KWS+
Reclama header after big part 2
AGRICOVER

FOST DIRECTOR ÎN MINISTERUL AGRICULTURII, ANGAJAT LA CEL MAI BOGAT CIOBAN DIN ROMÂNIA!

Publicat: 18 iunie 2018 - 14:52
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

DE LA FUNCȚIONAR AL MINISTERULUI, LA ANGAJAT AL FERMIERULUI! Gheorghe Dan Neață, fost director general adjunct în Ministerul Agriculturii, în cadrul Direcției Generale Politici Agricole și Industrie Alimentară, este, în prezent, angajat al celui mai bogat crescător de ovine din România, Dumitru Andreșoi.

Inginerul Gheorghe Dan Neață, fost director general în Ministerul Agriculturii, este în acest moment angajatul Asociației Crescătorilor de Ovine Dacia Hunedoara, care deține registrul genealogic pentru rasa de ovine Țurcană. Asociația a fost înființată  și este condusă, din funcția de președinte, de crescătorul de ovine Dumitru Andreșoi, considerat cel mai bogat oier din România. Averea lui a fost estimată, anul trecut, la aproximativ 31 de milioane de euro. La începutul anului 2018, Andreșoi declara pentru presă că are în proprietate în jur de 40.000 - 45.000 de oi. Pe lângă turma impresionantă de mioare, fermierul mai deține pășuni și terenuri în mai multe județe din România și afaceri în sectorul vegetal.

Din 2001 am început cu creșterea oilor, iar din 2016 ne ocupăm și de cultivarea cerealelor: grâu, porumb, floarea soarelui, rapiță etc. Avem terenuri în mai multe județe, în Dolj, Mehedinți, Caraș, Gorj, Bihor, Arad sau Cluj, nu doar în județul Hunedoara. Avem 16.000 de hectare, din care în proprietate sunt jumătate, restul sunt arendate. Avem circa 40.000 – 45.000 de capete de ovine. Pentru mine afacerea asta este inestimabilă. Și dacă mi-ar da un miliard de euro pe ea nu o vând. Banii pentru mine nu valorează nimic. Pentru mine, activitățile pe care le am sunt valoroase, declara Dumitru Andreșoi, pentru presă, în ianuarie 2018.

neata-andresoi_b

Dumitru Andreșoi (stânga), ing. Gheorghe Dan Neață (dreapta)

Zvonurile despre angajarea fostului director MADR, care se ocupa tocmai de zootehnie, la cel mai bogat cioban român au apărut în urmă cu aproximativ două luni. AGROINFO l-a întrebat pe Gheorghe Neață, imediat după lansarea zvonurilor, dacă lucrează pentru asociația condusă de Andreșoi. Am fost ofertat, dar trebuie să mă gândesc. Am suferit o intervenție chirurgicală și, deocamdată, mă refac. Și încă nu am terminat cu Ministerul Agriculturii, mai am un contract de colaborare, ne-a lămurit Neață.

Recent, Gheorghe Neață, retras în pensie, se pare că a renunțat la colaborarea cu Ministerul Agriculturii și a acceptat oferta celui mai bogat oier.

Lucrez ca și coordonator al cărții de rasă la Asociația Dacia din Hunedoara, dar coordonez activitatea la nivel de țară pentru că ea are efective în toată țara, în aproape toate județele din România. Nu aș fi făcut această alegere dacă nu aș fi fost convins că pot să realizez ceva deosebit din această rasă Țurcană. Asociația Dacia are în componență toate varietățile, toate ecotipurile de Țurcană și vreau să le stabilizez genetic și să putem să le omologăm ca rase în final. Asta este dorința mea. Cu cât crește biodiversitatea raselor din România, cu atât România este mai competitivă pe piața Uniunii Europene și nu numai. Rasa Țurcană este cea mai numeroasă din Europa, 10-12 milioane de exemplare.

Nu aș putea să spun că atunci când lucram în Ministerul Agriculturii sau în Agenția Națională de Ameliorare nu am pus aceste programe în evidență, în valoare. Le-am pus, sigur că da, dar vreau să le continui, a declarat Gheorghe Neață, duminică, 17 iunie 2018, pentru Satul hunedorean.  

Se pare că relația de bună colaborare între Gheorghe Dan Neață și oierul Dumitru Andreșoi datează de când primul era încă în funcția de director general în MADR, coordonând zootehnia din România. Dealtfel, anul trecut, Neață, încă la Ministerul Agriculturii, l-a însoțit pe ministrul agriculturii, Petre Daea, la Sărbătoarea Oierilor din județul Hunedoara, Țurcana - Regina Munților, organizată chiar de crescătorul de ovine Dumitru Andreșoi. Mai mult, Neață spune că el a botezat oaia din rasa Țurcană cu numele de Regina Munților. Și cum oile sunt regine, Gheorghe Neață are un apelativ onorant și pentru ciobanii români.

neata-regina-muntilor_b

Foto: Mesagerul Hunedorean

Cuvântul cioban înnobilează, nu duce în decădere. Părerea mea este că atunci când spui cioban, spui ceva foarte...pentru mine e un lucru sfânt. Deci, oamenii aceștia sunt oamenii munților. Eu am și botezat această rasă (Țurcană n.r.) Regina Carpaților, Regina Munților. Așa sunt și ei (ciobanii n.r.). Ei sunt prinții și regii munților, spune fostul director MADR.

De-a lungul carierei sale în Ministerul Agriculturii, Neață a fost contestat în câteva rânduri de crescătorii de ovine și caprine. În 2015 și 2016, Sindicatul Național al Crescătorilor de Ovine și Caprine cerea vehement demiterea lui.

Cerem demiterea directorului Direcției Zootehnie din cadrul Ministerul Agriculturii, Gheorghe Neață, pe care îl considerăm responsabil de aprobarea unor modificări, fără consultarea crescătorilor de ovine, cu atât mai mult, cu cât nu este prima data când acesta acționează împotriva crescătorilor de animale din țară. Interesele acestuia au coincis doar cu cele ale apropiaților, în detrimentul crescătorilor de animale, scria într-un comunicat al Sindicatului, remis în acea vreme presei.

Pasiunea declarată a lui Gheorghe Dan Neață este creșterea animalelor. Și dintre toate animalele, fostul director mărturisește că are o pasiune nebună pentru cai, dar și o pasiune ascunsă pentru oi.

Lumea mă vedea ca pe un mare specialist în creșterea vacilor, poate cel mai mare specialist din România. E adevărat am ajuns să lucrez într-o unitate de elită pentru creșterea vacilor, în Semtest, care înseamnă testare de reproducători pentru însămânțări artificiale, dar o pasiune nebănuită și neștiută de multă lumea au fost dintotdeauna oile. Și pot să vă spun că mă leagă amintiri enorme din copilăria mea. Am crescut într-o fermă de aproximativ 18.000 de oi, tatăl meu era la IAS Prunișor, și toate vacanțele mi le-am făcut în masivele montane din Godeanu, Valea Cernei și toate zonele alpine, unde se duceau oile și am învățat multe lucruri despre oi din copilărie, pe care nu le poți uita niciodată. Tot ce e sădit în minte de timpuriu, rămâne săpat ca în piatră, declară Neață, pentru aceeași sursă.

Gheorghe Dan Neață a ocupat, de-a lungul vremii, funcțiile de director al Agenției Naționale pentru Ameliorare și Reproducție în Zootehnie (2005),  specialist în reproducţie şi selecţie animală, consultant pe probleme de ameliorare a geneticii în cadrul Holstein RO (2011), director general adjunct în Ministerul Agriculturii, ocupându-se de partea de zootehnie.

 

Vizualizat: 10556 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Subvenții APIA pentru fermieri, crescători de animale, suplimentate la rectificarea bugetară!

Subvenții APIA pentru fermieri, crescători de animale, suplimentate la rectificarea bugetară!

27 iulie 2021 - 14:51

Ministerul Agriculturii solicită Guvernului, la rectificarea bugetară, credite de angajament în valoare de 4,6 miliarde de lei și credite bugetare în valoare de 3,5 miliarde de lei. Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a anunțat astăzi cum se împart banii pe care  Ministerul Agriculturii speră să-i obțină la rectificare, care sunt subvențiile APIA care vor fi suplimentate, atât pentru fermierii din vegetal, cât și pentru crescătorii de animale, și ce ajutoare vor primi fermierii.

Anunț astăzi ministrul agriculturii pentru crescătorii de vaci!

Anunț astăzi ministrul agriculturii pentru crescătorii de vaci!

27 iulie 2021 - 14:00

Ministrul agriculturii, Adrian Oros, anunță, astăzi, 27 iulie 2021, crescătorii de bovine că ultima zi în care mai pot să ceară ajutorul Covid 19 bovine, pentru acest an, este data de 9 august 2021. Până la această dată, Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) primește cererile crescătorilor.

Ministrul agriculturii ASTĂZI: Subvenție APIA 4.600 euro/ha și ajutor 150 milioane euro pentru sere, solarii și depozite!

Ministrul agriculturii ASTĂZI: Subvenție APIA 4.600 euro/ha și ajutor 150 milioane euro pentru sere, solarii și depozite!

27 iulie 2021 - 13:02

Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a anunțat astăzi că fermierii români care cultivă legume beneficiază anul acesta de o subvenție APIA de 4.600 de euro/ha, sprijin cuplat vegetal, și de o sumă de 150 de milioane de euro pentru construcția de sere, solarii sau depozite. La acestea se adaugă ajutorul de minimis la legume cultivate în spații protejate, 2.000 euro/beneficiar/1.000 mp.

Subvenție europeană DIRECTĂ pentru apicultori!

Subvenție europeană DIRECTĂ pentru apicultori!

27 iulie 2021 - 12:30

VEȘTI DE ASTĂZI, 27 IULIE 2021! Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a anunțat astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, că apicultorii români vor beneficia de o subvenție europeană directă pe familie de albine.

Anunț APIA ASTĂZI: Bani transferați ACUM în conturi!

Anunț APIA ASTĂZI: Bani transferați ACUM în conturi!

27 iulie 2021 - 09:56

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează că a efectuat plățile sumelor cuvenite sub formă de rentă viageră agricolă aferentă anului 2020, anunță APIA într-un comunicat transmis Agroinfo.

Anunț europarlamentar român: ajutoare pentru fermieri, crescători de animale!

Anunț europarlamentar român: ajutoare pentru fermieri, crescători de animale!

27 iulie 2021 - 07:06

Norme simplificate pentru ajutoarele de stat acordate fermierilor, dar și altor categorii de beneficiari! Anunță europarlamentarul Daniel Buda (PPE), vicepreședintele Comisiei AGRI, Parlamentul European.

Subvenții APIA ilegale pentru pășune! Președinte asociație crescători de animale, condamnat la închisoare!

Subvenții APIA ilegale pentru pășune! Președinte asociație crescători de animale, condamnat la închisoare!

27 iulie 2021 - 06:11

Teodor-Sorin Manole, la data faptei președinte al unei asociații de crescători de animale, trimis în judecată de procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Constanța, a fost condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare. Sentința este definitivă. Președintele asociației de crescători de animale a încasat ilegal de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) subvenții pentru 254 ha de pășune.

Ministrul Oros, declarații în direct ASTĂZI!

Ministrul Oros, declarații în direct ASTĂZI!

27 iulie 2021 - 05:51

Ministrul agriculturii, Adrian Oros, susține astăzi, 27 iulie 2021, o conferință de presă la sediul Ministerului Agriculturii. Declarațiile ministrului agriculturii sunt transmise live, începând de la ora 12:00, pe pagina Facebook Ministerul Agriculturii și a ministrului Adrian Oros.

Agroland Agribusiness, cifră de afaceri de 13,8 milioane lei, în prima jumătate din 2021

Agroland Agribusiness, cifră de afaceri de 13,8 milioane lei, în prima jumătate din 2021

26 iulie 2021 - 21:00

București, 26.07.2021. Agroland Agribusiness (indice bursier AAB) estimează atingerea unei cifre de afaceri de 13,8 milioane lei, în primul semestru (S1) din 2021, în creștere cu 33,4% față de valoarea înregistrată în S1 2020, peste 10 milioane lei. Compania face parte din grupul Agroland, este activă pe piața locală ca entitate de sine stătătoare începând cu 2017, iar pe 15 iunie a.c. a debutat pe piața AeRO a Bursei de Valori București (BVB), printr-un plasament privat pentru vânzarea de acțiuni. 

Comunicat APIA de astăzi pentru apicultori: cuantum ajutor pentru acest an!

Comunicat APIA de astăzi pentru apicultori: cuantum ajutor pentru acest an!

26 iulie 2021 - 18:11

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează beneficiarii că pot depune cererile de plată pentru accesarea Programului Naţional Apicol (PNA) până la data de 2 august 2021 inclusiv, având în vedere că termenul limită de 31 iulie 2021 este zi nelucrătoare. Valoarea totală a ajutorului acordat anul acesta pentru apicultori este de 59 de milioane de lei.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Grădina lui Piper - o livadă intensivă, irigată și protejată

Grădina lui Piper - o livadă intensivă, irigată și protejată

O afacere de familie, consolidată cu ajutorul fondurilor europene, produce 500 de tone de fructe pe an, în livada intensivă de la periferia municipiului Arad.
 
Redactor: Liviu Gordea
Imagine: Daniela Radi
Bovinele care stau iarna pe pășune - 110 exemplare de Galloway în inima Transilvaniei! Semănătoarea TUME Nova Combi Star 4000 Combina John Deere S770i in ferma ITC Seeds!

Bancul zilei

Card dispărut

Card dispărut
N-am anunţat poliţia că mi-a dispărut cartea de credit, fiindcă indiferent cine a furat-o cheltuieşte mai puţin decât nevastă-mea. Detalii