Adama
Vinasa Rompak

Producătorii de lapte primesc subvenţia pentru calitatea laptelui săptămâna aceasta

Publicat: 04 iunie 2009 - 14:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) va plăti, în cursul acestei săptămâni, suma de 54,9 milioane de lei producătorilor de lapte care au solicitat prima pentru calitatea laptelui livrat la procesare, a anunţat instituţia. De acest sprijin financiar vor beneficia 53.717 producători, care au depus cereri pentru primul trimestru al anului 2009.

Asigur crescătorii de bovine că la nivelul Agenţiei s-a depus un efort instituţional deosebit pentru ca sprijinul financiar să ajungă în cel mai scurt timp la fermieri. În circa două săptămâni, au fost verificate şi aprobate toate cererile aferente primului trimestru, respectiv peste 54.000 de cereri, totodată fiind făcute şi demersurile pentru asigurarea fondurilor necesare”, a declarat Directorul General al APIA, Daniel Constantin.

Potrivit ordinului 850/2006, cu modificările şi completările ulterioare, cererile prin care se solicită prima pentru calitatea laptelui de vacă livrat la procesare se depun la centrele APIA, în prima lună după încheierea trimestrului.

De acest sprijin financiar beneficiază crescătorii de animale, deţinători de cotă de lapte, care livrează laptele de vacă spre procesare.


...dacă anul acesta nu se vor lua măsuri, probabil din luna iulie nu se vor mai putea accesa subvenţiile pentru calitatea laptelui din cauza lipsei de fonduri. Noi am solicitat ministerului ca, în cazul în care perioada de acordare a acestui sprijin se prelungeşte, aceste fonduri să fie asigurate la nivelul cotei de livrare de 1 milion două sute de mii de litri de lapte, cât este cota României, pentru ca fermierii care produc lapte conform şi livrează către procesatori să poată beneficia de această susţinere. Dacă subvenţia se dă în continuare la „găletari”, atunci nu văd cum vor mai fi bani pentru calitatea laptelui după jumătatea anului”, spunea, luna trecută, Mircea Ciurea, preşedintele Federaţiei Crescătorilor de Bovine din România.


Suplimentarea de fonduri necesară se poate face din bugetul naţional, însă numai cu aprobare de la Bruxelles. Din punctul nostru de vedere, aici este o problemă de consecvenţă şi de continuitate în gândire: dacă proiectul iniţiat de minister în colaborare cu noi a fost de stimulare a producţiei de lapte conform, pentru ca, în final, să ajungem ca toţi producătorii să producă numai lapte conform, prin acest mod de sprijin cu un buget fix se fac lucrurile doar pe jumătate”, spunea, în luna februarie, Dorel Secară, preşedintele FCBR de la acea dată.

Condiţii de eligibilitate: exploataţia şi animalele să fie înscrise în Registrul Naţional al Exploataţiilor, laptele să îndeplinească standardul de calitate din UE, respectiv un număr total de germeni mai mic sau egal cu 100.000/ml şi număr de celule somatice mai mic sau egal cu 400.000/ml.


Legislaţie naţională:

Ordin 850/2006 pentru aprobarea normelor metodologice privind modul de acordare a sprijinului financiar pentru activităţile din sectorul vegetal, zootehnic şi al îmbunătăţirilor funciare şi al organizării şi sistematizării teritoriului, precum şi condiţiile de eligibilitate, cu modificările şi completările ulterioare; Hotărârea nr. 1627/2009 privind aprobarea activităţilor pentru care se acordă sprijin financiar producătorilor agricoli din sectorul zootehnic în anul 2009, a cuantumului acestuia, precum şi a sumei totale alocate fiecărei activităţi.


Directorul General al APIA a precizat că există asigurări de la Ministerul Finanţelor Publice potrivit cărora în conturile Agenţiei va ajunge, săptămâna viitoare, şi suma de 65,5 milioane de lei, pentru plata ajutoarelor de stat destinate sectorului zootehnic, precum şi pentru producerea de material săditor.

Vizualizat: 1189 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Puma 260 AFS Connect - în premiera în România

Puma 260 AFS Connect - în premiera în România

Alături de cele peste 50 de maşini şi echipamente agricole expuse la Agriplanta, Titan Machinery România a prezentat cele mai noi şi moderne tehnologii pentru agricultura de precizie şi irigaţii. De asemenea, cel mai mare model din gama Puma - 260 AFS Connect a fost prezentat în premieră în România.

Interviu cu Bogdan Constantin, PR & Communication specialist Titan Machinery România.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La cumpărături

La cumpărături
Un tip făcea cumpărături într-un supermagazin cu un cărucior în care era şi băieţelul său de doi ani. Detalii