Adama
Vinasa Rompak

Ţăranul nu mai e ţăran, e PFA!

Publicat: 04 mai 2010 - 13:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Loviţi din toate direcţiile, micii agricultori s-au trezit, peste noapte, cu o altă povară pe cap. De luni, ţăranii nu-şi mai pot vinde marfa în pieţe şi târguri decât dacă se înregistrează la Registrul Comerţului ca persoane fizice autorizate (PFA), întreprindere individuală sau familială.

Pe lângă faptul că această măsură va duce la scumpirea alimentelor, agricultorii vor fi nevoiţi să-şi vândă marfa prin intermediari, ceea ce va face ca sumele încasate de ei să fie mult mai mici. Astfel, ca să-şi vândă în piaţă legumele din grădină, ţăranii vor fi obligaţi să îşi deschidă un cont în bancă, să elibereze facturi şi să îşi declare anual veniturile, care vor fi impozitate cu 16%.

Federaţia Sindicală Agrostar a reacţionat imediat, solicitând exceptarea de la prevederile acestui act normativ a micilor producători agricoli. „Luările de poziţie ale reprezentanţilor MADR cu privire la situaţia micilor producători sunt de natură să confirme o lipsă de profesionalism de neacceptat. Aceşti oameni nu au ce să caute în minister atât timp cât nu cunosc nici legislaţia naţională, nici reglementările europene în domeniu”, a declarat preşedintele Agrostar, Ştefan Niculae.

Alimente mai scumpe

Potrivit federaţiei, măsura va determina scumpirea alimentelor cu 10-15%. „Precizăm faptul că ajutoarele acordate de Uniunea Europeană producătorilor agricoli se dau tuturor producătorilor agricoli care deţin teren agricol, păşuni, animale şi se încadrează pentru a primi subvenţia agricolă, nefiind nicăieri vreo condiţie de a fi sau a deveni cel puţin persoană fizică autorizată, nu acelaşi lucru fiind cu ajutoarele de care ministerul ar trebui să se ocupe, fiscalizarea agriculturii revenind Ministerului de Finanţe”, susţin reprezentanţii sindicatului.

Agrostar consideră că fiscalizarea ţăranului român este o mare eroare, deoarece nici ţări precum Franţa nu impozitează ţărani care nu valorifică produse agroalimentare în valoare de până la 10.000 euro.

„Efectul imediat al aplicării OUG 44/2008 este acela că producătorul agricol mic nu va mai putea să îşi desfacă producţia în pieţe şi târguri, fiind astfel determinat să îşi vândă producţia intermediarilor şi facilitând astfel profitul uşor al acestora şi sărăcirea ţăranului”, a mai declarat Ştefan Niculae.

În replică, ministrul Agriculturii, Mihail Dumitru, a declarat că, deşi este convins că actul este corect, va discuta în Guvern posibilitatea amânării termenului de intrare în vigoare a actului normativ. „N-am greşit noi! Trebuie să vedem ce putem face. Nu-i problema noastră! Ne-am trezit şi noi cu ea!”, este reacţia lui Adrian Rădulescu, secretar de stat în Ministerul Agriculturii.

În prezent, statul acordă subvenţii naţionale numai acelor producători înregistraţi, în schimb toţi fermierii din România pot primi subvenţii europene, inclusiv cei care nu sunt înregistraţi şi care nu contribuie la buget.

Vizualizat: 1450 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

În urmă cu aproape un an, echipa AgroConcept ducea România în Cartea Recordurilor: 403,64 tone de grâu recoltate în numai 8 ore, cu o combină New Holland CR8.90 Revelation. Află povestea fermierului care a găzduit evenimentul!

„În câmp, echipa AgroConcept a fost ca la cursele de mașini, făceau schimbul de piloți în mers, iar acasă aveam o altă echipă, de martori de această dată, la cântar. Înainte mă uitam la știri și vedeam Guinness World Records, iar acum am avut ocazia să trăiesc la mine în fermă un asemenea eveniment”, ne-a povestit Gheorghe Preda.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La aprozar...

La aprozar...
Un om la aprozar: Detalii