Reclama header big full
KWS+
Reclama header after big part 2

FOST DIRECTOR ÎN MINISTERUL AGRICULTURII, ANGAJAT LA CEL MAI BOGAT CIOBAN DIN ROMÂNIA!

Publicat: 18 iunie 2018 - 14:52
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

DE LA FUNCȚIONAR AL MINISTERULUI, LA ANGAJAT AL FERMIERULUI! Gheorghe Dan Neață, fost director general adjunct în Ministerul Agriculturii, în cadrul Direcției Generale Politici Agricole și Industrie Alimentară, este, în prezent, angajat al celui mai bogat crescător de ovine din România, Dumitru Andreșoi.

Inginerul Gheorghe Dan Neață, fost director general în Ministerul Agriculturii, este în acest moment angajatul Asociației Crescătorilor de Ovine Dacia Hunedoara, care deține registrul genealogic pentru rasa de ovine Țurcană. Asociația a fost înființată  și este condusă, din funcția de președinte, de crescătorul de ovine Dumitru Andreșoi, considerat cel mai bogat oier din România. Averea lui a fost estimată, anul trecut, la aproximativ 31 de milioane de euro. La începutul anului 2018, Andreșoi declara pentru presă că are în proprietate în jur de 40.000 - 45.000 de oi. Pe lângă turma impresionantă de mioare, fermierul mai deține pășuni și terenuri în mai multe județe din România și afaceri în sectorul vegetal.

Din 2001 am început cu creșterea oilor, iar din 2016 ne ocupăm și de cultivarea cerealelor: grâu, porumb, floarea soarelui, rapiță etc. Avem terenuri în mai multe județe, în Dolj, Mehedinți, Caraș, Gorj, Bihor, Arad sau Cluj, nu doar în județul Hunedoara. Avem 16.000 de hectare, din care în proprietate sunt jumătate, restul sunt arendate. Avem circa 40.000 – 45.000 de capete de ovine. Pentru mine afacerea asta este inestimabilă. Și dacă mi-ar da un miliard de euro pe ea nu o vând. Banii pentru mine nu valorează nimic. Pentru mine, activitățile pe care le am sunt valoroase, declara Dumitru Andreșoi, pentru presă, în ianuarie 2018.

neata-andresoi_b

Dumitru Andreșoi (stânga), ing. Gheorghe Dan Neață (dreapta)

Zvonurile despre angajarea fostului director MADR, care se ocupa tocmai de zootehnie, la cel mai bogat cioban român au apărut în urmă cu aproximativ două luni. AGROINFO l-a întrebat pe Gheorghe Neață, imediat după lansarea zvonurilor, dacă lucrează pentru asociația condusă de Andreșoi. Am fost ofertat, dar trebuie să mă gândesc. Am suferit o intervenție chirurgicală și, deocamdată, mă refac. Și încă nu am terminat cu Ministerul Agriculturii, mai am un contract de colaborare, ne-a lămurit Neață.

Recent, Gheorghe Neață, retras în pensie, se pare că a renunțat la colaborarea cu Ministerul Agriculturii și a acceptat oferta celui mai bogat oier.

Lucrez ca și coordonator al cărții de rasă la Asociația Dacia din Hunedoara, dar coordonez activitatea la nivel de țară pentru că ea are efective în toată țara, în aproape toate județele din România. Nu aș fi făcut această alegere dacă nu aș fi fost convins că pot să realizez ceva deosebit din această rasă Țurcană. Asociația Dacia are în componență toate varietățile, toate ecotipurile de Țurcană și vreau să le stabilizez genetic și să putem să le omologăm ca rase în final. Asta este dorința mea. Cu cât crește biodiversitatea raselor din România, cu atât România este mai competitivă pe piața Uniunii Europene și nu numai. Rasa Țurcană este cea mai numeroasă din Europa, 10-12 milioane de exemplare.

Nu aș putea să spun că atunci când lucram în Ministerul Agriculturii sau în Agenția Națională de Ameliorare nu am pus aceste programe în evidență, în valoare. Le-am pus, sigur că da, dar vreau să le continui, a declarat Gheorghe Neață, duminică, 17 iunie 2018, pentru Satul hunedorean.  

Se pare că relația de bună colaborare între Gheorghe Dan Neață și oierul Dumitru Andreșoi datează de când primul era încă în funcția de director general în MADR, coordonând zootehnia din România. Dealtfel, anul trecut, Neață, încă la Ministerul Agriculturii, l-a însoțit pe ministrul agriculturii, Petre Daea, la Sărbătoarea Oierilor din județul Hunedoara, Țurcana - Regina Munților, organizată chiar de crescătorul de ovine Dumitru Andreșoi. Mai mult, Neață spune că el a botezat oaia din rasa Țurcană cu numele de Regina Munților. Și cum oile sunt regine, Gheorghe Neață are un apelativ onorant și pentru ciobanii români.

neata-regina-muntilor_b

Foto: Mesagerul Hunedorean

Cuvântul cioban înnobilează, nu duce în decădere. Părerea mea este că atunci când spui cioban, spui ceva foarte...pentru mine e un lucru sfânt. Deci, oamenii aceștia sunt oamenii munților. Eu am și botezat această rasă (Țurcană n.r.) Regina Carpaților, Regina Munților. Așa sunt și ei (ciobanii n.r.). Ei sunt prinții și regii munților, spune fostul director MADR.

De-a lungul carierei sale în Ministerul Agriculturii, Neață a fost contestat în câteva rânduri de crescătorii de ovine și caprine. În 2015 și 2016, Sindicatul Național al Crescătorilor de Ovine și Caprine cerea vehement demiterea lui.

Cerem demiterea directorului Direcției Zootehnie din cadrul Ministerul Agriculturii, Gheorghe Neață, pe care îl considerăm responsabil de aprobarea unor modificări, fără consultarea crescătorilor de ovine, cu atât mai mult, cu cât nu este prima data când acesta acționează împotriva crescătorilor de animale din țară. Interesele acestuia au coincis doar cu cele ale apropiaților, în detrimentul crescătorilor de animale, scria într-un comunicat al Sindicatului, remis în acea vreme presei.

Pasiunea declarată a lui Gheorghe Dan Neață este creșterea animalelor. Și dintre toate animalele, fostul director mărturisește că are o pasiune nebună pentru cai, dar și o pasiune ascunsă pentru oi.

Lumea mă vedea ca pe un mare specialist în creșterea vacilor, poate cel mai mare specialist din România. E adevărat am ajuns să lucrez într-o unitate de elită pentru creșterea vacilor, în Semtest, care înseamnă testare de reproducători pentru însămânțări artificiale, dar o pasiune nebănuită și neștiută de multă lumea au fost dintotdeauna oile. Și pot să vă spun că mă leagă amintiri enorme din copilăria mea. Am crescut într-o fermă de aproximativ 18.000 de oi, tatăl meu era la IAS Prunișor, și toate vacanțele mi le-am făcut în masivele montane din Godeanu, Valea Cernei și toate zonele alpine, unde se duceau oile și am învățat multe lucruri despre oi din copilărie, pe care nu le poți uita niciodată. Tot ce e sădit în minte de timpuriu, rămâne săpat ca în piatră, declară Neață, pentru aceeași sursă.

Gheorghe Dan Neață a ocupat, de-a lungul vremii, funcțiile de director al Agenției Naționale pentru Ameliorare și Reproducție în Zootehnie (2005),  specialist în reproducţie şi selecţie animală, consultant pe probleme de ameliorare a geneticii în cadrul Holstein RO (2011), director general adjunct în Ministerul Agriculturii, ocupându-se de partea de zootehnie.

 

Vizualizat: 9993 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

ASTĂZI, DECIZIE GUVERN PENTRU PLATA SUBVENȚIILOR APIA ALE FERMIERILOR!

ASTĂZI, DECIZIE GUVERN PENTRU PLATA SUBVENȚIILOR APIA ALE FERMIERILOR!

04 decembrie 2020 - 18:04

START PLATĂ SUBVENȚIE APIA! Guvernul a adoptat astăzi, 4 decembrie 2020, în ședință, o hotărâre prin care a alocat 176 de milioane de lei pentru plata restanțelor la subvenția APIA pentru motorina utilizată în agricultură în trimestrul 2 al anului 2020.

ANUNȚ APIA DE ASTĂZI! PLATA AJUTORULUI DE CRIZĂ!

ANUNȚ APIA DE ASTĂZI! PLATA AJUTORULUI DE CRIZĂ!

04 decembrie 2020 - 17:29

TERMEN APIA 14 DECEMBRIE 2020! Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că, în data de 03 decembrie 2020, a fost publicată în Monitorul Oficial Partea I, ORDONANȚA DE URGENȚĂ nr. 205/20220 privind aprobarea Schemei de ajutor de stat pentru susținerea activității producătorilor din sectorul vitivinicol în contextul crizei economice generate de pandemia COVID-19.

MESAJ AFIR DE ASTĂZI: AJUTORUL DE 50.000 DE EURO PENTRU TINERII FERMIERI!

MESAJ AFIR DE ASTĂZI: AJUTORUL DE 50.000 DE EURO PENTRU TINERII FERMIERI!

04 decembrie 2020 - 17:08

OFICIAL! Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a finalizat evaluarea tuturor cererilor tinerilor fermieri pentru finanțarea exploatațiilor agricole, depuse în sesiunea derulată la nivel național și, pentru prima oară, în diaspora la nivelul întregii Uniuni Europene, în perioada 15 iulie – 15 octombrie 2020, anunță AFIR, într-un comunicat transmis pentru AGROINFO.

Argentina - export record de porumb

Argentina - export record de porumb

04 decembrie 2020 - 10:30

În perioada ianuarie-octombrie, Argentina a exportat 34,5 milioane de tone de porumb, în creștere cu 10% comparativ cu aceeași perioadă a anului 2019 şi un nou record, conform unui studiu al Bursei de cereale din Cordoba. Valoarea exporturilor de porumb în această perioadă a ajuns la 5,56 miliarde USD, în creștere cu 8% față de anul precedent.

VEȘTI DE LA BRUXELLES! CE-I AȘTEAPTĂ PE FERMIERII ROMÂNI!

VEȘTI DE LA BRUXELLES! CE-I AȘTEAPTĂ PE FERMIERII ROMÂNI!

04 decembrie 2020 - 08:29

CONCLUZII ALARMANTE. „Agricultura UE nu este pe direcția bună pentru a atinge țintele de mediu și climă” conform unui studiu comandat chiar de Comisia Europeană. Rezultatele studiului nu sunt deloc îmbucurătoare pentru fermierii europeni și, implicit, pentru fermierii din România.

PUBLICATĂ ÎN MONITORUL OFICIAL! SUBVENȚIA APIA DE 500 DE EURO PE HECTAR!

PUBLICATĂ ÎN MONITORUL OFICIAL! SUBVENȚIA APIA DE 500 DE EURO PE HECTAR!

04 decembrie 2020 - 08:02

ÎN VIGOARE! Schema de ajutor de stat în valoare de 500 de euro pe hectar acordată producătorilor din sectorul vitivinicol în contextul crizei economice generate de pandemia de COVID-19 a fost publicată joi, 3 decembrie 2020, în Monitorul Oficial. Este în vigoare, iar Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) poate demara primirea cererilor. Important! Solicitanții vor avea doar 7 zile la dispoziție pentru depunerea actelor. Subvenția de 500 de euro/ha este plătită până la limita de 200 de hectare.

SUBVENȚII APIA CU TERMEN DE PLATĂ 31 DECEMBRIE 2020!

SUBVENȚII APIA CU TERMEN DE PLATĂ 31 DECEMBRIE 2020!

04 decembrie 2020 - 07:39

BANII CARE VOR AJUNGE ÎN CONTURILE FERMIERILOR PÂNĂ LA 31 DECEMBRIE 2020! Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) are termen 31 decembrie 2020 pentru achitarea unor subvenții cuvenite fermierilor pentru anul 2020. AGROINFO vă spune ce bani trebuie să ajungă în conturile dumneavoastră până-n ultima zi din acest an.

VÂNZAREA PORCILOR DIN GOSPODĂRII FĂRĂ AVIZ DSVSA, ILEGALĂ!

VÂNZAREA PORCILOR DIN GOSPODĂRII FĂRĂ AVIZ DSVSA, ILEGALĂ!

04 decembrie 2020 - 06:49

REGULI STRICTE! Carnea de porc din gospodării nu poate fi destinată vânzării, iar vânzarea porcilor din gospodării se poate realiza numai cu avizul DSVSA, a precizat Mihai Terecoasă, directorul Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Prahova. Pentru a preveni extinderea pestei porcine africane, regulile sanitar-veterinare sunt la fel de stricte ca anul trecut, în această perioadă când mai sunt două săptămâni până la Ignat.

APIA: BANII TRANSFERAȚI ASTĂZI ÎN CONTURILE FERMIERILOR!

APIA: BANII TRANSFERAȚI ASTĂZI ÎN CONTURILE FERMIERILOR!

03 decembrie 2020 - 16:02

COMUNICAT APIA. Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că, începând cu data de 02 decembrie 2020, a demarat autorizarea plăților finale, ca diferență între cuantumul calculat și cuantumul acordat în avans pentru anul de cerere 2020. APIA anunță, într-un comunicat transmis pentru AGROINFO, că a transferat astăzi peste 94 de milioane de euro în conturile fermierilor.

OFICIAL MADR! VIN SUBVENȚIILE APIA RESTANTE!

OFICIAL MADR! VIN SUBVENȚIILE APIA RESTANTE!

03 decembrie 2020 - 15:32

DECIZIE. Ministerul Agriculturii anunță că a alocat peste 800 de milioane de lei pentru plata ajutorului de stat la motorina utilizată în agricultură, aferent anului de cerere 2020. Proiectul de hotărâre de Guvern este în dezbatere publică pe site-ul oficial al MADR.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Fermy Show Ep. 1 -  Legea Mirosurilor

Fermy Show Ep. 1 - Legea Mirosurilor

Premieră Națională! Inovație Totală! Jurnalistul Catalin Roba și Fermy, specialistul animat (sau Agri 4.0) al revistei Ferma, despică firul în patru: Este momentul să afli cum e percepută Legea Mirosurilor în lumea lui Fermy!

NHR Agropartners - soluţii pentru viticultură Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta

Bancul zilei

Anunţ

Anunţ
Blondă, sexi, drăguţă, 90-60-90, atrăgătoare: vând tractor. Detalii