Adama
Vinasa Rompak

Rareş Niculescu: România a depus un amendament în Parlamentul European privind valoarea subvenţiei agricole

Publicat: 22 martie 2011 - 12:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

România a depus un amendament în Parlamentul European (PE), care prevede ca agricultorii din ţara noastră, fermierii, să obţină o subvenţie "cel puţin egală cu media europeană a subvenţiilor primite de orice agricultor din Uniunea Europeană", a anunţat, duminică, la Cluj-Napoca, într-o conferinţă de presă, deputatul european Rareş Niculescu, prim vice-preşedintele Comisiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Durabilă din PE.

"Este un amendament pe care l-au însuşit toţi colegii din noile state membre ale Uniunii Europene şi care răspunde, de altfel, cerinţei noastre iniţiale de a se asigura echitate şi corectitudine în viitorul cadru al Politicii Agricole Comune", a arătat deputatul european.

El a precizat că valoarea medie a subvenţiei agricole este de 219 euro pe hectar, potrivit estimărilor, iar fermierii din România primesc, la ora actuală, o treime din această sumă.

"Obiectivul nostru este de a ne asigura că după 2014, când se va deschide noua perspectivă financiară a Uniunii Europene, această subvenţie nu va fi mai mică decât media UE", a spus Rareş Niculescu, adăugând, că subvenţia se va acorda numai agricultorilor activi, pentru că România nu foloseşte maximal potenţialul său agricol şi din această cauză este nevoită să importe produse agricole.

Sistemul de acordare a subvenţiei se va numi "Plasă de siguranţă". După ce se va calcula ce înseamnă o subvenţie corectă în funcţie de numărul de hectare, numărul de agricultori şi potenţialul economic al fiecărei ţări, se va calcula o medie, iar statele care se situează sub aceasta vor primi sume în plus.

"Cea de-a doua prevedere importantă la care am lucrat şi care a fost aprobată săptămâna trecută de Comisia pentru Agricultură şi Dezvoltare Durabilă din PE se referă la Organismele Modificate Genetic (OMG). Membrii comisiei au aprobat cu 40 de voturi pentru şi zece împotrivă propunerea de a se acorda statelor membre libertate deplină în ceea ce priveşte cultivarea OMG. Practic, fiecare stat va decide, în funcţie de conjunctura sa geografică şi agricolă şi după consultarea opiniei publice, dacă va cultiva sau nu OMG", a spus Rareş Niculescu.

El a subliniat că România are un interes sporit pentru cultivarea OMG. Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentelor (AESA) va decide care OMG sunt sigure pentru sănătatea umană, iar după aprobare, statele membre vor avea drepturi depline de a decide dacă vor cultiva sau nu OMG. În prezent, sunt două tipuri de OMG aprobate pentru consum în UE - porumbul şi cartoful.

"Ne exprimăn speranţa ca AESA să aprobe şi soia modificată genetic. România a fost un mare cultivator de soia şi în condiţiile aderării la UE a pierdut dreptul de o cultiva, devenind un mare importator de soia modificată genetic. Procedura de aprobare la AESA este foarte riguroasă şi nu vor fi admise produse care sunt contraindicate consumului sau care pot crea, prin lanţul alimentar, prejudicii sănătăţii umane", a arătat deputatul european.

Rareş Niculescu a mai spus că, la ora actuală, în PE se definitivează Raportul privind Politica Agricolă Comună.

"Noi ne-am propus, de la bun început, ca unul dintre principiile care stau la baza acestui raport să fie un sistem mai echitabil de repartizare a plăţilor directe pentru agricultorii din Uniunea Europeană. Raportul va fi aprobat în PE la începutul lunii mai", a spus europarlamentarul.

Sursa: Agerpres

Vizualizat: 1203 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Puma 260 AFS Connect - în premiera în România

Puma 260 AFS Connect - în premiera în România

Alături de cele peste 50 de maşini şi echipamente agricole expuse la Agriplanta, Titan Machinery România a prezentat cele mai noi şi moderne tehnologii pentru agricultura de precizie şi irigaţii. De asemenea, cel mai mare model din gama Puma - 260 AFS Connect a fost prezentat în premieră în România.

Interviu cu Bogdan Constantin, PR & Communication specialist Titan Machinery România.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La cumpărături

La cumpărături
Un tip făcea cumpărături într-un supermagazin cu un cărucior în care era şi băieţelul său de doi ani. Detalii