Viitorul Program Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014-2020 nu mai oferă aceleaşi oportunităţi din punct de vedere al alocării financiare, dar angajamentele sunt mai multe decât cele pe care le aveam în programarea 2007-3013, a declarat Daniel Constantin, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, la conferinţa organizată de APDRP la Indagra.
„Viitorul PNDR 2014-2020 nu ne mai oferă aceleaşi oportunităţi din punct de vedere al alocării financiare, dar angajamentele sunt mai multe decât cele pe care le aveam în programarea 2007-3013 şi aici mă refer la faptul că 30% din viitorul program trebuie să meargă pe zona de agromediu, o condiţie a noii PAC. E de înţeles pentru că statele membre ale UE, care au un grad ridicat de dezvoltare al agriculturii să se ocupe de înverzirea PAC şi de conservarea anumitor zone cu potenţial de mediu ridicat. Cred că pentru România abordarea nu este cea mai fericită, dar trebuie să ne adaptăm chiar dacă mai avem încă nevoie de dezvoltare”, a spus Constantin.
Avem poate prea multe unităţi de procesare
Ministrul agriculturii a subliniat că în ultimii şapte ani România a investit foarte mult în unităţi de procesare şi insuficient în dezvoltarea fermelor astfel încât acestea nu pot susţine toată producţia necesară procesării. „În 2007-2013 s-a investit mult în fermele din România, dar mai mult s-au dezvoltat unităţile de procesare. Avem poate prea multe unităţi de procesare. Investiţiile în ferme au beneficiat de peste un miliard de euro, de o sumă similară beneficiind şi unităţile de procesare, dar nivelul între procesare şi producţie nu era constant şi nu a fost adaptat nevoilor. Azi, în 2013, avem unităţi de procesare cu o capacitate foarte mare, care din păcate trebuie se importe pentru că nu au suficientă producţie din România care să susţină aceste capacităţi. În viitoarea perspectiva ne-am concentrat alocarea bugetară pe dezvoltarea fermelor. Avem nevoie să investim în gradul de retehnologizare, să producem mai mult şi să fim competitivi cu preţurile de import”, a precizat şeful MADR.
Viitorul PNDR nu va avea 24 de măsuri ci doar 13, prima fiind cea care vizează investiţiile în ferme, respectiv "Investiţii în active fizice". Aceasta va avea mai multe submăsuri, una va urmări modernizarea fermelor şi va avea o alocare de 1,026 miliarde de euro, iar o alta va fi cea privind pomicultura cu o alocare de aproape 200 de milioane de euro. sursa: Agerpres