Comisia Europeană (CE) a făcut publică o propunere privind “Disciplina financiară” în aplicarea pilonului I al Politicii Agricole Comune (PAC) prin care este prevăzută reducerea plăţilor directe, pe anumite direcţii, cu aproape 5%.
Deşi nu a mai fost folosit până acum, instrumentul prevede ca executivul comunitar să avanseze o propunere privind reducerea plăţilor directe PAC pentru a se asigura că plafonul prevăzut în bugetul multianual al UE pentru pilonul I al PAC pentru 2014 este respectat.
Astfel, propunerea CE prevede un prag de scutire pentru sumele de până în 5.000 de euro pe care le primesc fermierii în cadrul mecanismului plăţilor directe, dar o reducere de 4,98% pentru toate plăţile directe, respectiv o reducere totală de 1,471 miliarde de euro.
În acordul din 2003 se precizează intenţia executivului comunitar să propună un prag de scutire de 5.000 de euro, pentru a lua în considerare distribuţia inegală a plăţilor directe între beneficiarii mici şi mari. Astfel, peste 80% din beneficiari ar urma să nu fie afectaţi de măsură.
Măsura nu va putea afecta România, Bulgaria şi Croaţia, întrucât sistemul plăţilor directe din PAC trece încă printr-un proces de phasing-in, care durează până în 2017 pentru România şi Bulgaria.
CE a fost nevoită să ia această decizie după acordul şefilor de stat şi de guvern privind stabilirea unui plafon bugetar pentru 2014 care este cu 800 de milioane de euro mai mic decât cel propus de CE şi de a crea o rezervă pentru crizele de piaţă dotată cu suma de 424,5 milioane de euro, care însă este prevăzută în capitolul doi al Cadrului Financiar Multianual (CFM) şi nu în afara bugetului, cum a propus iniţial Comisia. sursa: Agerpres