Valoarea proiectelor reziliate pe Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2007 - 2013 este de 1,2 miliarde euro. Din acestea, proiectele reziliate la iniţiativa beneficiarilor de fonduri europene, din cauza lipsei de cofinanţare, însumează un miliard de euro, afirmă directorul general al Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR), David Eugen Popescu.
„La ora actuală, vorbim de sute de proiecte reziliate pe PNDR 2007 - 2013, în valoare de 1,2 miliarde de euro, iar din această sumă aproape un miliard de euro reprezintă proiectele reziliate din iniţiativa fermierilor, iar restul din cauza unor nereguli, dar la iniţiativa Agenţiei. Cele mai mari probleme au fost pe măsura 112 121 (precizare AFIR -n.red.) şi 123 privind investiţiile în ferme şi în procesare care, de fapt, presupun investiţii de valoare mai mare, dar şi o cofinanţare proprie consistentă şi din punct de vedere procentual, dar şi în valoare absolută. Cred că sunt câteva sute de proiecte, în jur de 500 de milioane de euro pe măsura 123 şi peste 400 de milioane de euro pe 112 121 (precizare AFIR -n.red.) ”, a detaliat Eugen Popescu, citat de Agerpres.
Peste 90% din proiectele reziliate din iniţiativa fermierilor erau neîncepute sau în faze incipiente
Acesta a precizat că peste 90% din proiectele reziliate din iniţiativa fermierilor erau neîncepute sau în faze incipiente, iar principalele probleme au fost legate de lipsa finanţărilor proprii pentru pregătirea proiectelor, respectiv pentru consultanţă sau pentru dobândirea unor documentaţii tehnice, ţinând cont de faptul că pe aceste două măsuri valoarea medie a unui proiect este de circa un milion de euro.
„Majoritatea problemelor a fost legată de lipsa cofinanţării. Sunt proiecte în fază incipientă sau neîncepute. Au mers pe la bănci să caute finanţare şi, negăsind, au ajuns la concluzia că ar trebui să rezilieze proiectul. Doar în proporţie de 10% sunt proiecte reziliate ajunse într-o anumită fază de realizare”, a explicat Popescu, citat de Agerpres.
Şeful AFIR a fost prezent, în 11 iunie 2015, la o dezbatere organizată de Comisia pentru Agricultură din Camera Deputaţilor privind noul PNDR şi cofinanţarea măsurilor şi submăsurilor din program.
Ce soluţie a găsit Ministerul Agriculturii ca să nu pierdem banii europeni?
Ca să nu pierdem banii europeni, MADR vrea ca Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR) să poată contracta 125% din sumele alocate PNDR 2007-2013 pe măsurile de investiţii.
Potrivit unui proiect de Hotărâre de Guvern, publicat de Ministerul Agriculturii, până la această dată au fost contractate 86.410 de proiecte de investiții, cu valoare nerabursabilă de cca. 5,7 miliarde euro. mai exact, AFIR a contractat 96,8% din alocarea totală a măsurilor de investiții din cadrul PNDR 2007 - 2013. Pentru anumite măsuri însă procentul de contractare depășeşte 100% (ex. Măsura 322 – Dezvoltarea satelor) din sumele alocate. La nivel de plată, AFIR a plătit cca. 70,8% din sumele disponibile pe măsurile de investiţii din PNDR 2007-2013.