Adama
Vinasa Rompak

Preţuri record la produsele alimentare

Publicat: 17 martie 2011 - 14:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Preţuri record la produsele alimentareIndicele FAO al preţurilor la produsele alimentare a ajuns la un nou record

Indicele FAO al preţului la alimente (FAO Food Price Index - FFPI) a crescut pentru a şaptea lună consecutiv, ajungând la o medie de 231 puncte, în ianuarie 2011, cu 3,4% mai mare decât în decembrie 2010, atât în termeni reali cât şi nominal.

Preţurile tuturor grupelor de mărfuri monitorizate au înregistrat creşteri puternice în luna ianuarie 2011, faţă de luna decembrie 2010, cu excepţia indicelui pentru carne, care a rămas neschimbat. Modificările efectuate în componenţa indicelui preţului la carne au condus la ajustări ale valorilor istorice ale FFPI.

Una dintre implicaţiile acestei revizuiri este faptul că valoarea din decembrie a FFPI, care anterior a fost cel mai mare din istorie (din 1990, când FFPI a fost introdus), este acum cea mai mare din iulie 2008.

Indicele FAO al preţurilor la cereale a fost în ianuarie 2011, în medie, de 245 puncte, cu 3% mai mare faţă de luna decembrie, şi cea mai mare din iulie 2008, dar cu 11% mai puţin decât maximul înregistrat în aprilie 2008.

Creşterea din luna ianuarie a reflectat mai ales majorarea continuă a preţurilor internaţionale la grâu şi porumb, pe fondul restrângerii ofertei, în timp ce preţul la orez a scăzut uşor, deoarece această perioadă coincide cu momentul recoltării la aceste culturi, în principalele ţări exportatoare.

Indicele FAO pentru uleiuri a crescut cu 5,6%, ajungând la 278 de puncte, foarte aproape de nivelul record din 2008, reflectând situaţia din piaţă, precum şi echilibrul strâns la nivelul cerere/ofertă la oleaginoase.

Indicele FAO al preţului pentru lactate a avut o medie de 221 puncte, în ianuarie, cu 6,2% mai mare decât în decembrie, dar cu 17% mai puţin decât cel înregistrat în noiembrie 2007. Cererea mare de produse lactate la nivel global şi declinul sezonier (normal) al producţiei în emisfera sudică, au continuat să susţină creşterea preţurilor la produse lactate.

Indicele FAO al preţului la zahăr, a fost, în ianuarie, în medie de 420 puncte, cu 5,4% mai mare faţă de luna decembrie 2010. Preţurile internaţionale ale zahărului rămân în continuare ridicate. Preţul la zahăr a urcat la un nivel maxim pentru ultimii 30 de ani, ca urmare a cererii puternice de îndulcitori şi a stocurilor reduse de zahăr din întreaga lume.

Numai indicele FAO al preţurilor pentru carne a rămas constant în luna ianuarie, la aproximativ 166 de puncte, ca urmare a scăderii preţurilor în Europa, cauzată de o scădere a încrederii consumatorilor în urma contaminării cu dioxină a hranei pentru animale în Germania. Aceasta a fost însă compensată de o uşoară creştere a preţurilor la export a cărnii din Brazilia şi Statele Unite.

Creşterea preţurilor la alimente a fost agravată de creşterea preţului altor materii prime, cum ar fi uleiul. În anii precedenţi, explozia preţurilor la alimente a fost de scurtă durată şi preţurile au scăzut în sezonul următor. Însă prezenta creştere a preţurilor este de mai lungă durată şi situaţia nu pare a-şi reveni prea curând.

Indicele FAO al preţului la alimente reprezintă sintetic modificările preţului internaţional pentru cinci grupe de alimente (în total 55 de alimente de bază), comparat cu o medie a preţului internaţional a fiecărui grup în parte, indice care, la nivelul anilor 2002-2004, a fost 100.

INDICELE FAO AL PREŢULUI LA ALIMENTE

/apps/agroinfo/resources/images/fb0c1506fcc4a11efa26bb728d1a3bdb_tabel-pret-alimente.jpg

 

ŞTIRI

Rusia importă şrot de soia

United Grains Co. (UGC), societatea rusă care se ocupă cu exportul de cereale importă acum, în secret, şrot de soia din Argentina, au declarat surse din industrie. Vânzătorul este Marubeni Corp, cel mai mare comerciant de cereale din Japonia. Primul transport, de 25 mii tone şrot de soia urmează să ajungă în Rusia la sfârşitul lunii februarie.

Înfiinţată în 2009, UGC a fost iniţial destinată să fie exportatorul principal de cereale al Rusiei, aceasta deţinând controlul instalaţiilor de depozitare, terminale de export şi de transport feroviar. Interdicţia Kremlinului asupra exporturilor de cereale din acest an, a afectat activitatea companiei.

Exporturile de cereale au devenit un subiect politic pentru Rusia, în acest an, după cea mai gravă secetă din ultimii o sută de ani şi care a redus recolta ţării cu aproape 40%.

Consumul intern de şrot de soia al Rusiei se estimează că va creşte, în acest sezon, până la 1,75 milioane de tone, de la 1,55 milioane de tone în sezonul anterior. Din producţia internă de soia se vor produce cca. 1,4 milioane de tone de şrot în acest sezon, iar din import vor veni 450.000 tone.

China importă porumb

China ar putea importa până la 9 milioane tone de porumb în 2011, conform Consiliului Cerealelor din Statele Unite (USGC), aceasta deoarece stocurile Chinei sunt cu 10 până la 15 milioane de tone mai mici în acest an faţă de anul trecut. Administraţia chineză păstrează, în mod normal, stocurile la un nivel de 30%, dar acestea sunt în prezent puţin peste 5%.

Departamentul american al agriculturii (USDA) a estimat producţia de porumb a Chinei la 168 milioane de tone în 2010/11.

Vizualizat: 1271 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

În urmă cu aproape un an, echipa AgroConcept ducea România în Cartea Recordurilor: 403,64 tone de grâu recoltate în numai 8 ore, cu o combină New Holland CR8.90 Revelation. Află povestea fermierului care a găzduit evenimentul!

„În câmp, echipa AgroConcept a fost ca la cursele de mașini, făceau schimbul de piloți în mers, iar acasă aveam o altă echipă, de martori de această dată, la cântar. Înainte mă uitam la știri și vedeam Guinness World Records, iar acum am avut ocazia să trăiesc la mine în fermă un asemenea eveniment”, ne-a povestit Gheorghe Preda.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La aprozar...

La aprozar...
Un om la aprozar: Detalii