Ar fi greu de spus dacă există un pariu naţional câştigat cu agricultura, dar, cu siguranţă, există câţiva fermieri care au reuşit să tragă lozul norocos prin propria ingeniozitate. Printre aceştia se numără Dan Zbârcea, care a găsit propria formulă câştigătoare.
Asigurarea culturilor reprezintă o investiţie, dar şi o reţetă care l-a ţinut departe pe Dan Zbârcea de riscurile inerente condiţiilor climaterice şi l-a protejat de volatilitatea preţurilor. Ca şi alţi fermieri din judeţul Timiş, el a considerat că ameninţarea secetei sau a grindinei, fenomene des semnalate în regiunea de vest a ţării, este eliminată prin această măsură de siguranţă, iar profitul pe producţie rămâne unul constant.
Contract cu olandezii - 400 euro/ha pentru fasole
Absolvent al Institutului Agronomic Timişoara în anul 1988, Dan Zbârcea a lucrat o bună perioadă de timp la Combinatul Comtim, unde s-a ocupat de producţia de furaje pentru taurine. De mai bine de opt ani însă, are propria afacere în comuna Biled, o fermă vegetală pe care a dezvoltat-o spectaculos, ajungând în prezent să lucreze şapte sute de hectare. Cultivă cu regularitate grâu, orz, rapiţă, porumb, floarea-soarelui, sfeclă pentru zahăr, iar mai nou a ales fasolea, pentru a acoperi zona de interes ecologic. Am încheiat un contract cu o firmă olandeză care mi-a oferit 400 euro pe hectar, indiferent de producţie, pe lângă subvenţie. Suprafaţa alocată este de 20 de hectare. Sper să ies mai bine decât anul trecut, când am cultivat soia şi muştar, dar din cauza arşiţei din vară producţia obţinută nu mi-a acoperit cheltuielile, a constatat cu regret fermierul bănăţean. Totuşi, la cultura de soia a recoltat puţin peste 1,3 tone la hectar, ceea ce înseamnă că este eligibil să primească acea subvenţie de 325 euro/ha. (...)
”Pentru mine cea mai profitabilă cultură este porumbul”
În pierdere a ieşit şi la sfecla pentru zahăr. Aici numai sprijinul promis de minister l-ar putea salva. În schimb, la celelalte culturi s-a încheiat pe plus în 2015. La porumb, anul trecut a obţinut o medie de 8 tone la hectar, la grâu 7,2 tone, la orz şi orzoaică 5,5 tone, la rapiţă 3 tone, iar la floare 3,2 tone. De când lucrez, pentru mine cea mai profitabilă cultură este porumbul. Niciodată nu m-a dezamăgit. Floarea, rapiţa sunt şi ele destul de profitabile, iar grâul mai puţin, din cauza costurilor pe care le implică. Preţurile au fost mai bune la recoltare, după care au scăzut. Oricum, eu nu stochez marfa. Lucrez cu traderii de cereale, ne-a mărturisit acesta. (...).
La o cifră de afaceri de 3,3 milioane euro, profitul obţinut anul trecut a fost de milion de euro! Vezi cum a reuşit fermierul acest lucru, dar şi de ce vrea să renunţe la o bună parte din teren, în revista Ferma, ediţia 15-30 aprilie 2016!