Plăţile directe efectuate către agricultori vor fi plafonate la o anumită sumă prin noua Politică Agricolă Comună 2014-2020, a declarat comisarul european pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală, Dacian Ciolos, într-o conferinţă privind Politica Agricolă Comună.
„Cel puţin componenta de susţinere directă a veniturilor agricultorilor din plăţile directe ar urma să fie plafonată la o anumită sumă, iar partea legată de anumite practici agricole pentru mediu va fi acordată proporţional cu suprafaţa. Am dorit să realizăm această plafonare în concordanţă cu obiectivul fixat, respectiv susţinerea directă a veniturilor fermierilor. Pornind de la un anumit nivel, în sus, al acestei susţineri, respectiv de la 300.000 de euro, nu mai putem spune că susţinem veniturile unui agricultor cu câteva milioane de euro, ci facem o remunerare de capital prin fonduri publice şi atunci avem o problemă de credibilitate privind eficienţa utilizării fondurilor europene”, a explicat Dacian Cioloş.
Circa 2500 de ferme mari ar putea fi afectate de plafonarea plăţilor
Oficialul european a precizat însă că suma rezultată din plafonarea plăţilor va rămâne în statul respectiv, dar va fi folosită pentru alte tipuri de instrumente de susţinere financiară. „Această sumă rezultată din plafonare rămâne în statul respectiv, pentru agricultorii din România şi urmează să fie folosită pentru alte tipuri de instrumente de susţinere financiară prin Politică Agricolă Comună, precum investiţiile pentru fermele mari, dar se vor realiza printr-un mod mai transparent şi mai clar. După calculul făcut de noi, în România este vorba de câteva zeci de ferme care ar fi afectate, cu peste 2.000 -2.500 de hectare, dintr-un total de un milion de beneficiari de plăţi directe şi o sumă de circa 100 de milioane de euro pe toată perioada bugetară, dar şi aceste ferme vor beneficia de modalităţi de susţinere financiare mai ales pentru investiţii, inovare şi aplicarea rezultatelor cercetării în practică”, a subliniat oficialul european.
În ceea ce priveşte fermele mici, comisarul a afirmat că a fost propusă o formă simplificată de plată prin care s-a stabilit o sumă anuală fixă pentru perioada 2014-2020, fiind propusă totodată şi o schemă complementară de restructurare pentru fermele mici care nu mai doresc să îşi continue activitatea. Totodată, Cioloş susţine că fondurile prin noua PAC vor fi ţintite mai clar către fermierii activi şi către cei care utilizează terenurile pentru activitate agricolă.
sursa: Agerpres