Loviţi din toate direcţiile, micii agricultori s-au trezit, peste noapte, cu o altă povară pe cap. De luni, ţăranii nu-şi mai pot vinde marfa în pieţe şi târguri decât dacă se înregistrează la Registrul Comerţului ca persoane fizice autorizate (PFA), întreprindere individuală sau familială.
Pe lângă faptul că această măsură va duce la scumpirea alimentelor, agricultorii vor fi nevoiţi să-şi vândă marfa prin intermediari, ceea ce va face ca sumele încasate de ei să fie mult mai mici. Astfel, ca să-şi vândă în piaţă legumele din grădină, ţăranii vor fi obligaţi să îşi deschidă un cont în bancă, să elibereze facturi şi să îşi declare anual veniturile, care vor fi impozitate cu 16%.
Federaţia Sindicală Agrostar a reacţionat imediat, solicitând exceptarea de la prevederile acestui act normativ a micilor producători agricoli. „Luările de poziţie ale reprezentanţilor MADR cu privire la situaţia micilor producători sunt de natură să confirme o lipsă de profesionalism de neacceptat. Aceşti oameni nu au ce să caute în minister atât timp cât nu cunosc nici legislaţia naţională, nici reglementările europene în domeniu”, a declarat preşedintele Agrostar, Ştefan Niculae.
Alimente mai scumpe
Potrivit federaţiei, măsura va determina scumpirea alimentelor cu 10-15%. „Precizăm faptul că ajutoarele acordate de Uniunea Europeană producătorilor agricoli se dau tuturor producătorilor agricoli care deţin teren agricol, păşuni, animale şi se încadrează pentru a primi subvenţia agricolă, nefiind nicăieri vreo condiţie de a fi sau a deveni cel puţin persoană fizică autorizată, nu acelaşi lucru fiind cu ajutoarele de care ministerul ar trebui să se ocupe, fiscalizarea agriculturii revenind Ministerului de Finanţe”, susţin reprezentanţii sindicatului.
Agrostar consideră că fiscalizarea ţăranului român este o mare eroare, deoarece nici ţări precum Franţa nu impozitează ţărani care nu valorifică produse agroalimentare în valoare de până la 10.000 euro.
„Efectul imediat al aplicării OUG 44/2008 este acela că producătorul agricol mic nu va mai putea să îşi desfacă producţia în pieţe şi târguri, fiind astfel determinat să îşi vândă producţia intermediarilor şi facilitând astfel profitul uşor al acestora şi sărăcirea ţăranului”, a mai declarat Ştefan Niculae.
În replică, ministrul Agriculturii, Mihail Dumitru, a declarat că, deşi este convins că actul este corect, va discuta în Guvern posibilitatea amânării termenului de intrare în vigoare a actului normativ. „N-am greşit noi! Trebuie să vedem ce putem face. Nu-i problema noastră! Ne-am trezit şi noi cu ea!”, este reacţia lui Adrian Rădulescu, secretar de stat în Ministerul Agriculturii.
În prezent, statul acordă subvenţii naţionale numai acelor producători înregistraţi, în schimb toţi fermierii din România pot primi subvenţii europene, inclusiv cei care nu sunt înregistraţi şi care nu contribuie la buget.