Procera Agrochimicals România si-a prezentat oficial programul de finanţare pentru culturile agricole de primăvară Agrocredit în faţa celor peste 70 de fermieri gălăţeni.
Obiectivul acestui program îl constituie susţinerea agricultorilor români, atât prin asigurarea input-urilor necesare desfăşurării activitaţilor agricole, cât şi prin asigurarea desfacerii producţiei agricole.
Programul AgroCredit, conceput iniţial pentru susţinerea culturii de rapiţă de toamnă s-a extins din 2006 până în prezent, ajungând să includă şi culturile de grâu, floarea-soarelui şi porumb.
Acesta presupune un pachet tehnologic de inputuri: seminţe, pesticide, îngrăşăminte chimice, precum şi asigurarea culturilor.
Reprezentanţii Procera au prezentat hibrizii de porumb din gama Cera: 290, 390, 440, 450, 540 şi Bărăgan 48. De asemenea, cei prezenţi au luat cunoştinţă de caracteristicile hibrizilor de floarea-soarelui: PS 100, PRO 229, PRO 111 SU şi PRO 112 SU. În curs de înregistrare în acest an se află hibrizii de floarea-soarelui: PR0 121 SU, 122 SU, PRO 131 SU şi PRO 132 SU, la care se adaugă şi alţi 10 hibrizi de porumb din gama CERA.
„Noutatea absolută cu care vine la acest simpozion compania Procera este tehnologia de erbicidare la porumb cu produse pe bază de quizalofop-p-etil, adică nişte graminicide exclusiv pentru plantele dicotiledonate pentru culturile de floarea-soarelui şi de rapiţă. Sunt erbicide specifice care în mod normal combat planta de porumb. Noi avem hibrizi care suportă acest erbicid şi, practic, prin caracteristicele tehnice, oferă nişte avantaje suplimentare fermierului, comparativ cu tehnologia clasică de combatere”, ne-a declarat Mihai Radu, directorul tehnic al companiei.
În centrele de testare ale Procera sunt testaţi majoritatea hibrizilor şi capacitatea de producţie a acestora în condiţiile concrete din România.
„Presiunea de selecţie la Procera este foarte mare. Dintr-o gamă de aproape 6.000 de hibrizi de porumb incluşi în programul de ameliorare, rămân în testare patru-cinci în fiecare an. Anual, introducem în jur de 10 hibrizi de porumb şi floarea-soarelui în reţeaua naţională de testare care este o reţea independentă, prin care se atestă sau nu valoarea agronomică a seminţelor agricole”, a explicat directorul tehnic.
Mihai Radu este şi fermier şi este primul care testează hibrizii, cel care le evaluează performanţele cel mai corect în condiţiile de fermă. Ne spune că nu face loturi demonstrative cu caracter de imagine, ci, ca orice fermier, trebuie să testeze mai multe varietăţi pe suprafaţa fermei sale pentru a putea să tragă nişte concluzii obiective cu privire la materialul genetic prezent pe piaţă.
Prezent la Galaţi, iată ce ne-a declarat fostul ministru al Agriculturii, Stelian Fuia: „În primul rând simpozionul aduce două lucruri importante pentru agricultorii români şi pentru noi, bineînţeles. Unul este programul nostru de creditare pe care-l facem de vreo şapte ani de zile,
prin care oferim fermierilor o soluţie completă de finanţare, constând într-un pachet de imputuri pentru culturi de porumb şi floarea-soarelui, dar şi desfacerea produselor la preţuri avantajoase, încluzând şi asigurarea culturilor. Pe de altă parte un lucru drag mie, de care am şi vorbit, este programul de cercetare pe porumb şi floarea-soarelui, program care a început să creeze hibrizi româneşti, atât pentru piaţa noastră, cât pentru cea europeană. Procera are un program de ameliorare pe porumb şi floare implementat în urmă cu nouă ani, în care a investit foarte mult, şi muncă şi efort financiar, şi care la ora actuală începe să livreze hibrizi performanţi, concurenţiali cu cei ai marilor firme ce operează pe piaţă”.