine că a fost compromis programul pentru ameliorarea raselor și că această activitate privind stabilirea registrelor genealogice nu a fost totdeauna foarte corectă și nu s-a bazat pe o certificare științifică, pe genotipare, și că s-au eliberat certificate de origine false, iar acest subiect a mai fost subiect de presă și-n anii trecuți, pentru că vrem să oprim, începând din acest an, această problemă. Începând de anul acesta, nu vom accepta să se elibereze certificate de origine pentru reproducători doar dacă se face acel test de genotipare care să  ne garanteze apartenența și testul de filiație.

De ce trebuie făcută această genotipare? Cei care sunt crescători de animale știu foarte bine că evoluează de ceva vreme în România, începând din 2014, screpia. (...) Pentru că focarele de screpie sunt tot mai multe, am aici o situație din 2014 până-n prezent, 709 cazuri, iar măsurile de eradicare a acestei boli sunt foarte costisitoare. Efectivul, turma, în care se constată un caz, toate animalele sunt sacrificate și fermierii sunt despăgubiți. Singura modalitate de a preveni această boală este testarea precoce a ovinelor și eliminarea indivizilor care nu sunt rezistenți.

Prin această operație de genotipare, să urmărim două aspecte: să identificăm acei indivizi care sunt sensibili, sunt predispuși la această boală și să-i eliminăm de la reproducție, pe de altă parte, să demonstrăm, prin genotipare, apartenența la o anumită rasă sau la o anumită varietate în așa fel încât toate animalele care sunt înscrise în registrul genealogic și care sunt vândute apoi, cu certificat de origine, considerate animale care să amelioreze rasa, să dețină acest certificat de origine care demonstrează știinific că aparțin acelui grup, a declarat ministrul agriculturii.

Adrian Oros a adăugat că ani de zile fermierii au fost obligați să cumpere berbeci care au certificate de origine, dar care nu corespund rasei.

Ministrul agriculturii a mai spus că toți berbecii vor fi vânduți cu buletine de analize, iar oierii vor avea siguranța că au dat banii pe un berbec de rasă, nu pe o făcătură de berbec.

Obligatoriu, toți reproducătorii vor deține acest buletin de analiză prin care se certifică, pe de o parte, că aparțin rasei, varietății, iar, pe de altă parte, că sunt rezistenți la screpie și că nu difuzează, în continuare, în efectivele din România, această boală. Pentru că vrem ca subvențiile să ajungă la adevărații crescători de animale și nu la vânătorii de subvenții. Din păcate, în agricultura românească s-au infiltrat foarte mulți vânători de subvenții (...) și foarte puțini bani au ajuns la crescători de animale și la agricultori, a mai spus șeful MADR.

Costul genotipării se ridică la cca 90 de lei pentru un berbec, iar suma va fi suportată de crescătorul de animale care-l vinde.
Vizualizat: 6100 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Ajutor de stat creșterea animalelor 2021! MADR anunță astăzi suma alocată pentru plata ajutorului!

Ajutor de stat creșterea animalelor 2021! MADR anunță astăzi suma alocată pentru plata ajutorului!

22 aprilie 2021 - 18:56

Ministerul Agriculturii a publicat astăzi, pe site-ul oficial, o altă variantă a proiectului de hotărâre de Guvern pentru suma alocată ajutorului de stat în sectorul creșterii animalelor. Este vorba de ajutorul acordat asociațiilor crescătorilor care mențin registrele genealogice și efectuează teste pentru determinarea calității genetice a șeptelului.

Cașcavalul de Săveni: produs cu indicație geografică protejată în UE

Cașcavalul de Săveni: produs cu indicație geografică protejată în UE

22 aprilie 2021 - 18:06

Comisia Europeană a aprobat cererea de înscriere a denumirii „Cașcaval de Săveni” din România în Registrul indicațiilor geografice protejate (IGP).

Mesaj APIA de astăzi pentru fermieri!

Mesaj APIA de astăzi pentru fermieri!

22 aprilie 2021 - 17:50

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează că, în cadrul Campaniei de primire a Cererilor Unice de Plată în anul 2021, au fost înregistrate un număr de 550.655 cereri, pentru o suprafață de 3.793.501,08 ha.

Am 100 de vaci și niciun metru pătrat de pășune!

Am 100 de vaci și niciun metru pătrat de pășune!

22 aprilie 2021 - 12:17

Crescătorul de animale Dumitru Jurjac din județul Bihor, comuna Girișu de Criș, deține o fermă cu 100 de capete vaci de lapte și spune că nu are nici o palmă de pășune, fiind nevoit să-și țină vacile pe fermă și să le cumpere furaje.

Primar condamnat la închisoare! A luat ajutoare europene pentru o fermă care nu există!

Primar condamnat la închisoare! A luat ajutoare europene pentru o fermă care nu există!

22 aprilie 2021 - 09:20

Un primar din județul Gorj a fost condamnat miercuri, 21 aprilie 2021, la doi ani și trei luni de închisoare cu executare pentru că a încasat ajutoare europene pentru o fermă care există doar pe hârtie. Primarul a fost trimis în judecată de procurorii Direcției Naționale Anticorupție. Decizia instanței este definitivă, iar primarul a fost încarcerat.

Informațiile de care depind subvențiile fermierilor români primite de la UE!

Informațiile de care depind subvențiile fermierilor români primite de la UE!

22 aprilie 2021 - 08:16

Din 10 mai 2021, peste 20.000 de recenzori vor merge din fermă în fermă, pentru a strânge informații despre culturi, terenuri, animale sau muncitori.

Sumele care se scad din ajutorul Covid 19 pentru anul 2021 pentru crescătorii de bovine!

Sumele care se scad din ajutorul Covid 19 pentru anul 2021 pentru crescătorii de bovine!

22 aprilie 2021 - 07:44

Ministerul Agriculturii a anunțat miercuri, 21 aprilie 2021, condițiile pentru schema Covid 19 acordată în acest an crescătorilor de bovine. Valoarea totală, maximă, pe care o poate încasa o întreprindere, fermă, din domeniul creșterii bovinelor, indiferent de forma juridică, este de 225.000 de euro, echivalentul în lei.

Sprijinirea fermelor de familie și întinerirea generațiilor de fermieri!

Sprijinirea fermelor de familie și întinerirea generațiilor de fermieri!

21 aprilie 2021 - 20:21

Prin Planul Național Strategic se va pune accent pe sprijinirea fermelor de familie și întinerirea generațiilor de fermieri, pe consolidarea mediului asociativ şi pe îmbunătățirea poziției fermierilor în cadrul lanțului agroalimentar, anunță  secretarul de stat MADR Marius Mihai Micu, care a participat astăzi la videoconferința miniștrilor agriculturii din grupul Visegrad și Bulgaria, Croația, România, Slovenia.

Data de referință ajutor Covid 19 pentru crescătorii de bovine!

Data de referință ajutor Covid 19 pentru crescătorii de bovine!

21 aprilie 2021 - 14:48

Anul trecut, mulți dintre crescătorii de vaci au pierdut ajutorul Covid 19 pentru că aveau animalele trecute pe codul numeric personal, iar cererea unică era depusă la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) pe întreprindere individuală II, de familie IF sau persoană fizică autorizată PFA.

Ordonanță de Urgență! Ajutor Covid 19 pentru crescătorii de bovine!

Ordonanță de Urgență! Ajutor Covid 19 pentru crescătorii de bovine!

21 aprilie 2021 - 13:56

Ministerul Agriculturii a publicat astăzi, în dezbatere, proiectul de Ordonanță de Urgență pentru instituirea unui ajutor Covid 19 pentru crescătorii de bovine.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Ridichea furajera - cea mai buna cultura pentru inverzire

Ridichea furajera - cea mai buna cultura pentru inverzire

Ridichea furajera - cea mai buna cultura pentru inverzire

Agra Asigurări angajează! Bianca ne spune ce calități trebuie să aibă un bun evaluator de daune Scottish Highland - vaca scoţiană, rasa care se întreţine singură Ionel Ivasiuc poate produce singur 80.000 de răsaduri pe zi

Bancul zilei

La curse

La curse
Un tip avea un cal de curse ce nu câştigase niciodată o cursa. Detalii