Adama
Vinasa Rompak

Guvernul nu dă nici un leu pentru laptele elevilor în noul an şcolar. A subvenţionat laptele unguresc

Publicat: 31 august 2015 - 14:36
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Guvernul nu va cheltui nici un leu de la bugetul de stat pentru programul de distribuire gratuită a laptelui către elevi şi preşcolari în acest an, reiese din Strategia privind programul de încurajare a consumului de lapte în şcoli pentru anul şcolar 2015/2016, elaborată de MADR în iunie 2015. România ar putea aloca bani doar de anul viitor, pentru măsurile adiacente.

13,5 milioane euro pentru laptele elevilor, doar din bani UE

Programul de distribuire a laptelui va fi finanţat exclusiv din fonduri europene în acest an. Bugetul total estimat pentru anul şcolar 2015/2016 este de aprox. 13,5 mil. euro, din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA). „România intenţionează să aplice măsuri adiacente, care să reprezinte aproximativ 10% din finanţarea FEGA. Pentru anul şcolar 2015/2016, aplicarea de măsuri adiacente presupune adoptarea de prevederi legislative naţionale la nivel de lege şi o alocare bugetară suplimentară. Din acest considerent, România intenţionează să aplice măsurile adiacente doar începând cu anul 2016/1017”, motivează MADR.

Potrivit documentului, transmis de MADR la solicitarea redacţiei, măsurile adiacente pot fi vizite ale elevilor la ferme şi la rici de lapte, cursuri cu invitaţi nutriţionişti în cadrul orelor de dirigenţie/consiliere și orientare, concursuri și expoziţii tematice legate de consumul de lactate, materiale informative şi evenimente organizate pentru părinţi, materiale şi jocuri educaţionale, sesiuni de instruire - profesori, doctori, nutriţionişti, prezentări şi evenimente susţinute de nutriţionişti şi dieteticieni, expoziții. Măsurile adiacente ar urma să fie aplicate în 50% din județele în care se distribuie lapte în şcoli.

Pahar cu lapte_b

Potrivit Strategiei MADR, 2,3 milioane de copii, elevii ai claselor I-VIII şi pregătitoare, din învăţământul public şi privat autorizat/acreditat (şcoli), cu vârste cuprinse între 6-14 ani şi copiii înregistraţi în sistemul de învăţământ preşcolar cu vârste între 3 şi 6 ani ar urma să primească, în anul şcolar 2015/2016, lapte sau lactate fermentate (iaurt, lapte acru, lapte covăsit, chefir, sana şi alte sortimente de lapte fermentate sau acrite; sunt excluse lactatele cu adaos de zahăr sau alţi îndulcitori, sau cu adaos de fructe ori cacao).

Distribuţia lactatelor în şcoli se va realiza timp de aproximativ 180 de zile. Cca. 16.980 de şcoli vor fi incluse în program. Conform legislaţiei naţionale (HG 761/2011), produsele lactate distribuite elevilor trebuie să conţină min. 3,2% proteină şi min. 1,8% grăsime. Produsele vor fi distribuite în ambalaje individuale pentru fiecare elev, în cazul laptelui acestea fiind de 200 ml/unitate. Ţinta pentru anul 2015/2016 prevede o cantitate de 61.000 tone de lapte distribuită în şcoli, decontată din Programul European.

Guvernul României subvenţionează laptele din Ungaria

Furnizorii de produse lacate vor fi selectaţi în urma procedurilor de achiziţie publică organizate de consiliile judeţene, în condiţiile OUG 96/2002, cu modificările şi completările ulterioare, mai prevede Strategia MADR.

Preşedintele Cooperativei TimlactAgro din judeţul Timiş, Viorel Hapenciuc, este de părere că MADR ar trebui să includă exclusiv producătorii români de lapte în programul de distribuire gratuită a laptelui în şcoli. „În Timiş, 52.000 de litri de lapte vin de-afară. Pe cutiile de lapte pe care le primesc copiii în şcoli scrie Fabricat la Gyula (localitate din Ungaria - n.red.), finanţat de Guvernul României, i-a spus Hapenciuc ministrului Daniel Constantin, care a vizitat ferma sa împreună cu Caravana PNDR, în iulie 2015.

DANIEL-CONSTANTIN-VIZITA FERMA_b

Câţi bani am primit de la UE pentru lapte în şcoli din 2007 până în 2014

În perioada 2002-2007, România a finanţat distribuirea de lapte în şcoli doar din bugetul de stat, iar începând cu 2007, o parte din bugetul pentru porţiile de lapte au fost decontate la Uniunea Europeană, beneficiind de schema „Lapte în şcoli”, implementată în Comunitatea Europeană încă din 1977.

Conform datelor prezentate de Comisia Europeană, citate de MADR, în primii ani absorbţia fondurilor UE alocate programului a fost mai redusă, deoarece lactatele distribuite elevilor români nu erau conforme cu produsele din lista programului european, industria de profil din ţara noastră aflându-se în perioada de tranziţie. Fondurile UE primite de România au crescut de la cca. 1 mil. euro în 2007/2008 până la 12 mil. euro în 2013/2014. Din 2007 până în 2014 inclusiv, România a primit aproape 52,5 mil. euro din FEGA pentru distribuirea gratuită a laptelui în şcoli.

Codaşi la consumul de lapte

Conform datelor Euromonitor, citate în documentul MADR, consumul de lapte în România este unul dintre cele mai reduse din Uniunea Europeană. În 2013, a fost de numai 32 ml lapte ambalat/zi/persoană, în condiţiile în care Societatea de Nutriţie din România recomandă două-trei porţii de lapte şi derivate pe zi, o porţie de lapte însemnând o cană de lapte.

Primele ţări din UE la consumul de lapte sunt Irlanda (396 ml/zi/persoană), Finlanda (341 ml/zi/persoană), Suedia (251 ml/zi/persoană) şi Spania (245ml/zi/persoană), iar cel mai scăzut consum de lapte de vacă ambalat din UE este înregistrat în Cipru (64 ml/zi/persoană), România (32 ml/zi/persoană) şi Bulgaria (23 ml/zi/persoană).

Lapte_b 

Copiii din România, între obezitate şi subnutriţie

Consumul de lapte este promovat de UE ca parte a unei alimentaţii sănătoase. Programul de distribuire a laptelui în școli contribuie cu 200 ml echivalent lapte la necesarul de calciu zilnic al copiilor cuprinşi în sistemul de educaţie, spune chiar Strategia MADR.

În acelaşi document se arată că, în România, un studiu realizat în 2013 la nivel naţional în rândul copiilor de 8 ani, de Ministerul Sănătăţii, în cadrul proiectului European Childhood Obesity Surveillance Initiative (COSI), coordonat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, relevă că un sfert dintre subiecţii studiaţi sunt supraponderali sau obezi, iar aproximativ 5% dintre fete şi tot 5% dintre băieţi sunt subnutriţi, în timp ce 1% dintre copiii de 8 ani suferă de subnutriţie severă.

Un studiu efectuat pentru reprezentanţii industriei laptelui (APRIL) în 2013, care şi-a propus să evalueze percepţia părinţilor, copiilor şi profesorilor cu privire la distribuirea de produse lactate în școli, peste 95% dintre cei 1.250 de intervievaţi (elevi, mame, cadre didactice) considerau necesară continuarea programului naţional.

Vizualizat: 2741 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

Dorin Cojocaru, APRIL: Am pierdut 70% din fabricile de lapte din România în ultimii 4 ani

Dorin Cojocaru, APRIL: Am pierdut 70% din fabricile de lapte din România în ultimii 4 ani

Am pierdut  70% din fabricile de lapte din România numai în ultimii 4 ani , iar acum 63% din vacile de lapte sunt în gospodăria populației, cu o medie de una, două vaci pe gospodărie. Sunt 640.000 de gospodării,  așa-zise ferme de subzistență care produc lapte și trăiesc din el. Dintre acestea, doar 75.000 vând lapte spre procesare și asta cu mari eforturi financiare, spune președintele APRIL.

România este pe penultimul loc în Uniunea Europeană la consumul de lapte

România este pe penultimul loc în Uniunea Europeană la consumul de lapte

Românii consumă de 4,4 ori mai puțin lapte decât media consumului din Europa de Vest și de 2,4 ori mai puțin decât media din Europa de Est, spune raportul Tetra Pak, indexul lactatelor.

Iată la ce strategie lucrează zilele acestea Ministerul Agriculturii și liderii fermierilor și procesatorilor!

Iată la ce strategie lucrează zilele acestea Ministerul Agriculturii și liderii fermierilor și procesatorilor!

Săptămâna trecută, pe 16 aprilie, ministrul Daniel Constantin și echipa lui ministerială s-au întâlnit cu liderii fermierilor și cu reprezentanții procesatorilor pentru elaborarea unui amplu proiect de strategie a laptelui.

APRIL: Indexarea limitei valorice a pachetului din Programul „Cornul şi laptele” ar creşte standardele de calitate

APRIL: Indexarea limitei valorice a pachetului din Programul „Cornul şi laptele” ar creşte standardele de calitate

Programul „Cornul şi laptele” trebuie rentabilizat prin indexarea limitei valorice a pachetului, care a rămas la nivelul din 2008, ceea ce diminuează interesul marilor companii din industria laptelui, susţin reprezentanţii Asociaţiei Patronale Române din Industria Laptelui (APRIL).

Programul „Laptele şi cornul”

Programul „Laptele şi cornul”

Suntem informaţi de către ANSVSA că la sfârşitul lunii septembrie, a fost finalizată cea de-a doua etapă a acţiunilor de control desfăşurate de inspectorii sanitari veterinari şi pentru siguranţa alimentelor în unităţile de învăţământ.

Alte articole in aceasta categorie

AFIR: Raport selecție proiecte valoarea totală 202 milioane euro!

AFIR: Raport selecție proiecte valoarea totală 202 milioane euro!

13 decembrie 2024 - 05:35

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a publicat pe www.afir.ro Raportul de selecție pentru etapa a doua de depunere a proiectelor aferente intervenției DR-25 Modernizarea infrastructurii de irigații din cadrul Planului Strategic 2023 – 2027 (PS 2027).

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

12 decembrie 2024 - 08:46

Numărul tinerilor fermieri instalați ca șefi de exploatație este în scădere. Bruxelles-ul vrea să-i stimuleze cu ajutoare mai mari pe tineri să aleagă o carieră în agricultură.

Plăți AFIR ACUM în conturile fermierilor: 1,2 miliarde euro!

Plăți AFIR ACUM în conturile fermierilor: 1,2 miliarde euro!

11 decembrie 2024 - 15:21

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a plătit 1,2 miliarde de euro (1.170.410.582,92 euro) în perioada ianuarie – decembrie 2024 pentru proiectele de investiții și pentru măsurile de mediu și climă finanțate din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR). Din întreaga sumă plătită de AFIR, 1,02 miliarde de euro reprezintă finanțarea Comisiei Europene acordate prin FEADR, iar 152 milioane de euro provin de la Bugetul Național.

Vești de la Bruxelles!

Vești de la Bruxelles!

09 decembrie 2024 - 18:28

Secretarul de stat Violeta Mușat a participat astăzi, 9 decembrie 2024, la Consiliul AgriFish de la Bruxelles.

Bruxelles: Consiliul Agricultură și Pescuit, 9-10 decembrie 2024

Bruxelles: Consiliul Agricultură și Pescuit, 9-10 decembrie 2024

08 decembrie 2024 - 08:16

O politică agricolă comună post-2027 orientată spre fermieri. Consiliul va informa noul comisar pentru agricultură și sectorul alimentar cu privire la rezultatul discuțiilor care au avut loc în octombrie cu privire la o politică agricolă comună post-2027 orientată spre fermieri și la concluziile aferente ale președinției.

Conturile fermierilor alimentate cu peste 154 de milioane de euro!

Conturile fermierilor alimentate cu peste 154 de milioane de euro!

06 decembrie 2024 - 19:06

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a virat fonduri nerambursabile în valoare de 154,4 milioane de euro (154.484.414 €) în conturile a 310.262 de fermieri, beneficiari unici ai intervențiilor de mediu și climă din Planul Strategic 2023 – 2027. Din această sumă, 131,2 milioane de euro reprezintă contribuția Comisiei Europene prin Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR), iar 23,2 milioane de euro sunt asigurate de la Bugetul de Stat.

APROBATE ASTĂZI de Guvern: Fonduri suplimentare pentru fermieri!

APROBATE ASTĂZI de Guvern: Fonduri suplimentare pentru fermieri!

04 decembrie 2024 - 15:56

În ședința Guvernului din 4 decembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea privind alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului prevăzut în bugetul de stat pe anul 2024, pentru suplimentarea bugetului Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

România a exportat în primele opt luni din 2024 cereale de 2,4 miliarde de euro

România a exportat în primele opt luni din 2024 cereale de 2,4 miliarde de euro

02 decembrie 2024 - 13:52

România a exportat, în primele opt luni din 2024, cereale şi preparate pe bază de cereale în sumă de 2,398 miliarde euro, cu 18% mai puţin comparativ cu perioada similară a anului anterior, conform datelor centralizate de Institutul Naţional de Statistică (INS), conform Agerpres.

Comunicat ACUM! Noi plăți pe cap animal și hectar făcute de APIA!

Comunicat ACUM! Noi plăți pe cap animal și hectar făcute de APIA!

28 noiembrie 2024 - 16:26

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că în cadrul Campaniei de plată în avans aferentă anului de cerere 2024, a autorizat la plată suma totală de 1.283.042.988 euro (6.383.586.787 lei).

Bugetul total UE pentru 2025 este de 199,4 miliarde de euro, mai mare cu 6% față de 2024!

Bugetul total UE pentru 2025 este de 199,4 miliarde de euro, mai mare cu 6% față de 2024!

28 noiembrie 2024 - 10:02

Parlamentul European, reunit în sesiune plenară la Strasbourg, a adoptat miercuri bugetul Uniunii Europene din 2025, care prevede un sprijin consistent pentru soluţionarea problemelor din domenii precum sănătate, ajutor umanitar, gestionarea frontierelor şi climă. Bugetul total pentru 2025 este de 199,4 miliarde de euro, cu 6% mai mare decât cel pentru 2024 (o creştere cu 10 miliarde de euro).

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

În urmă cu aproape un an, echipa AgroConcept ducea România în Cartea Recordurilor: 403,64 tone de grâu recoltate în numai 8 ore, cu o combină New Holland CR8.90 Revelation. Află povestea fermierului care a găzduit evenimentul!

„În câmp, echipa AgroConcept a fost ca la cursele de mașini, făceau schimbul de piloți în mers, iar acasă aveam o altă echipă, de martori de această dată, la cântar. Înainte mă uitam la știri și vedeam Guinness World Records, iar acum am avut ocazia să trăiesc la mine în fermă un asemenea eveniment”, ne-a povestit Gheorghe Preda.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La aprozar...

La aprozar...
Un om la aprozar: Detalii