Preţul zahărului urmăreşte in Romania preţul petrolului, sustine in cotidianul Bursa, Ioan Armenean, preşedintele Asociaţiei Române a Producătorilor de Zahăr din Sfeclă, referindu-se la faptul ca zahărul este comercializat la preţul la care se vinde pe plan mondial, situat la cote ridicate în ultima vreme.
Printre motivele care stau la baza creşterii preţului zahărului se numără şi sistarea exporturilor din India, cresterea consumului in China si transformarea in etanol a unor cantitati mari de zahar în Brazilia, a precizat Armenean pentru cotidianul citat.
El a explicat previziunea sa cu privire la cursa cresterii pretului la zahar in ritmul celei a petrolului, prin faptul ca in benzină se introduce alcool etilic, care este produs din sfeclă şi porumb. 'De aceea, preţul zahărului va creşte odată cu preţul petrolului. Nu suntem independenţi, nu fixăm noi preţul acestui produs, suntem tributari preţului extern", a spus Armenean.
Preşedintele asociaţiei de profil precizat că Romania produce în jur de 25% din cantitatea de zahăr consumată anual, întrucât mai are numai patru fabrici din cele 33 care activau pe piaţa locala înainte de 1989.
Totodată, cota de producţie alocată Romaniei este de 110.000 de tone de zahăr anual, în condiţiile în care consumul se ridică la 500.000 de tone pe an.
Potrivit lui Ioan Armenean, în Romania se consumă anual circa 500.000- 520.000 de tone de zahăr, faţă de 600.000 de tone în perioada 2007-2009.
Pe plan extern, tona de zahăr s-a scumpit, în acest an, la 650-700 de euro/kg, de la 440 de euro/kg - anul trecut. Acest preţ se va menţine, în opinia lui Armenean, până în lunile iunie-iulie, când va apărea noua producţie de zahăr din Brazilia şi din celelalte ţări producătoare şi exportatoare de zahăr, mai scrie cotidianul Bursa.
Sursa: Agerpres