Adama
Vinasa Rompak

De ce să trăim noi mai bine?

Cosmin TRIF
Publicat: 28 decembrie 2011 - 17:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Încă din urmă cu câţiva ani, asta că să rămânem în istoria recentă, potenţialul agricol al ţării era văzut ca o zestre de nepreţuit prin care România poate şi trebuie să prospere.

Avem terenuri fertile, animale, luciuri de ape, păduri, dar şi fermieri pricepuţi să producă recolte bogate. Lipsea - e adevărat - finanţarea, care încă se lăsa „perfectată” prin grija autorităţilor şi a băncilor.

Înainte de criză, dacă vă mai amintiţi, agricultura era văzută drept una dintre cele mai valide variante care ar putea ajuta România, să nu cadă pradă recesiunii. Ba chiar mai mult de atât, declarau guvernanţii, agricultura putea fi soluţia miraculoasă, în vremuri de restrişte, care să favorizeze ţara noastră. Desigur, a venit criza şi nimeni n-a făcut nimic să putem fructifica bogăţia agrară. Mă rog, „calea” ar fi fost ceva mai complexă, dar în esenţă era vorba de producerea şi exportarea de mâncare (mai) ieftină în Occident. Nici n-am mimat măcar ceva în direcţia asta.

Acum, când suntem în post-criză, dar şi înaintea unei foarte probabile noi recesiuni, agricultura contribuie masiv la creşterea PIB-ului, fiind lăudată pentru acest lucru la scenă deschisă. Dovadă stau recoltele de excepţie din 2011 şi calitatea produselor. Fermierii reuşesc să se mai doteze, făcând paşi importanţi spre ceea ce s-ar chema agricultură europeană, modernă, performantă. Apar, din nou, o serie de voci care reclamă susţinerea agriculturii, drept soluţie pentru redresarea economiei pe mai departe.

Există, aşadar, o mulţime de premise, care ar califica agricultura spre o ligă superioară. Și ce credeţi că fac guvernanţii, pentru a ajuta, aşa cum ar fi înţelept, agricultura României? Aleşii noştri fac exact contrariul a ceea ce ar fi just: aruncă pe piaţă zvonul cu impozitarea fermierilor. Deh, dacă au făcut euro din vânzarea grâului, de ce n-ar da şi ei, fermierii, taxă către stăpânire? Se uită că ani la rândul, producătorii s-au chinuit să lucreze cu tractoare învechite şi tehnologie din secolul trecut. Se uită că producem poate cea mai  scumpă  hrană din Europa? Aţi priceput, nu-i aşa? În loc ca statul să-i sprijine pe fermieri în lupta cu băncile ori cu importurile, acum, acesta  plănuieşte să-i bage în pământ.

Ori suntem blestemaţi să nu gândim ori nu vrem să ne fie mai bine. Care din ele?

Vizualizat: 2945 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

MFP renunţă la impozitarea micilor producători agricoli

MFP renunţă la impozitarea micilor producători agricoli

Ministerul Finanţelor Publice a anunţat că va renunţa la propunerea de impozitare a tuturor micilor producători agricoli şi va lucra împreună cu Ministerul Agriculturii pentru a găsi alte soluţii de combatere a evaziunii fiscale din domeniu agricol, a declarat luni ministrul Finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu.

Tabără: Impozitarea cu 16% a micilor producători ar putea bloca agricultura

Tabără: Impozitarea cu 16% a micilor producători ar putea bloca agricultura

Propunerea din noul Cod Fiscal, potrivit căreia toţi micii producători agricoli vor plăti impozit de 16% din veniturile nete nu poate fi aplicată, pentru că va bloca producţia internă, a declarat ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără, precizând că nu a fost consultat în privinţa modificării legislaţiei.

Producătorii agricoli vor fi luaţi în vizor de Fisc. Noul Cod Fiscal propune un impozit de 16% din venitul net

Producătorii agricoli vor fi luaţi în vizor de Fisc. Noul Cod Fiscal propune un impozit de 16% din venitul net

Toţi micii producători agricoli, indiferent că produc legume, fructe, flori, cereale sau material lemnos, care îşi valorifică marfa către firme de colectare, producători industrialii, vor plăti impozit de 16% din veniturile nete, fiind însă în continuare exceptaţi de la taxare crescătorii de animale şi păsări, apicultorii şi crescătorii de viermi de mătase care nu vând către colectori sau procesatori.

Fiscalizarea agriculturii

Fiscalizarea agriculturii

Îmi pare rău că unii au fost pe la şcoală degeaba. Au memorat doar schema dar nu au înţeles şi esenţa. Tot auzim din ce în ce mai des, cum lipsa fiscalizării agriculturii aduce prejudicii bugetului statului de nu-ştiu-câte miliarde. 

Ministerul Finanţelor ar putea renunţa, de anul viitor, la obligativitatea plăţii anuale a impozitului pe profit

Ministerul Finanţelor ar putea renunţa, de anul viitor, la obligativitatea plăţii anuale a impozitului pe profit

Ministerul Finanţelor Publice ar putea renunţa, de anul viitor, la obligativitatea plăţii anuale a impozitului pe profit, lăsând firmelor posibilitatea de a opta între plata trimestrială şi plata anuală, potrivit unui proiect de modificare a Codului Fiscal. Măsura, însă, nu va fi aplicată şi contribuabillor care obţin venituri majoritare din cultura cerealelor şi plantelor tehnice, pomicultură şi viticultură, care vor utiliza, în continuare, sistemul de plată anuală a impozitului pe profit, fără efectuarea de plăţi anticipate.

Impozite mai mari pe terenurile agricole

Impozite mai mari pe terenurile agricole

„Terenurile agricole sunt impozitate. Există un impozit, dar vreau să-l facem consistent”, a explicat Vlădescu. În prezent, proprietarii de terenuri arabile situate în extravilan plătesc un impozit anual cuprins între 36 şi 43 lei pe hectar, banii ajungând la bugetele locale.

Agrostar: “Agricultorul român plăteşte impozite şi taxe la stat”

Agrostar: “Agricultorul român plăteşte impozite şi taxe la stat”

"Agricultorul român, indiferent de forma de organizare (persoană fizică, persoană juridică, asociaţii, grupuri de producători, societăţi comerciale), plăteşte impozite şi taxe la stat: impozit pe terenul agricol, 2% impozit pe venitul agricol, impozit pe profit, impozitul forfetar, taxe şi impozite pentru societăţile comerciale, conform legislaţiei", se precizează într-un comunicat al Agrostar, semnat de preşedintele Federaţiei, Ştefan Niculae.
Agricultorii cer amânarea impozitului agricol

Agricultorii cer amânarea impozitului agricol

Potrivit prevederilor art. 74 alin. 4 din Codul Fiscal, contribuabilii ”care realizează venituri băneşti din agricultură, potrivit prevederilor art. 71 lit. d), prin valorificarea produselor vândute către unităţi specializate pentru colectare, unităţi de procesare industrială sau către alte unităţi pentru utilizare ca atare, impozitul se calculează prin reţinere la sursă prin aplicarea cotei de 2% asupra valorii produselor livrate, începând cu data de 1 ianuarie 2009, impozitul fiind final”.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

În urmă cu aproape un an, echipa AgroConcept ducea România în Cartea Recordurilor: 403,64 tone de grâu recoltate în numai 8 ore, cu o combină New Holland CR8.90 Revelation. Află povestea fermierului care a găzduit evenimentul!

„În câmp, echipa AgroConcept a fost ca la cursele de mașini, făceau schimbul de piloți în mers, iar acasă aveam o altă echipă, de martori de această dată, la cântar. Înainte mă uitam la știri și vedeam Guinness World Records, iar acum am avut ocazia să trăiesc la mine în fermă un asemenea eveniment”, ne-a povestit Gheorghe Preda.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La aprozar...

La aprozar...
Un om la aprozar: Detalii