Daniel Constantin, ministrul Agriculturii a declarat luna trecută că a fost aprobată convenţia cu Fondul de Garantare a Creditului Rural (FGCR), prin care fermierii români pot achiziţiona terenuri cu un avans de doar 10%.
“Pe parcursul anului 2013, ministerul Agriculturii a promovat o Ordonanţă de Urgenţă care a primit, ulterior, numărul 43/2013 care se referea la partea de microcreditare, de sprijinire a celor care vor să achiziţioneze terenuri agricole. Astăzi, în aceste zile de fapt, am aprobat convenţia cu Fondul de garantare a creditului rural. Astfel încât, astăzi, toţi fermierii, persoane fizice sau juridice, care doresc să achiziţioneze teren o pot face în condiţii speciale pe baza acestui acord semnat între ministerul Agriculturii şi Fondul de garantare. Fond de garantare ce urmează să semneze, probabil, înţelegeri cu băncile comerciale. Pot să cumpere terenuri în condiţii speciale, acele condiţii fiind de a veni doar cu un avans de 10%, iar diferenţa de 90% să fie garantată jumătate de către stat prin Fondul de garantare, iar jumătate să se constituie garanţie pe terenul care se cumpără. În acest mod şi cei care sunt îngrijoraţi de certitudinea liberalizării pieţei funciare de la 1 ianuarie 2014 au posibilitatea astăzi, pe parcursul anului 2013, să achiziţioneze teren până la 1.000 de hectare, este adevărat, astfel încât să poată să-şi desfăşoare activitatea agricolă”, a declarat, pe 9 octombrie a.c., ministrul Agriculturii.
Toncea: Nu sunt noutăţi
În urma numeroaselor sesizări ale fermierilor care doresc să achiziţioneze terenuri agricole, dar nu găssesc sprijin la bănci, am solicitat informaţii suplimentare Veronicăi Toncea, director general al Fondului de Garantare a Creditului Rural.“Nu sunt noutăţi apărute în ultimul timp, pe site-ul nostru sunt postate toate informaţiile privitoare la produsele noastre de garantare, modul cum se obţine garanţia şi băncile care au semnat Convenţii pentru a garanta, în condiţiile OUG 43/2013, creditele acordate fermierilor pentru achiziţia de terenuri agricole”, ne-a spus Veronica Toncea.
Paşi de urmat
Procedural, pentru obţinerea garanţiei Fondului, beneficiarul trebuie să facă următorii paşi:
Pasul 1. Pentru accesarea creditelor aferente achiziţiei de terenuri agricole garantate de Fond în condiţiile OUG 43/2013 primul pas este la APIA pentru eliberarea unei Adeverinţe necesare obţinerii garanţiei în forma prevăzută în Ordinul Ministrului Agriculturii şi Dezvoltarii Rurale nr. 1139/2013;
Pasul 2. Instituţia finanţatoare, în urma analizei proprii a documentaţiei, dacă va constata că beneficiarul întruneşte condiţiile de creditare, dar nu prezintă suficiente garanţii pentru acordarea finanţării, solicită Fondului participarea la împărţirea riscului de creditare şi aprobarea garanţiei financiare.
Pasul 3. FGCR-IFN – S.A. analizează documentaţia transmisă de aceasta şi în maximum 10 zile lucrătoare de la primirea dosarului de finanţare, întocmit conform prevederilor din Convenţia încheiată cu instituţia finanţatoare comunică acesteia decizia privind acordarea/respingerea garanţiei solicitate şi, după caz, valoarea comisionului/ primei de garantare datorate Fondului.
Pasul 4. În baza aprobării Fondului, instituţia finanţatoare semnează contractul de credit cu beneficiarul şi contractul de garantare cu Fondul.
„Asta este regula generală. Vizavi de fiecare problemă a vreunui fermier în parte, nu pot să vă răspund”, a conchis Toncea.
Bănci care au semnat convenţiile de garantare a creditelor
La sfârşitul lunii octombrie, Fondul de garantare încheiase, deja, convenţii pentru a garanta, în condiţiile OUG 43/2013, creditele acordate fermierilor pentru achiziţia de terenuri agricole cu CEC Bank, Banca Transilvania SA, OTP Bank, ProCredit Bank, Intesa Sanpaulo Bank, Libra Bank şi Banca Italo Romena.
În această perioadă se continuă negocierile pentru semnarea Convenţiilor cu toate bancile comerciale, din care în stadiu avansat sunt negocierile cu Banca Comercială Carpatica, Patria Credit, Alpha Bank şi BRD – GSG.
Timpul e întotdeauna prea puţin
Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 43 din 15 mai 2013 privind unele măsuri pentru dezvoltarea şi susţinerea fermelor de familie şi facilitarea accesului la finanţare al fermierilor a fost aprobată şi publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 364 din 19 iunie 2013.
Pe data de 16 septembrie a fost publicată în Monitorul Oficial, Hotărârea de Guvern - HG 682/2013 privind aprobarea Normelor metodologice pentru aplicarea prevederilor OUG 43/2013. De aici, MADR mai avea la dispoziţie alte 30 de zile pentru a stabili tipul de investiţii, plafonul maxim şi suma totală alocată pentru 2013. “În termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a prezentelor norme metodologice, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale va stabili tipurile de investiţii care pot beneficia de microcreditare în condiţiile Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 43/2013, plafonul maxim de microcredite aferent acestora şi condiţiile tehnice de acordare, precum şi suma totală alocată pentru anul 2013, potrivit prevederilor art. 18 şi 24 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 43/2013”, se arată în Art 12. al Normelor.
Ulterior, Legea 289/2013 pentru aprobarea OUG 43/2013 privind unele măsuri pentru dezvoltarea şi susţinerea fermelor de familie şi facilitarea accesului la finanţare al fermierilor, a venit cu anumite modificări şi a fost publicată în Monitorul Oficial, Partea I nr. 691 din 12 noiembrie 2013.
Încet, încet ne apropiem de sfârşitul anului 2013 şi fermierii mai au la dispoziţie foarte puţin timp pentru întocmirea dosarelor, accesarea creditelor şi mai ales cumpărarea terenurilor înainte de 2014.