Adama
Vinasa Rompak

FOTO! SOIA ROMÂNEASCĂ în duel cu SOIA STRĂINĂ!

Publicat: 12 august 2016 - 09:49
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

CULTURA CARE-ȚI ADUCE BANI. Agricultorii români ar trebui să se orienteze spre soia certificată românească dacă vor să aibă șansa, în anii următori, de a se califica pentru sprijinul cuplat vegetal.  Cultura de soia a fost joi, 11 august 2016, în centrul atenției la un eveniment organizat de asociația Donau Soja, în Fetești. Vezi cu cine se războiește genetica românească!

Pentru al treilea an consecutiv, Agrichim Feteşti a pus la dispoziţia asociaţiei Donau Soja o parcelă de 2 ha pentru testarea soiurilor de soia de la diferiţi producători, precum şi pentru determinarea celor mai bune reţete de fertilizare şi de erbicidare, pentru determinarea celor mai potrivite densităţi sau epoci de semănat. Genetica românească a fost pusă faţă în faţă cu cea din Bulgaria, Cehia, Franţa sau Germania. Au fost prezente „vedetele” autohtone de la INCDA Fundulea şi de la SCDA Turda, dar şi soiuri ale Euralis, Saaten Union, Probstdorfer.

LOT-SOIA-2_b

LOT-SOIA-BUN_b

Au participat peste 100 de fermieri şi au fost înfiinţate 42 de parcele de soia în întreaga platformă. S-au testat epocile de semănat (17 aprilie, 28 aprilie şi 10 mai), densităţi de 50 de boabe germinabile/mp, de 60 b.g./mp şi 70 b.g./mp, precum şi distanţe între rânduri de 37,5 cm, de 50 cm şi 62,5 cm, dar şi tratamente cu insecticide şi fertilizanţi. Pentru toate testele a fost observată capacitatea de ramificaţie, indicator care aduce informaţii despre potenţialul de producţie.

Pe noi ne interesează să valorificăm schema de semănat şi densităţile pentru a valorifica potenţialul soiului şi puterea de ramificaţie, numărul de păstăi pe plantă. Acest lucru se poate realiza numai din schemele de semănat şi densităţi. Acolo unde sunt densităţi mai mici s-a observat un grad de ramificaţie mai mare, spune Viorel Nica, administrator Agrichim Feteşti.

SOIA1_b

Dragoș Dima, Donau Soja

Dealtfel, importanţa Agrichim pentru înfiinţarea platformelor Donau Soja vine din cel puţin două motive. Pe de o parte, „de la an la an am beneficiat de observaţii practice în ceea ce priveşte fenologia cultivări soiei şi comportamentul unor soiuri de provenienţă autohtonă şi străină”, spune Dragoș Dima, reprezentant Donau Soja în România, Bulgaria şi Republica Moldova. Pe de altă parte, rezultatele sunt obţinute în condiţiile unei culturi irigate. Se foloseşte pentru irigaţii sistemul cu pivoţi, cel cu tamburi, dar şi metoda clasică de irigat prin conducte de aluminiu.

SOIA-LOT4_b

Ca noutate în tehnologia de semănat a culturii de soia, la Agrichim am procurat semănătoarea de precizie, tehnologia de semănat este de 70 cu 50. Vrem ca din anul viitor să mergem pe 70 cu 60, având în vedere că o parte din soiurile pe care noi le avem în platformă au puternică calitate de ramificaţie, a spus Viorel Nica, administrator al Agrichim.

SOIA3_b

Despre cel mai performant soi, precum şi despre cultura dublă de soia vom scrie pe larg în Revista Ferma.

Vizualizat: 4453 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

12 decembrie 2024 - 17:30

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Ordonanţa de urgență pentru modificarea şi completarea unor acte normative cu privire la gestionarea financiară a fondurilor europene nerambursabile alocate României din FEGA şi FEADR, precum şi a fondurilor alocate de la bugetul de stat, aferente Politicii Agricole Comune.

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

12 decembrie 2024 - 17:15

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea privind alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului prevăzut în bugetul de stat pe anul 2024, pentru suplimentarea bugetului Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Aprobat de Guvern: Termen prelungit subvenții crescători animale!

Aprobat de Guvern: Termen prelungit subvenții crescători animale!

12 decembrie 2024 - 17:06

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată OUG pentru modificarea art.16 alin. (1) din Legea nr. 195/2028 privind aprobarea Programului de susținere a crescătorilor de suine pentru activitatea de reproducție, precum și a art. 15 alin (1) din Legea nr. 227/2018 privind aprobarea Programului de susținere pentru activitatea de reproducție, incubație și de creștere în sectorul avicol.

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

12 decembrie 2024 - 10:02

Un Ordin MADR, postat în consultare publică pe site-ul oficial al ministerului, schimbă criteriile pentru subvenția APIA PD-03 Sprijin complementar pentru venit pentru tinerii fermieri.

NOU! Vârsta taurilor pentru subvenția APIA de 190 euro/bovină!

NOU! Vârsta taurilor pentru subvenția APIA de 190 euro/bovină!

12 decembrie 2024 - 09:13

Un proiect de Ordin MADR, publicat în dezbatere, modifică sprijinul cuplat zootehnic pentru venit, SCVZ, pentru creșterea taurinelor de carne în sensul stabilirii vârstei minime în cazul animalelor care fac obiectul acestei forme de sprijin.

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

12 decembrie 2024 - 08:46

Numărul tinerilor fermieri instalați ca șefi de exploatație este în scădere. Bruxelles-ul vrea să-i stimuleze cu ajutoare mai mari pe tineri să aleagă o carieră în agricultură.

Plăți AFIR ACUM în conturile fermierilor: 1,2 miliarde euro!

Plăți AFIR ACUM în conturile fermierilor: 1,2 miliarde euro!

11 decembrie 2024 - 15:21

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a plătit 1,2 miliarde de euro (1.170.410.582,92 euro) în perioada ianuarie – decembrie 2024 pentru proiectele de investiții și pentru măsurile de mediu și climă finanțate din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR). Din întreaga sumă plătită de AFIR, 1,02 miliarde de euro reprezintă finanțarea Comisiei Europene acordate prin FEADR, iar 152 milioane de euro provin de la Bugetul Național.

Decizie MADR fermieri, crescători animale!

Decizie MADR fermieri, crescători animale!

11 decembrie 2024 - 14:57

În cadrul reuniunii AgriFish care s-a desfășurat în perioada 09-10 decembrie 2024, s-au aprobat concluziile privind o politică agricolă comună post 2027 orientată spre fermieri de către cei 27 de miniștri ai agriculturii din Uniunea Europeană.

Tarif ANSVSA examen trichineloza porc!

Tarif ANSVSA examen trichineloza porc!

11 decembrie 2024 - 14:50

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) recomandă cetățenilor să acorde o atenție deosebită achiziționării și manipulării alimentelor de origine animală, în special în perioada sărbătorilor de iarnă.

Percheziție DIICOT și ANSVSA: Ovine și porci, într-o fermă clandestină!

Percheziție DIICOT și ANSVSA: Ovine și porci, într-o fermă clandestină!

11 decembrie 2024 - 14:14

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) informează astăzi că la o percheziție făcută în județul Dâmbovița au fost găsite sute de animale neidentificate, ovine și porci.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

În urmă cu aproape un an, echipa AgroConcept ducea România în Cartea Recordurilor: 403,64 tone de grâu recoltate în numai 8 ore, cu o combină New Holland CR8.90 Revelation. Află povestea fermierului care a găzduit evenimentul!

„În câmp, echipa AgroConcept a fost ca la cursele de mașini, făceau schimbul de piloți în mers, iar acasă aveam o altă echipă, de martori de această dată, la cântar. Înainte mă uitam la știri și vedeam Guinness World Records, iar acum am avut ocazia să trăiesc la mine în fermă un asemenea eveniment”, ne-a povestit Gheorghe Preda.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La aprozar...

La aprozar...
Un om la aprozar: Detalii