Reclama header big full
KWS+
Reclama header after big part 2
Reclama header after big part 3

FOST DIRECTOR ÎN MINISTERUL AGRICULTURII, ANGAJAT LA CEL MAI BOGAT CIOBAN DIN ROMÂNIA!

Publicat: 18 iunie 2018 - 14:52
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

DE LA FUNCȚIONAR AL MINISTERULUI, LA ANGAJAT AL FERMIERULUI! Gheorghe Dan Neață, fost director general adjunct în Ministerul Agriculturii, în cadrul Direcției Generale Politici Agricole și Industrie Alimentară, este, în prezent, angajat al celui mai bogat crescător de ovine din România, Dumitru Andreșoi.

Inginerul Gheorghe Dan Neață, fost director general în Ministerul Agriculturii, este în acest moment angajatul Asociației Crescătorilor de Ovine Dacia Hunedoara, care deține registrul genealogic pentru rasa de ovine Țurcană. Asociația a fost înființată  și este condusă, din funcția de președinte, de crescătorul de ovine Dumitru Andreșoi, considerat cel mai bogat oier din România. Averea lui a fost estimată, anul trecut, la aproximativ 31 de milioane de euro. La începutul anului 2018, Andreșoi declara pentru presă că are în proprietate în jur de 40.000 - 45.000 de oi. Pe lângă turma impresionantă de mioare, fermierul mai deține pășuni și terenuri în mai multe județe din România și afaceri în sectorul vegetal.

Din 2001 am început cu creșterea oilor, iar din 2016 ne ocupăm și de cultivarea cerealelor: grâu, porumb, floarea soarelui, rapiță etc. Avem terenuri în mai multe județe, în Dolj, Mehedinți, Caraș, Gorj, Bihor, Arad sau Cluj, nu doar în județul Hunedoara. Avem 16.000 de hectare, din care în proprietate sunt jumătate, restul sunt arendate. Avem circa 40.000 – 45.000 de capete de ovine. Pentru mine afacerea asta este inestimabilă. Și dacă mi-ar da un miliard de euro pe ea nu o vând. Banii pentru mine nu valorează nimic. Pentru mine, activitățile pe care le am sunt valoroase, declara Dumitru Andreșoi, pentru presă, în ianuarie 2018.

neata-andresoi_b

Dumitru Andreșoi (stânga), ing. Gheorghe Dan Neață (dreapta)

Zvonurile despre angajarea fostului director MADR, care se ocupa tocmai de zootehnie, la cel mai bogat cioban român au apărut în urmă cu aproximativ două luni. AGROINFO l-a întrebat pe Gheorghe Neață, imediat după lansarea zvonurilor, dacă lucrează pentru asociația condusă de Andreșoi. Am fost ofertat, dar trebuie să mă gândesc. Am suferit o intervenție chirurgicală și, deocamdată, mă refac. Și încă nu am terminat cu Ministerul Agriculturii, mai am un contract de colaborare, ne-a lămurit Neață.

Recent, Gheorghe Neață, retras în pensie, se pare că a renunțat la colaborarea cu Ministerul Agriculturii și a acceptat oferta celui mai bogat oier.

Lucrez ca și coordonator al cărții de rasă la Asociația Dacia din Hunedoara, dar coordonez activitatea la nivel de țară pentru că ea are efective în toată țara, în aproape toate județele din România. Nu aș fi făcut această alegere dacă nu aș fi fost convins că pot să realizez ceva deosebit din această rasă Țurcană. Asociația Dacia are în componență toate varietățile, toate ecotipurile de Țurcană și vreau să le stabilizez genetic și să putem să le omologăm ca rase în final. Asta este dorința mea. Cu cât crește biodiversitatea raselor din România, cu atât România este mai competitivă pe piața Uniunii Europene și nu numai. Rasa Țurcană este cea mai numeroasă din Europa, 10-12 milioane de exemplare.

Nu aș putea să spun că atunci când lucram în Ministerul Agriculturii sau în Agenția Națională de Ameliorare nu am pus aceste programe în evidență, în valoare. Le-am pus, sigur că da, dar vreau să le continui, a declarat Gheorghe Neață, duminică, 17 iunie 2018, pentru Satul hunedorean.  

Se pare că relația de bună colaborare între Gheorghe Dan Neață și oierul Dumitru Andreșoi datează de când primul era încă în funcția de director general în MADR, coordonând zootehnia din România. Dealtfel, anul trecut, Neață, încă la Ministerul Agriculturii, l-a însoțit pe ministrul agriculturii, Petre Daea, la Sărbătoarea Oierilor din județul Hunedoara, Țurcana - Regina Munților, organizată chiar de crescătorul de ovine Dumitru Andreșoi. Mai mult, Neață spune că el a botezat oaia din rasa Țurcană cu numele de Regina Munților. Și cum oile sunt regine, Gheorghe Neață are un apelativ onorant și pentru ciobanii români.

neata-regina-muntilor_b

Foto: Mesagerul Hunedorean

Cuvântul cioban înnobilează, nu duce în decădere. Părerea mea este că atunci când spui cioban, spui ceva foarte...pentru mine e un lucru sfânt. Deci, oamenii aceștia sunt oamenii munților. Eu am și botezat această rasă (Țurcană n.r.) Regina Carpaților, Regina Munților. Așa sunt și ei (ciobanii n.r.). Ei sunt prinții și regii munților, spune fostul director MADR.

De-a lungul carierei sale în Ministerul Agriculturii, Neață a fost contestat în câteva rânduri de crescătorii de ovine și caprine. În 2015 și 2016, Sindicatul Național al Crescătorilor de Ovine și Caprine cerea vehement demiterea lui.

Cerem demiterea directorului Direcției Zootehnie din cadrul Ministerul Agriculturii, Gheorghe Neață, pe care îl considerăm responsabil de aprobarea unor modificări, fără consultarea crescătorilor de ovine, cu atât mai mult, cu cât nu este prima data când acesta acționează împotriva crescătorilor de animale din țară. Interesele acestuia au coincis doar cu cele ale apropiaților, în detrimentul crescătorilor de animale, scria într-un comunicat al Sindicatului, remis în acea vreme presei.

Pasiunea declarată a lui Gheorghe Dan Neață este creșterea animalelor. Și dintre toate animalele, fostul director mărturisește că are o pasiune nebună pentru cai, dar și o pasiune ascunsă pentru oi.

Lumea mă vedea ca pe un mare specialist în creșterea vacilor, poate cel mai mare specialist din România. E adevărat am ajuns să lucrez într-o unitate de elită pentru creșterea vacilor, în Semtest, care înseamnă testare de reproducători pentru însămânțări artificiale, dar o pasiune nebănuită și neștiută de multă lumea au fost dintotdeauna oile. Și pot să vă spun că mă leagă amintiri enorme din copilăria mea. Am crescut într-o fermă de aproximativ 18.000 de oi, tatăl meu era la IAS Prunișor, și toate vacanțele mi le-am făcut în masivele montane din Godeanu, Valea Cernei și toate zonele alpine, unde se duceau oile și am învățat multe lucruri despre oi din copilărie, pe care nu le poți uita niciodată. Tot ce e sădit în minte de timpuriu, rămâne săpat ca în piatră, declară Neață, pentru aceeași sursă.

Gheorghe Dan Neață a ocupat, de-a lungul vremii, funcțiile de director al Agenției Naționale pentru Ameliorare și Reproducție în Zootehnie (2005),  specialist în reproducţie şi selecţie animală, consultant pe probleme de ameliorare a geneticii în cadrul Holstein RO (2011), director general adjunct în Ministerul Agriculturii, ocupându-se de partea de zootehnie.

 

Vizualizat: 10235 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

ANUNȚUL MINISTRULUI OROS DESPRE BANII PENTRU FERMIERI!

ANUNȚUL MINISTRULUI OROS DESPRE BANII PENTRU FERMIERI!

11 aprilie 2021 - 20:47

AJUTOARE EUROPENE. Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a anunțat că în maxim 10 zile vor fi lansate în consultare publică o parte dintre ghidurile pentru accesarea ajutoarelor europene din agricultură.

OIER: CONTROALE ȘI SUPRACONTROALE PÂNĂ SE DISTRUG FERMELE DE ANIMALE!

OIER: CONTROALE ȘI SUPRACONTROALE PÂNĂ SE DISTRUG FERMELE DE ANIMALE!

11 aprilie 2021 - 09:26

VOCEA CRESCĂTORULUI! Crescătorul de ovine Vasile Turculeț, Asociația Crescătorilor Montani de Ovine „Dealu Negru” Bistrița Năsăud, a transmis o scrisoare către AGROINFO în care spune cu amărăciune că atâtea controale și supracontroale vor duce la distrugerea fermelor de animale și nu la sprijinirea lor pentru a se dezvolta. Oierul subliniază cu ironie aberațiile impuse de autorități crescătorilor.

USAMV CLUJ VINDE PESTE 90.000 RĂSADURI LEGUME PRODUSE LA STAȚIUNEA DE CERCETARE HORTICOLĂ!

USAMV CLUJ VINDE PESTE 90.000 RĂSADURI LEGUME PRODUSE LA STAȚIUNEA DE CERCETARE HORTICOLĂ!

11 aprilie 2021 - 08:05

ANUNȚ! Peste 90.000 de răsaduri de legume produse la Stațiunea de Cercetare Horticolă, puse în vânzare de USAMV Cluj-Napoca! De luni, 12 aprilie 2021, puteți cumpăra răsaduri de la USAMV Cluj, anunță USAMV Cluj într-un comunicat transmis pentru AGROINFO.

ANIMALELE TRANSPORTATE FĂRĂ ACTE SANITARE-VETERINARE, CONFISCATE ȘI UCISE!

ANIMALELE TRANSPORTATE FĂRĂ ACTE SANITARE-VETERINARE, CONFISCATE ȘI UCISE!

09 aprilie 2021 - 09:43

ATENȚIE, CRESCĂTORI! Animalele care sunt transportate fără documente sanitare-veterinare sunt confiscate și ucise de inspectorii sanitari-veterinari, avertizează Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, DSVSA Giurgiu, într-un comunicat transmis media.

CRESCĂTORI DE ANIMALE, VOCEA VOASTRĂ TREBUIE AUZITĂ ACUM LA BRUXELLES PÂNĂ NU E PREA TÂRZIU!

CRESCĂTORI DE ANIMALE, VOCEA VOASTRĂ TREBUIE AUZITĂ ACUM LA BRUXELLES PÂNĂ NU E PREA TÂRZIU!

09 aprilie 2021 - 08:26

TREZIȚI-VĂ! Crescătorii de animale din România trebuie să se trezească până nu e prea târziu! Trebuie să-și facă acum vocea auzită la Bruxelles! Deocamdată, acolo se aude acum doar vocea unor organizații care fac presiuni mari pentru interzicerea exportului de animale vii din România și reducerea numărului de animale crescute în ferme. Crescătorul de oi Iancu Polifronie din Dobrogea a declarat miercuri că pregătește o scrisoare către Comisia Europeană și Guvernul României.

AMENINȚARE PENTRU FERMELE DE ANIMALE!

AMENINȚARE PENTRU FERMELE DE ANIMALE!

09 aprilie 2021 - 06:47

CE LI SE PREGĂTEȘTE CRESCĂTORILOR DE ANIMALE! De la interzicerea exportului și transportului animalelor vii la interzicerea înființări de noi ferme de animale sunt dezbaterile fierbinți de acum de la Bruxelles. Comisia Europeană urmărește să limiteze consumul de carne, să-l înlocuiască cu consumul de viermi și insecte, a anunțat europarlamentarul Carmen Avram (S&D), membră în Comisia AGRI, care a organizat joi o dezbatere live cu crescători și exportatori de animale din România.

ASTĂZI, ÎN DIRECT! ZOOTEHNIA ROMÂNEASCĂ, SUB ASALT!

ASTĂZI, ÎN DIRECT! ZOOTEHNIA ROMÂNEASCĂ, SUB ASALT!

08 aprilie 2021 - 10:08

DEZBATERI. Eurodeputata Carmen Avram, membră a Comisiei pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală a Parlamentului European (AGRI), organizează joi, 8 aprilie, de la ora 13:00, o dezbatere live, pe Facebook, pe tema provocărilor și amenințărilor la adresa zootehniei din România.

COMUNICAT APIA DE ASTĂZI!

COMUNICAT APIA DE ASTĂZI!

08 aprilie 2021 - 08:52

OFICIAL! Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează că, în cadrul Campaniei de primire a Cererilor Unice de Plată în anul 2021, au fost înregistrate un număr de 395.027 cereri, pentru o suprafață de 2.232.129 ha.

MESAJUL FERMIERILOR: VENIM CU TRACTOARELE LA BUCUREȘTI!

MESAJUL FERMIERILOR: VENIM CU TRACTOARELE LA BUCUREȘTI!

08 aprilie 2021 - 08:40

PROTEST! Fermierii care au scos miercuri, 7 aprilie 2021, tractoarele în stradă la Iași și Botoșani anunță că vor merge cu utilajele agricole la București dacă nu le sunt rezolvate cererile. Asociația Producătorilor de Porumb din România a transmis un comunicat către AGROINFO.

SUBVENȚIILE TREBUIE SĂ AJUNGĂ LA ADEVĂRAȚII FERMIER! DEFINIȚIA NOULUI FERMIER!

SUBVENȚIILE TREBUIE SĂ AJUNGĂ LA ADEVĂRAȚII FERMIER! DEFINIȚIA NOULUI FERMIER!

08 aprilie 2021 - 08:07

SUBVENȚII AGRICOLE. A fost introdus conceptul privind noul fermier care va avea acces mult mai ușor la fonduri europene, la fel ca tânărul fermier. “Noul fermier” este definit astfel încât să includă următoarele elemente: condițiile pentru a fi „șeful exploatației”; formarea profesională și/sau competențele corespunzătoare; o limită de vârstă de peste 40 de ani, anunță europarlamentarul Daniel Buda (PPE), vicepreședinte Com AGRI, Parlamentul European.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Scottish Highland - vaca scoţiană, rasa care se întreţine singură

Scottish Highland - vaca scoţiană, rasa care se întreţine singură

Proprietarul uneia dintre cele mai mari ferme de bovine Scottish Highland din România, Nicolae Ibăşfălean, vrea să-şi lichideze afacerea înființată în urmă cu 12 ani. Pare cumva greu de înţeles, însă după ce am stat de vorbă cu fermierul, am convingerea că nu prea e cale de întoarcere. Lipsa motivaţiei, înaintarea în vârstă şi mai ales faptul că îi este tot mai greu să găsească oameni de încredere care să se ocupe de activitatea din fermă l-au determinat pe cel mai cunoscut crescător de vaci Highland din judeţul Sibiu să ia foarte serios în calcul opţiunea de a renunța la efectivul de animale. Printre argumente s-ar mai putea adăuga, desigur, şi dezinteresul românilor pentru carnea de vită premium. Pentru că, până la urmă, degeaba ai un produs de calitate dacă nu îl poţi valorifica.

Un reportaj de LIVIU GORDEA

Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Ionel Ivasiuc poate produce singur 80.000 de răsaduri pe zi Cositorile EasyCut de la KRONE în acțiune!

Bancul zilei

Reprezentanţa auto

Reprezentanţa auto
Am intrat într-o reprezentanţă auto şi i-am spus managerului: Detalii