Adama
Vinasa Rompak

Popa (APDRP): Cea mai mare problemă în momentul de faţă este cofinanţarea proiectelor pe fonduri europene

Publicat: 15 decembrie 2013 - 17:00
1 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

Foarte mulţi români au renunţat la proiectele prin care puteau obţine bani europeni, din cauză că băncile nu au dorit să-i crediteze, susţine directorul general adjunct al Agenţiei de Plăţi şi Dezvoltare Rurală (APDRP), Nicolae Popa.

„Vrem să vedem ce se întâmplă cu cofinanţarea. Cea mai mare problemă în momentul de faţă este cofinanţarea proiectelor pe fonduri europene, unde, din statisticile noastre, din realităţile noastre din programul pe anul trecut, a rezultat că foarte mulţi au renunţat nu de bunăvoie, ci de nevoie, la implementarea proiectelor, pentru că nu au avut bani de cofinanţare. Băncile nu au vrut să-i asculte, nu au vrut să-i sprijine, nu au vrut să negocieze cu ei şi au rămas fără sumele acestea, care să dovedească că pot să realizeze proiectul”, a declarat vineri, într-o conferinţă de presă, Nicolae Popa.

Potrivit acestuia, ministerul cere băncilor să scadă dobânzile pentru creditele necesare cofinanţării proiectele europene. „De aceea, noi am avut discuţii cu foarte multe bănci, cred că am avut vreo 12 întâlniri, unde le-am sugerat să vină alături de noi şi să înţeleagă că şi noi îi ajutăm pe ei şi ei să ne ajute pe noi, prin oferirea a unui pachet de creditare mult mai accesibil, cu dobânzi mai mici faţă de cele existente în momentul de faţă”, a adăugat Nicolae Popa.

MADR dirijează fonduri doar căte bancile care sprijină fermierii
Directorul general adjunct al APDRP spune că MADR va dirija cele 21 de miliarde de euro doar la băncile care-i vor sprijini pe cei care au nevoie de cofinanţare pentru proiecte cu fonduri europene. „Şi cum vrem să-i lămurim? Noi avem la dispoziţie de la UE 21 de miliarde de euro: 8, 5 miliarde de la agenţia noastră, 12,5 miliarde de la APIA. Cele 21 de miliarde de euro vor trebui să parcurgă traseul prin bănci, gestionate de bănci. Şi atunci, băncile cu gestionarea banilor, (...) vor percepe comisioane, sume importante de bani, care vor constitui profituri pentru ele. Şi atunci, cei care vor veni, noi vom încerca să dirijăm aceste sume la acele bănci care sunt alături de noi şi care ne ajută şi ne sprijină în asigurarea cofinanţării”, a explicat Nicolae Popa.

Se negociază dobânzi mai mici pentru fermele de familie
Potrivit acestuia, în prezent, Ministerul Agriculturii negociază cu băncile şi asigurarea unei dobânzi mici pentru fermele familiale. „Ministerul vine acum şi asigură credite pentru cofinanţare la aceşti beneficiari pentru întreprinderi mici şi mijlocii, credite cu rambursabile în zece ani de zile, cu dobândă mult mai mică faţă de cea stabilită de către bănci, aici o să facem o negociere cu băncile pentru asigurarea unei dobânzi cât mai mici, cu perioadă de graţie pentru plata creditului direct de şase luni de zile, iar pentru dobândă, graţie doi ani de zile. Pentru fermele mici din zona montană, ca şi măsură de încurajare, este faptul că pentru cei care fac investiţii în zona montană, vor primi un bonus de 20 % la suma nerambursabilă. De pildă, cei care sunt cu fermele mici şi vor să acceseze şi un fond pe 1.2.1. (Modernizarea exploataţiilor agricole n.r) (...) sau să-şi facă un abator sau o fabrică de lapte pe măsura 1.2.3. (Creşterea valorii adăugate a produselor agricole şi forestiere n.r) primesc nu 50 % sumă rambursabilă, ci 70 %”, a anunţat Nicolae Popa.

Şase proiecte tip pentru fermele familiale
Acesta a adăugat că, deja, „Ministerul a venit printr-o Ordonanţă 43 (OUG 43/2013 privind unele măsuri pentru dezvoltarea şi susţinerea fermelor de familie şi facilitarea accesului la finanţare al fermierilor n.r) şi asigură creditarea beneficiarilor de pe măsura 1.2.1., e vorba de fermele familiale. (...) Fermele familiale sunt acele ferme mici, mai ales din zona montană, unde am stabilit şase proiecte tip. Fermă familială înseamnă până la 20 de vaci, până la 57 hectare de teren arabil, până la o sută de porci, până la două hectare de teren legume în câmp deschis, până la o mie de metri pătraţi seră închisă, etc.”
Nicolae Popa a discutat vineri, la Sibiu, cu primarii din mai multe localităţi, despre accesarea fondurilor europene. Sursa: Agerpres

Vizualizat: 1719 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Plăți AFIR ACUM în conturile fermierilor: 1,2 miliarde euro!

Plăți AFIR ACUM în conturile fermierilor: 1,2 miliarde euro!

11 decembrie 2024 - 15:21

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a plătit 1,2 miliarde de euro (1.170.410.582,92 euro) în perioada ianuarie – decembrie 2024 pentru proiectele de investiții și pentru măsurile de mediu și climă finanțate din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR). Din întreaga sumă plătită de AFIR, 1,02 miliarde de euro reprezintă finanțarea Comisiei Europene acordate prin FEADR, iar 152 milioane de euro provin de la Bugetul Național.

Vești de la Bruxelles!

Vești de la Bruxelles!

09 decembrie 2024 - 18:28

Secretarul de stat Violeta Mușat a participat astăzi, 9 decembrie 2024, la Consiliul AgriFish de la Bruxelles.

Bruxelles: Consiliul Agricultură și Pescuit, 9-10 decembrie 2024

Bruxelles: Consiliul Agricultură și Pescuit, 9-10 decembrie 2024

08 decembrie 2024 - 08:16

O politică agricolă comună post-2027 orientată spre fermieri. Consiliul va informa noul comisar pentru agricultură și sectorul alimentar cu privire la rezultatul discuțiilor care au avut loc în octombrie cu privire la o politică agricolă comună post-2027 orientată spre fermieri și la concluziile aferente ale președinției.

Conturile fermierilor alimentate cu peste 154 de milioane de euro!

Conturile fermierilor alimentate cu peste 154 de milioane de euro!

06 decembrie 2024 - 19:06

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a virat fonduri nerambursabile în valoare de 154,4 milioane de euro (154.484.414 €) în conturile a 310.262 de fermieri, beneficiari unici ai intervențiilor de mediu și climă din Planul Strategic 2023 – 2027. Din această sumă, 131,2 milioane de euro reprezintă contribuția Comisiei Europene prin Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR), iar 23,2 milioane de euro sunt asigurate de la Bugetul de Stat.

APROBATE ASTĂZI de Guvern: Fonduri suplimentare pentru fermieri!

APROBATE ASTĂZI de Guvern: Fonduri suplimentare pentru fermieri!

04 decembrie 2024 - 15:56

În ședința Guvernului din 4 decembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea privind alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului prevăzut în bugetul de stat pe anul 2024, pentru suplimentarea bugetului Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

România a exportat în primele opt luni din 2024 cereale de 2,4 miliarde de euro

România a exportat în primele opt luni din 2024 cereale de 2,4 miliarde de euro

02 decembrie 2024 - 13:52

România a exportat, în primele opt luni din 2024, cereale şi preparate pe bază de cereale în sumă de 2,398 miliarde euro, cu 18% mai puţin comparativ cu perioada similară a anului anterior, conform datelor centralizate de Institutul Naţional de Statistică (INS), conform Agerpres.

Comunicat ACUM! Noi plăți pe cap animal și hectar făcute de APIA!

Comunicat ACUM! Noi plăți pe cap animal și hectar făcute de APIA!

28 noiembrie 2024 - 16:26

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că în cadrul Campaniei de plată în avans aferentă anului de cerere 2024, a autorizat la plată suma totală de 1.283.042.988 euro (6.383.586.787 lei).

Bugetul total UE pentru 2025 este de 199,4 miliarde de euro, mai mare cu 6% față de 2024!

Bugetul total UE pentru 2025 este de 199,4 miliarde de euro, mai mare cu 6% față de 2024!

28 noiembrie 2024 - 10:02

Parlamentul European, reunit în sesiune plenară la Strasbourg, a adoptat miercuri bugetul Uniunii Europene din 2025, care prevede un sprijin consistent pentru soluţionarea problemelor din domenii precum sănătate, ajutor umanitar, gestionarea frontierelor şi climă. Bugetul total pentru 2025 este de 199,4 miliarde de euro, cu 6% mai mare decât cel pentru 2024 (o creştere cu 10 miliarde de euro).

AFIR: 581 de proiecte vor fi finanțate cu 110,4 milioane euro!

AFIR: 581 de proiecte vor fi finanțate cu 110,4 milioane euro!

28 noiembrie 2024 - 09:52

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) anunță că vor fi finanțate 581 de proiecte selectate cu suma totală de 110,4 milioane de euro.

Document: Creșterea subvențiilor APIA, modificare lege arendă, dezvoltare sistem de irigații!

Document: Creșterea subvențiilor APIA, modificare lege arendă, dezvoltare sistem de irigații!

27 noiembrie 2024 - 06:19

Creşterea subvenţiilor, dezvoltarea sistemului de irigaţii, accesul la finanţare şi modificarea legii arendei, reprezintă principalele solicitări ale fermierilor din ţara noastră, potrivit documentului Carta Albă a Agriculturii 2024 lansat ieri de Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România. Lucrarea prezintă evaluarea stării actuale a agriculturii şi identificarea principalelor provocări şi oportunităţi pentru următorii ani. 

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   
1.
Budeanu Petru
|
12. 16, 2013. Monday 16:49

STATUL ROMAN A VANDUT STRAINILOR PE NIMIC BANCILE DE STAT.ACUMA SE ROAGA DE STRAINI CA SA LE DEA BANI CU GHIOTURA SI SA FACA PROFITURI URIASE FOARTE USOR.HALAL CONDUCERE DE STAT! NATIONALIZATI BANCILE DESTEPTILOR SI NU VA MAI RUGATI DE STRAINI CA SA-I IMBOGATITI ! STAT ROMAN ,MAI DRAGA , CAT DRACU OARE O SA TE MAI TOT UMILESTI IN FATA STRAINILOR LA TINE ACASA ? IA-TI SOARTA IN PROPRIILE MAINI SI NU ITI MAI INCREDINTA AVERILE STRAINILOR CARE VIN DOAR LA FURAT !

Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   

Video

MASSEY FERGUSON eXperience Tour 2023 România

MASSEY FERGUSON eXperience Tour 2023 România

În premieră pentru România, în 2023, caravana Massey Ferguson eXperience Tour, organizată de Sigma CVM România, a ajuns în trei locații diferite, unde fermierii au putut vedea și testa tractoarele și combinele #MasseyFerguson

BONUS: Până la finalul lunii iunie 2023, aveți oferte de finanțare cu avans zero și dobânzi începând de la 1,99% până la 4,5%.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La spovedanie...

La spovedanie...
Un credincios merge la preot să se spovedească: Detalii