În contextul crizei economice şi a măsurilor de austeritate impuse de guvern, Ministerul Finanţelor le-a pregătit fermierilor români încă o surpriză: suspendarea plăţilor complementare pe unitatea de suprafaţă.
Aşadar, dacă pentru anul 2010 era prevăzut iniţial un sprijin de 166 euro pentru hectarul de teren arabil, acum agricultorii români vor trebui să se mulţumească doar cu 80 de euro, bani care nici măcar nu sunt alocaţi de la bugetul de stat, ci din fonduri europene.
Această perspectivă a stârnit panică şi nemulţumire printre fermieri, iar primii care şi-au arătat îngrijorarea şi preocuparea faţă de intenţiile guvernului au fost reprezentanţii Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR). Potrivit unui comunicat emis în numele asociaţiei, „cei care îşi vor asuma această responsabilitate, vor deveni, implicit, groparii agriculturii româneşti”.
Subminarea economiei
Mai mult decât atât, LAPAR susţine că decizia de suspendare a plăţilor complementare este una care ar putea fi asimilată subminării economiei naţionale. „La acest moment, România este în coada unui clasament de susţinere europeană a agriculturii, care măreşte an de an decalajul tehnologic.
Agricultorul român vinde în aceeaşi piaţă, deşi costurile sale sunt duble, sau triple. Neputând susţine preţurile de vânzare europene, paguba este evidentă, iar consecinţele nu sunt greu de evaluat. Reducerea, până la abandonarea suprafeţelor cultivate, importul majorităţii produselor agro-alimentare şi implicit creşterea preţurilor acestora, creşterea exponenţială a şomajului în mediul rural, vor atinge, în final, şi siguranţa naţională alimentară a României”, se precizează în comunicatul respectiv.
Pe de altă parte, Nicolae Sitaru, preşedintele LAPAR, susţine că „evaziunea fiscală este tot o gogoriţă aruncată în spatele agricultorilor adevăraţi, ea există cu adevărat, dar se datorează în exclusivitate instituţiilor statului şi politicilor incoerente în domeniu”.
În situaţia de faţă, reprezentanţii LAPAR atrag atenţia Guvernului României că este direct responsabil de consecinţele unor eventuale manifestări ferme ale agricultorilor, lăsând astfel să se înţeleagă că vor urma noi manifestări de protest.