Trimisul special al Agerpres, Mario Creţu, transmite: Producătorii agricoli ecologici din România ar putea beneficia, din ianuarie 2012, de subvenţie dublă pentru perioada de conversie, de trecere de la agricultura convenţională la cea ecologică, urmând să deţină condiţii egale cu fermieri europeni, a declarat preşedintele Asociaţiei Bio-România, Marian Cioceanu, prezent la târgul de profil - Biofach 2011.
'Acest sector trebuie sprijinit în continuare deoarece România are una din cele mai fertile suprafeţe de teren ecologic din Europa şi un potenţial uriaş în această zonă. Sperăm ca de la 1 ianuarie 2012 fermierii români să beneficieze de subvenţie dublă pentru perioada de conversie. Am transmis o solicitare ministrului Agriculturii, Valeriu Tabără, pentru a se realiza un grup comun de lucru, astfel încât ministerul să ceară această subvenţie de la Uniunea Europeană şi sperăm să primim deja aprobarea ca de la 1 ianuarie să poată fi acordată', a explicat Marian Cioceanu.
Acesta a spus că cei care practică agricultura ecologică vor putea beneficia din 2011, prin modificarea Planului Naţional de Dezvoltare Rurală, de o subvenţie la hectar de 153 de euro pentru terenurile arabile, respectiv de 400 de euro pe lună pentru vii, livezi sau culturi, ceea ce va încuraja şi mai mult dezvoltarea acestei agriculturi în România.
Noile măsuri de sprijin ar putea sprijini şi dezvoltarea unei industrii de procesare a produselor ecologice, majoritatea exporturilor realizate de România fiind materii prime.
România a înregistrat în 2010 exporturi record de produse ecologice, de circa 100 milioane de euro comparativ cu 80 milioane de euro în 2009.
La ora actuală, pe piaţa bio din România, cu o valoare de circa 10 milioane de euro, există peste 4.500 de operatori care practică agricultura ecologică, comparativ cu 2.900 de astfel de agricultori în 2009, iar suprafaţa cultivată bio a crescut la 260.000 hectare în 2010 comparativ cu 240.000 de hectare în 2009.
Germania este una din cele mai importante pieţe de export pentru produsele bio din România, în acelaşi top aflându-se şi ţări ca Olanda, Danemarca, Italia şi Maria Britanie.
Din datele Bio-România, cele mai solicitate produse ecologice pe piaţa internă sunt brânzeturile, ouăle, cerealele şi pâine, iar pe piaţa externă la export merg în special oleaginoasele, cereale, proteice, dar şi produse procesate ca: brânza, mierea, uleiul şi vinul ecologic.
Sursa: Agerpres