Adama
Vinasa Rompak

Peste 4 milioane de dolari pentru biodiversitate

Publicat: 25 mai 2011 - 12:51
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten
PNUD a pus la dispoziţie 4 milioane de dolari pentru planificarea managementului biodiversităţii din România.

Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) a mobilizat peste patru milioane de dolari pentru Guvernul României, în ultimii cinci ani, pentru o mai bună planificare a managementului biodiversităţii, în contextul schimbărilor climatice, a declarat, pentru Agerpres, rezidentul reprezentativ în România al PNUD, Yesim Oruc Kaya, cu ocazia Zilei Europene a Parcurilor.

„Sprijinul oferit de PNUD vizează şi identificarea căilor de creştere progresivă a nivelului de finanţare a ariilor protejate, în condiţiile în care acestea sunt subfinanţate şi doar 50% din costurile acestora sunt acoperite”, a spus reprezentantul PNUD.

El a mai precizat că în România se află ultimul ecosistem din Europa, practic fundamentul genetic al continentului, iar protejarea acestei zone este cu atât mai importantă cu cât deţine specii de plante şi animale pe cale de dispariţie, care nu se mai regăsesc în alte ţări europene.

„Abordarea problemelor referitoare la conservarea pădurilor este cu atât mai importantă în România cu cât 27% din suprafaţa terenurilor este acoperită cu pădure care adăposteşte populaţii viguroase din trei specii rare, aproape dispărute din alte ţări europene, cum ar fi lup, urs şi râs, dar care include şi 250.000 de hectare de păduri virgine şi una dintre cele mai mari suprafeţe de peisaj forestier intact din zona temperată a Europei”, a mai adăugat Yesim Oruc Kaya.

padure_b

În acest moment, proiectul derulat de către PNUD în parteneriat cu Romsilva şi WWF (Fondul Mondial de Mediu), axat pe ariile protejate din grădina Carpaţilor, parcurile naturale şi naţionale, va identifica noi modele de management pentru gestionarea acestor zone.
De asemenea este prevăzută şi o serie de mecanisme financiare bazate pe piaţă, capabile să conducă la o finanţare mai bună a parcurilor şi o creştere a nivelului de informare, a factorilor de decizie cu privire la aspectele economice care se află în spatele eforturilor de conservare.


Potrivit datelor prezentate de secretarul de stat în Ministerul Mediului şi Pădurilor (MMP) Cristian Apostol, România are la ora actuală „rezervoare de biodiversitate”, în condiţiile în care 18% din suprafaţa ţării a fost desemnată situri Natura 2000 şi 7% din suprafaţă este ocupată de 28 de parcuri naturale şi naţionale.

Anul 2011 a fost declarat de către Comisia Europeană Anul European al Voluntariatului, astfel încât, tema din acest an a evenimentelor ce vor fi organizate cu ocazia Zilei Europene a Parcurilor este „Fii voluntar - natura are nevoie de tine”.

Zonă montană_b
 
Primul parc naţional a fost înfiinţat în România în anul 1935, respectiv Parcul Naţional Retezat. La ora actuală sunt constituite 13 parcuri naţionale, 14 parcuri naturale şi Rezervaţia Biosferei Delta Dunării. Suprafaţa totală a rezervaţiilor biosferei, parcurilor naţionale şi naturale din România este de 1.203.340 hectare, reprezentând 5,04% din teritoriul ţării.
Dintre acestea, 12 parcuri naţionale şi 10 parcuri naturale sunt administrate de RNP.
Sursa Agerpres.


Vizualizat: 3904 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

În urmă cu aproape un an, echipa AgroConcept ducea România în Cartea Recordurilor: 403,64 tone de grâu recoltate în numai 8 ore, cu o combină New Holland CR8.90 Revelation. Află povestea fermierului care a găzduit evenimentul!

„În câmp, echipa AgroConcept a fost ca la cursele de mașini, făceau schimbul de piloți în mers, iar acasă aveam o altă echipă, de martori de această dată, la cântar. Înainte mă uitam la știri și vedeam Guinness World Records, iar acum am avut ocazia să trăiesc la mine în fermă un asemenea eveniment”, ne-a povestit Gheorghe Preda.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La aprozar...

La aprozar...
Un om la aprozar: Detalii