Adama
Agreena-direct
AGRICOVER

NOU: Cât durează evaluarea proiectelor AFIR pentru fermieri!

Publicat: 23 august 2021 - 20:09
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Ministerul Agriculturii a modificat, în luna august, Regulamentul de organizare şi funcţionare al procesului de selecţie şi al procesului de verificare a contestaţiilor pentru proiectele aferente măsurilor din Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014-2020.

Noua variantă a OMADR 763/2015, modificat în 18.08.2021, prevede noi termene, mai lungi, pentru selectarea şi evaluarea cererilor de finanţare depuse de fermieri la AFIR pe submăsurile din PNDR.

Articolul 6
Primirea şi evaluarea proiectelor/cererilor de finanțare pentru măsurile/sub-măsurile PNDR
(1) Pentru măsurile 3 ”Sisteme de calitate pentru produsele agricole şi alimentare”, 4 “Investiții în active fizice”, 5 „ Restaurarea potenţialului de producţie agricolă afectate de dezastre naturale şi evenimente catastrofale şi introducerea unor acţiuni de prevenire adecvate”, 6 “Dezvoltarea 6 exploataţiilor şi a întreprinderilor”(cu excepția sub-măsurii 6.3), 7 “Servicii de bază şi reînnoirea satelor în zonele rurale”, depunerea se realizează on-line.
(2) Evaluarea proiectelor se realizează lunar/trimestrial, de către experţii evaluatori din cadrul AFIR, în baza procedurilor de evaluare cuprinse în manualele de proceduri aprobate prin ordin al ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale. Pentru perioada prelungită se va elabora un raport de selecție lunar/trimestrial distinct.
(3) În situaţia în care pe parcursul procesului de evaluare lunar/trimestrial, sunt formulate sesizări punctuale către MADR ce privesc o eventuală încălcare a aplicării procedurilor de evaluare-selectare, acestea vor fi direcţionate de către DGDR-AM PNDR către AFIR.
(4) Termenul de evaluare lunară/trimestrială a proiectelor este, după caz, de maximum 35/40 zile lucrătoare pentru proiectele cu obligativitatea realizării vizitei pe teren, respectiv 90 de zile lucrătoare, calculate din ziua lucrătoare următoare închiderii etapei respective.
(5) În situația în care depunerea proiectelor s-a închis în primele 5 zile ale etapei de depunere, termenul de evaluare prevăzut la alin.(4) se poate prelungi suplimentar cu câte 10 zile lucrătoare, după caz, de cel mult trei ori, la solicitarea justificată a OJFIR şi cu aprobarea Directorului General AFIR, cu informarea scrisă a DGDR - AM PNDR.
(6) Finalizarea evaluării lunare/trimestriale include orice reevaluare (inclusiv eşantionul de verificare), pe care AFIR-central o consideră necesară ca formă de supraveghere a calităţii evaluării, iar rezultatul se va regăsi în raportul de selecție lunar/trimestrial. În situația în care rata de neeligibilitate ( (proiecte neeligibile/(proiecte depuse - proiecte retrase)) x 100) depăşeşte 15%, AFIR va întocmi obligatoriu un raport de analiză ce va cuprinde o detaliere a aspectelor identificate cu privire la cauzele neeligibilității proiectelor, în baza justificării transmise de către OJFIR/CRFIR cu respectarea termenelor prevăzute la alin.(4), precum şi acțiunile propuse de aceasta pentru reducerea cazurilor de neeligibilitate, acțiuni care pot cuprinde activități suplimentare de informare, training pe proceduri şi/sau îmbunătățirea ghidului solicitantului şi a procedurilor aferente. In această situație, raportul de analiză se va înainta DGDR AM PNDR şi/sau Comisiei de soluționare a contestațiilor.

Articolul 7
Selecţia proiectelor
(1) În termen de 5 zile lucrătoare de la finalizarea evaluării, AFIR întocmeşte Raportul de Selecţie lunar/trimestrial, numai după publicarea raportului de contestații intermediar, după caz.

Articolul 8
Rapoartele de Selecţie
(1) Ulterior verificării respectării prevederilor art.61/art.7 în ierarhizarea proiectelor conform procedurii de selecție din ghidul solicitantului, Rapoartele de Selecție intermediare/lunare/trimestriale/final, întocmite conform Anexei nr.3 la prezentul Regulament, precum şi raportul de analiză prevăzut la art.6, alin. (6) sunt înaintate directorului general al DGDR AM PNDR, spre aprobare.
(2) Directorul general al DGDR AM PNDR sau în lipsă, înlocuitorul acestuia, aprobă raportul în termen de 5 zile lucrătoare de la primire, după verificarea acestuia de către serviciul metodologie şi directorul coordonator al acestuia, din cadrul DGDR AM PNDR şi comunică AFIR o copie a acestuia.

(7) Cel târziu în ziua următoare aprobării raportului de selecţie intermediar/lunar/trimestrial/final sau a raportului de selecţie intermediar/lunar/ trimestrial/final rectificat de către AM PNDR, AFIR postează raportul pe pagina de internet AFIR.
(8) În termen de 3 zile lucrătoare de la primirea raportului de selecţie intermediar/lunar/ trimestrial/final aprobat sau de la primirea raportului de selecţie intermediar lunar/ trimestrial/final rectificat aprobat, AFIR va notifica solicitanţii privind rezultatele procesului de selecţie.

Vizualizat: 5873 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

Documente necesare ca să primiţi bani europeni pentru tinerii fermieri!

Documente necesare ca să primiţi bani europeni pentru tinerii fermieri!

Submăsura 6.1 „Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri” din PNDR se deschide pe 27 august 2021. AGROINFO vă prezintă lista documentelor necesare pentru a accesa sprijinul european nerambursabil de maximum 70.000 de euro.

MADR oficial: Calendarul banilor pentru fermieri!

MADR oficial: Calendarul banilor pentru fermieri!

Ministerul Agriculturii a anunţat, pe 20 august, datele de la care vor disponibili banii europeni pentru fermieri.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Ștefan Slavu: Pentru o fermă la început de drum MF 5713 este un tractor excelent

Ștefan Slavu: Pentru o fermă la început de drum MF 5713 este un tractor excelent

Originar din orașul Tecuci, jud. Galați, tânărul Ștefan Slavu a lucrat și a locuit aproximativ 15 ani în Vestul Europei. Acolo a dezvoltat două businessuri, însă a visat mereu să facă ceva acasă. Cu banii și experiența acumulată s-a întors în România și s-a apucat de agricultură. Din 2018 până în prezent a crescut de la 38 ha la aproximativ 200 ha, iar anul trecut și-a modernizat parcul de utilaje cu ajutorul fondurilor europene. Cum a decurs achiziția și de ce a ales modelul 5713M de la Massey Ferguson.

SIGMA România

contact: Strada Biharia, Nr. 26, Etaj 4, 013981,

București, Romania

T: + 40 21 233 10 64; office@saracakis.ro; www.saracakis.ro

Povestea porumbului de Cărpiniş Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori!

Bancul zilei

Ploaie torenţială

Ploaie torenţială
Un beţiv se împiedică şi cade într-o băltoacă. Cineva vrea să-l ridice, dar el protestează: Detalii