Adama
Vinasa Rompak

Cum şi când pot accesa fermierii români credite pentru cumpărarea terenurilor agricole în condiţii speciale?

Publicat: 14 noiembrie 2013 - 14:57
2 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

Daniel Constantin, ministrul Agriculturii a declarat luna trecută că a fost aprobată convenţia cu Fondul de Garantare a Creditului Rural (FGCR), prin care fermierii români pot achiziţiona terenuri cu un avans de doar 10%. 

“Pe parcursul anului 2013, ministerul Agriculturii a promovat o Ordonanţă de Urgenţă care a primit, ulterior, numărul 43/2013 care se referea la partea de microcreditare, de sprijinire a celor care vor să achiziţioneze terenuri agricole. Astăzi, în aceste zile de fapt, am aprobat convenţia cu Fondul de garantare a creditului rural. Astfel încât, astăzi, toţi fermierii, persoane fizice sau juridice, care doresc să achiziţioneze teren o pot face în condiţii speciale pe baza acestui acord semnat între ministerul Agriculturii şi Fondul de garantare. Fond de garantare ce urmează să semneze, probabil, înţelegeri cu băncile comerciale. Pot să cumpere terenuri în condiţii speciale, acele condiţii fiind de a veni doar cu un avans de 10%, iar diferenţa de 90% să fie garantată jumătate de către stat prin Fondul de garantare, iar jumătate să se constituie garanţie pe terenul care se cumpără. În acest mod şi cei care sunt îngrijoraţi de certitudinea liberalizării pieţei funciare de la 1 ianuarie 2014 au posibilitatea astăzi, pe parcursul anului 2013, să achiziţioneze teren până la 1.000 de hectare, este adevărat, astfel încât să poată să-şi desfăşoare activitatea agricolă”, a declarat, pe 9 octombrie a.c., ministrul Agriculturii.

Toncea: Nu sunt noutăţi
În urma numeroaselor sesizări ale fermierilor care doresc să achiziţioneze terenuri agricole, dar nu găssesc sprijin la bănci, am solicitat informaţii suplimentare Veronicăi Toncea, director general al Fondului de Garantare a Creditului Rural.“Nu sunt noutăţi apărute în ultimul timp, pe site-ul nostru sunt postate toate informaţiile privitoare la produsele noastre de garantare, modul cum se obţine garanţia şi băncile care au semnat Convenţii pentru a garanta, în condiţiile OUG 43/2013, creditele acordate fermierilor pentru achiziţia de terenuri agricole”, ne-a spus Veronica Toncea.

Paşi de urmat
Procedural, pentru obţinerea garanţiei Fondului, beneficiarul trebuie să facă următorii paşi:
Pasul 1. Pentru accesarea creditelor aferente achiziţiei de terenuri agricole garantate de Fond în condiţiile OUG 43/2013 primul pas este la APIA pentru eliberarea unei Adeverinţe necesare obţinerii garanţiei în forma prevăzută în Ordinul Ministrului Agriculturii şi Dezvoltarii Rurale nr. 1139/2013;
Pasul 2. Instituţia finanţatoare, în urma analizei proprii a documentaţiei, dacă va constata că beneficiarul întruneşte condiţiile de creditare, dar nu prezintă suficiente garanţii pentru acordarea finanţării, solicită Fondului participarea la împărţirea riscului de creditare şi aprobarea garanţiei financiare.
Pasul 3. FGCR-IFN – S.A. analizează documentaţia transmisă de aceasta şi în maximum 10 zile lucrătoare de la primirea dosarului de finanţare, întocmit conform prevederilor din Convenţia încheiată cu instituţia finanţatoare comunică acesteia decizia privind acordarea/respingerea garanţiei solicitate şi, după caz, valoarea comisionului/ primei de garantare datorate Fondului.
Pasul 4. În baza aprobării Fondului, instituţia finanţatoare semnează contractul de credit cu beneficiarul şi contractul de garantare cu Fondul.
„Asta este regula generală. Vizavi de fiecare problemă a vreunui fermier în parte, nu pot să vă răspund”, a conchis Toncea.

Bănci care au semnat convenţiile de garantare a creditelor
La sfârşitul lunii octombrie, Fondul de garantare încheiase, deja, convenţii pentru a garanta, în condiţiile OUG 43/2013, creditele acordate fermierilor pentru achiziţia de terenuri agricole cu CEC Bank, Banca Transilvania SA, OTP Bank, ProCredit Bank, Intesa Sanpaulo Bank, Libra Bank şi Banca Italo Romena.
În această perioadă se continuă negocierile pentru semnarea Convenţiilor cu toate bancile comerciale, din care în stadiu avansat sunt negocierile cu Banca Comercială Carpatica, Patria Credit, Alpha Bank şi BRD – GSG.

Timpul e întotdeauna prea puţin
Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 43 din 15 mai 2013 privind unele măsuri pentru dezvoltarea şi susţinerea fermelor de familie şi facilitarea accesului la finanţare al fermierilor a fost aprobată şi publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 364 din 19 iunie 2013.
Pe data de 16 septembrie a fost publicată în Monitorul Oficial, Hotărârea de Guvern - HG 682/2013 privind aprobarea Normelor metodologice pentru aplicarea prevederilor OUG 43/2013. De aici, MADR mai avea la dispoziţie alte 30 de zile pentru a stabili tipul de investiţii, plafonul maxim şi suma totală alocată pentru 2013. “În termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a prezentelor norme metodologice, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale va stabili tipurile de investiţii care pot beneficia de microcreditare în condiţiile Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 43/2013, plafonul maxim de microcredite aferent acestora şi condiţiile tehnice de acordare, precum şi suma totală alocată pentru anul 2013, potrivit prevederilor art. 18 şi 24 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 43/2013”, se arată în Art 12. al Normelor.
Ulterior, Legea 289/2013 pentru aprobarea OUG 43/2013 privind unele măsuri pentru dezvoltarea şi susţinerea fermelor de familie şi facilitarea accesului la finanţare al fermierilor, a venit cu anumite modificări şi a fost publicată în Monitorul Oficial, Partea I nr. 691 din 12 noiembrie 2013.

Încet, încet ne apropiem de sfârşitul anului 2013 şi fermierii mai au la dispoziţie foarte puţin timp pentru întocmirea dosarelor, accesarea creditelor şi mai ales cumpărarea terenurilor înainte de 2014.

Vizualizat: 5836 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Plăți AFIR ACUM în conturile fermierilor: 1,2 miliarde euro!

Plăți AFIR ACUM în conturile fermierilor: 1,2 miliarde euro!

11 decembrie 2024 - 15:21

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a plătit 1,2 miliarde de euro (1.170.410.582,92 euro) în perioada ianuarie – decembrie 2024 pentru proiectele de investiții și pentru măsurile de mediu și climă finanțate din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR). Din întreaga sumă plătită de AFIR, 1,02 miliarde de euro reprezintă finanțarea Comisiei Europene acordate prin FEADR, iar 152 milioane de euro provin de la Bugetul Național.

Decizie MADR fermieri, crescători animale!

Decizie MADR fermieri, crescători animale!

11 decembrie 2024 - 14:57

În cadrul reuniunii AgriFish care s-a desfășurat în perioada 09-10 decembrie 2024, s-au aprobat concluziile privind o politică agricolă comună post 2027 orientată spre fermieri de către cei 27 de miniștri ai agriculturii din Uniunea Europeană.

Subvenția APIA suplimentară de 100 euro/bovină, la plată!

Subvenția APIA suplimentară de 100 euro/bovină, la plată!

11 decembrie 2024 - 07:05

Crescătorii de bovine beneficiază anul acesta de o subvenție APIA suplimentară pe cap de bovină, ecoschema PD-27 - Creșterea nivelului de bunăstarea a bovinelor prin pășunat extensiv pe pajiști în condiții optime de sustenabilitate. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a început plățile finale pe 2 decembrie 2024 și sunt la plată și subvențiile care nu au fost incluse pe lista avansului APIA.

Modificare în lege! Plăți APIA integrale chiar dacă fermierii nu respectă regula!

Modificare în lege! Plăți APIA integrale chiar dacă fermierii nu respectă regula!

11 decembrie 2024 - 06:06

Ministerul Agriculturii a postat, pe site-ul oficial, un proiect de hotărâre de Guvern care aduce modificări plăților făcute din fonduri de dezvoltare rurală. Una dintre schimbările importante vizează cazurile în care fermierii nu sunt sancționați. Este vorba de plățile de agro-mediu, agricultură ecologică, plăți pentru zona montană sau alte zone defavorizate și plățile din măsura de silvomediu, împăduriri.

Micii fermieri cu mai multe subvenții APIA!

Micii fermieri cu mai multe subvenții APIA!

10 decembrie 2024 - 18:27

Noul comisar european pentru agricultură face eforturi pentru ca mai multe dintre subvențiile europene să fie distribuite fermierilor cu venituri mici, mai degrabă decât marilor afaceri agricole.

Stimulente financiare mai mari pentru fermieri, crescători animale!

Stimulente financiare mai mari pentru fermieri, crescători animale!

10 decembrie 2024 - 10:17

Consiliul Agricultură și Pescuit a aprobat luni, 9 decembrie 2024, în unanimitate un set de concluzii privind o politică agricolă comună post-2027 orientată spre fermieri, către o agricultură viitoare a UE competitivă, rezistentă la crize, durabilă, favorabilă fermierilor și bazată pe cunoaștere.

APIA vă anunță ASTĂZI să vă verificați conturile! Noi plăți APIA!

APIA vă anunță ASTĂZI să vă verificați conturile! Noi plăți APIA!

10 decembrie 2024 - 09:23

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că în perioada 02 – 09 decembrie 2024, a autorizat la plată sumă totală de 86.876.021,88 euro (432.236.764,28 lei), reprezentând plăți finale aferente anului de cerere 2024, pentru un număr de 414.753 fermieri, astfel:

Vremea pentru următoarele două săptămâni!

Vremea pentru următoarele două săptămâni!

09 decembrie 2024 - 19:18

Prognoza meteo pentru următoarele două săptămâni, publicată luni de Administrația Națională de Meteorologie, arată că temperaturile se mențin, în prima parte a perioadei vizate, la valori apropiate de normalul perioadei. În weekendul 13-15 decembrie vremea se va răci în majoritatea regiunilor țării, iar meteorologii anunță precipitații pentru săptămâna viitoare, cu o probabilitate mai mare după data de 20 decembrie.

Vești de la Bruxelles!

Vești de la Bruxelles!

09 decembrie 2024 - 18:28

Secretarul de stat Violeta Mușat a participat astăzi, 9 decembrie 2024, la Consiliul AgriFish de la Bruxelles.

De la 1 ianuarie 2025, noua regulă la plata subvențiilor APIA suplimentare!

De la 1 ianuarie 2025, noua regulă la plata subvențiilor APIA suplimentare!

09 decembrie 2024 - 17:52

Ministerul Agriculturii a publicat, în dezbatere, pe site-ul oficial un proiect de hotărâre de Guvern pentru modificarea și completarea Hotărârii Guvernului nr. 1570/2022 privind stabilirea cadrului general de implementare a intervențiilor specifice dezvoltării rurale cuprinse în Planul strategic PAC 2023-2027. Regula nouă care trebuie respectate de fermierii, crescătorii de animale care vor să beneficieze și anul viitor de plățile APIA compensatorii.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [2]  
Pagini: [1]  1   
2.
Simon
|
11. 15, 2013. Friday 19:46

Oferta Cec Bank

'Valoarea creditului: max. 75% din valoarea totala a investitiei
Contributie proprie: min. 25% din valoarea totala a investitiei si poate fi constituita astfel'

Cumperi terenul si ulterior poate banca acorda un credit. Daca am bani cash pentru teren de ce sa ma implic sa iau un credit?

1.
URSU
|
11. 15, 2013. Friday 18:11
Rezultate: [2]  
Pagini: [1]  1   

Video

MASSEY FERGUSON eXperience Tour 2023 România

MASSEY FERGUSON eXperience Tour 2023 România

În premieră pentru România, în 2023, caravana Massey Ferguson eXperience Tour, organizată de Sigma CVM România, a ajuns în trei locații diferite, unde fermierii au putut vedea și testa tractoarele și combinele #MasseyFerguson

BONUS: Până la finalul lunii iunie 2023, aveți oferte de finanțare cu avans zero și dobânzi începând de la 1,99% până la 4,5%.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La spovedanie...

La spovedanie...
Un credincios merge la preot să se spovedească: Detalii