Reclama header big full
KWS+
Reclama header after big part 2
Reclama header after big part 3

FOST DIRECTOR ÎN MINISTERUL AGRICULTURII, ANGAJAT LA CEL MAI BOGAT CIOBAN DIN ROMÂNIA!

Publicat: 18 iunie 2018 - 14:52
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

DE LA FUNCȚIONAR AL MINISTERULUI, LA ANGAJAT AL FERMIERULUI! Gheorghe Dan Neață, fost director general adjunct în Ministerul Agriculturii, în cadrul Direcției Generale Politici Agricole și Industrie Alimentară, este, în prezent, angajat al celui mai bogat crescător de ovine din România, Dumitru Andreșoi.

Inginerul Gheorghe Dan Neață, fost director general în Ministerul Agriculturii, este în acest moment angajatul Asociației Crescătorilor de Ovine Dacia Hunedoara, care deține registrul genealogic pentru rasa de ovine Țurcană. Asociația a fost înființată  și este condusă, din funcția de președinte, de crescătorul de ovine Dumitru Andreșoi, considerat cel mai bogat oier din România. Averea lui a fost estimată, anul trecut, la aproximativ 31 de milioane de euro. La începutul anului 2018, Andreșoi declara pentru presă că are în proprietate în jur de 40.000 - 45.000 de oi. Pe lângă turma impresionantă de mioare, fermierul mai deține pășuni și terenuri în mai multe județe din România și afaceri în sectorul vegetal.

Din 2001 am început cu creșterea oilor, iar din 2016 ne ocupăm și de cultivarea cerealelor: grâu, porumb, floarea soarelui, rapiță etc. Avem terenuri în mai multe județe, în Dolj, Mehedinți, Caraș, Gorj, Bihor, Arad sau Cluj, nu doar în județul Hunedoara. Avem 16.000 de hectare, din care în proprietate sunt jumătate, restul sunt arendate. Avem circa 40.000 – 45.000 de capete de ovine. Pentru mine afacerea asta este inestimabilă. Și dacă mi-ar da un miliard de euro pe ea nu o vând. Banii pentru mine nu valorează nimic. Pentru mine, activitățile pe care le am sunt valoroase, declara Dumitru Andreșoi, pentru presă, în ianuarie 2018.

neata-andresoi_b

Dumitru Andreșoi (stânga), ing. Gheorghe Dan Neață (dreapta)

Zvonurile despre angajarea fostului director MADR, care se ocupa tocmai de zootehnie, la cel mai bogat cioban român au apărut în urmă cu aproximativ două luni. AGROINFO l-a întrebat pe Gheorghe Neață, imediat după lansarea zvonurilor, dacă lucrează pentru asociația condusă de Andreșoi. Am fost ofertat, dar trebuie să mă gândesc. Am suferit o intervenție chirurgicală și, deocamdată, mă refac. Și încă nu am terminat cu Ministerul Agriculturii, mai am un contract de colaborare, ne-a lămurit Neață.

Recent, Gheorghe Neață, retras în pensie, se pare că a renunțat la colaborarea cu Ministerul Agriculturii și a acceptat oferta celui mai bogat oier.

Lucrez ca și coordonator al cărții de rasă la Asociația Dacia din Hunedoara, dar coordonez activitatea la nivel de țară pentru că ea are efective în toată țara, în aproape toate județele din România. Nu aș fi făcut această alegere dacă nu aș fi fost convins că pot să realizez ceva deosebit din această rasă Țurcană. Asociația Dacia are în componență toate varietățile, toate ecotipurile de Țurcană și vreau să le stabilizez genetic și să putem să le omologăm ca rase în final. Asta este dorința mea. Cu cât crește biodiversitatea raselor din România, cu atât România este mai competitivă pe piața Uniunii Europene și nu numai. Rasa Țurcană este cea mai numeroasă din Europa, 10-12 milioane de exemplare.

Nu aș putea să spun că atunci când lucram în Ministerul Agriculturii sau în Agenția Națională de Ameliorare nu am pus aceste programe în evidență, în valoare. Le-am pus, sigur că da, dar vreau să le continui, a declarat Gheorghe Neață, duminică, 17 iunie 2018, pentru Satul hunedorean.  

Se pare că relația de bună colaborare între Gheorghe Dan Neață și oierul Dumitru Andreșoi datează de când primul era încă în funcția de director general în MADR, coordonând zootehnia din România. Dealtfel, anul trecut, Neață, încă la Ministerul Agriculturii, l-a însoțit pe ministrul agriculturii, Petre Daea, la Sărbătoarea Oierilor din județul Hunedoara, Țurcana - Regina Munților, organizată chiar de crescătorul de ovine Dumitru Andreșoi. Mai mult, Neață spune că el a botezat oaia din rasa Țurcană cu numele de Regina Munților. Și cum oile sunt regine, Gheorghe Neață are un apelativ onorant și pentru ciobanii români.

neata-regina-muntilor_b

Foto: Mesagerul Hunedorean

Cuvântul cioban înnobilează, nu duce în decădere. Părerea mea este că atunci când spui cioban, spui ceva foarte...pentru mine e un lucru sfânt. Deci, oamenii aceștia sunt oamenii munților. Eu am și botezat această rasă (Țurcană n.r.) Regina Carpaților, Regina Munților. Așa sunt și ei (ciobanii n.r.). Ei sunt prinții și regii munților, spune fostul director MADR.

De-a lungul carierei sale în Ministerul Agriculturii, Neață a fost contestat în câteva rânduri de crescătorii de ovine și caprine. În 2015 și 2016, Sindicatul Național al Crescătorilor de Ovine și Caprine cerea vehement demiterea lui.

Cerem demiterea directorului Direcției Zootehnie din cadrul Ministerul Agriculturii, Gheorghe Neață, pe care îl considerăm responsabil de aprobarea unor modificări, fără consultarea crescătorilor de ovine, cu atât mai mult, cu cât nu este prima data când acesta acționează împotriva crescătorilor de animale din țară. Interesele acestuia au coincis doar cu cele ale apropiaților, în detrimentul crescătorilor de animale, scria într-un comunicat al Sindicatului, remis în acea vreme presei.

Pasiunea declarată a lui Gheorghe Dan Neață este creșterea animalelor. Și dintre toate animalele, fostul director mărturisește că are o pasiune nebună pentru cai, dar și o pasiune ascunsă pentru oi.

Lumea mă vedea ca pe un mare specialist în creșterea vacilor, poate cel mai mare specialist din România. E adevărat am ajuns să lucrez într-o unitate de elită pentru creșterea vacilor, în Semtest, care înseamnă testare de reproducători pentru însămânțări artificiale, dar o pasiune nebănuită și neștiută de multă lumea au fost dintotdeauna oile. Și pot să vă spun că mă leagă amintiri enorme din copilăria mea. Am crescut într-o fermă de aproximativ 18.000 de oi, tatăl meu era la IAS Prunișor, și toate vacanțele mi le-am făcut în masivele montane din Godeanu, Valea Cernei și toate zonele alpine, unde se duceau oile și am învățat multe lucruri despre oi din copilărie, pe care nu le poți uita niciodată. Tot ce e sădit în minte de timpuriu, rămâne săpat ca în piatră, declară Neață, pentru aceeași sursă.

Gheorghe Dan Neață a ocupat, de-a lungul vremii, funcțiile de director al Agenției Naționale pentru Ameliorare și Reproducție în Zootehnie (2005),  specialist în reproducţie şi selecţie animală, consultant pe probleme de ameliorare a geneticii în cadrul Holstein RO (2011), director general adjunct în Ministerul Agriculturii, ocupându-se de partea de zootehnie.

 

Vizualizat: 9843 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

SUMELE PENTRU PLATA AJUTORULUI DE STAT PENTRU CREȘTEREA ANIMALELOR!

SUMELE PENTRU PLATA AJUTORULUI DE STAT PENTRU CREȘTEREA ANIMALELOR!

18 septembrie 2020 - 14:53

OFICIAL. Ministerul Agriculturii a stabilit, printr-un proiect de hotărâre de Guvern, publicat astăzi pe site-ul oficial, sumele pentru plata ajutorului de stat, pentru anul 2020, pentru creșterea animalelor. Proiectul modifică Hotărârea Guvernului nr. 1179/2014 privind instituirea unei scheme de ajutor de stat în sectorul creşterii animalelor.

INVESTIȚIE DE 1,2 MILIOANE LEI FĂCUTĂ DE ANSVSA!

INVESTIȚIE DE 1,2 MILIOANE LEI FĂCUTĂ DE ANSVSA!

17 septembrie 2020 - 20:08

COMUNICAT ANSVSA. Dr. Robert Chioveanu, președintele Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), a inaugurat astăzi, 17 septembrie 2020. noua secție de biologie moleculară și analiză genetică din cadrul Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Maramureș (DSVSA).

MINISTRUL OROS ANUNȚĂ ASTĂZI: DE MÂINE ÎNCEP PLĂȚILE APIA!

MINISTRUL OROS ANUNȚĂ ASTĂZI: DE MÂINE ÎNCEP PLĂȚILE APIA!

17 septembrie 2020 - 16:11

CÂND AJUNG BANII ÎN CONTURILE FERMIRILOR? Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a anunțat astăzi că de mâine, 18 septembrie 2020, începe plata ajutorului de stat pentru fermierii ale căror culturi agricole au fost afectate de secetă.

ȚĂRANUL ROMÂN E CĂUTAT ȘI-I SUNT ASCULTATE NECAZURILE DOAR ÎN CAMPANIE ELECTORALĂ!

ȚĂRANUL ROMÂN E CĂUTAT ȘI-I SUNT ASCULTATE NECAZURILE DOAR ÎN CAMPANIE ELECTORALĂ!

17 septembrie 2020 - 15:51

OPINIE. Vin domnii de la oraș să-l caute pe țăranul român și să-i asculte necazurile, să-i vadă truda doar în campanie electorală. Atunci vor toți să-i arate țăranului cât de tare îl sprijină și cât de tare le pasă de soarta lui. Toți vor să se fotografieze și să se filmeze alături de țăranul român de parcă ar fi un exponat într-un muzeu. Pentru că asta va ajunge dacă i se vor da doar vorbe, nu și fapte.

SUNTEM O FAMILIE DE TINERI, MUNCIM ÎN CEHIA ȘI VREM SĂ NE ÎNTOARCEM ACASĂ, SĂ AVEM FERMA NOASTRĂ!

SUNTEM O FAMILIE DE TINERI, MUNCIM ÎN CEHIA ȘI VREM SĂ NE ÎNTOARCEM ACASĂ, SĂ AVEM FERMA NOASTRĂ!

17 septembrie 2020 - 11:22

TINERI FERMIERI DIN DIASPORA. AGROINFO a primit o scrisoare de la o familie de tineri care muncește în Cehia. Cei doi soți și-ar dori să se întoarcă în România și să-și facă o fermă la ei acasă. Ne-au rugat să le spunem ce condiții trebuie să îndeplinească pentru ajutorul de 50.000 de euro pentru instalarea tinerilor fermieri, varianta pentru tinerii români din diaspora.

MINISTRUL AGRICULTURII, DISCUȚII ASTĂZI CU OIERII ȘI VĂCARII!

MINISTRUL AGRICULTURII, DISCUȚII ASTĂZI CU OIERII ȘI VĂCARII!

17 septembrie 2020 - 09:36

AGENDA ȘEFULUI MADR! Ministrul agriculturii, Adrian Oros, se află, în acest moment, la discuții cu crescătorii de oi și de vaci din localitatea Hida, județul Sălaj. Șeful MADR își publică zilnic agenda pe pagina sa oficială Facebook.

UN FERMIER AUSTRIAC RISCĂ PUȘCĂRIE PENTRU CĂ LE-A DAT SALARII PREA MICI MUNCITORILOR ROMÂNI!

UN FERMIER AUSTRIAC RISCĂ PUȘCĂRIE PENTRU CĂ LE-A DAT SALARII PREA MICI MUNCITORILOR ROMÂNI!

17 septembrie 2020 - 09:01

ANCHETAT CĂ-ȘI PLĂTEA PROST MUNCITORII. Un fermier austriac din Marchfeld riscă o amendă uriașă și chiar închisoarea, după ce autoritățile au aflat că îi plătea pe sezonierii din România și Serbia cu doar 4,20 euro pe oră, informează Digi24.

PROGNOZA AGROMETEOROLOGICĂ 17 - 23 SEPTEMBRIE 2020!

PROGNOZA AGROMETEOROLOGICĂ 17 - 23 SEPTEMBRIE 2020!

17 septembrie 2020 - 08:36

Caracteristici meteorologice. În primele zile va predomina un regim termic al aerului mai ridicat decât în mod normal, după care, spre sfârșitul perioadei se va produce o răcire treptată a vremii, la nivelul întregii țări.

SUBVENȚII APIA ZOOTEHNIE! CAZURI DE FORȚĂ MAJORĂ pentru FERMELE DE ANIMALE!

SUBVENȚII APIA ZOOTEHNIE! CAZURI DE FORȚĂ MAJORĂ pentru FERMELE DE ANIMALE!

16 septembrie 2020 - 18:49

ANUNȚAȚI APIA DE URGENȚĂ! Nu sunteți excluși de la plata subvențiilor APIA, aferente acestui an, dacă aveți dovada cu care să demonstrați că ați avut un caz de forță majoră în ferma de animale sau o circumstanță naturală. Care sunt actele de care aveți nevoie și-n cât timp trebuie să anunțați Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA)?

ACTE OBLIGATORII pentru SUBVENȚIILE APIA ALE CRESCĂTORILOR DE ANIMALE!

ACTE OBLIGATORII pentru SUBVENȚIILE APIA ALE CRESCĂTORILOR DE ANIMALE!

16 septembrie 2020 - 15:21

SUBVENȚII APIA 2020! Crescătorii de animale care au solicitat anul acesta ajutorul național tranzitoriu și sprijinul cuplat, subvențiile APIA din zootehnie, trebuie să prezinte la controlul efectuat de Agenția Națională pentru Zootehnie (ANZ) mai multe acte obligatorii pentru încasarea banilor de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA). AGROINFO vă pune la dispoziție lista cu acte.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Combina MF Beta 7360 PLI pentru profesioniști - Testimonial Ionut Socaciu, Colina Harvesting.

Combina MF Beta 7360 PLI pentru profesioniști - Testimonial Ionut Socaciu, Colina Harvesting.

#tehnodiesel #masseyferguson #masseyferguson7360

Combina aparţine firmei Colina Harvesting, specializată în activităţi de recoltat şi fondată în 2019 de către Ionuţ Socaciu și Grațian Ştefănuţ. Combina Massey Ferguson Beta 7360 PLI a fost prima mare achiziţie a companiei. „Ne-am bazat mult pe nevoile fermierilor, de aceea am și ales o combină de recoltat performantă, de pantă, fiindcă zona unde activăm noi şi, în special, județul Cluj este o zonă de deal/colină - de aceea şi firma se numește Colina - de la zona unde activăm și Harvesting/recoltat", ne-a declarat Ionuţ Socaciu.

Massey Ferguson Beta 7360 PLI este pregătită pentru lucru în pantă şi dispune de un sistem de reglare şi "orizontalizare" automată electro-hidraulică până la: 20% transversal, 30% longitudinal ascendent şi 10% longitudinal descendent. Deşi headerul PowerFlow de 5,6 m poate fi considerat mic, pentru zona de deal este suficient. Sistemul de alimentare PowerFlow cu benzi transportoare nu lasă materialul să se adune la cuţite şi îl dirijează spre melc, care îl conduce la pick-up şi în aparatul de treierat.

Cabina SKYLINE cu încălzire şi aer conditionat, scaun operator Maximo Evolution cu suspensie pneumatică, cotieră şi joystick multifuncțional PowerGrip şi computer de bord Tech Touch oferă confort şi condiţii ideale de lucru. „Nu am avut niciodată probleme, doar reviziile și întreţinerea curentă.

Nu avem angajați, lucrăm doar noi şi o îngrijim bine... trebuie să fii atent, să ai ureche muzicală. Întreținerea nu este costisitoare, facem de 2 ori/an revizie capitală (filtre de aer, uleiul de motor, ulei grupuri, ulei hidraulic) și întreținerea zilnică în campanie - în fiecare dimineață combina este «suflată» şi gresată", precizează Ionuţ Socaciu.

Află detalii despre oferta de utilaje Tehnodiesel de la reprezentanții companiei.• Dudeștii Noi, jud. Timiș - tel. 0256378003• Bonțida, jud. Cluj - tel. 0373 550 105

Ridichea furajera - cea mai buna cultura pentru inverzire Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune! Fermy Show - Tratamentul la sămânță

Bancul zilei

Trei amici

Trei amici
Trei amici, evident români, erau într-o barcă şi dădeau la peşte când deodată un înger vindecător apare lânga ei. Detalii