„Aveam nevoie de bani pentru modernizarea utilajelor, iar cei care au hotărât să mă sprijine au fost tocmai cei de la ProCredit Bank” spune mulţumit Lukacs Barna, un bun gospodar din comuna Sălăcea, judeţul Bihor, care a ales ProCredit Bank pentru finanţarea activităţii agricole.
Localitatea Sălăcea este situată la zece kilometri de Municipiul Marghita şi la 70 de kilometri de Oradea. Aici îşi desfăşoară activitatea Lukacs Barna, un întreprinzător care şi-a propus să înceapă afacerea proprie şi a reuşit. În prezent, acesta lucrează 370 de hectare de pământ, cultivate cu grâu, porumb, floarea soarelui şi cu rapiţă.
Fiind fermier de mai bine de 18 ani, Lukacs Barna a decis, în anul 1992, să îşi profesionalizeze activitatea, astfel că a înfiinţat firma SC Lukly Plus SRL “Este dificil să creşti o afacere din mai nimic. Este nevoie de bani, iar eu nu îi aveam la vremea aceea”, spune interlocutorul nostru. Aşa că a contractat primul credit şi a cumpărat un tractor L445, cu care a început să lucreze pământul.
Specializaţi pe finanţarea agricolă
În anul 2008, Lukacs Barna a hotărât să aducă un plus afacerii sale şi a investit într-un nou tractor.
„Aveam nevoie de bani pentru modernizarea utilajelor agricole la un moment dat, iar cei care au hotărât să mă sprijine au fost tocmai cei de la ProCredit Bank. Nu ştiam la ce să mă aştept; prima dată am văzut un afiş al băncii la Primăria Comunei Sălăcea în anul 2008 şi m-am gândit să încerc, mai ales că am aflat că sunt specializaţi pe finanţarea activităţii în agricultură”, îşi aminteşte Lukacs Barna.
Acesta recunoaşte importanţa crucială a finanţării în activitatea pe care o desfăşoară, spunând că „degeaba ştiu eu tehnologia, dacă nu am utilaje moderne să fac performanţă”. Ba mai mult, concurenţa puternică venită din partea unor companii cu capital străin şi care îşi permit să cumpere atât utilaje moderne, cât şi pământ agricol cu suprafeţe mari, reprezintă provocări cărora SC Lukly Plus SRL trebuie să le facă faţă cu succes.
ProCredit Bank, un partener de nădejde
Criza începută la sfârşitul anului 2008 a reprezentat un punct critic în activitatea firmei. „Nu prea ştiam noi ce e aia criză, dar aşa ziceau la televizor. Însă am început să o simţim din plin atunci când nu mai încasam banii la timp şi aveam tot mai puţine lichidităţi disponibile pentru furnizori”, spune Lukacs Barna.
În momente ca acestea, este foarte important ca un antreprenor să aibă parteneri de nădejde, capabili şi dispuşi să se adapteze condiţiilor reale de piaţă şi să poată fi flexibili şi deschişi pentru discuţii şi soluţii variate. „Trebuie să ai o relaţie corectă cu o bancă, pentru că ai nevoie să te dezvolţi în permanenţă”, spune Lukacs Barna.
În ciuda tuturor greutăţilor, fermierul nostru a avut încredere în afacerea sa. La fel a făcut şi ProCredit Bank. Astfel, de-a lungul timpului, banca a jucat un rol foarte mare în dezvoltarea afacerii, acordând încă trei credite pentru capital de lucru. „Dacă nu primeam creditele, puteam ajunge la faliment, iar la ProCredit Bank am putut discuta problemele mele deschis, omeneşte, civilizat”, a ţinut să precizeze Lukacs Barna.
Cu toate acestea, Lukacs Barna îşi vede afacerea ca fiind încă la început: „Mai am de investit în utilaje, pentru a putea lucra mai mult pământ, pentru a putea aplica o tehnologie de cultură cât mai bună şi pentru a avea şi producţie pe măsură. Îmi conduc afacerea cu cap şi responsabilitate, aşa că sunt sigur că nu o să am probleme în a fi susţinut de banca mea, ProCredit Bank”, ne-a mărturisit cu încredere Lukacs Barna.