Demersurile pentru realizarea Bursei de peşte la Tulcea continuă, Agenţia Naţională pentru Pescuit şi Acvacultură (ANPA) încercând să obţină din partea Comisiei Europene un acord pentru transferul unor sume din cadrul Programului Operaţional pentru Pescuit (POP).
Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ), Victor Tarhon, a declarat, joi, că transferul sumelor de la o axă la alta a POP este necesar pentru asigurarea surselor de finanţare în vederea realizării atât a Bursei Peştelui, cât şi a punctelor de colectare a peştelui care se vor realiza în Deltă.
''Comisarul european pentru afaceri maritime şi pescuit, Maria Damanaki, s-a arătat foarte deschisă intenţiilor noastre şi cred că va veni la Tulcea pe data de 29 iunie, de Ziua Dunării'', a menţionat preşedintele CJ.
În paralel cu demersurile făcute de ANPA, juriştii CJ lucrează la armonizarea legislaţiei privind Bursa Română de Mărfuri, graţie unei Ordonanţe de Urgenţă urmând să devină funcţională şi bursa de peşte.
''După ce vom avea această Ordonanţă de Urgenţă, vom veni cu o construcţie administrativă a Bursei - personal, buget, dar şi capital social. Capitalul social trebuie să fie de minimum un milion de euro şi vom vedea cine vine alături de noi'', a declarat Victor Tarhon.
În ceea ce priveşte taxele impuse pescarilor din Delta Dunării, preşedintele CJ a afirmat că niciun pescar nu a achitat taxa de 2.500 de lei şi că există posibilitatea să se decidă reducerea cu 50% a acesteia, chiar şi în condiţiile în care nicio asociaţie nu a oferit instituţiei argumente pentru reducerea taxei stabilite de CJ la finele anului trecut.
Proiectul de realizare la Tulcea a Bursei de peşte, care include şi amenajarea a 12 puncte de colectare a peştelui în Delta Dunării, a fost estimat la o valoare de 15 milioane de euro. Acesta ar putea fi finanţat prin POP şi ar putea deveni realitate începând cu data de 1 iulie 2012, potrivit CJ.
Sursa: Agerpres