Preţul cerealelor, la nivel internaţional, a continuat să crească şi în luna septembire, iar preţul la grâu a revenit la valorile de vârf atinse la începutul lunii august. Iniţial, în ultimele luni, principalul factor care a declanşat creşterea preţului la grâu şi orz, a fost previziunea privind scăderea producţiei la aceste culturi în regiunea Mării Negre.
Mai recent, estimările privind producţia mai mică de porumb decât s-a anticipat anterior, în Statele Unite. Un alt factor perturbator sunt condiţiile meteorologice defavorabile care au afectat nu numai volumul producţiei dar şi calitatea grâului pentru panificaţie şi a orzului pentru bere.
În SUA, preţul la soia a urmat aceelaşi trend ascendent ca şi la porumb, aceasta pe fondul preocupărilor cu privire la perspectivele culturii din America de Sud şi al importurilor masive ale Chinei. De asemenea, în Asia, preţul la orez a crescut, în mare măsură din cauza impactului inundaţiilor din Pakistan.
Creşterea recentă a preţului pe plan internaţional la cereale, încă nu la acelaşi nivel ca şi în perioada 2007/2008, a determinat reluarea preocupărilor legate de impactul acesteia asupra preţurilor produselor alimentare la nivel mondial, precum şi volatilitatea sporită la bursele de cereale.
Mai puţin grâu în Ungaria
Producţia de grâu din Ungaria a scăzut în acest an din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile. Conform datelor publicate de Oficiul Central de Statistică (KSH), producţia de grâu a fost anul acesta de 3,76 milioane de tone, în scădere cu 15% faţă de anul 2009. De asemenea, din cauza vremii neobişnuit de umede, suprafaţa totală semănată cu grâu a fost cu 12% mai mică decât în anul precedent.
Recolta totală de cereale (cu excepţia porumbului) a fost anul acesta de 5,3 milioane de tone, în scădere cu 12% faţă de producţia realizată anul trecut, care a fost de 6,3 milioane de tone. Producţia de cereale (excepţie porumbul) realizată anul acesta este cu 19% mai mică decât media realizată în ultimii cinci ani. De aemenea, suprafaţa totală semănată cu cereale (excepţie porumbul) a fost cu 11% mai mică în acest an faţă de anul trecut.