Reprezentanţi ai Ministerului Agriculturii şi ai Vămii din România şi Ungaria participă la Braşov, în perioada 14-18 martie 2011, la o instruire privind controalele efectuate pentru depistarea unor eventuale fraude cu bani europeni.
Este a doua sesiune de instruire în cadrul Programului Hercule II- 'Combaterea fraudei din domeniul Politicii Agricole Comune( PAC), prin utilizarea celor mai bune practici privind aplicarea Regulamentului CE nr 485/2008'.
"Este o instruire care priveşte Fondul European de Garantare Agricolă, tot ceea ce înseamnă plăţi directe, pentru laptele din şcoli, mărul din şcoli, sprijinul acordat fermierilor pentru creşterea albinelor, practic tot ceea ce înseamnă plăţi prin Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură. Există riscul ca o parte din fonduri să fie deturnate, există acest risc. Încercăm să tragem semnale pentru tot ceea ce înseamnă fonduri europene pentru că nu este o joacă. Sunt foarte multe verificări şi toate fraudele depistate sunt transmise către Departamentul de Luptă Antifraudă şi apoi către zona penală. Trebuie să avem grijă ca aceste fonduri să se cheltuie aşa cum trebuie de către beneficiarii noştri", a declarat pentru AGERPRES consilierul ministrului Agriculturii, Mihai Constantinescu.
Sursa citată a precizat că pe partea de fraudă pe fonduri europene principală problemă este pe măsura 1.1 din programul Sapard, respectiv pe investiţiile realizate în unităţile de procesare a cărnii, unde există 67 de cazuri.
"Nu aş spune că este vorba de fraudă pentru că sunt raporturi parţiale, dar în prezent în România sunt cercetate atât de către Ministerul Agriculturii cât şi de către Departamentul de Luptă Antifraudă", a mai afirmat consilierul ministrului Agriculturii.
În ceea ce priveşte accesarea de fonduri europene, Mihai Constantinescu a precizat că MADR stă destul de bine.
"Contractarea reprezintă 52% şi plăţile sunt în proporţie de 19%. Mă aştept ca în cursul acestui an, în cadrul investiţiilor prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală, să avem plăţi undeva la 1,67 de miliarde de euro, iar plăţile făcute efectiv către beneficiari să ajungă la 40%", a mai spus consilierul ministrului Agriculturii.
Reprezentantul MADR a adăugat că pe toate măsurile există o supralicitare de fonduri, respectiv mai multe proiecte depuse decât fonduri, în special pentru modernizarera fermelor, procesare, modernizarea drumurilor comunale şi forestiere, infrastructura agricolă şi de irigaţii.
Sursa: Agerpres