DECIZII PENTRU SECTORUL PESCĂRESC. Problemele din sectorul acvaculturii din România au fost discutate pe 4 octombrie 2018, la Reuniunea Comitetului consultativ pentru sectorul pescăresc. La eveniment a participat şi secretarul de stat în MADR Alexandru Potor.
Evenimentul a fost găzduit de Agenţia Naţională pentru Pescuit şi Acvacultură (ANPA).
Ministerul Agriculturii informează că printre subiectele de discuţii abordate în cadrul acestei reuniuni au fost propunerea de promovare a unui nou ordin al MADR privind licenţierea unităţilor de acvacultură, măsuri privind operaţionalizarea H.G. nr. 748/2018 privind instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru reducerea accizei la motorina utilizată în acvacultură, abordarea unor aspecte ihtiopatologice, precum şi pregătirea conferinţei „100 de ani de pescărie românească”.
„Licenţierea unităţilor de acvacultură trebuie să fie făcută cu respectarea unor condiţii importante pentru comunitate şi consumatorii de peşte. Esenţial este ca operatorii care utilizează suprafeţe piscicole să pună pe piaţă o cantitate minimă de peşte în conformitate cu potenţialul de producţie al resursei acvatice pe care o primesc în administrare”, a afirmat secretarul de stat Alexandru Potor în discursul său.
În acest context, ANPA împreună cu institutele de cercetare vor realiza un studiu privind potenţialul de producţie al siturilor de acvacultură. Studiul se va realiza în cadrul unui proiect care va urma să fie finanţat prin POPAM 2014-2020. Rezultatele acestui studiu vor sta la baza actualizării Planului Strategic Naţional Multianual pentru Acvacultură 2014-2020 şi a legislaţiei aferente.
Nicolae Dimulescu, preşedintele ANPA, a solicitat organizaţiilor de producători prezente sprijin pentru promovarea schemei de ajutor de stat pentru reducerea accizei la motorină utilizată în acvacultură.
ESTE NEVOIE DE MĂSURI DE PREVENŢIE ŞI CONTROL RIGUROS AL IMPORTURILOR DE PEŞTE!
Reprezentanţii sectorului au subliniat necesitatea abordării problemelor ihtiopatologice din acvacultură, iar în urma discuţiilor s-a stabilit necesitatea impunerii unor măsuri de prevenţie şi control riguros al importurilor de peşte.
În ceea ce priveşte organizarea conferinţei „100 de ani de pescărie românească”, Nicolae Dimulescu a invitat reprezentanţii institutelor de cercetare şi ai organizaţiilor de producători să participe şi să susţină prezentări pe această temă.
La finalul reuniunii s-a stabilit realizarea unui plan de acţiune în vederea implementării propunerilor discutate şi pentru susţinerea necesităţii de dezvoltare a sectorului, precizează Ministerul Agriculturii.
Potrivit MADR, la eveniment au mai participat reprezentanţi ai ANPA, DGP - AMPOPAM, ai institutelor de cercetare şi ai organizaţiilor de producători din sector.