Adama
Vinasa Rompak

Doar 1% din suprafaţa agricolă a Iaşului este irigată

Publicat: 10 iunie 2011 - 11:14
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten
Agricultura se face după cum plouă: în timp ce sistemele de irigaţii zac în paragină, autorităţile „bat apa-n piuă”.

Judeţul Iaşi se confruntă cu cea mai dificilă situaţie din ultimii 20 de ani, în ceea ce priveşte sistemul de irigaţii. Asta pentru că doar pentru 1% din totalul suprafeţei agricole este posibilă irigarea.

Faţă de acum 20 de ani, când amenajările pentru irigaţii acopereau o suprafaţă de aproximativ 48.000 de hectare, acum culturile Iaşului sunt „înghiţite de ţărână”, scrie evenimentul.ro.

Judeţul Iaşi se mândreşte cu un număr sporit de ferme şi o capacitate agricolă de invidiat. Cu toate acestea doar doi fermieri ieşeni au avut posibilităţile financiare pentru a investi în irigaţii, însă doar pentru aproximativ 2.500 de hectare cumulat.
„Instalaţiile le-am cumpărat în leasing, însă acum am spre aprobare un proiect care include şi instalaţii noi. Este o investiţie scumpă, în jur de 1.500 de euro pe hectar, dar care se poate amortiza în aproximativ cinci ani. Este adevărat că suntem supăraţi pe cei de la minister pentru că au scos toate subvenţiile pentru energie electrică, unde este costul cel mai mare, apă, sau ajutorul de 140 de lei pentru hectar pentru reparaţia sistemelor”, ne-a declarat Vasile Lungu, preşedintele societăţii agricole Astra Trifeşti, unul dintre fermierii care îşi acoperă jumătate din suprafaţa exploatată de 3.000 de hectare cu „stropitori”.

irigatii

Fondurile europene, blocate de cofinanţări

Sprijinul financiar acordat de Uniunea Europeană vine prin intermediul unor măsuri pentru îmbunătăţirea infrastructurii agricole pentru amenajarea unor sisteme de irigaţii, însă proiectele sunt departe pentru că agricultorii nu pot obţine un credit care să le permită asigurarea cofinanţării, iar costurile ulterioare ar putea însemna falimentarea lor.
 
„În cazul nostru s-a reamenajat vechiul sistem. Pentru doi pivoţi din şapte am obţinut fonduri europene, însă restul a fost pe cont propriu. Noi avem venituri zilnice pentru a acoperi cheltuielile, însă pentru micii fermieri este complicat. De aceea nici nu sunt interesaţi, costurile fiind foarte mari”, a precizat Constantin Pietraru, reprezentantul Panifcom Iaşi.

Incantaţii care ar putea aduce ploaia

Este greu de crezut că agricultura se face încă după cum plouă, însă situaţia este greu de schimbat în condiţiile actuale. Chiar dacă ar exista interes din partea guvernanţilor, acesta ar trebui corelat cu surse financiare substanţiale pentru a pune pe picioare un sistem de irigaţii eficient şi indispensabil pentru fermieri. „Cei care aveau în patrimoniu vechile sisteme de irigaţii nu le-au păzit, aşa că s-a furat în neştire. Acum greu se mai poate face ceva”, a spus Vasile Lungu, potrivit evenimentul.ro.

Pamânt crăpat de secetă.

În timp ce sistemele de irigaţii zac în paragină, autorităţile bat apa-n piuă. Chiar dacă au fost conservate sisteme de irigaţii care ar putea acoperi o suprafaţă de 15.000 de hectare, acestea nu funcţionează pentru că numai revizia lor ar costa miliarde de lei. Până atunci, irigaţiile sunt un privilegiu pentru fermieri, celor fără bani rămânându-le doar incantaţiile care ar putea aduce ploaia.


Vizualizat: 1967 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

În urmă cu aproape un an, echipa AgroConcept ducea România în Cartea Recordurilor: 403,64 tone de grâu recoltate în numai 8 ore, cu o combină New Holland CR8.90 Revelation. Află povestea fermierului care a găzduit evenimentul!

„În câmp, echipa AgroConcept a fost ca la cursele de mașini, făceau schimbul de piloți în mers, iar acasă aveam o altă echipă, de martori de această dată, la cântar. Înainte mă uitam la știri și vedeam Guinness World Records, iar acum am avut ocazia să trăiesc la mine în fermă un asemenea eveniment”, ne-a povestit Gheorghe Preda.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La aprozar...

La aprozar...
Un om la aprozar: Detalii