România ar putea pierde între 1,5 şi două miliarde de euro din fondurile europene pe agricultură şi dezvoltare rurală, dacă se va aproba propunerea recentă de reducere liniară a bugetului european cu 9 procente.
“Noi aşteptăm circa 21 de miliarde de euro pe propunerea Comisiei Europene (CE), adică peste 8 miliarde euro pe dezvoltare rurală şi restul pe plăţi directe. În varianta cea mai neagră am putea ajunge la un buget de numai 18-19 miliarde de euro, dacă s-ar aplica liniar propunerea de reducere cu 9% a bugetului european”, a declarat secretarul de stat în Ministerul Agriculturii, Achim Irimescu.
Potrivit acestuia, riscul cel mai mare pentru România, conform noii propuneri, vizează reducerea plăţilor directe pe suprafaţă, deşi fermierii români primesc printre cele mai mici sume dintre statele Uniunii Europene.
“Riscul cel mai mare pentru România este să nu ni se mai acorde alte sume pe plăţi directe şi să rămânem cu suma rezultată în urma tratatului de aderare, respectiv cu 183 de euro pe hectar, în anul 2016. Mai există şi o altă variantă mai proastă, prin care se poate aplica din 2017 o reducere pe plăţi directe, la nivelul pe care îl vom atinge abia în 2016. Noi am plecat oricum cu un nivel de 25% din plăţile acordate vechilor state membre UE şi pe care urma să le avem 100% abia în 2016, printr-o creştere graduală de 10% pe an. Sper însă să nu existe şi un astfel de risc de reducere”, a explicat Irimescu.
În cazul unei diminuări a bugetului Politicii Agricole Comune (PAC), România ar prefera o reducere pe Pilonul II, respectiv pe fondurile de dezvoltare rurală, dacă ar putea menţine sau chiar majora fondurile pe plăţi directe (Pilonul I).
În Consiliul European din 22-23 noiembrie s-a propus reducerea cu 100 de miliarde de euro a bugetului european de 1.033 miliarde de euro, iar pe bugetul PAC, de la o propunere iniţială din partea CE de 389 de miliarde de euro s-a ajuns la 377 de miliarde de euro. sursa: Agerpres