KWS+
Reclama header after big part 2
AGRICOVER

Guvernul nu dă nici un leu pentru laptele elevilor în noul an şcolar. A subvenţionat laptele unguresc

Publicat: 31 august 2015 - 14:36
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Guvernul nu va cheltui nici un leu de la bugetul de stat pentru programul de distribuire gratuită a laptelui către elevi şi preşcolari în acest an, reiese din Strategia privind programul de încurajare a consumului de lapte în şcoli pentru anul şcolar 2015/2016, elaborată de MADR în iunie 2015. România ar putea aloca bani doar de anul viitor, pentru măsurile adiacente.

13,5 milioane euro pentru laptele elevilor, doar din bani UE

Programul de distribuire a laptelui va fi finanţat exclusiv din fonduri europene în acest an. Bugetul total estimat pentru anul şcolar 2015/2016 este de aprox. 13,5 mil. euro, din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA). „România intenţionează să aplice măsuri adiacente, care să reprezinte aproximativ 10% din finanţarea FEGA. Pentru anul şcolar 2015/2016, aplicarea de măsuri adiacente presupune adoptarea de prevederi legislative naţionale la nivel de lege şi o alocare bugetară suplimentară. Din acest considerent, România intenţionează să aplice măsurile adiacente doar începând cu anul 2016/1017”, motivează MADR.

Potrivit documentului, transmis de MADR la solicitarea redacţiei, măsurile adiacente pot fi vizite ale elevilor la ferme şi la rici de lapte, cursuri cu invitaţi nutriţionişti în cadrul orelor de dirigenţie/consiliere și orientare, concursuri și expoziţii tematice legate de consumul de lactate, materiale informative şi evenimente organizate pentru părinţi, materiale şi jocuri educaţionale, sesiuni de instruire - profesori, doctori, nutriţionişti, prezentări şi evenimente susţinute de nutriţionişti şi dieteticieni, expoziții. Măsurile adiacente ar urma să fie aplicate în 50% din județele în care se distribuie lapte în şcoli.

Pahar cu lapte_b

Potrivit Strategiei MADR, 2,3 milioane de copii, elevii ai claselor I-VIII şi pregătitoare, din învăţământul public şi privat autorizat/acreditat (şcoli), cu vârste cuprinse între 6-14 ani şi copiii înregistraţi în sistemul de învăţământ preşcolar cu vârste între 3 şi 6 ani ar urma să primească, în anul şcolar 2015/2016, lapte sau lactate fermentate (iaurt, lapte acru, lapte covăsit, chefir, sana şi alte sortimente de lapte fermentate sau acrite; sunt excluse lactatele cu adaos de zahăr sau alţi îndulcitori, sau cu adaos de fructe ori cacao).

Distribuţia lactatelor în şcoli se va realiza timp de aproximativ 180 de zile. Cca. 16.980 de şcoli vor fi incluse în program. Conform legislaţiei naţionale (HG 761/2011), produsele lactate distribuite elevilor trebuie să conţină min. 3,2% proteină şi min. 1,8% grăsime. Produsele vor fi distribuite în ambalaje individuale pentru fiecare elev, în cazul laptelui acestea fiind de 200 ml/unitate. Ţinta pentru anul 2015/2016 prevede o cantitate de 61.000 tone de lapte distribuită în şcoli, decontată din Programul European.

Guvernul României subvenţionează laptele din Ungaria

Furnizorii de produse lacate vor fi selectaţi în urma procedurilor de achiziţie publică organizate de consiliile judeţene, în condiţiile OUG 96/2002, cu modificările şi completările ulterioare, mai prevede Strategia MADR.

Preşedintele Cooperativei TimlactAgro din judeţul Timiş, Viorel Hapenciuc, este de părere că MADR ar trebui să includă exclusiv producătorii români de lapte în programul de distribuire gratuită a laptelui în şcoli. „În Timiş, 52.000 de litri de lapte vin de-afară. Pe cutiile de lapte pe care le primesc copiii în şcoli scrie Fabricat la Gyula (localitate din Ungaria - n.red.), finanţat de Guvernul României, i-a spus Hapenciuc ministrului Daniel Constantin, care a vizitat ferma sa împreună cu Caravana PNDR, în iulie 2015.

DANIEL-CONSTANTIN-VIZITA FERMA_b

Câţi bani am primit de la UE pentru lapte în şcoli din 2007 până în 2014

În perioada 2002-2007, România a finanţat distribuirea de lapte în şcoli doar din bugetul de stat, iar începând cu 2007, o parte din bugetul pentru porţiile de lapte au fost decontate la Uniunea Europeană, beneficiind de schema „Lapte în şcoli”, implementată în Comunitatea Europeană încă din 1977.

Conform datelor prezentate de Comisia Europeană, citate de MADR, în primii ani absorbţia fondurilor UE alocate programului a fost mai redusă, deoarece lactatele distribuite elevilor români nu erau conforme cu produsele din lista programului european, industria de profil din ţara noastră aflându-se în perioada de tranziţie. Fondurile UE primite de România au crescut de la cca. 1 mil. euro în 2007/2008 până la 12 mil. euro în 2013/2014. Din 2007 până în 2014 inclusiv, România a primit aproape 52,5 mil. euro din FEGA pentru distribuirea gratuită a laptelui în şcoli.

Codaşi la consumul de lapte

Conform datelor Euromonitor, citate în documentul MADR, consumul de lapte în România este unul dintre cele mai reduse din Uniunea Europeană. În 2013, a fost de numai 32 ml lapte ambalat/zi/persoană, în condiţiile în care Societatea de Nutriţie din România recomandă două-trei porţii de lapte şi derivate pe zi, o porţie de lapte însemnând o cană de lapte.

Primele ţări din UE la consumul de lapte sunt Irlanda (396 ml/zi/persoană), Finlanda (341 ml/zi/persoană), Suedia (251 ml/zi/persoană) şi Spania (245ml/zi/persoană), iar cel mai scăzut consum de lapte de vacă ambalat din UE este înregistrat în Cipru (64 ml/zi/persoană), România (32 ml/zi/persoană) şi Bulgaria (23 ml/zi/persoană).

Lapte_b 

Copiii din România, între obezitate şi subnutriţie

Consumul de lapte este promovat de UE ca parte a unei alimentaţii sănătoase. Programul de distribuire a laptelui în școli contribuie cu 200 ml echivalent lapte la necesarul de calciu zilnic al copiilor cuprinşi în sistemul de educaţie, spune chiar Strategia MADR.

În acelaşi document se arată că, în România, un studiu realizat în 2013 la nivel naţional în rândul copiilor de 8 ani, de Ministerul Sănătăţii, în cadrul proiectului European Childhood Obesity Surveillance Initiative (COSI), coordonat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, relevă că un sfert dintre subiecţii studiaţi sunt supraponderali sau obezi, iar aproximativ 5% dintre fete şi tot 5% dintre băieţi sunt subnutriţi, în timp ce 1% dintre copiii de 8 ani suferă de subnutriţie severă.

Un studiu efectuat pentru reprezentanţii industriei laptelui (APRIL) în 2013, care şi-a propus să evalueze percepţia părinţilor, copiilor şi profesorilor cu privire la distribuirea de produse lactate în școli, peste 95% dintre cei 1.250 de intervievaţi (elevi, mame, cadre didactice) considerau necesară continuarea programului naţional.

Vizualizat: 2219 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

Dorin Cojocaru, APRIL: Am pierdut 70% din fabricile de lapte din România în ultimii 4 ani

Dorin Cojocaru, APRIL: Am pierdut 70% din fabricile de lapte din România în ultimii 4 ani

Am pierdut  70% din fabricile de lapte din România numai în ultimii 4 ani , iar acum 63% din vacile de lapte sunt în gospodăria populației, cu o medie de una, două vaci pe gospodărie. Sunt 640.000 de gospodării,  așa-zise ferme de subzistență care produc lapte și trăiesc din el. Dintre acestea, doar 75.000 vând lapte spre procesare și asta cu mari eforturi financiare, spune președintele APRIL.

România este pe penultimul loc în Uniunea Europeană la consumul de lapte

România este pe penultimul loc în Uniunea Europeană la consumul de lapte

Românii consumă de 4,4 ori mai puțin lapte decât media consumului din Europa de Vest și de 2,4 ori mai puțin decât media din Europa de Est, spune raportul Tetra Pak, indexul lactatelor.

Iată la ce strategie lucrează zilele acestea Ministerul Agriculturii și liderii fermierilor și procesatorilor!

Iată la ce strategie lucrează zilele acestea Ministerul Agriculturii și liderii fermierilor și procesatorilor!

Săptămâna trecută, pe 16 aprilie, ministrul Daniel Constantin și echipa lui ministerială s-au întâlnit cu liderii fermierilor și cu reprezentanții procesatorilor pentru elaborarea unui amplu proiect de strategie a laptelui.

APRIL: Indexarea limitei valorice a pachetului din Programul „Cornul şi laptele” ar creşte standardele de calitate

APRIL: Indexarea limitei valorice a pachetului din Programul „Cornul şi laptele” ar creşte standardele de calitate

Programul „Cornul şi laptele” trebuie rentabilizat prin indexarea limitei valorice a pachetului, care a rămas la nivelul din 2008, ceea ce diminuează interesul marilor companii din industria laptelui, susţin reprezentanţii Asociaţiei Patronale Române din Industria Laptelui (APRIL).

Programul „Laptele şi cornul”

Programul „Laptele şi cornul”

Suntem informaţi de către ANSVSA că la sfârşitul lunii septembrie, a fost finalizată cea de-a doua etapă a acţiunilor de control desfăşurate de inspectorii sanitari veterinari şi pentru siguranţa alimentelor în unităţile de învăţământ.

Alte articole in aceasta categorie

Anunț șeful APIA: Plata ajutoarelor pentru fermieri!

Anunț șeful APIA: Plata ajutoarelor pentru fermieri!

19 iunie 2021 - 07:44

Directorul general al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), Adrian Pintea, a avut vineri, 18 iunie 2021, o videoconferință cu șefii centrelor județene APIA pentru plata noilor ajutoare de minimis aprobate de către Guvern în ședința din această săptămână și pentru finalizarea plăților directe aferente campaniei 2020 până la data de 30 iunie. Șeful APIA a atras atenția că trebuie respectate termenele de plată.

Ministrul Oros, în vizită la fermierii milionari în euro ai Olteniei, care apar în Top 300 Cei mai bogați români!

Ministrul Oros, în vizită la fermierii milionari în euro ai Olteniei, care apar în Top 300 Cei mai bogați români!

18 iunie 2021 - 11:08

Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a fost joi, 17 iunie 2021, la Vâlcea, în vizită la familia Dan și Dorina Mutu, deținătorii grupului Anabella, doi dintre milionarii în euro ai Olteniei, cu afaceri în agricultură. Ei figurează în Top 300 Capital „Cei mai bogați români” 2020 pe poziția 164, cu o avere de 38 – 40 de milioane de euro.

Subvenție directă pe familia de albine! 15 miliarde euro pe an pentru polenizatori!

Subvenție directă pe familia de albine! 15 miliarde euro pe an pentru polenizatori!

18 iunie 2021 - 08:23

O subvenție directă pentru apicultori, așa cum există pentru fermieri, ar da o gură de oxigen apiculturii în condițiile în care albina e tot mai amenințată cu dispariția. Ajutoarele pe care le primesc în acest moment apicultorii prin Program Național Apicol nu sunt suficiente, spun mulți dintre apicultori. Pe lângă un ajutor financiar, albinele și alți polenizatori trebuie protejați prin reducerea folosirii pesticidelor.

Oierii chemați la întâlnire cu ministrul Oros!

Oierii chemați la întâlnire cu ministrul Oros!

17 iunie 2021 - 12:47

Crescătorii de ovine, fermierii, sunt chemați să-și spună problemele, necazurile la întâlnirea cu ministrul agriculturii, Adrian Oros, în județul Hunedoara.

Cum să ajungă un crescător de vaci sau de oi la ajutoare europene cu așa condiții aberante?!

Cum să ajungă un crescător de vaci sau de oi la ajutoare europene cu așa condiții aberante?!

17 iunie 2021 - 10:42

Condiții aberante și hârțogărie pentru obținerea ajutoarelor europene de către crescătorii de animale din România! Ministerul Agriculturii, factorii de decizie, au stabilit așa condiții aberante în ghidurile pentru ajutoarele europene încât un crescător de vaci sau de oi nu poate să ajungă la bani. În plus, deloc neglijabil, are nevoie de o căruță de acte, de hârțoage după care să umble până i se rup pingelele.

Fermierii, mesaj dur către parlamentari: Vindeți România la bucată!

Fermierii, mesaj dur către parlamentari: Vindeți România la bucată!

16 iunie 2021 - 22:15

Fermierii le transmit un mesaj dur parlamentarilor români care permit prin lege ca România să fie vândută la bucată. Scrisoarea fermierilor a fost transmisă astăzi către Agroinfo.

Anunțul de ultimă oră al ministrului Oros despre plata subvențiilor fermierilor!

Anunțul de ultimă oră al ministrului Oros despre plata subvențiilor fermierilor!

15 iunie 2021 - 22:03

Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a spus astăzi în intervenția sa în cadrul Consiliului informal al miniștrilor agriculturii, desfășurat astăzi, 15 iunie, la Lisabona care este poziția României cu privire la acordarea unei plăți redistributive fermelor mici și medii, a sprijinului pentru tinerii fermieri și plafonarea subvențiilor agricole. Ministrul Adrian Oros a subliniat că trebuie să fie stabilită o dimensiune a fermei eligibilă pentru acordarea plății redistributive și a celei pentru tinerii fermieri.

Oierul George Cățean, secretar de stat MADR: Să încetăm a mai cerși ajutor și să începem să construim!

Oierul George Cățean, secretar de stat MADR: Să încetăm a mai cerși ajutor și să începem să construim!

15 iunie 2021 - 13:01

Sunt sătul de câte campanii am văzut prin care se cere consumatorului să cumpere produse românești pentru a-i ajuta pe producătorii locali. Și sunt sătul de această permanentă lamentare care sună deseori de parcă cerșim indulgențe. Sunt sătul pentru că, din nou și din nou, confundăm planurile și încurcăm interesele pe care ar trebui să le protejăm și să le promovăm, scrie crescătorul de animale George Cățean, secretar de stat în Ministerul Agriculturii, într-un editorial publicat de Digi 24.

Tinerii fermieri, ajutor de 100.000 de euro/fermier timp de 7 ani!

Tinerii fermieri, ajutor de 100.000 de euro/fermier timp de 7 ani!

15 iunie 2021 - 08:17

Ultimele vești de la Bruxelles! Crește sprijinul acordat tinerilor fermieri, de la un maxim de 70.000 de euro, cât va fi anul acesta, la 100.000 de euro/fermier și se prelungește perioada de acordare a acestui sprijin, de la 5 ani, cât este acum, la 7 ani. Apare și noul fermier care va avea acces mai ușor la fonduri europene, a anunțat acum europarlamentarul Daniel Buda (PPE), vicepreședinte Comisia Agri, Parlamentul European.

Mesajul ministrului Adrian Oros pentru fermierii care-l critică și-i cer demisia!

Mesajul ministrului Adrian Oros pentru fermierii care-l critică și-i cer demisia!

13 iunie 2021 - 08:28

Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a fost întrebat, în direct la Agro TV, săptămâna aceasta, ce le răspunde fermierilor, crescătorilor de animale care-l critică și-i cer demisia.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Agra Asigurări angajează! Bianca ne spune ce calități trebuie să aibă un bun evaluator de daune

Agra Asigurări angajează! Bianca ne spune ce calități trebuie să aibă un bun evaluator de daune

Astăzi vă facem cunoștință cu Bianca Szekely, evaluator de daune Agra Asigurări. Bianca activează în domeniul horticulturii și al peisagisticii de 16 ani. Agra Asigurări caută și alți ingineri agronomi, fermieri sau tineri absolvenți de studii agricole care să se alăture echipei lor de evaluatori

Aplică acum: www.agraasigurari.ro/carieraevaluatoridaune/.

Semănătoarea TUME Nova Combi Star 4000 Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței Grădina lui Piper - o livadă intensivă, irigată și protejată

Bancul zilei

Răzbunare...

Răzbunare...
Soţul: De câte ori ne certăm tu eşti foarte calmă. Cum reuşeşti? Detalii