Preţuri record la produsele alimentareIndicele FAO al preţurilor la produsele alimentare a ajuns la un nou record
Indicele FAO al preţului la alimente (FAO Food Price Index - FFPI) a crescut pentru a şaptea lună consecutiv, ajungând la o medie de 231 puncte, în ianuarie 2011, cu 3,4% mai mare decât în decembrie 2010, atât în termeni reali cât şi nominal.
Preţurile tuturor grupelor de mărfuri monitorizate au înregistrat creşteri puternice în luna ianuarie 2011, faţă de luna decembrie 2010, cu excepţia indicelui pentru carne, care a rămas neschimbat. Modificările efectuate în componenţa indicelui preţului la carne au condus la ajustări ale valorilor istorice ale FFPI.
Una dintre implicaţiile acestei revizuiri este faptul că valoarea din decembrie a FFPI, care anterior a fost cel mai mare din istorie (din 1990, când FFPI a fost introdus), este acum cea mai mare din iulie 2008.
Indicele FAO al preţurilor la cereale a fost în ianuarie 2011, în medie, de 245 puncte, cu 3% mai mare faţă de luna decembrie, şi cea mai mare din iulie 2008, dar cu 11% mai puţin decât maximul înregistrat în aprilie 2008.
Creşterea din luna ianuarie a reflectat mai ales majorarea continuă a preţurilor internaţionale la grâu şi porumb, pe fondul restrângerii ofertei, în timp ce preţul la orez a scăzut uşor, deoarece această perioadă coincide cu momentul recoltării la aceste culturi, în principalele ţări exportatoare.
Indicele FAO pentru uleiuri a crescut cu 5,6%, ajungând la 278 de puncte, foarte aproape de nivelul record din 2008, reflectând situaţia din piaţă, precum şi echilibrul strâns la nivelul cerere/ofertă la oleaginoase.
Indicele FAO al preţului pentru lactate a avut o medie de 221 puncte, în ianuarie, cu 6,2% mai mare decât în decembrie, dar cu 17% mai puţin decât cel înregistrat în noiembrie 2007. Cererea mare de produse lactate la nivel global şi declinul sezonier (normal) al producţiei în emisfera sudică, au continuat să susţină creşterea preţurilor la produse lactate.
Indicele FAO al preţului la zahăr, a fost, în ianuarie, în medie de 420 puncte, cu 5,4% mai mare faţă de luna decembrie 2010. Preţurile internaţionale ale zahărului rămân în continuare ridicate. Preţul la zahăr a urcat la un nivel maxim pentru ultimii 30 de ani, ca urmare a cererii puternice de îndulcitori şi a stocurilor reduse de zahăr din întreaga lume.
Numai indicele FAO al preţurilor pentru carne a rămas constant în luna ianuarie, la aproximativ 166 de puncte, ca urmare a scăderii preţurilor în Europa, cauzată de o scădere a încrederii consumatorilor în urma contaminării cu dioxină a hranei pentru animale în Germania. Aceasta a fost însă compensată de o uşoară creştere a preţurilor la export a cărnii din Brazilia şi Statele Unite.
Creşterea preţurilor la alimente a fost agravată de creşterea preţului altor materii prime, cum ar fi uleiul. În anii precedenţi, explozia preţurilor la alimente a fost de scurtă durată şi preţurile au scăzut în sezonul următor. Însă prezenta creştere a preţurilor este de mai lungă durată şi situaţia nu pare a-şi reveni prea curând.
Indicele FAO al preţului la alimente reprezintă sintetic modificările preţului internaţional pentru cinci grupe de alimente (în total 55 de alimente de bază), comparat cu o medie a preţului internaţional a fiecărui grup în parte, indice care, la nivelul anilor 2002-2004, a fost 100.
INDICELE FAO AL PREŢULUI LA ALIMENTE
ŞTIRI
Rusia importă şrot de soia
United Grains Co. (UGC), societatea rusă care se ocupă cu exportul de cereale importă acum, în secret, şrot de soia din Argentina, au declarat surse din industrie. Vânzătorul este Marubeni Corp, cel mai mare comerciant de cereale din Japonia. Primul transport, de 25 mii tone şrot de soia urmează să ajungă în Rusia la sfârşitul lunii februarie.
Înfiinţată în 2009, UGC a fost iniţial destinată să fie exportatorul principal de cereale al Rusiei, aceasta deţinând controlul instalaţiilor de depozitare, terminale de export şi de transport feroviar. Interdicţia Kremlinului asupra exporturilor de cereale din acest an, a afectat activitatea companiei.
Exporturile de cereale au devenit un subiect politic pentru Rusia, în acest an, după cea mai gravă secetă din ultimii o sută de ani şi care a redus recolta ţării cu aproape 40%.
Consumul intern de şrot de soia al Rusiei se estimează că va creşte, în acest sezon, până la 1,75 milioane de tone, de la 1,55 milioane de tone în sezonul anterior. Din producţia internă de soia se vor produce cca. 1,4 milioane de tone de şrot în acest sezon, iar din import vor veni 450.000 tone.
China importă porumb
China ar putea importa până la 9 milioane tone de porumb în 2011, conform Consiliului Cerealelor din Statele Unite (USGC), aceasta deoarece stocurile Chinei sunt cu 10 până la 15 milioane de tone mai mici în acest an faţă de anul trecut. Administraţia chineză păstrează, în mod normal, stocurile la un nivel de 30%, dar acestea sunt în prezent puţin peste 5%.
Departamentul american al agriculturii (USDA) a estimat producţia de porumb a Chinei la 168 milioane de tone în 2010/11.