FERMIERII ÎȘI APĂRĂ SUBVENȚIA! Guvernul Grindeanu a dat aviz favorabil, așa cum era de așteptat, proiectului de lege care prevede un progam de sprijin financiar pentru crescătorii de porci. În acest timp, reprezentanții fermierilor români au pus degetul pe rană și nu s-au ferit să spună pe șleau unele lucruri.
Campania mediatică declanșată în jurul acestui proiect de lege nu face decât un mare rău sectorului de porci din România. În ultimii doi ani, zeci de ferme de porci au pus lacătul pe ușă, și-au suspendat activitatea sau au dat faliment, spune Adrian Rădulescu, fost consilier al președintelui Traian Băsescu, dar și fermier, crescător de porci.
Adrian Rădulescu l-a felicitat pe Valentin Ștefan Dragnea, fiul lui Liviu Dragnea, liderul PSD, că se ocupă de creșterea porcilor și nu de traficarea drogurilor.
Referitor la faptul că băiatul domnului Dragnea are o fermă de porci, ce era mai bine să aibă o fermă de hașiș?! Să vândă droguri?! Vă întreb, că, în general, băieții demnitarilor și ai celor cu bani cu asta se ocupă, cu baruri de noapte, cu multe chestiuni care nu au nicio legătură, sunt și numiți băieți de bani gata, a spus Rădulescu.
Programul de sprijin pentru crescătorii de porci din România ar fi o gură de oxigen pentru acest sector, greu încercat. Fermierii români nu au cum să concureze, la preț, cu carnea de porc adusă din import. În anii 2015-2016, importul de carne de porc a crescut cu 46.000 de tone față de 2013, astfel că la nivelul anului 2016, România a cheltuit cca 343,6 milioane de euro pentru carnea de porc importată.
În 15 ani am reușit să ajungem cu sectorul de porcine de la 800.000 de capete la 4 milioane de capete de porci. Adică, 3,8 milioane de porci împărțiți la 15 și veți vedea cât de greu se reface acest sector. Avem atâtea cereale, noi românii mâncăm porc. Și cu mâna pe inimă vă spun că românii mănâncă cea mai curată carne de porc din Europa.
Noi ne-am opus să se introducă în țară hrană lichidă pentru porci, în care poți să introduci orice subprodus alimentar. Porcii noștri mănâncă aproape ecologic: grâu, porumb, floarea soarelui sau șrot de soia. Porcul din ferme e mai sigur decât cel pe care-l caută românii în gospodăriile țărănești pentru că acolo mai mănâncă și alte lucruri, a spus Adrian Rădulescu, președintele Asociației Fermierilor din România.