LAPAR: Stop speculei de pe piaţa cerealelor!
Publicat: 30 iunie 2009 - 16:00
Liga Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR) face un apel public privind stoparea speculanţilor şi a evaziunii fiscale în sectorul cerealelor, cu referire la cei care cumpără cereale şi rapiţă din recolta 2009 oferind preţuri de achiziţie sub preţul de intervenţie de 101,31 euro/tonă, şi el destul de mic, şi recomandă tuturor producătorilor agricoli să nu accepte un preţ inferior acestuia şi să negocieze cu comercianţi autorizaţi, nu cu samsarii de ocazie, un preţ de achiziţie mai mare decât preţul de intervenţie UE.
De asemenea, LAPAR solicită să se pună capăt speculanţilor care cumpără din câmp, contribuind, prin preţurile oferite şi actele întocmite, la evaziunea fiscală din sector şi diminuând foarte mult profitabilitatea producătorilor agricoli şi cere, în mod public şi categoric, ministrului de Finanţe şi ministrului Administraţiei şi Internelor să intervină imediat pentru a stopa comerţul la negru cu cereale, atrăgând, totodată, atenţia că perdanţii pieţei negre a cerealelor sunt atât producătorii agricoli, cât şi statul, în timp ce „speculanţii se vor îmbogăţi nemeritat şi fraudulos”.
Preţul de intervenţie, de 101,31 euro/tonă, este stabilit prin Regulamentul CE nr. 1234/2007 al Consiliului şi este acelaşi pentru toate statele membre ale UE. Declanşarea intervenţiei se poate face dacă se înregistrează producţii mari de cereale, ce depăşesc cererea, sau dacă preţul cerealelor este mai mic şi/sau egal cu preţul de intervenţie. Astfel, preluarea la intervenţie reprezintă o plasă de siguranţă pentru producătorii agricoli care deţin o cantitate mare de cereale şi nu o pot valorifica, fără a se substitui, însă, pieţei libere a cerealelor.
România, ca ţară membră a UE, poate apela la măsura de intervenţie pe piaţa cerealelor, finanţată din Fondul European de Garantare Agricolă, cadrul legal pentru asigurarea de la bugetul de stat a fondurilor necesare pentru finanţarea măsurilor de intervenţie pentru cereale în anul 2009 fiind, deja, adoptat prin HG în şedinţa de Guvern din 10 iunie a.c.. Perioada de achiziţie a cerealelor este între 1 noiembrie - 31 mai a fiecărui an, iar tipurile de cereale eligibile sunt grâu comun, grâu dur, orz, porumb şi sorg.
Astfel, orice posesor de cereale, societate comercială sau persoană fizică autorizată, poate oferi la intervenţie loturi omogene recoltate de pe teritoriul UE şi care îndeplinesc condiţiile de cantitate şi calitate prevăzute de legislaţia în vigoare, de depozitarii agreaţi de APIA, responsabilă de aplicarea măsurii în ţara noastră, precum şi de cumpărătorii de cereale din stocurile de intervenţie. Cantitatea minimă pentru o ofertă de grâu comun, orz, porumb şi sorg la intervenţie este de 80 tone, iar pentru grâu dur, de 10 tone.
Sumele alocate prefinanţării de la bugetul de stat pot acoperi contravaloarea cerealelor cumpărate, transportului, efectuării analizelor de calitate, precum şi cheltuielilor de intrare în depozit, la depozitarea propriu-zisă şi la ieşirea din depozit, iar tariful de transport al cerealelor ce urmează a fi decontat nu poate depăşi 0,15 lei/km/tonă. Cheltuielile neeligibile a fi finanţate de UE vor fi suportate din bugetul Ministerului Agriculturii.