Reclama header big full
Agroinfo
Agroinfo Agroinfo Agroinfo
KWS+
Reclama header after big part 2
Reclama header after big part 3

PNDR 2020: Se modifică o parte din condiţii pentru investiţii în ferme şi tineri fermieri

Publicat: 07 iulie 2015 - 21:59
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Ministerul Agriculturii va permite utilizarea datelor din Registrul agricol pe 2014 şi pentru proiectele PNDR 2020, iar arenda pe 10 ani va fi obligatorie doar pentru suprafeţele pe care se realizează construcţii. De asemenea, tinerii fermieri se pot instala în maxim 2 ani de la înregistrarea la Registrul Comerţului, nu la APIA. Aceste modificări vor fi cuprinse în versiunile consolidate ale Ghidurilor solicitantului, pe care AFIR le va publica în 8 iulie 2015, odată cu lansarea noilor măsuri din PNDR 2014-2020.

Fermierii din vestul ţării i s-au plâns ministrului Agriculturii că nu pot depune proiecte pe măsurile deja deschise din PNDR 2020 din cauză că primăriile nu le pot da adeverinţe din Registrul Agricol 2015, aşa cum prevede Ghidul solicitantului, pentru că Registrele pe 2015 nu sunt completate încă. Fermierii s-au mai plâns şi de condiţia ca actele de arendă să fie încheiate pe 10 ani.

„Colegii de la Autoritatea de Management pentru PNDR mi-au spus că a fost eliminată această condiţie. Trebuie să se menţină pe 10 ani doar suprafaţa pe care se face construcţia”, a răspuns ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, la discuţiile cu fermierii din vestul ţării, în cadrul Caravanei PNDR 2020.

CARAVANA-PNDR-2020-TM_b

„Odată cu lansarea noilor măsuri din PNDR, pe 8 iulie, o să fie publicat şi pe Măsura 4.1 de investiţii în ferme un Ghid consolidat, unde o parte din aceste condiţii şi probleme vor fi corectate. (...) Pe problema cu Registrul agricol vom face aceeaşi corectură cum a fost făcută şi pe zona de subvenţii de la APIA, unde s-au acceptat datele înregistrate în registrul agricol pe 2014 sau o să luăm direct înregistrarea de la APIA. (...) Şi pe partea de arendă o să apară în Ghidul consolidat această corectură cu perioada de arendă de 10 ani”, a completat secretarul de stat George Turtoi.

Acesta a subliniat însă că dimensiunea fermei trebuie menţinută de beneficiarii PNDR 2020, chiar dacă intervin modificări în structura exploataţiei.

„Procentul de finanţare variază în funcţie de dimensiunea fermei. Dacă aveţi o fermă foarte mare, peste 500.000 euro dimensiune, atunci primiţi o finanţare mai mică, doar de 30%. Dacă aveţi o fermă medie sau mică, atunci primiţi 50% finanţare, dar poate ajunge până la 90%. această dimensiune trebuie menţinută. chiar dacă reziliaţi un contract de arendă şi pierdeţi o anumită suprafaţă, trebuie să menţineţi dimensiunea fermei, ori printr-o altă cultură care e mai valoroasă, ori prin alt teren pe care îl luaţi în arendă”, a explicat Turtoi.

Tinerii fermieri se pot instala în maxim doi ani de la înregistrarea la Registrul Comerţului, chiar dacă sunt înregistraţi mai demult la APIA

De asemenea, MADR a convins Comisia Europeană să redefinească noţiunea de instalare a tinerilor fermieri, astfel încât vor putea primi bani prin PNDR 2014-2020 şi tinerii care au depus proiecte pe vechiul PNDR şi nu au primit finanţare.

„Trebuie să aveţi maxim doi ani de zile, adică 24 de luni de la momentul înregistrării la Registrul Comerţului. Nu e o problemă dacă sunteţi înregistrat la APIA sau dacă aţi încercat să vă instalaţi mai demult. Am negociat cu Comisia Europeană şi am obţinut o chestie pe care nici o ţară nu a obţinut-o, să fie doi ani de zile de la momentul înregistrării ca persoană juridică a tinerilor fermieri şi atunci foarte mulţi din cei care nu au prins în anii trecuţi finanţare vor putea depune acum proiecte pe noul PNDR. (...)”, i-a răspuns secretarul de stat în MADR George Turtoi unui fermier din jud. Arad care a spus că a avut un proiect eligibil, dar fără finanţare pe aceeaşi măsură destinată tinerilor fermieri din vechiul PNDR şi voia să ştie dacă poate depune acelaşi proiect pe noul PNDR.

DANIEL-CONSTANTIN-VIZITA FERMA_b

Înainte era termenul de 18 luni de la înregistrarea la APIA. Negocierea cu Comisia Europeană a fost ca instalarea să fie considerată de la momentul înregistrării la Registrul Comerţului, nu de la momentul în care fermierul a avut teren agricol, pentru că tânărul fermier, în accepţiunea Regulamentului, reprezintă dimensiunea pe care o are între cele două baremuri. În acelaşi timp, instalarea tănărului fermier nu înseamnă că abia atunci a cumpărat terenul, ci instalarea este un prces întreg pe parcursul mai multor ani. Şi, instalarea efectivă ca tănăr fermier care reuşeşte să comercializeze producţie şi este fermă, nu gospodărie, este înregistrarea la Registrul Comerţului. Atunci devine cu adevărat fermă care iese pe piaţă”, a detaliat Turtoi.

Vizualizat: 3282 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Maschio Gaspardo la Agromalim 2019

Maschio Gaspardo la Agromalim 2019

Semănătoarea pentru prăşitoare Chrono, premiată la SIMA 2019, a fost una dintre noutăţile prezentate de Maschio Gaspardo la Agromalim 2019. Alături de Chrono, au mai fost expuse alte semănători pentru păioase, discuri, tocători, combinatoare, scarificatoare şi alte utilaje pentru pregătirea solului.

Interviu cu Horia Codrianu – Director Comercial Maschio Gaspardo România

Reporter AgroInfo: Gheorghe Ghişe

Operator imagine: Claudiu Borobei

Vest Tract la Agromalim 2019 Vaderstad la Agromalim 2019 SAM la Agromalim 2019

Bancul zilei

În trafic

În trafic
Un tip care dorea să îşi vândă maşina, îşi scrie pe o hârtie numărul de telefon şi îl lipeşte pe geamul din spate al maşinii. Detalii