România a atras, până în prezent, aproape 5 miliarde de euro din fondurile europene alocate prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR), bani care au intrat efectiv în conturile beneficiarilor şi care au fost rambursaţi de Comisia Europeană, a declarat ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Daniel Constantin.
„Anul trecut, absorbţia pe Programul Naţional de Dezvoltare Rurală era de 3,7 miliarde de euro, iar astăzi a ajuns la 5 miliarde de euro. Într-un an de zile am avut o creştere de 1,3 miliarde de euro şi cred că este una semnificativă numai pe un singur program, mai ales că banii au fost plătiţi către beneficiari şi rambursaţi României de către Comisia Europeană”, a precizat Constantin.
Potrivit acestuia, în 2012, MADR a reuşit să primească o suplimentare de 100 de milioane de euro în condiţiile în care agricultura românească a avut de suferit în urma secetei, iar prin APIA s-a realizat o infuzie de 6 miliarde de lei.
„Anul trecut am reuşit să suplimentăm bugetul MADR cu 100 de milioane de euro, un fapt fără precedent după '89. Guvernul a arătat că este preocupat pentru agricultură, nu numai atunci când adună recolta, sunt încasări la buget şi avem creştere economică. Faptul că am dat 100 de milioane de euro, într-un an în care nu am avut o recoltă foarte bună, a fost cred un semnal foarte bun pentru mine, dar mai ales pentru fermieri. De asemenea, anul acesta am finalizat prin APIA toate plăţile, în numai două luni, respectiv în martie şi aprilie, ceea ce înseamnă că a fost o infuzie de 6 miliarde de lei în agricultura românească, deşi eu aş spune chiar în economia românească, pentru că o astfel de sumă a fost investită şi a stimulat consumul, dar şi plata de taxe şi impozite la buget. Dacă lucrurile arată bine acum se datorează şi infuziei de bani prin Agenţia de Plăţi. Este prima dată când agenţia reuşeşte să plătească atât de repede toate fondurile pe care le-a avut la dispoziţie”, a adăugat ministrul Daniel Constantin.
Potrivit datelor Agenţiei de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP), până la finele lunii aprilie au fost solicitate fonduri europene pentru proiecte de investiţii în valoare de 17,92 miliarde de euro, proiectele conforme depuse apropiindu-se de cifra de 141.000 de proiecte. Valoarea fondurilor totale angajate prin PNDR pentru dezvoltarea mediului rural se ridică la 5,21 miliarde de euro, iar a proiectellor contractate pentru finanţare cu fonduri europene la 65.193. Totodată, în conturile beneficiarilor au intrat 4,94 miliarde de euro, din care 2,78 miliarde pe proiecte de investiţii şi 2,16 miliarde de euro pe plăţi compensatorii efectuate de APDRP. Sursa: Agerpres