Adama
Vinasa Rompak

Procesatorii fac legea pe piaţa laptelui

Publicat: 29 septembrie 2010 - 15:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Producătorii români de lapte sunt nevoiţi să accepte preţul oferit de procesatori din cauza fragmentării sectorului de producţie a laptelui, care duce la o scădere a puterii de negociere a fermierilor, reiese dintr-un studiu realizat de Consiliul Concurenţei (CC).

Potrivit acestuia, fermierii de pe piaţa laptelui încheie contracte de livrare în mod individual şi nu deţin acţiuni în cadrul firmelor procesatoare, motiv pentru care au o putere mai mică de negociere.

În schimb, procesatorii deţin în proprietate ferme de vaci de lapte sau centre de colectare prin care preiau laptele de la micii fermieri. Astfel, fermierul, oricât de mare ar fi exploataţia sa, nu poate contrabalansa puterea superioară de piaţă şi de negociere a procesatorului, în special din cauza produsului care este perisabil.

Laptele nu poate fi stocat în condiţii de răcire supravegheată mai mult de 48 de ore, iar fermierii nu vor să-şi strice relaţia cu procesatorii de teama de a nu rămâne cu marfa neridicată, se precizează în studiul CC.

Pe de altă parte, sectorul procesatorilor este mult mai concentrat, în condiţiile în care primii zece operatori economici (dintr-un total de 481) reprezentau, în 2008, 56% din cifra de afaceri a sectorului. „Dintre cei zece operatori, numai unul avea capital românesc, restul fiind cu capital străin (multinaţionale).

Dacă în ţările de origine aceşti procesatori sunt legaţi de mari cooperative, iar furnizorii lor de materie primă sunt în acelaşi timp şi acţionarii lor, în România sunt societăţi comerciale cu capital privat şi cu acţionar unic sau majoritar”, se mai arată în raportul respectiv. Astfel, din cauza lipsei mijloacelor financiare necesare dezvoltării, relaţia fermierului cu procesatorul ajunge în unele cazuri să se transforme într-una de tipul creditor - creditat.

Potrivit preşedintelui Consiliului Concurenţei, Bodgan Chiriţoiu, studiul a fost trimis la începutul acestei luni la Ministerul Agriculturii, dar şi lui Dacian Cioloş, comisar pentru domeniul agriculturii în cadrul Comisiei Europene, care este aşteptat să sosească în România la mijlocul lunii octombrie.

Studiul a fost demarat ca urmare a nemulţumirii producătorilor de lapte cu privire la preţurile de achiziţie practicate de procesatori. De asemenea, s-a avut în vedere şi urmărirea modului de aplicare a regulilor de concurenţă comunitare.

Vizualizat: 1174 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

În urmă cu aproape un an, echipa AgroConcept ducea România în Cartea Recordurilor: 403,64 tone de grâu recoltate în numai 8 ore, cu o combină New Holland CR8.90 Revelation. Află povestea fermierului care a găzduit evenimentul!

„În câmp, echipa AgroConcept a fost ca la cursele de mașini, făceau schimbul de piloți în mers, iar acasă aveam o altă echipă, de martori de această dată, la cântar. Înainte mă uitam la știri și vedeam Guinness World Records, iar acum am avut ocazia să trăiesc la mine în fermă un asemenea eveniment”, ne-a povestit Gheorghe Preda.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La aprozar...

La aprozar...
Un om la aprozar: Detalii